tisdag 15 juli 2014

Nationernas teknikkamp


Vi har ännu inte sett de varaktiga effekterna av NSA-skandalen, som briserade fullt ut för ett drygt år sedan. Vissa regeringar har reagerat (medan andra inte har gjort det), men det vi nu ser är att även företag börjat agera.

Amerikanska myndigheter varnade företag och allmänhet för Huawei (华为). Risken för att deras produkter var manipulerade och kapade av den kinesiska regeringen var för stor, löd orsaken. Det resulterade i att den kinesiska elektronikjätten inte såg någon annan utväg än att lämna den amerikanska marknaden.

I dag vet vi att även om misstankarna mot Huawei skulle stämma, har amerikanska myndigheter gjort sig skyldiga till precis det som Huawei anklagades för. Vi vet att NSA installerat bakdörrar i routrar från nätverksbolaget Cisco genom att fysiskt öppna paketen innan de skickades till kunden. Det är fortfarande oklart om Cisco känt till dessa intrång eller ej.

Runt 80 procent av all internettrafik i världen passerar den amerikanska gränsen. Detta har alltfler insett är ett bekymmer. Amerikanska IT-giganter börjar därför bli oroliga för motreaktioner. Och med all rätt. Kina bekämpar Windows 8 och sägs överväga ett förbud mot IBM-servrar. Föga förvånande har just Cisco backat kvartal för kvartal på den kinesiska marknaden. Även om vi i Sverige låtsas som om Snowden-läckan aldrig inträffade betyder det inte att resten av världen är lika naiv och blind.

NSA och dess företrädare har hävdat att även om de visserligen spionerar på andra länder och "stjäl hemligheter", handlar spionaget bara om att skydda det amerikanska folket. I dag vet vi att det är en lögn, då NSA systematiskt ägnat sig åt företagsspionage i syfte att gynna amerikanska bolag. Vilka skador detta orsakat utländska företag kan vi bara spekulera om.

Det är därför inte ett dugg konstigt att utländska regeringar och företag nu agerar för att minska beroendet av amerikanska produkter. Ty även om alla länder spionerar på andra, är det amerikanska spionaget överlägset i både omfattning och kapacitet.

En tråkig konsekvens är en ökad företagsnationalism. Kineser kommer köpa kinesiska produkter, amerikaner föredra amerikanska. De IT-jättar som befinner sig mitt i denna kamp, som Microsoft, har all anledning att se på utvecklingen med oro. Men de har också sig själva att skylla. De har sprungit övervakarens ärenden, kränkt sina kunders integritet och brustit i förtroende.

Microsoft menar att all säkerhet i världen inte skulle hjälpa om de utsätts för attacker av en spionmyndighet, eller av en hemlig myndighet tvingas överlämna information utan att berätta för sina kunder om det. Detta äger sin riktighet. Men för konsumenten spelar det mindre roll - vi ser på företag som Microsoft med allt större sund skepsis.

NSA tror att de kan fortsätta som vanligt tack vare sin blotta storlek och USA:s betydelse i världen. Storleken och styrkan ger dem rätten att fortsätta kränka länder som Tyskland genom att ge tusan i att besvara berättigade frågor om övervakningen och till och med ha spioner på plats. Framtiden kanske kommer visa att de misstog sig.

Att begränsa internettrafiken genom USA är ett första viktigt steg för att dels skademinimera, dels markera mot den amerikanska massövervakningen. Kampen för ett friare internet har bara börjat. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag väntar med spänning (och oro) inför vad framtiden kan säga om den omfattande övervakningen. Tyvärr tycks allmänheten alltför passiv inför hotet av denna fråga.

/ Magne