söndag 29 juni 2008

Arkitekturfrossa

Som jag bloggade om här är det i Asien de största och häftigaste byggnaderna byggs numera. Dubai är epicentret, men även Kina har sin beskärda del av storslagna och fantasifulla byggnader. Här får arkitekterna leva ut sina fantasier. I Beijing finns en rad byggnader som utstrålar framtidsanda. Mixen av gammalt och nytt, historia och framtid, ger staden ett attraktivt utseende. Nedan några favoriter från den nya Beijing - och det gamla.

Nationalförsamlingen (Folkets stora sal): En imponerande byggnad som tar upp i princip ett helt kvarter. Byggnaden är öppen för besökare, men man får endast vandra runt längs en begränsad snitslad bana. Byggnaden gör sitt för att visa styrka och tillförsikt vid Himmelska fridens torg.


Nationaloperan: Ligger bakom Nationalförsamlingen, vilket ger ett udda intryck eftersom byggnaderna skiljer sig åt så drastiskt. Den såg ganska färdig ut 2007 men hade då ingen ingång. Nu är ingången klar - under ett glastak som i sin tur är placerat under vatten. Du promenerar alltså in i själva salen med vatten ovanför huvudet.


Norra järnvägsstationen: Beijing har flera stora tågstationer. Den västra är störst (och ska vara en av världens absolut största om inte den allra största) men den norra är häftigare. Åtminstone på behagligt avstånd.


Fågelboet: Ja, det går väl inte att utesluta. Och det ser faktiskt rätt häftigt ut också i verkligheten, även om sportarenor inte kan bli hur snygga som helst.


CCTV-huset: Favoriten. Den nya CCTV-byggnaden, som tycks trotsa tyngdlagen, är i det närmaste färdigbyggd. Tanken är att den kinesiska statstelevisionen ska sända OS härifrån, men bilden togs under den senare halvan av juni och en del arbete återstår som synes ännu.


Och avslutningsvis lite avsmak: Den för mig okända byggnaden är särskilt anskrämlig på nära håll.Inga kommentarer: