torsdag 19 juni 2008

Ett nytt kapitel

Sverige har blivit en Stasi-stat. Och det är inte kommunister, socialister eller ens socialdemokrater som har drivit igenom lagen som lett fram till detta. Det är en borgerlig regering under regeringschefen Fredrik Reinfeldt. Lägg det namnet på minnet och berätta for era barnbarn.

Svenska liberaler, som sagt sig stå för liberala värden innan de blev riksdagsmän och tappade förståndet och förnuftet, har svikit och sagt ja till en avlyssnings- och övervakningslag som saknar motstycke i svensk politisk historia. Man kan tappa hakan for mindre. "Sverige blir mest extremt i världen", konstaterar Dan O'Brien vid Electronic Frontier Foundation till TT. "Landet lagom", som nog egentligen aldrig har varit lagom alls, har blivit extremt.

Jag begriper över huvud taget inte varfrö FRA-lagen ens behovs. Vad är det för hot som politikerna vill att FRA ska spana mot? Finns det seriösa terrorhot mot Sverige? Nej. Terrorhoten i världen är för det första små. Risken att omkomma i en terroristattack ar minimal i värsta fall, ändå läggs enorma resurser på terroristbekämpning världen över. Vi förnedras på flygplatserna innan vi ska flyga. Vi övervakas alltmer nar vi rör oss ute pa stan. Och nu ska även våra telefoner och våra mail övervakas. Hur i helvete leder detta till seger i "kriget mot terrorismen"? Att besegra en fiende genom att sänka sig till hans nivå är inte att vinna.

Blogge Bloggelito skriver ungefär vad jag känner just nu men inte har ork att plita ned efter en lång vandring pa kinesiska muren vid Mutianyu. Tack, Blogge. Tack också till folkpartisten Camilla Lindberg som rostade nej, även om det visade sig vara futilt (och Birgitta Ohlsson som gjorde ett slags mellanting och lade ned sig röst).

Fredrik Reinfeldt ska skämmas. Sten Tolgfors ska skämmas. Fredrick Federley ska skämmas. Karl Sigfrid ska skämmas. Annie Johansson ska skämmas. Ni har gjort en helt annan varld möjlig - en värld få av oss vill leva i. I dag skäms aven jag - över att vara svensk och över att ha röstat pa en person som visade sig stå for nagot helt annat än jag trodde.

Jag skrev i ledaren till Nyliberalen 1_2008 att jag ogillade Reinfeldt for att han kastat ut liberala borgerliga ideal for maktens skull och att jag nästan såg fram emot att han kastades ut efter nästa val. En dag som denna är den känslan extra stark.

(Beijing, kl 18.07)
Kinesiska muren vid Mutianyu, ungefär nio mil utanför Beijing, en disig och mycket varm sommardag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Karl Sigfrid var den enda borgare som redan innan gjorde klart att han tänkte rösta nej och stod för det. Sen var det synd att han inte orkade hela vägen till voteringen. men jag tycker ändå att det är värt respekt.

Hans Li Engnell sa...

Visst stod han for det, men faktum kvarstar: han valde fel. Ingen respekt i det.

blq sa...

Uppenbarligen skrivs det hela tiden "nya kaptiel" till sagan om det fria samhällets död..
http://www.expressen.se/ledare/1.1205162/080620-fran-fra-till-pku

fyfan.