lördag 28 juni 2008

Vem är offret?

Ännu en gång går en kvinnlig politiker ut och kräver att sexköpslagen ska skärpas. Vi har sett det tusen gånger förr och några nya argument framkommer givetvis inte. Inte ett ord sägs om effekterna av lagen (som nu "utvärderas", vilket betyder att utredaren letar efter argument att skärpa den) för sexsäljarna. Denna grupp är irrelevant för politikerna, trots att det är framför allt dessa människor som berörs av lagstiftningen. Ingen vill lyssna på dem och när någon väl gör det (som faktiskt skedde i Socialstyrelsens Kännedom om prostitution 2007), plockar ingen politiker upp tråden. Rapporten nämns aldrig ens. Det är en arrogans utan dess like mot alla sexarbetare.

I vanlig ordning handlar det om att "markera" att det inte ska vara okej att "köpa andra människors kroppar". Har ni sexpuritaner inget annat än gamla repiga fördomsskivor att spela? Det är ingen kropp som köps, det är en tjänst som utförs med kroppen! Hur förblindad måste man vara för att inte inse detta? Låt mig ta ett exempel. Jag tog en helkroppsmassage i Beijing. Rygg, nacke, mage, fötter, huvud, lår, allt. Förutom själva organet då. Men Långt Upp I Grenen hade kunnat vara ett passande namn på massagestället. Jag låg och fundera över just skillnaden. Enligt radikalfeministisk teori uppstår nämligen ett maktförhållande mellan köpare och säljare av sexuella tjänster. Köparen (som är en äcklig, rik gammal gubbe som inte kan få sex på annat sätt) utnyttjar säljaren (som är en desperat, narkotikaberoende tvångsprostituerad eller något liknande). Om massösen hade masserat en centimeter åt sidan och därmed knådat självaste Gustav Adolf, hade jag utnyttjat henne då? Skulle jag plötsligt befinna mig i en maktposition gentemot massösen (tänk den tanken när du ligger nedknådad på en brits och biter ihop käkarna) och därmed göra mig skyldig till ett brott som skulle kunna sätta mig i fängelse? Nej, vi skulle vara två vuxna personer som gjort en affärsöverenskommelse. Jag får massage, hon får betalt. Det är ingrediensen av sex som är så förblindande för somliga.

Justitieminister Beatrice Ask "ser fram emot" de förslag som den pågående utredningen väntas komma med. Den borgerliga regeringen lär således knappast förhindra att en redan usel och misslyckad feministisk lag blir ännu sämre. Det är bara att ge upp alla förhoppningar om att denna alliansregering någonsin kommer att driva igenom något i liberal riktning. Fanns det en politisk skamvrå vore den fullpackad vid det här laget.

13 kommentarer:

Bierman sa...

Radikalfeministerna blandar medvetet ihop begreppet "trafficing" med vuxna människors medvetna val att erbjuda sexuella tjänster. Trafficing är vi alla emot - och detta faktum utnyttjar feministerna till att driva igenom den stolliga sexköpslagen. Ta bort den!

Anonym sa...

Meget bra blogg! God argumentasjon.

I Norge er det flertall for å innføre en lignende sexkjøplov, og vi risikerer at den trer i kraft 1. januar 2009.

De norske radikalfeministene sier at 80 % av svenskene er FOR sexköplagen. Stemmer dette?

Jeg tror ikke tallet er så høyt lenger. Jeg tror stadig flere svensker er negative til denne loven når man ser hvor urimelig og dårlig den behandler mennesker.

Anonym sa...

Är du medveten om att Sverige har lägsta siffran av traffickingoffer tack vare den lagen? Vi har även lägst antal prostituerade.

Hans Li Engnell sa...

Mats,

Enligt vem? Socialstyrelsen konstaterade så sent som i december förra året att det ej finns några tydliga kausala samband mellan sexköpslagen och minskad prostitution (nu ökar f.ö. gatuprostitutionen igen). Att sexköpslagen skulle leda till mindre trafficking är således knappast verifierat (och man ska vara mycket noga med att inte blanda samman människohandel med det vanliga sexarbetare sysslar med).

Anonym sa...

Hans
Hur hade du tänkt att sexköparna ska skilja på som är s.k "frivillig" och vem som är tvingad?

Anonym sa...

Det är till och med så illa Mads att av allt att det inte ens finns en majoritet i Sverige som är för denna lag.
Det har varit massvis med omröstningar på nätet där tiotusentals unika röster har lagts och det har alltid varit ungefär 60 mot och 40% för. I frågan på SvD om brott mot lagen bör ge fängelse röstar över 80% emot det!
Lagen är ett fullständigt misslyckande. Efter snart 10 år har man fortfarande inte vid något tillfälle frågat vad sexsäljarna tycker i frågan. Så är det nu igen.
Det är väl typiskt svenskt, lagen har inte lett till någonting. Prostitutionen har inte minskat och om något så borde lagen väl åtminstone har lett till det. När lagen inte ens lyckas uppnå det primära, nämligen att minska prostitutionen, ja då skärper man lagen utan att tänka på om prostitutionen verkligen kommer att minska. Tvärtom verkar man överhuvudtaget inte jobba för att minska prostitution, utan man vill bara sätta dit fler kunder. Inte en kotte som kommer på tanken att lagen helt enkelt skulle vara FEL, FEL och återigen FEL. Man struntar dessutom fortfarande i "offret" som man påstår sig vara så mån om.
Sverige har blivit ett paradis för prostituerade. Det är välkänt i f.d. Östeuropa att man som prostituerad kan tjäna stora pengar i Sverige. Det har gjorts en mycket bra dokumentär av en rysk TV-station som helt enkelt följde några tjejer som jobbade i olika länder däribland Sverige. Tack vare lagen är priserna i Sverige höga och kunderna bråkar inte med tanke på riskerna som finns. Tjejer från hela vårt närområde står i kö för att komma till Sverige. De behöver knappast tvingas och "trafikeras" hit. De kommer så gärna själva. Som en tjej från Estland uttryckte det när hon fick frågan av en kollega angående vilket land hon skulle välja; Finland eller Sverige. Svaret blev "Finland means lot of work and not so much money, Sweden little work and lots of money". Visst har lagen haft sina framgångar?

Man ska också komma ihåg att lagens armar vid få tillfällen har lyckats göra några större tillslag. Polisen har fått ta till tveksamma metoder för att överhuvudtaget få fast någon och man kan misstänka att detta misslyckande nu leder till att man vill ha friare händer (häktning, avlyssning mm). Från början ville inte polisen vara med eftersom man ansåg att det skulle bli svårt att utföra lagen i praktiken. Men polisen har bytt sida. Det ger nämligen bra rubriker i tidningarna och det är synnerligen lite jobb man behöver lägga ner på detta. Man surfar lite på nätet, ringer några samtal för att få reda på damernas adresser och sedan slöspanar man i några månader medan det förskräckliga "brottet" pågår. Om damerna i fråga misstänks vara utländska så skriver konstapeln att man misstänker människohandel, för då kan det ge ett högre straff vilket gör det möjligt för polisen att bugga damernas telefoner och då är det bara att följa efter eller vänta tills kunderna dyker upp.

Det ska vi se mot bakgrunden att det anmäls över 10 våldtäkter om dagen i kulturrika Sverige. Endast 15% leder till att någon åtalas för brottet och än mindre får en fällande dom (BRÅ). Dessutom är mörkertalet enormt stort. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) uppskattar att endast 10% av alla våldtäkter anmäls. Även om det skulle vara en överdrift och endast sant till hälften så våldtas det 50 kvinnor varje dag i Sverige och endast en bråkdel klaras upp.

Då förefaller det ytterst märkligt att polisen kan låta tiotals anställda jobba med att spana mot sexköpare och sexsäljare.
I våldtäkt är det i varje fall bortom tvivel att offret inte ville ha sex, i sexköpsfallet är det tveksamt om vi ens har ett offer.

Vad är politikernas svar på våldtäktsvågen? Just det, en specialmottagning för våldtagna kvinnor. Det våldtas alltså så ofantligt många kvinnor i enbart Stockholm att det lönade sig att starta en specialistmottagning! Hurra! Här våldtas det kvinnor för fulla muggar och vi vet f*n inte hur vi ska sätta stopp för det utan att hamna i infekterade debatter, men som kvinna kan du vara lugn. Blir du våldtagen så tar vi väl hand om dig!

Även sexköpslagen hamnar fullständigt snett. Istället för att fokusera på hur man kan få kvinnor att avstå från att överhuvudtaget komma på tanken att prostituera sig, så trappar man upp jakten på deras kunder i falsk tro om att det kommer att sätta stopp för fenomenet.

Anonym sa...

Solrosan, fantastisk bra innlegg! Jeg regner med at du kjenner www.isabellalund.com, en meget klok og dyktig kvinne. Og også Petra Östergren, som har de samme perspektivene og ideene som du har.

Det gleder meg at det finnes svensker som er IMOT denne lagen, og det virker som at motstanden nå øker i Sverige. I Norge blir vi av norske radikalfeminister fortalt at sexköplagen i Sverige er fantastisk bra og at nesten alle svensker er for den.

Bra for hvem??

Som du sier, blir ikke de prostituerte engang hørt. Justisminister Beatrice Ask sto på talerstolen i EU og sa rakt ut at man ikke skal lytte til hva de prostituerte SELV mener om denne saken.

Sexköplagen forutsetter at alle kvinner er ofre, og at de ikke vet sitt eget beste. Kvinnene blir fratatt definisjonsmakten over eget liv. Slik begår STATEN overgrep mot individer.

Du skriver at politiet ved mistanke om menneskehandel kan «bugga damernas telefoner». Det er jo en grov krenkelse, et overgrep, mot disse kvinnene!! De har krav på integritet og privatliv. Jeg har sett tv-bilder fra svensk tv, der polisen stormet inn på soverommen mens kvinnen hadde sex med sin kunde. Hvilken krenkelse!

Stå på med din fantastiske argumentasjon! Sverige trenger deg!

Og Norge trenger også kloke svensker som tør si IMOT denne loven, som gjør voksne mennesker til svake ofre uten vilje eller evne til å bestemme over sitt eget liv.

Anonym sa...

Men det er noe mystisk med den pollen på SvD. Nå har over 3600 personer stemt, men forholdet er fortsatt 83/17 i prosent. Det endrer seg ikke ... Virker rart at det er så stabil fordeling gjennom hele dagen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1410881.svd?service=poll

Anonym sa...

Vad som är märkligast är ändå vilken syn man än har att man väljer att kriminalisera konsumtionen och inte utbudet... Hade det handlat om narkotika hade ingen konsument straffats utan endast den som erbjudit (så långt bak i kedjan som möjligt). Konsumtionen bör därmed endast kunna "bestraffas" med behandling om man är sexmissbrukare t.ex. Kan man få avgiftning på ett svenskt sjukhus?

Hur ska vi se på män (för det är oftast män) som söker detta slags utbud om deras fru t.ex. lider vestibulit? ... eller om en kvinna (för det händer) söker utbudet av en manlig leverantör för deras män inte kan få erektion?

Legalisera all form av av utbud av den mänskliga kroppen så inget sker i skymundan där det är mycket vanligare att den som är leverantör skadas eller rånas!

Hans Li Engnell sa...

Tack för ett mycket intressant inlägg, solrosan!

Hans Li Engnell sa...

Mads,

Fortsätt gärna komma med inlägg i framtiden om hur diskussionen går i Norge. Svenska politiker vill så gärna exportera lagen till er, men jag hoppas att ni behåller förnuftet i denna fråga. Lyssna till sexarbetarna, inte till de ideologiska akademikerna.

Anonym sa...

Solrosan jag håller med dig till stora delar men jag undrar bara, varför ska man verka för att människor inte ska prostituera sig? Det är väl ett helt okej sätt att tjäna sitt uppehälle om man trivs med det? Själv tycker jag att man skall försöka hjälpa dem som inte vill vara prostituerade att hitta alternativ, i övrigt bör myndigheterna inte lägga sig i överhuvudtaget.

Anonym sa...

Dessverre har de tre regjeringspartiene flertall for forslaget om å kriminalisere sexkjøp i Norge. Det betyr at det med nokså stor sikkerhet blir forbudt å kjøpe sex i Norge fra 2009.

Dessverre :(

Men jeg debatterer og skriver om saken og prøver å påvirke politikerne. Så får vi se hva som skjer.