lördag 5 juli 2014

Högern har slutat drömma


Politikerveckan i Almedalen är en förfärande men tyvärr rättvisande sammanfattning av det politiska samtalet i Sverige.

Det har i hög grad varit extremfeminismens vecka. Gudrun Schyman har fått ofantligt mycket tid i media och partiledarna för den rödgröna oppositionen har samtliga anpassat sina framträdanden efter det rosa spöket. Vi ser delvis samma anpassning på högerkanten.

De liberala perspektiven saknas, framför allt de mer vågade. Kanske har Alliansen fått skrämselhicka efter den mediala storm som följde på Centerpartiets förslag till idéprogram. I stället för att stå upp för de liberala förslagen satte Annie Lööf ned klacken. Hon ansåg sig till och med tvungen att gå ut i media och proklamera att hon minsann "inte är nyliberal". (Noteras kan att Fi:s förslag om månggifte, till skillnad från Centerns, inte alls har hängts ut som extremism i medierna).

Inget borgerligt parti propagerar för platt skatt. Inget parti vill göra något åt den misslyckade narkotikapolitiken, ej heller bryta upp det sista av alkoholmonopolen. Inget kritiserar framväxten av det totala övervakningssamhället. Det saknas både nytänkande och mod på högerkanten. Framför allt saknas en vision av morgondagen.

Rädslan att utmålas som "extremist" (eller ännu värre "nyliberal") är så stor att alla förslag som skulle bryta ny mark begravs i byrålådor på kanslierna - om de ens kommer så långt. Det största regeringspartiet leds av en person som rent av har varnat för politiska visioner. Det borgerliga politiska idéarbetet får man snart söka efter på antikvariat och museer.

På vänsterkanten bejakas tvärtom ytterlighetsuppfattningar, och medierna hakar mer än gärna på. Vi har under Almedalsveckan fått höra att valfriheten i vård och omsorg ska inskränkas alternativt avskaffas och genuspedagogiken i förskolan bli obligatorisk överallt. Vi har sett förslag på en räntefri ekonomi, nolltillväxt och köttskatt. De rödgrönrosa partierna har tävlat i att kasta skit på alla vita män (alla vann).

De borgerliga kontrar med - återinförd värnplikt, bibehållna skattesatser och mer pengar till infrastrukturen. Det lockar säkert några mittenväljare, men det andas varken nytänkande eller mod. Snarare är det ett tecken på ideologisk stagnation.

Som Per Gudmundson konstaterar är det alltså på den yttersta vänsterkanten det (dag)dröms nu. Det har det alltid gjort, men vi ser i dag hur extrema uppfattningar som ibland gränsar till det sinnessjuka får spridning och legitimeras i landets stora medier.

Den stora konflikten - statens makt kontra individens självbestämmande - diskuteras knappt längre. För inget av Sveriges åtta riksdagspartier är politisk klåfingrighet och förmynderi ett problem. Frågan är snarare hur långt det är möjligt att gå i expansionen av politiken. Dörren till våra sovrum står sedan länge på glänt.

Sverige behöver liberaler som vågar drömma, som kan visa på att Sverige i dag är ett friare land än för 30 år sedan men att ökad frihet inte kan tas för given. Man måste kämpa för den.

Detta förutsätter att vi vågar drömma om en morgondag som är lite friare än gårdagen, och förmår visa varför det är en god vision. Jag saknar de drömmarna hos Alliansen. 

12 kommentarer:

Amnexis sa...

Samtidigt grips konstnärer som ifrågasätter mångkulturpolitiken gång på gång samtidigt som de som sjunger om att misshandla riksdagspartiers partiledare och väljare tills blodet sprutar och iklär sig tröjor med sådana motiv tillåts fortsätta. De blir istället belönade med priser, får tala i riksdagen och uppträda på "peace and Love" och framföra sitt våldsbudskap under konstmantelns beskydd.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5906032


Det gäller förstås att fortsätta att trakassera Park tills man slutgiltigt kan stoppa in honom på någon mentalvårdsinrättning utan frigång eller kommunikation med omvärlden.

Sovjetstuket känns bekant. Dissidenterna är "mentalsjuka" och bör hållas inspärrade. Vi måste ju skydda samhället, liksom.

Övergreppen mot Park visar tydligt hur den svenska demokratin har urholkats. Idag återstår bara ett totalitärtolerant skal, och där finns ingen plats för konstnärer som inte gestaltar de motiv Storebror godkänt eller beställt.

Anonym sa...

Jag tror nyliberaler och nationalkonservativa sitter lite i samma båt. Den tidigare tolkas som allt för riskfylld, den senare allt för kritisk mot feminism, mångkultur och godtycklig invandring. Dissidenter kan båda sägas vara.

/ Magne

Anonym sa...

Idag klampade polisen in i ett konstgalleri och beslagtog regimkritisk konst. Var är ni yttrandefrihetsförespråkande liberaler nu?

Anonym sa...

@ 5 juli 2014 22:45

Hets mot folkgrupp är allvarliga saker. Råkar du skämta om en kines, australiensare, kongoles osv, så döms du för "hets mot folkgrupp". Så är det. Staten har oss i koppel och gör narr av oss.

Dock om du råkar skriva "alla män ska omskolas pga att MÄN begår 98 % av alla våldtäkter", "heterosexuella vita män kör för mycket bil, de måste ändra mönster", "vita män måste skolas till feminister", så är det ju inte hets mot sexuell läggning, hudfärg eller etnicitet. Det är bara lite gulli-gull från staten.

"Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord ... Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden." Nja, inte i det nuvarande landet som vi kallar Sverige. Sverige har sett finare (och friare) ut, må jag säga...

/ Magne

Micke sa...

Var är ni yttrandefrihetsförespråkande liberaler nu?
----------------------

Jag konstaterar att du är både Amenix, Magne och anonym i den här tråden och att det inte bryter mot yttrandefriheten.

Undrar också hur Parks ska tjäna pengar om inte polisen ger honom reklam och tar honom med jämna mellanrum?
Micke sa...

"Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord ... Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden." Nja, inte i det nuvarande landet som vi kallar Sverige."


Flytta till Ungern eller Ryssland.Frågan är dock om kombinationen av högerextremism och inskränkningar av friheter kopplat till katastrofala sociala säkerhetssystem är optimalt för just dig?

Anonym sa...

Ett roligare perspektiv vore väl att folk fick drömma och politikerna och deras hantlangare höll sig undan.


Jag skulle vilja se mer skrämselpropaganda från borgarnas sida. Det är inte det roligaste svaret men vänsterpolitik är väldigt destruktiv i dagens läge. Venezuela, ett oljerikt land, har brist på toapapper, Obamas stimuluzosaur
(det är en trettitals-dinosaur) funkar inte och så vidare.

Och det är lika skrämmande när det gäller de mänskliga rättigheterna. Venezuela slår ner demonstranter brutalt med ett 40-tal död som följd. När det gäller Obama-administrationen så tycker jag att IRS försök att slå ner gräsrotsrörelser är en skandal i klass med massövervakningen och påminner om Putins metoder. ..

Ja, det är Putin-metoder.

Här är det media-skugga om något.

/B

Amnexis sa...

B:

Media lägger sin skugga, eller ska vi kalla det filt?, över alla frågor där det finns risk för att medborgarna tänker själv och börjar ifrågasätta rådande ordning...

Åsiktskorridoren i Sverige inbegriper som sagt inte bara invandringspolitiken (även om den är extra tydlig inom det området).

Micke sa...
Det är konstigt att det finns folk som hävdar att det är brist på information om verkligheten.

Hur mycket måste man röka per dag för att hysa den uppfattningen?

Amnexis sa...

Micke:

Informationen finns om man letar på nätet. Tyvärr gör 90% av svenskarna inte det. De köper Aftonslasket och kollar på propagandasändningarna från SVT/SR. Och köper det utan vidare reflektion.

Informationen finns ju mycket riktigt ute i etern som du påpekar, men den når väldigt få då man aktivt måste söka den, då svensk propagandamedia anser att svenskar är mentalt efterblivna och inte kan hantera sanningsenlig information om samhället vi lever i.

SD skulle inte ens existera om inte medierna och de övriga politikerna ljög så inihelvete. På ett sätt är det komiskt när media och vänstern protesterar mot SD, det är ju de som skapat SD. Oavsett om de uppskattar det faktumet eller inte.

Micke sa...


SD skulle inte ens existera om inte medierna och de övriga politikerna ljög så inihelvete
------------------------
Det är inte en lögn att ditt skitparti har sina rötter i den nazistiska traditionen och fortfarande verkar i denna SAMT att era företrädare oupphörligen beslås med olika former av kriminalitet och allmän oduglighet för politiskt arbete.
SD finns i sin nuvarande form BARA på grund av vissa nyckelpersoners förmåga att manipulera och deras förmåga att agera som gäss som man häller vatten på varje jävla enskild gång ert parti avslöjas med byxorna nere vid knäna och ett vedträ i röven

Amnexis sa...

Så du brer på Micke, tänk på hjärtat..