torsdag 31 juli 2014

Det börjar med avhumanisering


Att vissa tokstollar rycker ut till försvar för våld som politisk kampmetod må vara hänt. Men när acceptansen för våldet återfinns i finare salonger, som på kultursidor och i riksdagen, är vi illa ute.

Där är vi nu. Veronica Palm gav Athena Farrokhzads hatiska sommartal tummen upp på Twitter. I Aftonbladet har nämnda sommarprat försvarats från flera håll. Men det var förstås heller inget annat att vänta. Att Palms partikamrat Mona Sahlin av regeringen utsetts till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism känns som ett hån. Vågar vi gissa att en viss sorts extremism kommer gå fri från granskning?

Våldsvänstern gömmer sig bakom motiveringar som "självförsvar". Detta försvar kan se lite olika ut. Men första steget är alltid en avhumanisering. Motståndaren är inte människa utan en del av något större som måste bekämpas. Det är alltså inte individen utan vad den representerar som bekämpas. ("Jag måste slå dig på käften, no offense.").

Detta är grunden för att kunna ge sig på en annan människa med politiska motiv, och det är också förutsättningen för grövre brott än så. Avhumaniseringen möjliggör i slutändan folkmord (som för övrigt inte sällan kamouflerats som just självförsvar), en systematisk utrensning av oönskade. Det är viktigt att komma ihåg att en viss sorts människor - "borgare", liberaler, den som utpekats som rasist - inte har någon plats i extremisternas mönstersamhälle.

Som jag påpekat tidigare är borgerligheten artig och väluppfostrad. Den hatar inte. Den slår inte. Den hyllar samtalet. Men den utsträckta handen möts med en knuten näve. De extrema grupperna vill inte samtala. De vill slåss.


Kritik och granskning av våldsverkande vänsteraktivister möts alltid med kritik. Janne Josefssons Uppdrag granskning-reportage om nazistiskt våld hyllades. När nästa inslag granskade våldsvänstern på samma sätt upphörde hyllningarna. Då tog det i stället hus i helsike. Aftonbladet-journalisten Ametist Azordegan twittrade att Josefsson borde komma ut som nazist. Hon försvarades förstås i Aftonbladet.

Jag tror på det politiska samtalet. Jag tror att det är överlägset alla knytnävsslag, hoppsparkar och krossade fönsterrutor. Endast genom att samtala kan konstruktiva lösningar på svåra problem hittas. Om någon vill agera ut sin frustration mot upplevda orättvisor får den köpa sig en sandsäck i stället. Eller ta en runda i löparspåret. Det är så civiliserade människor gör.

Så ursäkta om jag inte är med och marscherar nästa gång det anordnas en stor antirasistisk demonstration i Stockholm. Jag tänker aldrig stå i samma led som ligister, våldsromantiker och antidemokrater. De förtjänar det sällskap de så hett kritiserar och hatar - de våldsbejakande rasisterna.

Tidigare bloggat:
Ett Sverige på väg att spåra ur

16 kommentarer:

Micke sa...

"Det börjar med avhumanisering"
------------------------------

Den pågår från det andra hållet på din blogg i kommentarsfälten varje dag.

Börja i det lilla.

Amnexis sa...

Så här såg det ut, och lät, vid halv åtta på måndagsmorgonen i ett bostadsområde i Nyköping. Någon islamisering av Sverige pågår dock inte, enligt officiella källor, och det är bara för svensken att vänja sig vid sitt nygamla hemland:

http://youtu.be/5J8juTxSUds

Det förvånar inte. Reinfeldt har ju nyligen förklarat att "Sverige är inte ett kristet land", och Ullenhag säger "Eid Mubarak" och tillbringar nationaldagen på Islamic Center.

Det här är Alliansens mål. Detta är vad FP menar med öppna gränser. Detta är de rödgrönas mål. Detta är till och med F!:s mål. Och uppåt 90% av alla svenskar röstar på denna utveckling.

De vill dessutom försörja dessa människor som inte kan gå till jobbet eftersom de kollektivt måste ägna sig åt förmoderna religiösa riter, precis som de gjorde i de dysfunktionella länder de "flydde" ifrån.

Sverige är förlorat, för länge sedan. Målstolparna flyttas numera dagligen. Snart får svensken stiga av planen helt och hållet. Landet har ju inte plats för några "smutsmänniskor".

Nu kommer någon säkert tänka "jamen religionsfriheten då?"

Har aldrig hört kyrkklockor ringa 07.00 aldrig sett kyrkan haft gudstjänster på gräsmattan med högtalarna på full volym mitt i ett bostadsområde på tidiga morgonkvisten. Det kallas för hänsyn till andra människor och religionsfrihet. Man skall alltså inte tvinga på andra människor en religion vilket klart sker. Nu anser jag att islam inte är en religion utan en våldsbejakande ideologi.

Fnordspotter sa...

DN:s ledare imponerade faktiskt. Har rent allmänt ytterst låga förväntningar på den sidan, men den här gången satte de ned foten ganska rejält.

Wagner sa...

@Fnordspotter

Länka gärna. Kan det ha varit den? http://www.dn.se/ledare/signerat/det-finns-ingen-ursakt/

Micke sa...

Så här såg det ut, och lät, vid halv åtta på måndagsmorgonen i ett bostadsområde i Nyköping. Någon islamisering av Sverige pågår dock inte, enligt officiella källor, och det är bara för svensken att vänja sig vid sitt nygamla hemland:
------------------------
En nazilänk som dels har en video som jag antar ska illustrera hotet fråm islam och en annan video som illusterar samma nazisters STÖD till muslimer.

Micke sa...

http://www.expressen.se/nyheter/expressen-avslojar/rorelsen-som-fostrar-mordare/

Anonym sa...

Visst är det symptomatiskt att micketrollet när det gäller rörelser som fostrar mördare aldrig med ett ord har nämnt det otal muslimska organisationer som dels uppmanar till mord på oliktänkande ( inkl. Andra muslimer) och dels genomför dem.
Det ger en indikation på var micketrollets sympatier ligger.

Micke sa...

Det ger en indikation på var micketrollets sympatier ligger.
..................
Nej det är en en indikation på att det inte finns några representanter för dessa rörelser eller dom stalinister som ni delar föreställningsvärld med på den här bloggen.

Anonym sa...

Jag har följt dig i flera år Hans. En av väldigt få bloggar jag följer. Du går från klarhet till klarhet. Du en en sann liberal som värnar yttrandefrihet, är emot genustokerier, sexualmoralism, massövervakning, och ser det absurda i en välfärdsfinansierad invandringspolitik. Inte vanligt att se någon som är så pass konsekvent. Bra jobbat Hans!

anybody sa...

Ajajaj .. självförsvar heter det bara när det handlar om de extremt extrema vänsteraktivisterna i AFA eller RF.

Enligt min egen vänsterordlista så kallas det "Goda, rumsrena våldet" för "responshot" alt "responshat".

En vänstervariant på "öga för öga, tand för tand".

Rätt ska vara rätt .. som signaturen Micke förmodligen vill påvisa.

Fnordspotter sa...

Wagner: Ja, var den. Fanns länkad i inlägget.

Hans Li Engnell sa...

Anonym 18:53: Tack för att du läser. :-)

Brooke sa...

Egentligen obehagligt att man försöker likställa vänster och högerextremism vad gäller våldsutövning.

Det här har ju redan undersökts av BRÅ och konstaterandet var att båda grupperna står för våld, men våldet är väldigt olika, och väldigt olika riktat.

Högern, exempelvis, dominerade i brottskategorin mord. Högern dominerade också personvåld, även om vänstern där hade märkbara siffror. Den största skillnaden var att vänstern riktar in sig på skadegörelse och poliskonfrontationer.

Micke sa...


Väldigt obehagligt. Det är bara att räkna för att se att det är fel.För dom som anser att mord är värre än skadegörelse.


http://www.expressen.se/nyheter/expressen-avslojar/rorelsen-som-fostrar-mordare/

Amnexis sa...

Brooke:

Å andra sidan har vi Uppdrag Gransknings program där vi får höra insatta bedömare (journalister, poliser) påstå att högerextremisterna endast försvarar sig.

Att vänsterextremisterna haft turen att de inte slagit ihjäl fler kan ju just bero på tur. Och att de medvetet endast NÄSTAN slår ihjäl någon, är det bra eller? "Inget vi behöver fundera på, ingen dog ju?" Att de vänsterextrema attackerar även företrädare för allmän borgerliga partier gör ju inte saken bättre. Så det är inte bara höger"extrema" som de jagar. Väldigt många har lagt politiken på hyllan för de vågar inte delta i det politiska samtalet pga vänsterns framfart. Ingen dog, (sen Jaques Wallner slog ihjäl den där killen för många år sedan, Wallner belönades med ett jobb på DN strax efteråt...), men problemet kan inte förminskas pga det.

De extrema rörelser som SÄPO, i sin undersökning (SÄPO väger enligt mig tyngre än det, iaf tidigare politiskt styrda undersökningarna från BRÅ) betecknar som de största hoten mot demokratin är just vänsterextremister och islamisters framfart. De nämnde inte högerextremisterna i den meningen.

De enda typer av extremister som jag kan tänka mig stödja är frihets och yttrandefrihetsextremister.

Amnexis sa...

Micke:

Att högerextrema mer påminner om fotbollshuliganer (som ju också slår ihjäl varandra) betyder inte att de är ett större hot mot det demokratiska statsskicket samt mot det politiska samtalet.

Den analysen är jag och SÄPO överens om.

Att vänstern vet hur man misshandlar utan att döda gör dem inte till några änglar i mina ögon. Har du läst chat-utdragen från rättegången mot medlemmarna i Revolutionära Fronten? Det nollar både "järnrörsfilmen" och Expos Vitbok skulle jag vilja påstå... Särskilt då RF är en organisation som Ung Vänster och V haft stora problem med att deras medlemmar inte tar avstånd från dem.

Det goda och fina hatet.