tisdag 8 juli 2014

EU-demokratin in action


De EU-positiva krafterna i Europaparlamentet lyckades i går stänga ute den EU-kritiska gruppen EFDD från ordförandeposten i ett av utskotten.

Tre av de stora grupperna - socialdemokratiska S&D, konservativa EPP och liberala ALDE - gick samman för att förhindra att företrädare för EFDD, Eleonora Evi, enligt en tidigare överenskommelse skulle bli ordförande i petitionsutskottet. Posten gick i stället till den folkpartistiska statsfeministen Cecilia Wikström.

Miljöpartiets Peter Eriksson vädrade sitt missnöje redan innan det skedde. Det är just den här sortens odemokratiska uppgörelser som ger EU-kritikerna vatten på sin kvarn, menar han. Partierna i EFDD är demokratiskt invalda på samma premisser som andra partier.

Peter Eriksson ställer en relevant fråga: Vad blir nästa steg? I vilka andra sammanhang ska ledamöter i den EU-kritiska gruppen, ledd av Nigel Farage, stängas ute?

Enligt Wikström var det EFDD-ledamöternas agerande under parlamentets högtidliga öppnande som banade väg för uppgörelsen: "En hel orkester fanns på plats. Det var obeskrivligt vackert och så vänder Sverigedemokraterna och andra rumpan mot musikerna. Det är så respektlöst att jag inte finner ord."

En protest mot EU-hymnen, som många anser är en symbol för det superstatsbygge som pågår i EU, var alltså nog för att ta till odemokratiska metoder. Det blir en smula ironiskt när Wikström motiverar uppgörelsen med att "det handlar om värderingar; att alla människor har samma grundläggande rättigheter". Tydligen är detta inte så viktigt när utskottsposter tillsätts i EU-parlamentet.

Allt detta säger ganska mycket om hur de mest EU-positiva krafterna i politiken ser på unionen och demokratin. Du får gärna tycka vad du vill om EU - bara du är för.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det som hänt är nog det bästa som kunde inträffa för SD.

Det ivriga poserandet tar sig alltmer groteska former och Svenne Banan undrar naturligtvis vad som står på. Tack EU-parlamentet säger nog Åkesson idag.

Men det här med att vända rygg, är inte det en hyllad och vedertagen form av protest? Eller gäller det bara när man gillar olika relativt SD?

Jan Andersen sa...

Jag förstår inte hur man kan påstå att detta är odemokratiskt. Får man inte förhandla och kompromissa i ett demokrati?

Hans Li Engnell sa...

Poängen är väl att väljarnas röster ska avspeglas i representationen. Är SD utestängda från alla riksdagens utskott?

Anonym sa...

Tankarna om att utestänga SD från riksdagens utskott fanns, men kom aldrig att sjösättas. Man kanske insåg att effekten kanske inte skulle bli optimal. Istället vägrade några listiga riksdagsledamöter att dela kopieringsrum med SD, ett synnerligen moget drag.

EU-parlamentet biter sig dock med oförfärad kraft i foten. Åkesson gråter knappast.

Amnexis sa...

Anonym 13:27:

Det finns mer att gräva i:

http://thoralf.bloggplatsen.se/2014/07/07/10778276-miljopartisterna-som-rostar-med-kommunisterna-i-riksdagen/

Anonym sa...

Marit Paulsen demonstrerade Godwins lag och hänvisade till 30-talet.

Hade inte 30-talet varit bättre om fler vänt flaggor och marschmusik ryggen?
/B

Micke sa...

Åkesson gråter knappast.
---------------------
nej han och den extremt lilla klick som styr partiet får ju fortsätta att profitera på sina väljares enfald och alla skattebetalares pengar.

Anonym sa...

Men Micke, så är det ju i alla partier.

En klick som styr, tar alla lönsamma uppdrag och vi korkade väljare som låter det ske. Vi till och med uppmuntrar det genom att lägga vår röst, vilket uppfattas som en sympatiyttring.

Vad utskiljer SD från andra partier?

Ja, förutom att de är rasistnazistfascistislamofober förstås, men rent organisatoriskt?

Micke sa...

"Vad utskiljer SD från andra partier?"

Det som är påhittat. Fantasierna om ditt parti.

http://expo.se/www/download/sds_vitbok_Expo_2_2014.pdf

Anonym sa...

Frågan gällde vad som skiljer i organisation, inte huruvida de är fascister eller inte, för det vet vi ju att de är. Känd sak är så god som vittnad.

Micke sa...

VI vet att du är fascist och att parasitklicken i ditt parti lärt sig hur en slipsten ska dras (organisation) för att mjölka skattepengar.

Micke sa...


vad säger du om dom lögner omn ert åparti som mredovoisats här.

Är det Dror Feiler som fantiserat ihop dom åt kulturemarxisterna i moderaterna så att Reinfeld kan spotta på er?

Det är ju er vanliga förklaring.

Hur ser du på det?

http://expo.se/www/download/sds_vitbok_Expo_2_2014.pdf

Amnexis sa...

Micke:

Det är som att jag skulle komma dragandes med nåt från Fores, vilket är centerns motsvarighet till vänsterns Expo...

När kommer Vänsterpartiet/Unvänster/SSU/Expo/AFA/RF/ResearchGruppen med vitbok över sig själv och sitt grova våld mot politiska meningsmotståndare? Samt alla lögner som kommer från just den gropen med spottande, fräsande och vildsint huggande vänsterkobror?

Anonym sa...

Jag vill ha en brunbok!

Nu!