tisdag 17 juni 2008

Beijing anno 2008


Beijing. Till skillnad från Kuala Lumpur finns ordning i allt potentiellt kaos. Vakter överallt, folk som kommer fram och vill hjälpa så fort man står och ser förvirrad ut. Och priserna är fortfarande riktigt bra.

Tunnelbanan är utbyggd och täcker allt större delar av stan. OS-arenorna är på plats, det unika CCTV-huset som trotsar tyngdlagen är snart färdigt. En av favoritrestaurangerna har blivit mataffär. Den andra är kvar. Den mäktiga Nationaloperan, med ingång under vatten, som i fjol ännu inte hade någon ingång, tar nu emot bokningar på kommande uppträdanden. Vid centralstationen Beijing Zhan har gångbron over gatan fått rulltrappa. En anpassning för väntade feta amerikaner under OS, månne? Det händer kort sagt mycket i stan nu.

Men framforallt: biran kostar 6 kronor ute, maten 8 kronor om man inte äter i centrum (då kan du få betala uppemot 30), tunnelbanan, som har byggts ut otroligt snabbt, kostar 2 yuan (= 2 kronor) i enhetspris över hela stan (och 15 miljoner Beijingbor ska lära sig det här med t-banekort och spärrar eftersom det tidigare bara fanns pappersbiljetter som revs vid nedgången, vilket är nog så underhållande), bussen är ännu billigare men tar hopplöst lång tid.

En sak som överraskar lite är hur mycket nyheter från väst som rapporteras i kinesisk TV. Inte ens fotbolls-EM har de missat.

I morgon onsdag hoppas jag på goda nyheter från Sverige. Jag tar några bira och ler mot gudarna.

(Beijing, kl. 16.20)

Inga kommentarer: