torsdag 17 juli 2014

Har separatisterna gått för långt nu?


Allt tyder på att Malaysian Airlines MH77, en Boeing 777, sköts ned över ukrainskt luftrum nära den ryska gränsen. 295 människor har omkommit. Högst sannolikt mördats.

Bilderna från kraschen, med föremål som segnar ned mot marken, och med vrakdelar spridda på ett så stort område, indikerar att planet faktiskt blev nedskjutet.

En separatistledare för "Folkrepubliken Donetsk" Igor Strelkov skröt på ryska VKontakte (motsvarande Facebook) att de skjutit ned ett Antonov-plan efter att flyget varnats att det olovligen beträtt luftrum tillhörande "folkrepubliken". Kort efter att det blev känt att det kraschade planet tillhörde Malaysian Airlines ska meddelandet ha tagits bort.

Den ukrainske presidenten Porosjenko har redan kallat kraschen för ett terrordåd och därmed indirekt pekat ut separatister. Separatisterna å sin sida kommer hävda att den ukrainska armén är ansvarig. Det som talar emot detta är att armén inte tidigare använt luftvärn, helt enkelt eftersom separatisterna saknar flyg.

Uppgifter säger att färddatorn, den så kallade svarta lådan, ska ha tagits om hand av separatister. Om detta stämmer kommer vi aldrig få veta hela sanningen om kraschen.

Det vi nu har att vänta är ett vidrigt propagandakrig, givetvis helt utan hänsyn till de stackars människor vars anhöriga av allt att döma har mördats på det mest fruktansvärda sätt.

Frågan är hur de länder vars medborgare har dödats kommer att reagera. 77 nederländska medborgare sägs vara bland offren, men säkert finns där även fransmän, tyskar och amerikaner. Har separatisterna skitit i det blå skåpet nu? Och vilken blir reaktionen mot Ryssland, som ju försett dem med vapnen?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Flygplanet hade också befunnit sig över ukrainskt luftrum under lång tid vilket talar för att Ukraina inte är skyldiga. Ryssland har också för bra koll för att missta ett trafikflygplan med ett militärt mål. Det var separatisterna.

Anonym sa...

Det låter rimligt att separatisterna skjutit ner planet i tron att det var ett ukrainskt plan och då är det nog snarare en del i det krig som pågår och inte mord i juridisk mening.

DVS en parallell till civila dödsoffer i Gaza.

Jag är inte nöjd med juridiken i fall som dessa men det är nog så det ligger till.
/B

Micke sa...

Putin har redan tagit på sig skulden genom att lägga den på Ukraina och hävda att landet inte har rätt att driva ut ockupantens legoarme.

Anonym sa...

@Micke: Pff! Det är klart som fan att han skyller på Ukraina. Han skulle aldrig ta på sig det även om det var Ryssland och det är klart att han inte vill få de pro-ryska separatisterna att framstå som mördare heller.

Brooke sa...

Det var väl inte en separatist som twittrade? Jag förstod det som en rysk militär?

Amnexis sa...

Micke:

Men den armé som Mona Walter vittnat om, som vill ockupera Sverige och resten av Europa genom barnafödande och immigration är inget som den islamfascisten Micker tänker på. Som vanligt.

http://www.dagen.se/opinion/debatt/mer-an-en-myt-erik-ullenhag/

"Det stämmer att det sprids en negativ bild av islam, men då borde man fråga sig i stället; varför sprids det en negativ bild av islam? Det steget i resonemanget verkar Ullenhag inte ha tagit."

"Det var först när jag kom till Sverige som islams rätta ansikte visades för mig. Inget av det jag upplevde här förekom i Somalia på den tiden. Ullenhag skriver: ”Islam och muslimer ses som ett hot. Rena myter sprids om hur muslimer har som plan att ta över Europa och skapa ett ’Eurabia’, bland annat genom att föda många barn.” Men det var just det som jag själv hörde imamerna predika i Göteborgs moskéer. Det är ingen myt, Erik Ullenhag! Imamerna talade om för oss att vi inte skulle beblanda oss med kaffersamhället (det vill säga det svenska), att vi skulle föda så många barn vi kunde och få så många släktingar som möjligt att flytta hit just med det uttalade målet att islamisera Sverige. Inte med vapen, utan genom barnafödande och invandring bli landets majoritet. Och samma uttalade strategi har man i samtliga västländer."

Micke sa...

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/flygkraschen-i-ukraina_3715686.svd?sidan=29

Anonym sa...

Offtopic,men du har väl inte missat storyn i nyheterna just nu Hans:

Polisen vill fotografera tonårings erigerade penis för ett barnporrsfall.

http://m.washingtonpost.com/blogs/local/wp/2014/07/09/in-sexting-case-manassas-city-police-want-to-photograph-teen-in-sexually-explicit-manner-lawyers-say/

Anonym sa...

Oavsett hur man ser på just denna konflikt, är det inte att gå över gränsen att använda ett värdeladdat ord som "separatister" och skriva utbrytarrepubliken Donetsk inom citationstecken?

http://en.wikipedia.org/wiki/Donetsk_People's_Republic

Det är det sedvanliga svenska synsättet: företrädarna för en region eller för en kulturminoritet, som vill ha sin regionala demokratiska rätt, blir kallade "separatister" och när de tar till samma våld som centralstaten, så är de "terrorister". En spansk centralnationalist är t.ex. all heder värd, men skam åt den baskiske regionalnationalisten!

Har Hans läst libertarianen Hoppes berömda bok "Democracy" och kapitlet om centralisering och secession?

http://www.riosmauricio.com/wp-content/uploads/2013/04/Hoppe_Democracy_The_God_That_Failed.pdf

Hans Li Engnell sa...

Inte alls. De pro-ryska separatisterna (hur skulle du annars beskriva dem?) tog över kommunbyggnader och polisstationer med våld, höll ett val under vapenhot och utropade sedan sin "folkrepublik" med en självutnämnd "borgmästare". Det finns ingen vettig människa som ser detta som legitimt.