måndag 23 juni 2008

Kasta ut Reinfeldt!

Jag har aldrig gillat Fredrik Reinfeldt, varken som partiledare eller statsminister (och tiden innan dess har jag hört tillräckligt om för att tycka illa om honom i alla fall). För varje vecka som går starks den starka känslan av ogillande. Jag röstade inte på de nya moderaterna 2006 så ur den synvinkeln kan jag inte skylla på något moderat svek mot mig personligen. Men att det största borgerliga partiet gjort sig av med frihetliga värden och blivit sossar är inte bara ett svek mot alla som röstade pa moderaterna - det är ett svek mot alla borgerliga väljare, mot alla som vill ha ett annat samhälle än socialdemokraternas.

Reinfeldt gjorde en sak bra: han vann makten från ett maktfullkomligt socialdemokratiskt parti. Det var välbehövligt på flera plan. Dels ur en demokratisk synvinkel men också för att Sverige desperat behövde borgerlig politik efter lång socialdemokratisk idémässig stagnation. Men efter en minst sagt knackig inledning med fuskande ministrar har eländet bara fortsatt. Moderaterna har gått i braschen för en chockartad och illa skott bantning av försvaret. Miljöskatterna har hållits uppe. Systembolaget har inte ifrågasatts och finansministern, den leeende feministen Anders Borg, försvarar spelmonopolet med näbbar och klor. Inte ens det synnerligen populära förslaget att avskaffa fastighetsskatten lyckades regeringen hantera snyggt.

Reinfeldt har svikit ideerna. Han har svikit företagarna. Han har svikit alla som anser att en borgerlig regering också ska bedriva borgerlig politik. Regeringen Reinfeldt har kastat ett enda hundben åt väljarna och det är det uppmärksammande jobbskatteavdraget på runt 1 000 kronor på vanliga inkomster. Men detta har kommit att ätas upp av höjda avgifter och skatter på andra hall - och en tusenlapp kompenserar definitivt inte för idémässig kollaps och våldtäkt på de frihetliga ideal som en gång fanns i partiet.

Jag kväljs när jag tänker på att få Mona Sahlin som statsminister och Lars Ohly som arbetsmarknadsminister, men kväljningarna blir bara marginellt mindre vid tanken pa att ha Reinfeldt som statsminister i ytterligare fyra år och tvingas bevittna ytterligare övergrepp på alla borgerliga hjärtefrågor.

FRA-lagen har blivit droppen for många. Men vi bör paminna oss om att det inte är många steg i frihetlig riktning som tagits av den sittande borgerliga majoriteten. Ingen inom den frihetliga högern kan vara nöjd med halvtidsresultatet för denna regering. Och den som inte är nöjd bor stanna hemma på valdagen 2010. Att åter igen gå och lägga sin röst på en liberal kandidat i något av de allianspartierna har aldrig känts så meningslöst.

Valet 2010 blir en prövning för alla som i förra valet röstat pa "liberala" kandidater i folkpartiet, moderaterna eller centern. En prövning for alla som svikits så fundamentalt av politiker som påstått sig stå for liberala värden. Bästa sättet att tillbringa nästa valdag är hemma på soffan eller att rösta på vettiga kandidater i små partier utanför riksdagen. En regering ska inte väljas om för att alternativet är dåligt utan för att regeringen förtjänar att väljas om. Regeringen Reinfeldt är ett historiskt lågvattenmarke som förtjänar något helt annat.

(Beijing, kl. 17.18)

Inga kommentarer: