lördag 7 juni 2008

Dumma lagar föder slöa poliser

Leif GW Persson har sagt det länge. I dag säger Polisförbundet samma sak i en ny rapport: polisen jagar småbus i stället för yrkesförbrytare.

Ett problem anses vara metoden med kvantitativa mål. Det har alltså sett bättre ut i statistiken om trafikförseeler prioriterats eftersom det är lätt att med enkla medel sätta dit många på kort tid. Var tredje polis anser att det målrelaterade arbetssättet bidrar till att de hellre tar enklare ärenden som snatteri än tyngre och jobbigare ärenden.

Detta är viktiga insikter som inte bara borde stanna inom polismyndigheten utan kastas direkt upp till politikerna som sitter på lagstiftningsmakten. Vad vill vi egentligen att poliser gör allra helst? De kan inte prioritera allt samtidigt, det är den krassa verkligheten. Vad är viktigast? Är det heilande nazister? Är det runkpellar på Internet? Är det människor som röker en joint då och då? Eller är det våldsbrott, grova stölder och våldtäkter?

Brott mot andras liv och egendom måste prioriteras i en rättsstat. Politiker ska därför ge tusan i att stifta lagar som ger polisen i uppgift att jaga människor som inte aktivt har kränkt någon annan människa eller skadat dennes egendom. Det är där det måste börja.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Polisen skall inte behöva "prioritera" alls. Begreppet dök upp när det påstods att det var brist på poliser. Sedan har det blivit en standardförklaring när man väljer att inte ingripa.

Polisen skall ha sådan kapacitet att man klarar allt under normalförhållanden. Att man tillfälligt prioriterar vid extraordinära tillfällen det har man alltid gjort.

Begreppet "priortera" skall förbjudas i sammanhang som rör rättssystemet. Det skall alltid finnas resurser.

Hans Li Engnell sa...

Det är klart att polisen måste prioritera, precis som alla andra verksamheter. Det finns inte oändliga resurser, polisen kan inte vara överallt hela tiden. Men fokus bör definitivt läggas på grövre brott och brott mot liv och egendom. Stölder är något som människor upplever som oerhört kränkande och den som drabbas av en stöld, hemma eller i sin butik, tappar fort förtroendet för polisen om inget händer.