lördag 5 mars 2016

Filmtips

Få saker kan skaka om en så mycket som en riktigt stark dokumentär. Jag har en fäbless för dokumentärer som ömsom underhåller, ömsom griper tag. Nedan kommer några tips som kan avnjutas under helgen eller när det behagas.

Dear Zachary
En mördad son. En misstänkt svärdotter. En rättsstat i förfall. Denna dokumentär måste du bara se. Googla den inte i förväg, för känner du till historien tappar filmen mycket av sin chockeffekt. (Och se den innan den plockas bort från YouTube.)Stalingrad
Det finns en uppsjö av dokumentärer om andra världskriget i allmänhet och vissa specifika slag i synnerhet. Långt ifrån alla berör de mänskliga öden som faktiskt fanns bakom varje siffra i kolumnen "saknad".

Denna tyskbrittiska dokumentärserie (hopklippt till en enda lång film på 2 timmar och 34 minuter) fokuserar på de män och kvinnor som drabbades av Hitlers och Stalins vansinne under slaget i Stalingrad. Genom intervjuer med överlevande från båda sidor får vi en skakande skildring av det obeskrivliga helvete som var Stalingrad i slutet av 1942 och början av 1943.

Detta är den bästa dokumentär om Stalingrad jag har sett och en av de mest gripande om hela kriget. Den finns även med amerikansk voice over (då uppdelad i tolvminutersklipp och i färg).Air Crash Investigation: Air France 447
Den 1 juni 2009 försvinner Air France-flyget 447 spårlöst på väg från Rio de Janeiro till Paris. Vad hände? I denna fascinerande dramadokumentär får vi följa de sista timmarna genom återgivningar av inspelningarna i cockpit.

Detta är en skildring av hur tekniken och den mänskliga faktorn ibland kan samverka till katastrofala resultat.

6 kommentarer:

Amnexis sa...

Ingen dokumentär, men en intressant podcast med Sam Harris och Douglas Murray:

https://youtu.be/5p4gltRsKQs

The Four Horsemen: Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris & Christopher Hitchens:

https://youtu.be/cTjHf77FqTI

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

Om man gillar andra världskriget så är en av de absolut bästa filmerna helt på svenska!

Den är ganska ny (2004) och vidare 100% historiskt korrekt, ner i minsta detalj.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Framom_fr%C3%A4msta_linjen

Måste ses, om man gillar WW2! Finns på Pirate Bay!

skepparn sa...

Säkert var de utrustade med minst en GPS
Denna borde ha visat fart
Och altitude.
Säker mot nedisning ävenledes.
Hört något om något relaterat till detta?

Anonym sa...

Tack för tipsen, utmärkta alternativ till mello/vällo, värdegrundsfestivalen, ni vet.

Anonym sa...

Fina tips Hans. Hoppas de intas med en fin whisky och en stark till! :)

Den här killen Thomas Engström är för övrigt skön (06-03-2016 http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/jag-har-tappat-min-tro-pa-vasteuropa/): "Thomas Engström lämnade ett Västeuropa på dekis och flyttade till det kämpande Georgien."

Han lämnade ett Västeuropa på dekis för att han tror att nästa generation i Georgien kommer ha det bättre än Västeuropa ifall de inte anpassar sig till EU:

"Det är en besk medicin. Men jag har tappat tron på alternativet, på ett Västeuropa som under min livstid bara har blivit sämre och fattigare och fulare och svagare. Etiketter må ha sitt begränsade värde, men i detta förblir jag konservativ tills jag dör. Måtte mitt nya hemland aldrig anpassa sönder sig."

Jag tror vi är i en slippery slope här i Väst (i alla fall många nationer) och i synnerhet Sverige med bostadsbrist och obligationsköp som ger nyskapade elektroniska pengar samt en privat lånefest som snart resulterar i en baksmälla. Skulle inte förvåna mig om vi har en Trump här om 5-10 år som fullständigt demolerar den politiska korrektheten och att den eroderande medelklassen utan fast bostad eller med svindyra lån röstar på honom, de kommer väl i sådant fall kallas för vita lågutbildade antiintellektuella av etablissemanget och medier.

Magne

Anonym sa...

Aftonbladet och Aftonbladets sanning enligt Daily Mail.
Vad ska man säga om det är sant?

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3477510/Migrant-attacks-conspiracy-hide-truth-Europe-s-liberal-country-Sweden-stopped-citizens-discussing-refugee-influx.html