lördag 21 juni 2008

Parker i Beijing

Termometern på shoppinggatan Wanfujing, öster om Förbjudna staden, visade 38 grader mitt på dagen i dag. Det kändes som 50. Den tryckande värmen under diset har ersatts av gassande sol och klar himmel. Beijing visar sig från sin allra bästa sida i dag.


Staden har mängder av parker i alla storlekar där man kan fika, slappa, bada, hyra valfri trampfarkost, dricka te eller bara strosa omkring. Väster om Förbjudna staden finns sex sjöar som erbjuder avkoppling och lugn mitt i storstadens puls. Lilla Xihai ligger längst norrut och Nanhai längst soderut. Mellan dem finns bar- och restauranggator längs populara Houhai och Qianhai, som man med lätthet kan promenera runt om man inte är stressad. Favoriten heter dock Beihai (bilden ovan). Har finns tehus, några sma butiker och en vacker vit pagod som man kan klättra upp till och få utsikt över Förbjudna staden, den vackra Nationaloperan och närliggande kvarter. Men framfor allt erbjuder parken underbart vackra miljöer. En solig och molnfri dag är parken som allra vackrast.

Träningsredskap som ovan är vanliga i parker och ute på stan i Beijing och äldre människor är smidigare än både du och jag...

Stora städer behover gröna ytor och Beijing har många. En lite mer okänd park där jag hittills inte har sett enda enda västerlänning är Yuyuantan varifrån det går båtar upp till Nya Sommarpalatset (en resa som dock är rena turistfällan). Kineserna är synnerligen aktiva - gamla som unga. Pa många håll, men framfor allt i parker, finns träningsredskap utställda som kineser använder för att stretcha och träna sina kroppar. I Yuyuantan, som består av tre sjöar, spelas det volleyboll, hålls danslektioner (senast var det cha-cha) och sjungs. Många mediterar, andra hyr trampbåt. Samtidigt spelas musik av Enya-typ i de flitigt utplacerade högtalarna. Man undrar hur mycket av allt detta som hade fungerat att ha i en park i Stockholm innan det blev stulet eller förstört.

(Beijing, kl. 17.53)

Inga kommentarer: