lördag 7 juni 2008

Lock'em up


Fler sitter i amerikanska fängelser än någonsin tidigare: 2,3 miljoner människor. Det motsvarar 762 per 100 000 invånare, ungefär tre gånger fler än i Storbritannien och nästan tio gånger så många som i Kanada. USA är världsbäst på att låsa in människor och en stor del av ökningen utgörs av narkotikabrott. De drakoniska straffen gör förstås också sitt till.

Sverige har visserligen överbeläggning på fängelserna, men jämfört med USA ligger vi i lä när det gäller viljan att spärra in folk. Om Sverige hade legat på samma nivå som USA, hade runt 70 000 svenskar suttit i fängelse i dag. Det ger lite perspektiv på den ruttna amerikanska kriminalpolitiken...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Straff som förebyggande åtgärd?

Läste ochså dagens DN. I sverige sitter 6650 personer inlåsta, 28% av dessa är utländska medborgare, alltså 1864 personer. Flera av mina vänner har samtidigt som de kör buss arbetat på färingsö anstalten och berättat att där sitter 90% utlandsfödda, unga män mellan 18 och 30 år från länder utanför Europa, Afrika, mellan östern, Turkiet, mf.

I Sverige är det inte tillåtet att föra statistik över religiös eller etnisk tillhörighet. Det betyder i sin tur att samhället inte häller har möjlighet att rikta insatser som hjälper invandrare i sverige.

En idé som är allmänt acepterad är att Sverige översvämmas av Muslimer, faktum är att bara en person av 50 är muslim. Inte heller sådan statistik är tillåten.

Jag är inte rasist, som Buddhist ser jag var och en som jämlik men det är ochså viktigt att kunna satsa resurser där de behövs och att inte föra statistik över religion och etnicitet är farligt det bäddar för myter och missförhållanden.

Kanske något att funder på i dina studier.

Allt gott.
Nils

Anonym sa...

11% av alla färgade män mellan 28 och 35 år sitter i fängelse i USA.

Den strukturella rasismen?

Anonym sa...

Ökningen av fängelsekunder är till stora delar en effekt av USA's idiotiska "War on Drugs". Drogrelaterade brott ger förhållandevis långa fängelsestraff och leder vidare till grövre kriminalitet. Att kriminaliseringen i sig själv ökar drogpriserna och därmed skapar ännu fler drogrelaterade brott verkar inte bekomma lagstiftarna ...