onsdag 30 mars 2016

Allians med förhinder


De fyra borgerliga partierna ska gå till val gemensamt igen, skriver de fyra partisekreterarnaDN Debatt. Det betyder en gemensam kampanj och ett gemensamt valmanifest.

Frågan är hur det ska gå till rent praktiskt. De fyra borgerliga partierna leds nu uteslutande av personer som inte var med när Alliansen bildades. Två av dem är helt nya. Känslan för det där nära allianssamarbetet finns inte riktigt där som tidigare.

Visst har partierna kommit överens förut. Men denna gång är tonen försiktigare. "Vi är ärliga med att vårt samarbete står inför flera utmaningar", skriver partisekreterarna och tillägger att partierna "ännu inte är lika samspelta som tidigare". Tja, det är lika bra att vara öppen med det som alla ändå kan se. Det skrivs givetvis inte ut vari skiljaktigheterna ligger, men det är ingen hemlighet att det framför allt är C som har gått sin egen väg på flera områden.

Det ska onekligen bli intressant att se hur exempelvis kapitlet om migrationspolitiken ser ut i det gemensamma valmanifestet. Att förena Moderaternas "mota asylsökande vid gränsen" med Centerpartiets "släpp in ännu fler" kommer inte bli helt lätt. Någon part kommer få ge sig, och om inte C får ett väldigt stärkt röstetal lär det bli Annie Lööf som får svälja sina stora ord. Vilket oundvikligen kommer leda till en liknande svekdebatt som den som nu pågår i Miljöpartiet (och givetvis tårar). Redan innan dess måste dock en gemensam ståndpunkt intas.

Alternativet är att formulera en så allmänt hållen text att den kan tolkas till egen fördel av alla parter. Men sådan slapphet fungerar sannolikt inte längre när två tredjedelar av väljarna har migrationspolitiken som sin viktigaste fråga. I ett sådant läge krävs tydlighet, skarpa förslag och inte minst trovärdighet. Här finns potential för betänkligt gnissel i fyrpartisamarbetet.

Något allianspartierna inte riktigt tar i beaktande är att tiden har gått. Alliansen var en frisk fläkt 2006. Den kändes som det bästa regeringsalternativet för många borgerliga väljare 2010. I dag är läget annorlunda. Samma fyra partier under samma alliansflagg känns inte så spännande längre.

Det krävs ett rejält utvecklingsarbete för att göra varumärket "Alliansen" intressant igen. Väljarna kan inte antas rösta på en regeringskonstellation enbart utifrån att alternativet verkar ännu värre. Det måste finnas något som attraherar på riktigt.

Jag hyser vissa tveksamheter kring hur pass relevanta de fyra allianspartierna tillsammans kommer att kännas för väljarna om två och ett halvt år.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda som jag läser som en borgerlig alliansisk framgång är att man bytt ut "vi ska vara tydliga med" till "vi ska vara ärliga med".
Möjligen är det förra reserverat för AKB:s privata bruk och oavsett, som vi alla redan vet, betyder det ju inte så himla mycket när det kommer till kritan.Ungefär i samma klass som löften om tvättmedlet som tvättar renare eller tandkrämen som gör tänderna vitare.
Men det känns faktiskt klart fräschare för stunden ändå.Nyhetens behag som det heter.
Så länge nu det varar..

vking sa...

Lämna Centern utanför och in med Sverigedemokraterna hade varit ett intressant alternativ.

Anonym sa...

Jag vågar inte rösta på alliansen så länge det finns minsta misstanke att Reinfeldt eller de som skolats under Reinfeldtepoken har något inflytande. Vi såg ju hur många tokiga beslut fattades av alliansregeringarna, ofta helt utan helhetssyn. Försvaret förstördes istället för att förrådsställdas, offentlig egendom skänktes bort för att gynna entreprenörer, det allmänna skar ner på den egna personalen för att därefter hyra in personal till mycket högre kostnad, man var så makttokig så att miljöpartiet fick igenom sina hjärtefrågor på bekostnad av en förnuftig politik, listan med avskräckande exempel är mycket lång men jag måste begränsa mig.
Det enda långsiktigt förnuftiga regeringsalternativet som jag ser är en alliansregering ledd av socialdemokraterna. Men en sådan regering skulle vi få långsiktigt förnuftiga beslut istället för att som tidigare förlora ett år av välfärdsutveckling som omedelbar kostnad för varje regeringsskifte. Så länge miljöpartiet och Reinfeldt finns i bakgrunden kommer jag att rösta på SD eftersom detta kan leda till att både socialdemokraterna och alliansen var för sig blir för svaga för att själva bilda regering och då blir samarbete dem emellan det enda förnuftiga alternativet. Om det nu finns något förnuft hos politiker...

Anneli sa...

Jag tycker inte de låter speciellt taggade alls, av debatt-texten att döma. De har lika få svar som nuvarande regering på hur Sveriges problem ska lösas. Handlingsförlamade är de allihopa. Jag är väldigt politikintresserad och jag trodde aldrig att jag skulle yttra detta, men tanken har slagit mig: varför ska jag överhuvudtaget rösta i nästa val? Aldrig har det känts så meningslöst som nu.

Anonym sa...

Den enda oppositionen är SD idag! Alla andra partier kommer att återgå till tidigare liberala invandringspolitik när vi medborgare lugnat ned oss! Och, det i sin tur, får följder för boende, ekonomi, utbildning, skattenivåer etc.

Anonym sa...

Jag får ge dig rätt.SD är den enda oppositionen i allt detta vansinne.M kommer precis som S göra en 180-gradare så fort tillfälle bjuds.Skärper inte svenska folket till sig så betyder det senast dagen efter valet 2018.

Anonym sa...

AKB kommer aldrig bli statsminister eller någon annan sorts minister heller. Med så svaga ledare inom allianspartierna kommer Löfven sitta kvar tack vare AKB's totala brist på talang, intelligens och politisk vilja.

Dr Mabuse sa...

Professorn i nationalekonomi, Lars Calmfors, har skrivit en debattartikel som fått ett varmt mottagande bland allmänborgare och debattörer på facebook.

Artikeln bör kunna bli ett moraliskt stöd för en försvagad och lätt förvirrad Allians. AKB är alltför mycket Reinfeldtadept är jag rädd och Centerpartiet tycks bortom all räddning.

Länk här: http://www.dn.se/ledare/kolumner/lars-calmfors-dags-for-volymkommission/

Det är givetvis utmärkt att högprofilerade debattörer tar till orda i vår samtids ödesfråga - migrationsfrågan. Calmfors kan knappast avfärdas som rasist och grummelvattensfiskare...Fast han tycks märkligt ängslig att stöta sig alltför mycket med vänstern/postmodernisterna/skörbjuggslibertarianerna att döma av hans överdrivet försiktiga beskrivningar av "the bleeding obvious". Hans resonemang i sak kom inte en dag för tidigt och vi får väl glädjas över att han offentligt vågar tycka något överhuvudtaget i denna fråga.

Nu väntar vi med spänning hur den raljante Stridshingsten skall bemöta denna lärde mans resonemang. Och skall Johanna Jönsson (C) göra en ny hulksnyftarvideo och med tårarna rinnande fråga sina fans hur man kan nedlåta sig till att diskutera volymer när det gäller människor? Kommer gossen Fridolin att kalla Calmfors resonemang för skitsnack? Vad säger los tres Amigos: Segerfeldt/Norberg/Svensson?

Vi får väl snart replik i frågan.

Anonym sa...

Löfven kommer inte heller att klara det.
"Samarbetsregeringen" sjunger på sista versen och MP får svårt att hålla kvar sin plats i riksdagen.Man har gjort alltför många s.k kompromisser, eller på ren svenska ätit skit, för att klara en fortsättning.
Så det enda som återstår är att Stefan sträcker ut sin hand som Anna genast fattar och smeker ömt med tillförsikt.Orsaken får bli "det besvärliga parlamentariska läget" kombinerat med "nödvändigheten att hålla SD borta från besluten".Med MSM:s benägna bistånd kan väljarna i gemen tänkas köpa det.Det är den charaden alla egentligen bettar på.Sedan behöver vi överhuvudtaget inga fler exkluderande fria val i fortsättningen. Storebror Vilse-i-pannkakan och Syster Yster tar hand om den biten.

Anonym sa...

Om jag inte läser artikeln fel så nämns inte tidpunkten för valet. Det finns det skäl för.
Det finns en överenskommelse privat mellan Batran och Löfvet med innebörd att valet 2016 skjuts på framtiden om det finns risk för att SD kommer in i riksdagen. Motiveringen man överväger att använda är tex 'samhällsfarligt opinionsläge', och så undantagstillstånd på det.
Tiden fram till 2022 skall användas till att öka andelen muslimska väljare, exvis med anhöriginvandring. Bostadsfrågan kommer att lösas till exempel med tvångsdelning av bostäder (S och Ms linje), eller ren expropriering (MP). S och MP kommer att samverka vid valet 2022, och dessutom erbjuda Muslimska Brödraskapet teknisk valsamverkan, så att riksdagen kan få ett rejält muslimskt parti, på samma sätt som när KD kom in i riksdagen.
På det här sättet räknar man med att hålla SD utanför politiskt inflytande. (Källor: mediaägare, diplomater).
Vad politikerna gör att skaffa sig nya väljare, när de gamla tänker fel. (Ursprungligen Bertold Brechts idé, inte min).

Utlandssvensk sa...


Det är ett väldigt fokus på att problemet inom Alliansen skulle vara Centern. Jag bestrider inte att detta parti nu har i princip helt motsatt inställning till M i migrationsfrågan, om man av någon märklig anledning väljer att tro på vad AKB säger, men samtidigt gäller att L (som de nu heter) på ett helt annat sätt än C eller något annat svenskt parti har maximal asylinvandring som en absolut grundbult.

Johanna Jönsson (C) återkommer ofta här, men jag rekommenderar alla att googla Frida Johansson Metso. Hon är ett av de absoluta toppnamnen inom L och har varit både ordförande för ungdomsförbundet samt sitter i partistyrelsen. Vidare är hon ingen avvikare inom partiet utan många av de andra toppnamnen, t.ex Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström, har samma syn på dessa frågor. Ta och läs lite av vad hon har skrivit angående asyl och immigration. Här är lite att börja med:

7 oktober 2015

"Frida Johansson Metso: Till de unga männens försvar"

"Unga män borde, med dagens integrationsfokus, uppskattas.
De är inte sällan de som fått utbildning, är formbara, kommer i arbete snabbare än genomsnittet och arbetar längre.
Istället blir de misstänkliggjorda. Vi, likt hjälporganisationer i hemländerna, ser inte att många män behöver fly just för att de är män.
Det är dags att komma till de unga männens försvar"

http://www.vk.se/1545297/frida-johansson-metso-till-de-unga-mannens-forsvar

21 okt 2015

"Förslaget om TUT är enbart populistiskt"

"Varje arbetsdag sitter jag mittemot traumatiserade, torterade flyktingar vars barn har dött i Aleppo eller Medelhavet, vars kroppar skjutits sönder och vars syn på medmänniskor för alltid kommer vara fylld med rädsla – de som i ett Sverige med tillfälliga tillstånd skulle hållas i utvisningsskräck varje dag i tre år. Krisen handlar om dem. Den som överlevt krig tar inte lätt på risken att utvisas, det upptar henne varje dag. TUT kommer skada dem. Att införa politik som ger sig på världens mest utsatta borde inte vara möjligt att överväga."

http://www.expressen.se/debatt/forslaget-om-tut-ar-enbart-populistiskt/

Anonym sa...

Dr Mabuse:
Tack för lästips!
Calmfors talar om "Invandringens storlek och sammansättning". Det senare har Kanada tagit fasta på, och till skillnad från Sverige accepterar de inte en invandring som til 75% består av unga män.

Åh, vad man önskar att SD i många frågor hade något bättre än "SSU-nivå" på tänkandet! (Parafras på Westerholms skarpa analys om erkännande av Västsahara.) Men kanske får man göra som med amerikanska presidentkandidater: välja någon som vill något antingen inrikes eller utrikes - för det finns ingen som klarar båda.

Tror någon något om Borgerlig Framtid?
Har vissa förhoppningar, men tills 2018 hinner de väl inte med så mycket.

Hans Li Engnell sa...

Tror någon något om Borgerlig Framtid?

Det fåniga namnet till trots är det ett intressant alternativ. Men det tar vanligtvis minst 10 år för ett parti att bli relevant, och BF lär behöva några namnkunniga avhoppare för att få medieutrymme. Det vore önskvärt om några tungviktare lämnade M, KD och kanske L och gick till BF. Tänk någon med Schymans aura.

Anonym sa...

Hej.

Alliansen? Partierna som stått för Nuon? För svenskutrotningspolitiken? Aldrig.

Men mer plånboksstinna NIMBY-borgare kommer säkert att slingra tillbaka, med en väljares variant på: "Sista gången fick jag ju blommor."

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Hans, du skriver att Alliansen inte känns spännande längre. Jo, det håller jag med om, samtidigt som jag tycker att det är en rejäl underdrift.

Det talades förr mycket om att de borgerliga partierna var tvungna att bevisa att de är regeringsdugliga. Frågan är vad som krävs för att räknas som regeringsduglig? Räcker det att hålla sig kvar i regeringskansliet två mandatperioder och att genomföra regeringsarbetet enligt författningen och gängse normer? Eller ska man också väga in vilka beslut som har fattats och huruvida dessa har varit bra för landets invånare? Anonym 10:52 påbörjade en lista över beslut som inte har varit bra för landets invånare. Jag skulle eventuellt kunna sträcka mig till att sammanfatta det som att Alliansen har varit lika duktig på att missköta landet som tidigare socialdemokratiska regeringar varit, om det inte vore för en sak.

Det är den direkt samhällsfarliga politik som Alliansen bedrev som gjorde invasionen möjlig. Denna illgärning kommer i framtiden att dokumenteras i ett slags motsvarighet till Om detta må ni berätta. Denna bok kommer dock förmodligen att ges ut i något annat land av exilsvenskar.

Aldrig mer Alliansen! Partier som har satt Sverige i en situation som den nuvarande borde för överskådlig framtid vara helt oväljbara. Det är bara propagandan som gör att så många fortfarande håller fast vid dessa partier. Det är bara cirka 20 procent av Sveriges befolkning som är beredda att avskaffa Sverige som vi känner det och det visar att många Sovande Svensson av gammal vana sympatiserar med samma partier som de alltid gjort.

Under påsken var jag hos mina föräldrar (70 och 75 år). Mamma läser MSM-tidningar på nätet och i princip inget annat. Pappa använder inte ens nätet. De var sugna på lite politisk diskussion, men det var verkligen inte kul, för de känner ju bara till de officiella ståndpunkterna som MSM och SVT/SR levererar. De motargument jag levererar låter helt onaturliga för dem. Jag har flera gånger försökt få dem att förstå att det i dag finns fler kanaler till information och att MSM har förändrats radikalt, men det når inte fram till dem. Det vore bra om de kunde börja läsa mer än MSM och få andra intryck och kunskap om andra fakta. Och det behöver inte handla om regimkritiska bloggar eller så kallade "hatsajter". Bara om de kunde titta in på dagenssamhalle.se skulle ge dem distans till MSM. Det är så mycket som är åt h-e fel i det här landet och det måste de få läsa själva, inte höra från mig. Jag skulle för övrigt inte orka skriva och hålla ett sådant föredrag som är någorlunda vattentätt, heltäckande och nyanserat. Jag menar, var skulle jag börja? Pappa skulle efter en stund säga: ”Men du kan ju inte skylla på invandrarna.” Och det har han ju rätt i: det är vårt fel, inte deras. Och Sverige skulle ha fungerat dåligt även med noll invandring, men befolkningsökningen har bidragit till att göra bristerna akuta och synliga. Hela den här samhällsinfarkten är oerhört svår att beskriva och sammanfatta för Sovande Svensson som tror eller hoppas att det fortfarande är som på 80- eller 90-talet.

Det nya partiet Borgerlig Framtid är intressant och jag hoppas att det kan få luft under vingarna under de närmaste två åren.

P. N. Grata

Utlandssvensk sa...

@ P.N Grata,

"Det är den direkt samhällsfarliga politik som Alliansen bedrev som gjorde invasionen möjlig. Denna illgärning kommer i framtiden att dokumenteras i ett slags motsvarighet till Om detta må ni berätta. Denna bok kommer dock förmodligen att ges ut i något annat land av exilsvenskar."

Mycket troligt!

Men Alliansens agerande bör inte endast bli föremål för litterära beskrivningar, utan även juridiskt prövning. Det finns goda skäl att ställa dem till svars för folkmord. För det är det som pågår, inget annat.

Anonym sa...

M måste en gång för alla göra upp med Reinfeldtismen för att bli ett trovärdigt alternativ. Det kommer de inte att göra, i alla fall inte under nuvarande partiledning.

C... kommentar överflödig.

Antiliberala L - det enda jag kan säga är: varför finns de?

KD tycks inte veta vilken fot de ska stå på i någon enda fråga. Många företrädare framstår som en Natovänlig version av MP.

utlandssvensk sa...

@ Anonym 13:33

"Det finns en överenskommelse privat mellan Batran och Löfvet med innebörd att valet 2016 skjuts på framtiden om det finns risk för att SD kommer in i riksdagen."

Jag utgår från att du menar valet 2018 och i så fall har jag liknande funderingar, fast jag tror mer på att det blir ett "val" där SD i praktiken är förbjuda eller på annat sätt satta ur spel. Det är absolut inte svårt att uppnå, om det är det sjuklövern vill.

Du nämner "Källor: mediaägare, diplomater". Kan du på något sätt utveckla detta? Är det förstahandsinformation?

Fd moderat sa...

@Utlandssvensk

Frida Johansson Metsos svar till ett kommunalråd i en av de kommuner som redan för ett år sedan gick på knäna om hur de skulle klara av den omöjliga situationen med allt från undervisning i förråd till socialtjänst som var på sammanbrottets gräns var:
-Bit ihop!

De personer som försvarar och/eller beslutat om den förda politiken har ingen aning om hur det fungerar i verkligheten. Jag märker det på de jag känner att de inte har en aning utan endast kan klämma fram en solskenshistoria eller en anekdot om någon person som lyckats.

Däremot gäller aldrig negativa anekdoter eller ens officiell statistik. Då är anekdoten rasism medan statistiken avfärdas med massor med bortförklaringar så som att det har minskat på slutet, anmälningsbenägenhet osv.

Det har gått så pass långt att jag snart inte kan umgås med de här personerna för de kastar ut rasistanklagelser för minsta lilla sak, t o m om man beskriver hur illa det är i Malmö.

utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"Det har gått så pass långt att jag snart inte kan umgås med de här personerna för de kastar ut rasistanklagelser för minsta lilla sak, t o m om man beskriver hur illa det är i Malmö."

Välkommen i gänget! Om det är någon tröst så var det oändligt mycket värre för 5-10 år sen. Då gick det knappt att vistas i landet om man öppet kritiserade massinvandring och mångkultur. Nu går det mycket lättare, men å andra sidan har hela landet nu blivit så farligt och sunkigt att jag knappt vill åka dit mer.

För 10 år sen pallade jag inte att gå på middagar och liknande i Sverige, men tyckte att det fortfarande var ok att spendera tid på sommaren som turist. Nu är det i princip tvärtom! Men det är ganska sjukt att sitta med folk som öppet förklarade mig för rasist (eller värre) för 10 år sen och som nu är klart mer radikala och direkt aggressiva i sin inställning till invandrare än jag, men som likväl absolut inte inser att de på något sätt är ansvariga eller har gjort något fel. Mycket, mycket märkligt! Fast det klarar jag av utan att det blir bråk!

Sen upplever jag att det har blivit en öppen polarisering mellan svenska män och kvinnor. De senare är i mycket större utsträckning kvar i "tycka synd om" tänkandet, men männen ställer inte upp på det längre. Det verkar leda till en hel del bråk.....

(nästan alla som jag känner i Sverige är M väljare, eller som du, fd M)

Anonym sa...

Apropå folkmord (Utlandssvensk 17:21). Raphael Lemkin var den som först myntade ordet "genocide" och hans definition är intressant.

Citat från https://en.wikipedia.org/wiki/Genocide

Raphael Lemkin, in his work Axis Rule in Occupied Europe (1944), or possibly in 1943, coined the term "genocide" by combining Greek genos (γένος, 'race, people') and Latin caedere ('to kill').[7]

Lemkin defined genocide as follows:

"Generally speaking, genocide does not necessarily mean the immediate destruction of a nation, except when accomplished by mass killings of all members of a nation. It is intended rather to signify a coordinated plan of different actions aiming at the destruction of essential foundations of the life of national groups, with the aim of annihilating the groups themselves. The objectives of such a plan would be the disintegration of the political and social institutions, of culture, language, national feelings, religion, and the economic existence of national groups, and the destruction of the personal security, liberty, health, dignity, and even the lives of the individuals belonging to such groups."

Anonym sa...

Hur många här vill ens veta vad Moderaterna eller Liberalerna vill? Hur stor är sannolikheten att de förra skulle införa en invandringspaus? Kan de begränsa välfärden åt dem som inte betalat skatt, dvs. asylsökare, eu-migranter, alla i "utanförskap" som kräver bidraget? Vad kan de möjligen klara av förutom att ge Centern fria händer att orera om både det ena och det andra i en Alliansledd regering?

Kan du inte, Hans, försöka skriva om något relevant? Borgerlig framtid kanske, börja föra fram vad de vill. Skriv om något alternativ som kan tas på allvar, för Alliansen är en lekstuga.

Magne

Dr Mabuse sa...

(Ursäkta den något off-topic mässiga posten.)

@ anonym 13.33

"Vad politikerna gör att skaffa sig nya väljare, när de gamla tänker fel. (Ursprungligen Bertold Brechts idé, inte min)."

Att sossarnas skarpaste tänkare (jo, de fanns) redan på 80-talet insåg att den traditionelle arbetaren/S-väljaren på sikt skulle försvinna/minska kraftigt till antalet pga outsourcing, globalisering, robotisering etc etc står klart. Jag predikade det själv då i skabröst sällskap då vi Handelsgossar skulle visa oss på styva linan när vi söp ikapp med Uppsalaekonomerna...

Att förutsättningarna för den hejdlösa invandringen till stor del vilar på denna grund har jag aldrig betvivlat. Problemet är att planen löpte amok då inga sossar med analytisk skärpa fanns kvar i rörelsen för att kunna parera när det gick överstyr. Istället har stafettpinnen lämnats till direkt svaga kort som Sahlin, Juholt, Veronica Palm och riddaren av den sorgliga skepnaden, Stefan Löfven. Att sedan postmodernt tankegods marinerat stora delar av svensk politik och debatt har varit rena glidvallan för migrationshaveriet.


Men sedan: "Det finns en överenskommelse privat mellan Batran och Löfvet med innebörd att valet 2016 skjuts på framtiden om det finns risk för att SD kommer in i riksdagen. Motiveringen man överväger att använda är tex 'samhällsfarligt opinionsläge', och så undantagstillstånd på det." Well - att SD kommer in i riksdagen 2018 är det väl ingen som ens betvivlar?! Och teorin om Löfven/Batras listiga plan om "samhällsfarligt opinionsläge" - tja, den verkar osannolik även om den i och för sig luktar korkad Reinfeldt/Stridshingstaktik. Det må medges. Reinfeldts grandiosa självbild - han är förmodligen ett fortsatt bollplank till AKB som är en robotlik kopia av FR. Glöm inte att FR är en ikon hos muf - påläggskalvarna.

Om någon skulle få för sig att hindra SDs eventuella tillväxt med dylika metoder tror jag att svennebanan går bananer på riktigt. Däremot är det troligt att vi kommer att få se partiella undantagstillstånd i framtiden. Men då lär det inte handla om något opinionsläge utan om problem i våra s k no-go zoner: problem som inte ens den mest postmodernistiskt marinerade DN-journalist lär kunna relativisera.

Anonym sa...

Misstänker att vad som planeras om det går för bra för SD 2018, är någon form av koalition mellan S och M, för att till varje pris hålla SD utanför varje form av reellt inflytande. Ett slags DÖ på steroider. Ställa in valet tror jag inte de vågar.

Problemen i no go-zonerna tror jag kommer att förvärras radikalt, och man kommer nog till slut att försöka lösa det med militärens hjälp, vilket i sin tur riskerar att leda till öppet inbördeskrig.

utlandssvensk sa...

@ Dr Maduse,

"Om någon skulle få för sig att hindra SDs eventuella tillväxt med dylika metoder tror jag att svennebanan går bananer på riktigt"

Det tror inte jag. T.ex kan man göra som i Belgien, där man först gjorde allt privat stöd till partier olagligt och sen förklarade att ett SD liknande parti inte var berättigat till statligt stöd. Det partiet var väldigt stort, det största i den flamländska delen av landet. Planen lyckades likväl fullständig och i stort utan protester. Partiet upphörde.

"då vi Handelsgossar"

Är du DHS?