torsdag 10 juli 2014

Urartad konst


I vissa länder lever konstnärer farligt. När yttrandefriheten är inskränkt blir konsten ofta den enda vägen att uttrycka regimkritik. Världen över sätter konstnärer sin frihet på spel för att utöva sådan kritik genom sitt konstnärliga arbete. Många fängslas.

I Sverige är vi inte vana vid att konstnärer kastas i fängelse. Enskilda attacker mot konstverk - både verbala och fysiska - sker, ja. Men fängelse? Nej.

Ändå är det precis detta som är på väg att hända. Konstnären Dan Park sitter sedan i går förmiddag häktad misstänkt för hets mot folkgrupp. Jag kan inte påminna mig när en konstnär sist blev häktad för sin konst i Sverige. Sådant sker bara inte.

Dan Parks verk är provocerande. Precis som konst ska vara, alltså. Konst ska väcka känslor. Men i Sverige ska den också vara rätt. När Anna Odell fejkar en psykos och tas om hand av sjukvårdspersonal (som hon sedan kritiserar för ingripandet, trots att personalen trodde att de räddade hennes liv) är det tydligen bra konst. Parks konst är inte tillräckligt vänster. Dessutom utpekas den som rasistisk.

En konstnär sitter häktad, men tystnaden från Kultursverige närmast ekar. Jag tittar i DN Kultur, som brukar hålla fanan högt och inte förspilla ett tillfälle att försvara konsten när den utsätts för attacker. Inte ett ord. Inte ens med en notis nämner DN:s stolta kulturbilaga det inträffade. Varken i går eller i dag.

SVT:s Kulturnytt har en notis, men tycker att det är viktigare att fokusera på "mansdominansen i konstlivet" i stället för att diskutera jobbiga frågor som yttrandefrihet och konstnärlig frihet.

Att så få bryr sig att ens kommentera att en man sitter häktad för sina konstverk säger en del om konstkonformismen i Sverige.

30 kommentarer:

Micke sa...


Signifikativt är att även högern reagerar på uppvigling och hets mot folkgrupp,genom att relativisera beroende på vad man själv tjänar bäst på.

http://skma.se/blogg/2013/06/hillersberg-pa-kulturhuset-konsten-att-forsvara-antisemitisk-konst/

Micke sa...

När Anna Odell fejkar en psykos och tas om hand av sjukvårdspersonal (som hon sedan kritiserar för ingripandet, trots att personalen trodde att de räddade hennes liv) är det tydligen bra konst.
--------------------

Det är ytterligare ett bra exempel på att ni själva gör er till domare över vad som är konst och inte konst.Nu är det inte det som är frågan i vare sig fallet Hillersberg eller Park utan hets mot folkgrupp och möjligen uppvigling.

Varför är det så viktigt att bortse från det?


Amnexis sa...

Micke:

Fängslades Hillerström och misstänktes galleristen för "medhjälp till hets mot folkgrupp"?

Amnexis sa...

Just in:

http://www.svt.se/nyheter/val2014/sahlin-ska-motverka-extremism

Då fick vi ett klart besked i frågan om att SAMARBETET ÖVER BLOCKGRÄNSERNA när det gäller fortsatt ISLAMISERING av Sverige.
Detta är det första steget och fortsättning kommer efter valet, var så säkra på det.

KnownUnknowns sa...

http://www.sydsvenskan.se/malmo/dan-park-gripen-for-hets-mot-folkgrupp/

Sydsvenskan har en del artiklar om Park och vad som hände när ordningsmakten stövlade in på galleriet.

Micke sa...

ydsvenskan har en del artiklar om Park och vad som hände när ordningsmakten stövlade in på galleriet.
-----------------
Det var naturligtvis fruktansvärt synd om honom och han var naturligtvis VÄLDIGT överasskad.

Micke sa...

Varför ska man inte systematiskt få sprida bilder på Amenix i en hängsnara så att folk fattar?

Anonym sa...

Så Micke tycker att det är OK att kasta konstnärer i fängelse? Bra då vet vi.

Amnexis sa...

Micke:

Ja, till att börja med är det kanske inte så intressant att se en bild av mig i en hängsnara då ingen vet hur jag ser ut, för det andra är jag inte en företrädare för en organisation som sprider generella anklagelser mot vita svenskar om deras "afrofobi".

Jallow är en offentlig person som ofta spelar på sin hudfärg och offerrollen i olika mediala sammanhang samtidigt som han misstänkliggör vita, man skulle nästan kunna kalla honom yrkeskränkt.

Dan Park sparkar definitivt INTE neråt..

Amnexis sa...

forts:

Hade jag varit en offentlig person som for ut i anklagelser mot folk på lösa grunder hade jag nog funnit mig i att folk häcklade mig, för det är precis vad Park gör. Han häcklar det lögnaktiga PK-etablissemanget och dess företrädare. Däribland Jallow.

Men diktaturfasonerna i Sverige gör att det finns en lag som man kan använda mot kritiker och häcklare, men bara om man har rätt hudfärg. För en vit svensk kan du aldrig vara diskriminerad eller förlöjligas pga din hudfärg.

Micke sa...

Amnexis Gump är en signaturbytande sverigedemokrat som inte klarar att stå för sitt hat öppet som Lieutenant Dan och som ofta spelar på sin hudfärg och offerrollen i olika mediala sammanhang samtidigt som han misstänkliggör muslimer, judar och afrikaner Man skulle nästan kunna kalla honom paranoid.

Anonym sa...

Man må tycka vad man vill om Parks tilltagande. Men yttrandefriheten ska vara absolut. Det finns ingen relativ yttrandefrihet. Du ska få uttrycka dig i konstnärlig form, oavsett vilken åskådning du hånar - etnicitet, kön, religion osv. Lars Vilks är också ett exempel på Mellanösterns trogna muslimer som inte förstår att man ska kunna föra en konstnärlig anda. Dessutom är svenska medier mycket noggranna med att ta muslimernas parti, inte Lars Vilks.

Freedom of speech i USA är att föredra. Där får man göra Hitlerhälsningen och bära hakkors. Det är yttrandefrihet. I Sverige är båda dessa inslag förbjudna.. Varför? Jag får väl bära symbolen hammaren och skäran? Därtill tilldelas årligen i Sverige Jan Myrdalsällskapets Leninpris, (Lenin) som en person som mördade några hundra tusen på synnerligen lösa grunder. Det finns det mage att tilldela? Staten kan väl införa Joseph Goebbels priset också i sådant fall!

/ Magne

Anonym sa...

Att placera ut burkar med texten Cyklon B vid en synagoga, som Parks gjort, är definitivt att gå över gränsen för satir.
Men det tilltaget ledde inte till häktning vilket är symptomatiskt för åsiktsklimatet i Sverige.

Micke sa...


http://www.friatider.se/myrdals-hyllning-till-nationella-fronten

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Att placera ut burkar med texten Cyklon B vid en synagoga, som Parks gjort, är definitivt att gå över gränsen för satir.
Men det tilltaget ledde inte till häktning vilket är symptomatiskt för åsiktsklimatet i Sverige.

------------------
I Sverige får man ju inte ens förbereda misshandel av ett fyllo med järnrör inför öppen kamera om man sitter i riksdagen eller på ett parasitkansli.

Ingen ordning alls.

Amnexis sa...

Oj, den anonyma AFA/RF-signaturen Micke har lagt i en högre troll-växel nu inför riksdagsvalet. Men inte blev innehållet i hans tramsiga inlägg bättre för det. Samma gamla trista försök till trollande och konstant utstötande av okvädningsord mot sina motdebattörer.

Jag går ut med hunden nu istället för att klottra ner Hans kommentarsfält med svar till Mickes infantila teorier och kommentarer. Det är ju meningslöst. För vi ser ju hur Micke förstör kommentarsfälten hos Hax med upprepande inlägg, postning av 10 länkar på samma gång i 10 separata kommentarer, t.ex.

Det kallar jag klotter och trollning. Nu kommer Micke att grina, sura och kalla mig kärringidiotnazist, men av respekt till Hans och Hax kommer jag inte mata micketrollet.

Micke sa...

Bra.

Anonym sa...

Micketrollet måste ha tagit uppåttjack för att orka hålla på och dilla om höger och fascism som han gör. Annars är det ganska uppenbart att Dan Parks är en nazist som inte skall få överträda gränsen för hets mot folkgrupp i sin s.k. Konst.

Micke sa...

Se där.

Nu har anonym bytt ståndpunkt. 180 grader.

Det kallar jag trolla.

Amnexis sa...

Granskning Sverige vill avdramatisera upphettningen hos vänstern angående Dan Parks utställning, genom att låta den vänsterpartistiske förtroendevalda Mamadou Jallow, även känd från Afrosvenskarnas riksförbund, komma till tals.

Men i intervjun framkommer hur han systematiskt godtyckligt plockar ut fakta ur kontexten för att det ska passa hans egen agenda. I Jallows rasfixerade värld är svarta alltid snälla, oskyldiga och exemplariskt laglydiga offer men utsätts dagligen för rasism. Vita är alltid stygga, rasistiska mobbare som hatar svarta.

http://youtu.be/VBFRpa5sXsc

Micke sa...


Men i intervjun framkommer hur han systematiskt godtyckligt plockar ut fakta ur kontexten
---------------------------
Jag det gör ju varken du eller Park.


Er paranoida verklighet bör vara en referensram för varje arier.

Anonym sa...

Dan Parks fängelsestraff är ett tecken på att Sverige inte är en demokrati. Det är en totalitär stat som kan gripa den som tycker fel.

Det som är skrivet ovan torde vara den allra viktigaste politiska frågan att belysa i Sverige.

När konsten inte längre tillåts provocera finns det ingen yttrandefrihet alls. Sveriges demokrati är snarare en totalitär stat.

/ Magne

Anonym sa...

@ Amnexis

Jag lyssnade på intervjun som du skickade med i din kommentar (lyssnade också på Mikael Jalvings samtal med Lars Vilks): Mamadou Jallow menar alltså att Sydafrika var Nelson Mandelas land och att de vita kom dit och saboterade. Vidare hävdar han att det är deras land (de svarta Sydafrikanerna) och de vita ska inte kunna styra...

Okej. Så om Sverige i framtiden får en svart statsminister eller arabisk, då ska svenskar hävda att de inte ska acceptera att en utomstående styr landet? Många med utländskt påbrå sitter redan nu som politiker i Sverige, och det bör då svenskar inte acceptera?

Man blir inte klok på hur de tänker. Jo, så här: Svarta har rätt till sina HEMLÄNDER i Afrika, och befinner de sig i Europa blir de förtryckta samt har svenskar inte rätt att hävda det samma eftersom de då är RASISTER.

Ge mig en sup så jag klarar av morgondagen i vårt kära Sverige och Europa.

/ Magne

Micke sa...

an Parks fängelsestraff är ett tecken på att Sverige inte är en demokrati. Det är en totalitär stat som kan gripa den som tycker fel.
........................

Nej det är ett tecken på att du och dina nazivänner inte har laglig rätt att göra vad SA i symbios med Goebbles gjorde under trettiotalet i Tyskland för att piska upp dom stämmningar som gjorde det möjligt att påbörja det industriella massmordet som er idevärld tar avstamp i.

Amnexis sa...

Hitler i varje buske! Fascister under sängen och rasister i källaren.

Hitlerhysterin är kommen.

Ingen bekymrar sig över den demonisering och avhumanisering av SDare som på pricken följer mönstret från början av demoniseringen och förföljandet av oppositionella och andra fritänkare i 30-talets Tyskland.

SDare som ska gasas ihjäl som kackerlackor har redan skymtat som nidbilder i massmedia. Sen anser de att Dan Parks konst inte "främjar umgänget mellan människor"...

Halleluja! Hitlerhysterin äro kommen.

Micke sa...


Hur legitimerar Micke sin analys om att Vi (SDare) är nazister.?

---------------------------------

http://expo.se/www/download/sds_vitbok_Expo_2_2014.pdf

Micke sa...Det är bara nazister som kommunister och libertarianer som anser att demokrati är diktatur.

Alla andra anser att demokrati är demokrati.

Micke sa...

ar ser vi européer utföra sådana dåd som ISIS och muslimska brödraskapet utför för närvarande i Irak och Syrien?
--------------------
I hela världen under 30 talet och 40 talet utförde nazister och kommunister (bröder) tusentals gånger värre dåd an vad Isis klarar av att fantisera om.

Det är det arvet nazister idag förvaltar.

Anonym sa...

@ Micke

Som vanligt saknar dina argument substans. Jag saknar både tid och engagemang att diskutera vidare med dig.

/ Magne