lördag 21 september 2013

Skattehot från vänster

Samhällsutvecklingen har inte gått Socialdemokraternas väg. De statliga monopolen har monterats ned ett i taget. Kommunala verksamheter har privatiserats. De utskällda skattesänkningarna för människor som arbetar har fått tummen upp av svenska folket.

Det finns ingen väg tillbaka till det samhälle som traditionella socialdemokrater drömmer om. Det blir tydligt när vänstersossen Daniel Suhonen på DN Debatt kritiserar Alliansens skattesänkningar men samtidigt konstaterar att "[a]tt riva upp jobbskatteavdragen vore dumt", utan att närmare förklara varför. Denna hållning, som även företräds av partiledaren Stefan Löfven, kommer bli ett pedagogiskt problem i valrörelsen. S kritiserar något de inte vill förändra.

Suhonen säger att människor har börjat koppla samman bristerna i välfärden med den lägre skattenivån, och att han ser ett attitydskifte bland väljarna. Men vilken opinionsmätning visar att vanliga arbetstagare är beredda att betala 1 000-1 500 kr mer i skatt varje månad för de välfärdssatsningar som Suhonen anser att människor vill ha eller behöver?

Det som förmodligen svider lite extra för sossarna är att jobbskatteavdraget har gett mer till vanliga arbetstagare än varje facklig förhandling dessförinnan. Och det märks i plånboken för vanligt folk. Därför måste Socialdemokraterna gå till val på att kritisera skattesänkningar och samtidigt lova att inte göra något åt dem.

Avslutningsvis kan påpekas att Bo Lundgren inte ville sänka skatterna med 130 miljarder under en mandatperiod. Det var ett mer långsiktigt mål än så. Men den socialdemokratiska historieskrivningen tar inte hänsyn till fakta och saklighet.

Redan i valrörelsen 2002 fick svenska folket höra att de föreslagna skattesänkningarna från Moderaterna fullständigt skulle rasera välfärdssamhället om de genomfördes. Alliansen bör påminna väljarna om det hotet när rödgröna debattörer nu åter igen använder de där 130 miljarderna som ett hot. Verkligheten blev ju än annan.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Och som vanligt när välfärden och skattemedlen diskuteras så vågar ingen prata om elefanten som sitter mitt i rummet...

Anonym sa...

Den elefanten är i Sverige lika oberörbar som kossorna för hinduer i Indien.

Andreas sa...

Men ingen fakta om välfärden tycks komma fram utan det är mest massan som tycker att "jo men det har man ju hört att det har blivit sämre". Finns det någon fakta som visar detta kan man undra?

Micke sa...



10 procent väljare som står på en grund murad av Hitler är redan 10 för mycket.

Det är mycket möjligt att högern kommer att vinna nästa val också.

Folk är lika dumma i skallen idag som dom var när sossarna styrde landet.

Amnexis sa...

Micke:

Att stå på en grund murad av Stalin är då 10% bättre eller räcker det med Barroso's nya fuskbygge?

Kom med nåt nytt nu Micke!

Micke sa...

Vad fan surrar du om?

Amnexis sa...

Micke:

Exakt!