lördag 14 juni 2008

Kina nästa


Nu lämnar jag landet för två veckor i Kina och Beijing. Det känns lite snopet att lämna Sverige mitt under en spännande politisk process, en process som har gått från hopplös till intressant och direkt lovande tack vare alla svenska bloggare som engagerat sig i FRA-frågan. En av dem är Hax, kort intervjuad i DN angående bloggarnas genomslagskraft.

Om förslaget faller, kan många bloggare där ute sträcka på ryggen. Det skulle visa att det faktiskt går att påverka politiker via bloggosfären och att bloggen förtjänar en allmän acceptans från det traditionella Mediesverige, som inte intresserat sig för frågan förrän nu.

Jag lämnar landet betydligt bättre till mods än jag hade gjort för bara några få dagar sedan. Det finns hopp. Likafullt är det upprörande, om än inte förvånande, hur snabbt ideal och principer kastas överbord så fort somliga hamnar i riksdagen. "Om man sätter karriären före idéerna så finns bara karriären kvar till slut och då är man överflödig", konstaterar MUF-ordföranden Niklas Wykman mycket riktigt.

Att jag kommer att vara i Beijing utan egen laptop innebär att bloggandet inte kommer att vara lika pålitligt som tidigare. Förhoppningsvis finns det bra Internetkaféer runt knuten som jag kan utnyttja. På onsdag hoppas jag att det hörs ett glädjeskrik ända från den kinesiska huvudstaden.