torsdag 3 juli 2014

En dödlig cocktail


Miljöpartiet går som tåget i opinionen. Efter att ha blivit andra största parti i EU-valet går partiet in i valrörelsen med stort självförtroende. Gustav Fridolin och Åsa Romson har båda en ypperlig chans att titulera sig minister efter valet.

Miljöpartiet har under lång tid varit mediernas gullegrisar. Dels har partiet starkt stöd bland journalister, dels har MP kommit att betraktas som något slags snällt tredje alternativ i svensk politik. Medan Socialdemokraterna och Moderaterna träter om skatter och bidrag kommer Miljöpartiet in från kanten och vill rädda miljön. Någon emot?

Även om MP månne inte är riktigt lika stolligt i dag som det var innan det kom in i riksdagen, råder föga tvekan om att det är ett radikalt vänsterparti med direkt samhällsfarliga förslag. I korthet går partiets politik ut på att vi ska arbeta så lite som möjligt och beskattas så mycket som möjligt.

MP är inte ensamt. Det som utmärker alla vänsterpartier är att de vill fördela det värde som en borgerlig tillväxtpolitik har möjliggjort. Det blir därför absurt när såväl MP som V och Fi räknar in värdet från dagens ekonomiska politik i sina reformförslag och samtidigt föreslår allt från skattechock på arbete till nolltillväxt. Det går naturligtvis inte ihop någonstans.

Men väljarna tycks inte så nogräknade. Miljöpartiet har inte pressats nämnvärt om samhällseffekterna av nolltillväxt tidigare, och lär inte behöva oroa sig för det i höst heller (Fi har tagit intryck av detta ointresse för trovärdiga ekonomiska förslag när de arbetat fram sitt så kallade ekonomiska program).

Socialdemokraterna har i alla fall förstått att samhället behöver tillväxt, att vissa skatter är särskilt skadliga och att skattekvoten inte kan pressas upp hur mycket som helst utan att det får väldigt negativa effekter.

Men partiet är inte statsbärande längre utan kommer tvingas ta in andra partier i regeringen vid en valseger. Miljöpartiet står först i kön, och vill det sig illa har sossarna inget annat val än att ge några ministerposter även till Vänsterpartiet.

Det är en potentiellt dödlig cocktail. Jag tror inte att Stefan Löfven sover särskilt gott om natten.


Läs även:
HAX

9 kommentarer:

Micke sa...
Det är intressant att både libertarianer (förespråkare av kapitalets diktatur) och kommunister (förespråkare av proletariatets diktatur har lika omfattande problem med Löven.

Det kan inte betyda annat än att han ligger helt rätt på skalan när det gäller att omfatta majoritetens önskemål.

Anonym sa...

Nu är du där igen: "radikalt vänsterparti".

http://www.vof.se/folkvett/ar-2001/nr-2/antroposofi-och-ekofascism/
http://nyliberal.tripod.com/index-9.html

Just den ideologiska kärnan av konservatism och fientlighet mot västlig industrialisering som de gröna har gemensamt med t.ex. Götiska förbundet, ställer det högtidliga pratet om ”global rättvisa” i märklig dager. Deras krav slår nämligen hårdast mot just de fattigaste. I en mycket sevärd dokumentärfilm om miljörörelsen ”Mine your own business”, skildras den konservativa och nationalistiska likgiltighet som i verkligheten finns hos de så kallade miljövännerna, gentemot fattigdomen i andra länder:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wth_p4p0rfY

Anonym sa...

Åsa Romson:

Är det krig i hela Afrika? Har inte hela Afrika svart styre sedan länge d.v.s. inga problem med vita män. När det gäller afghanska flyktingar så måste det te sig som väldigt underligt från ett vänsterperspektiv att de flyr T I L L den vite mannen i kristna/sekulära länder, de som anfallit! I den muslimska världen finns det två stora länder att fly till som inte har några som helst problem med krig eller vita män, Iran och Saudi. Kort sagt Åsa Romson alla flyktingströmmar går till den vite mannen, har alla flyktingar fel och miljöpartiet rätt? Rätta mig om jag har fel!

* Hur många EU-länder måste man passera innan man når Sverige landvägen via Öresundsbron som 70 procent gör? År det krig på danska sidan? Varför inte ge dom som fastnar en enkel biljett tillbaka till Danmark. De har bevisligen varit där.

* Hur flyger man till Sverige utan pass? Vilka flygbolag, Migrationsverket? Kanske dags att utreda?

* Varför inte införa regler som gör det mindre attraktivt att inte kunna/vilja legitimera sig. T.ex. hög restriktivitet med PUT.


/Mickes mammma

Anonym sa...

@ Mickes mammma

Om storsvenska chauvinister har problem med den lokala stadstrafiken över Öresundsbron får de nog stänga gränsen. Borta vid Markaryd.

Micke sa...Sätt alla nazieter i läger.

Amnexis sa...

Anonym 13:07:

Vem pratar om att stänga Öresundsbron för jobbpendlare egentligen? Du själv pratar mycket om detta men jag har aldrig sett det förslaget komma från "storsvenska chauvinister".

Stor skillnad mellan jobbpendling över Öresundsbron och chartrade regerings-flyg som hämtar "kvotflyktingar" ur den analfabetiska folkmassan i exempelvis Somalia (eller andra MENA-länder). Somalia som inte ens ligger i krig längre och vill att somalierna återvänder...

Du slåss likt Don Quixote mot inbillade väderkvarnar som du spänner upp framför dig själv. Vi andra kliar oss i huvudet och undrar vad som hände med den svenska psykvården? Micketrollet är ju också ute på nätet igen nu efter en tids tvångsmedicinering och bältesläggning under vårdintyg från Socialstyrelsen.

Anonym sa...

Fi och Miljöpartiet är avhängiga varandra.

Åsa Romson är en svensk hippie:

"– Män släpper ut mer koldioxid än kvinnor. Män äter mer kött, åker mer bil, flyger mer. Vad är det som säger att mannen som sitter ensam i sin stadsjeep ska gå före kvinnan som tar tunnelbanan till jobbet? sade Romson
.

Hon pekade på att unga kvinnor prioriterar klimathot och miljöförstöring högt som politiska frågor.

– Det är dags att vi börjar värdera unga och tjejer lika högt som vuxna män. En del kallar det extremism, jag kallar det demokrati.

Flyktingpolitiken var ett annat tema. Romson kritiserade såväl Moderaterna som Socialdemokraterna för att de inte vill ge flyktingar möjlighet att söka humanitära visum på svenska ambassader.

– För varje dag som går utan att vi gör något åt det här riskerar fler människor att dö på sin väg till Europa, sade Romson."

1. Att peka ut män som grupp för att de äter mer kött, kör mer jeep, är misandri. Inget annat.

2. "En del kallar det extremism, jag kallar det demokrati." Nej, Åsa Romson, det är extremism. Unga kvinnor och vuxna kvinnor behandlas som vilken man som helst i Sverige. Jag behandlas knappast som ung man alltid korrekt av överraskande nog kvinnor. Testa att bli en man, så får du se att problemen är ömsesidiga. Men skillnaden är att män (inte feministiska män) har förståelse för att världen inte är perfekt och viss skillnad finns mellan könen.

3. Att människor från Afrika och övriga delar av världen strömmar in via människosmugglare ska Sverige och övriga EU stoppa. Afrikanerna och övriga människor som väljer att överge sitt land struntar i sitt hemland för att kolonisera Sverige och Europa. Om personer med utbildning eller medelklassinvånare i sitt hemland väljer denna väg, är det på sikt olösligt för Afrika och Mellanöstern att bygga upp ett stabilt välfärdssamhälle.

/ Magne

Anonym sa...

Varför godkänner Hans att Amnexis skriver: "Vi andra kliar oss i huvudet och undrar vad som hände med den svenska psykvården? Micketrollet är ju också ute på nätet igen nu efter en tids tvångsmedicinering och bältesläggning under vårdintyg från Socialstyrelsen." Men inte min replik?

Fnordspotter sa...

Del äckel jag känner inför Romsons tal uttryckt i en bild:

https://twitter.com/Fnordspotting/status/484440016970850305/photo/1