tisdag 15 mars 2016

Fromma förhoppningar räcker inte


Regeringen hoppas att den har det värsta bakom sig. Att migrantkrisen har nått sin kulmen och att Socialdemokraterna och Miljöpartiet hädanefter kan ägna sig åt det de är riktigt bra på: tramsfrågor, bidragshöjningar och löften om mer till alla.

Om det visar sig att den värsta krisen är över vad asyltrycket beträffar är det inte främst Stefan Löfvens förtjänst utan en följd av att länder i södra och mellersta Europa har stängt sina gränser och därigenom förhindrat passage vidare norrut.

Och om det nu är så att asyltrycket även under våren fortsätter att ligga avsevärt lägre än under hösten, innebär det inte att Löfven och Fridolin kan slå sig till ro och börja prata hen-toaletter och genusförskolor. Den allra svåraste utmaningen, avsevärt knepigare än att ordna sängplatser med kort varsel, är förstås det vi kallar integration.

Precis som i fallet med asylpolitiken, där Sverige länge har varit ett extremt land, har integrationspolitiken styrts av naivitet och fromma förhoppningar. Krismedvetandet har över huvud taget inte funnits trots många års ackumulerade misslyckanden. Vi har kunnat se utvecklingen med sjunkande skolresultat, alltfler som uppbär försörjningsstöd under en allt längre tid, trångboddhet och utanförskap som går i arv. Detta är inga nyheter.

Men trots alla mänskliga och ekonomiska kostnader har den politiska eliten blundat. Inte velat veta för mycket. Det är delvis därför som Miljöpartiet är så sällsynt illa passade att sitta i regeringsställning, och särskilt nu. Partiet har naivitet som livsluft och verklighetsförankring som ett slags huvudfiende i sin politiska lära.

Tyvärr delas naiviteten av betydligt fler partier. Det vore lätt att skylla allt på att Löfven tog med MP i regeringen, men faktum är att statsministern ärvde ett kaos. Reinfeldts nya moderater bär ett mycket tungt ansvar för dagens situation.

Under de kommande åren kommer vi få höra ord som "integration", "jobb", "sysselsättning", "utanförskap" och "utbildning" tusentals gånger. Problemen kommer att beskrivas. Men lösningarna sannolikt utebli. Helt enkelt därför att ingen har kunnat presentera dem de senaste 20 åren. Sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda är gigantiskt, och vi vet att bland just de största asylinvandrargrupperna är utgångsläget som allra sämst. Det är svårt att se att några mirakellösningar ska värkas fram just nu.

För att göra Sverige mindre attraktivt för asylsökande ska tillfälliga uppehållstillstånd bli huvudregel. Tanken är dock att tillfälliga uppehållstillstånd ska kunna bli permanenta om den nyanlände får jobb. DN har sin syn klar:
Den som har ett arbete som följer lag och kollektivavtal, och går att försörja sig på när det tillfälliga tillståndet går ut, ska enligt förslaget få ett permanent. Det är mycket bra och ett sätt att öka incitamenten för nyanlända att skaffa arbete.
Detta är ett exempel på hur feltänkt politiken fortfarande är, även när den nu förändras. Nej, DN, det är inte alls bra. Förslaget riskerar att leda till en uppsjö av skenanställningar, men framför allt rör det ihop asylpolitik och arbetskraftsinvandring på ett obegripligt sätt.

Den som beviljas asyl ska inte få det för att den vill komma hit och arbeta utan för att den behöver skydd. När Migrationsverket tittar på huruvida ett uppehållstillstånd ska förlängas är det skyddsaspekten som är relevant, inte om personen i fråga har ett arbete eller ej. Här har Moderaternas arbetsfokus fått dem att göra logiska kullerbyttor.

Avslutningsvis.

Det finns en risk för att krismedvetandet snabbt försvinner om antalet asylsökande fortsätter att ligga på en relativt låg nivå jämfört med de senaste två åren. Både politiken och medielogiken talar dessvärre för det.

Tvärtom skulle vi behöva prata mer om konsekvenserna av att socialtjänsten är i kris, om förfallet i många av landets skolor, om bostadshaveriet och de skenande kostnaderna för försörjningsstöd. Där ligger några av de gigantiska bekymmer som väntar både dagens och framtidens regeringar.

Stefan Löfven har sagt att Sverige, det vill säga han själv och den politiska och mediala eliten, har varit naiva när det gäller terrorhotet. Den naiviteten ser ut att bestå även i integrationpolitiken.

Integrationspolitiken bygger fortfarande på fromma förhoppningar och föreställningar om hur saker och ting borde vara, inte hur de egentligen är.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Usch, det känns som om det är första våren jag inte vill möta... att inte känna den första vårsolens värmande trevande försöket att välkomna en ny framtid kommer att övergå i ett omänsliggörande av allt tok som pågår inom de "autonoma" kommunernas ansvarstagande. Fy fan för all jävla utjämningspolitik där alla skall ha det lika dåligt.

Larsa sa...

"Det finns nu en risk för att krismedvetandet snabbt försvinner om antalet asylsökande fortsätter att ligga på en relativt låg nivå jämfört med de senaste två åren."

Det finns säkert en tillvänjningseffekt som med så mycket annat här i världen. Om man har vant sig vid tanken på mer än 100 000 invandrare på ett år så kan t.ex. 75 000 verka helt normalt i jämförelse. Och 75 000 är mindre än 1 % av befolkningen, vilket möjligen skulle gå att integrera om allt vore som på 60-talet med industrier som skriker efter arbetskraft och med läskunnighet mindre viktigt på arbetsmarknaden.

Sen kan man i och för sig undra hur många av den nya sortens invandrare till Europa som skulle vara intresserade av att stiga upp i ottan, ge sig ut i vintermörker och kyla och stå på ett verkstadsgolv hela dagarna, men jag känner kanske inte tillräckligt många av dem tillräckligt väl för att ha en bestämd åsikt om det.

Unknown sa...

Förslaget om att man ska få permanent uppehållstillstånd om man har fått arbete är en sådant förslag som låter bra om man inte tänker efter så mycket. Vi vet redan idag att det har förekommit att företag som har "sålt" anställningar(ett fall var ett städföretag i Västerås, om jag kommer ihåg rätt). Vi vet redan att kriminella har börjat på ett seriöst sätt utnyttja den havererade politiken genom att starta välfärdsföretag i form av asylboenden, vilket sätter dom i direkt kontakt med asylsökande om de nu skulle känna att starta ännu en verksamhet. Och räknar jag inte ens med alla så kallade godhjärtade asylhaverister som kommer att anställa människor på någon slags minimumnivå för att de ska komma kvalificera sig till permanent uppehållstillstånd, något som sannolikt inte kommer leda till fast och långvarig anställning, tyvärr.

Vad händer för övrigt om man förlorar sitt arbete när man har fått permanent uppehållstillstånd?

Sedan så måste man fråga sig vad folk egentligen menar att detta kommer att kommer att ge asylsökande en morot - menar man att de inte anstränger sig själva tillräckligt och att om de bara försöker lite grann mer så kommer deras kompetens höjas avsevärt? Det är ju det som är problemet för många - de är helt enkelt går helt enkelt inte ihop med våran arbetsmarknads krav på kompetens. Många kommer att behöva åratal av skolning, om ens det kommer hjälpa alternativt att vi sänker krav/skapar (ve och fasa) rejäla låglönejobb a la praktiska yrken som finns i många av deras hemländer.

Men, kanske kommer man lyckas bättra på statistiken lite grann pga ovanstående anledningar...

Utlandssvensk sa...


"Integrationspolitiken bygger fortfarande på fromma förhoppningar och föreställningar om hur saker och ting borde vara, inte hur de egentligen är."

Ja, helt garanterat.

Det som däremot skulle kunna ha en möjlighet att fungera är motsatsen till integration, nämligen segregering. Denna uppkommer självklart helt naturlig även nu, men i den formen är den knappast hållbar. Det skulle krävas storskaliga och öppna åtgärder. Områden för muslimer, områden för kristna araber, områden för svenskar, osv. Alla med egna skolor, polis, sjukvård. etc. Staten får sen ha militariserad polis som håller isär de olika grupperna.

Låter det hemskt? Det kan man tycka men om man tror att det som nu kommer att ske är bättre, då är man fortfarande fångad i fantasilandet. Sen skulle väl även en väl genomförd segregering inte kunna hålla i mer än 20-30 år, givet demografin. Men det är betydlig mer än vad landet har kvar om allt bara tuffar på som hittills.

Anonym sa...

Jag hedrar dig Hans som tar tag i detta område. För min del är det här ett jobb för dem som skapat utanförskap, etniska enklaver, våldsspiraler, havererad bostadsmarknad och så vidare att ordna. Nu är jobbet deras, dvs. 7-klövern och i viss mån de som röstat fram dem.

Men så fick vi ju höra från Löfvén: Krisen är över! Dåså, nu är det hög BNP-utveckling och bostadsbyggande. Nivåerna kommer ligga på Morgans golv på 70 000 och Gustavs tak på 150 000 migranter per år under nuvarande mandatperiod.

Hur många Rosengård har vi fått innan 2018? 20 stycken? Det är bara att konstatera: Rosengård är fint, Tensta är finare och Hjällbo är finast. Ifall det arbetas riktigt ordentligt kan Stockholm bli lika mångkulturellt som Malmö innan 2018. Mmm, jag bara njuter av all mångkultur, mångfald och alla de fina områden som uppkommer när alla driftiga invandrare kommer till Sverige. En dag i en nära framtid kan jag få uppleva modulområdenas vackra planläggning. Fina uteserveringar, trevliga butiker, marknadsplatser och skolor som ger PISA-resultaten en ordentlig rekyl uppåt. Det kan t.o.m. denna gång bli bättre än miljonprogrammen Rosengård eller Tensta. Svenskarna kommer få fler platser att kunna njuta på, tidigare har vi i Stockholm mest haft Tensta, Fittja, Ronna, Jordbro, Hallonbergen, Bredäng osv. men nu kommer liknande områden 20-faldigas inom några år.

MMM, jag får behagliga rysningar och utsöndrar rikligt med saliv av att bara tänka på att just jag kan komma att få ta del av allt det här inom några år.

Magne

Utlandssvensk sa...

@ Larsa,

"100 000 invandrare på ett år" är vad vi hade varje år från 2006 fram till kring 2013. Sen blev det många fler.....

För 2015 ligger totalen kring 230.000, dvs 160.000 asylsökande plus 70.000 övriga. Sen tillkommer ett okänt, men troligen högst meningsfullt, antal icke registrerade. Räknat per capita finns det troligen inget västland som någonsin har varit i närheten av de här talen i fredstid. Den mest omskrivna episoden av massinvandring i modern historia torde vara den i USA. De hade sitt största inflöde kring 1880-1920 och låg då på cirka 1% av befolkningen per år. Detta ledde sen till drakoniska skärpningar i lagstiftningen för att få ner antalet. Men de tog i princip hela vägen bara emot vita. Hade de haft samma typ av immigranter som Sverige nu tar in hade landet varit muslimskt för länge sen.

Utlandssvensk sa...

@ Enraged Fireplug,

"Vi vet redan idag att det har förekommit att företag som har "sålt" anställningar"

"Förekommit"!!!! Det är en hel industri sen många år tillbaka! Så här såg det ut 2012:

”Problemet med personer som får arbetstillstånd på falska grunder är ett växande problem i Sverige. Det hävdar Rikskriminalpolisen, som också säger att det är flera kända gamla människosmugglare som nu övergått till att sälja falska jobberbjudanden för hundratusentals kronor.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5247687

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Nivåerna kommer ligga på Morgans golv på 70 000 och Gustavs tak på 150 000 migranter per år"

De pratar inte om migranter, utan endast underkategorin asylsökande. Till detta lär det nog komma minst 100 tusen ytterligare per år, när anhöriginvandringen till asylanterna från 2014-2015 kommer igång.

Så 200 tusen om året är väl en rimlig gissning. Det blir 8 Rosengård! Per år!

För övrigt kanske 1 Rosengård kan bli en etablerad måttenhet, på samma sätt som 1 Ångström!

Ådärkomdenja sa...

Man behöver intel vara Einstein för att räkna ut varför islamaraber inte har en chans till anställning på svenska företag. Dom föraktar kvinnor, dom tar dom inte ens i hand, att misshandla och våldta går däremot utmärkt. Dom klär sig på ett sätt som i många sammanhang är direkt farligt, och strider mot arbetarskyddslagstiftning mm. Dom kräver att särskilda lokalutrymmen avdelas till bönerum, dom skall ha friheten att fem gånger dagligen avvika från ordinarie arbetsuppgifter, för att be. Det finns flera besvärande faktorer, men detta räcker och blir över. Några arbeten och integration är en omöjlig ekvation, Sverige har tagit emot människor med så avvikande kulturer ingrodda, att dom helt enkelt hamnat på absolut fel plats, via floskelidiotin "Den humanitära stormakten", myntat av nya moderaterna. Att islam dessutom till 80% är en politisk ideologi, med spjutspetsen vänd mot icke-troende, dhimmis, förstärker det avgrundsdjup som råder.

Uwe Dostler sa...

@Larsa,

"Sen kan man i och för sig undra hur många av den nya sortens invandrare till Europa som skulle vara intresserade av att stiga upp i ottan, ge sig ut i vintermörker och kyla och stå på ett verkstadsgolv hela dagarna"

I samband med diskussionen hur man ska få invandrare i jobb har, så vitt jag kan förstå, i praktiken alla helt missat att man räknar med att vartannat jobb kommer att försvinna inom en 20-årsperiod pga. automatisering ( http://stratresearch.se/wp-content/uploads/varannat-jobb-automatiseras.pdf ). Det innebär att invandrarna, med den låga utbildningsnivå har (http://hdr.undp.org/en/content/mean-years-schooling-adults-years ), kommer att få det betydligt svårare att få jobb i framtiden än vad som är fallet idag.

Jag tror att vår nation kommer att gå en ytterst mörk framtid tillmötes.

Unknown sa...

@Utlandssvensk, 15 mars 2016 23:14

Ja, antagligen så finns det också ett mörkertal i frågan i dagsläget, lägg sedan till att en del migranter som åtminstone har kommit till Danmark sägs att ha tagit med sig "hård valuta" vilket gör att en del har tillgångar att betala för något sådant. Vi har sett hur kriminella har börjat röra sig in på asylområdet nu i och med boenden och de kommer försöker hitta nya sätt att utnyttja strömmarna.

Jag har inte heller läst vad som innebär med att få permanent uppehållstillstånd - liksom, hur länge ska man behöver ha arbete? Vad händer som sagt om man förlorar arbetet direkt efter man fått beviljat tillstånd?

Permanenta uppehållstillstånd borde ges delvis med åtanke på situationen i deras eget hemland, men också på deras etablering i Sverige. Säg att man efter fem år är tillåten att ansöka om det - arbete är meriterande och tas i åtanke, men ger inte automatiskt permanent uppehållstillstånd. Den här nya regeln låter i princip att be om att det skapas skenarbeten av kriminella, lägg sedan till hur politiserade och fanatiska en del ledande figurer som migverkets Anders Danielsson verkar så finns det en risk att detta ses mellan fingarna med.

Anonym sa...

Hej.

Detta land har varit vårat uti många herrans år
detta land har varit vårt och vi har nog satt våra spår
Uti skogar, berg och vatten
har vi härjat runt och kring
Och vi byggde väl för all
tills våra ledare vart ding

Ja nu e'de slut på Svea rike
ja nu e'de färdigt inom kort
Nu skall hela landet rivas
Nu skall svenska folket bort
så jag tar farväl och stora tårar trillar på min kind
för nu är det slut med Svea rike
nu går svenska folket i himlen in

Till tonerna av 'Trettifyran'

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Utlandssvensk:

"För övrigt kanske 1 Rosengård kan bli en etablerad måttenhet, på samma sätt som 1 Ångström!"

Antingen det eller ett basbelopp. Wikipedia säger att det bor 23 822 personer i Rosengård. Det blir 8.4 Rosengård per år baserat på 200 000 migranter per år.

Ja, du har rätt i det, lite slarvigt från mig. Jag talar oftast om migranter eftersom asylsökande låter icke korrekt. De är migranter som söker den bästa välfärden och söker inte efter asyl i första säkra land. Men ska också ge mig an att använda asylsökande när jag explicit talar om den gruppen.

Magne

Utlandssvensk sa...

Magne,

"Jag talar oftast om migranter eftersom asylsökande låter icke korrekt."

Utan tvekan är det svårt att hålla tungan rätt i mun i dessa frågor. Man vill inte gärna bidra till propagandan genom att kalla de som kommer för "flyktingar", men samtidigt sätter säkert många likhetstecken mellan asylsökande och flyktingar. Det skulle behövas en helt ny terminologi för att beskriva invandringen till Sverige, men på sätt och vis är det väl en av PK-gruppens stora segrar att detta saknas och att terminologin i sig starkt bidrar till förvirringen i debatten.

Om man tittar på verkligheten skulle en mor korrekt terminologi vara:

Asylbedragare = Cirka 90% av de som söker asyl i Sverige.

Arbetskraftsbedragare = De flesta av de som kommer som "arbetskraftsinvandrare" från 3je världen.

Åldersbedragare = Nästan alla som hävdar att de är "ensamkommande flyktingbarn"

Det vore faktiskt mycket ärligare att använda dessa termer för hela grupperna och sen lägga till ungefär: "Även i denna kategorin finns det undantag". Nu gör man motsatsen och säger oftast något i stil med "inom gruppen asylsökande finns det även bedragare". Men detta är fundamentalt oärligt, eftersom det är ställt bortom allt tvivel att bedragarna utgör en förkrossande majoritet. Sen kompliceras det ytterligare av att vi, i högsta grad, har uppmuntrat bedrägerierna så länge och så systematiskt att det är svårt att hävda att vi verkligen blir bedragna.

Men det är väl bara passande att i världens genom tiderna mest vansinniga land, så är terminologin helt förvirrande!

Utlandssvensk sa...

@ Enraged Fireplug,

"antagligen så finns det också ett mörkertal i frågan i dagsläget"

Mörkertal kan man lugnt säga! Eller mer korrekt, en avsiktlig begreppsförvirring kombinerad med systematisk vägran att redovisa verkligheten.

Hela det här med "arbetskraftsinvandring" är en direkt upprörande perversion i dagens Sverige. Men detta var en av Nya Ms absoluta kärnfrågor och de jobbade stenhårt för att skapa detta system, samt gick mycket tydligt till val på det redan 2006. Alla som har satt sig in det minsta i internationell immigrationsdebatt insåg omedelbart att det var rent vanvett att tillåta fri immigration utan kompetenskrav från hela världen.

Detta är en fråga som, minst sagt, har debatterats oerhört grundligt i många västländer och alla har kommit fram till det som borde vara helt uppenbart: Det kommer endast och enbart att leda till FUSK. Jag är personligen övertygad om att Reinfeldt mycket väl förstod detta, men eftersom det passade hans målsättning alldeles utmärkt, lät han de Rand läsande så kallade "nyliberala" fåntrattararna hållas.

"Permanenta uppehållstillstånd borde ges delvis med åtanke på situationen i deras eget hemland,"

Om man ger PUT eller TUT saknar i princip betydelse, så länge det inte finns ett fungerande avvisningssystem. Eftersom Sverige helt saknar detta är frågan meningslös i nuläget.

Utlandssvensk sa...

@ Uwe Dostler,

"Jag tror att vår nation kommer att gå en ytterst mörk framtid tillmötes."

Från Wikipedia:

"En nation är ett kollektiv av människor som förenas av gemensamma faktorer såsom språk, religion, etnicitet, härstamning, historia, kultur, traditioner, gemensam styrelseform och sociala normer."

Hela mångkultur och invandringspolitiken har genomförts i syfte att förinta den svenska nationen. Alla de faktorer som radas upp ovan har angripits skoningslöst och samtidigt har man genomfört ett av de snabbaste folkutbytena i världshistorien.

Svenska barn är redan en minoritet i sitt eget land och med all sannolikhet är framtiden inte mörk för den svenska nationen, utan den existerar helt enkelt inte. Det snälla sättet att se saken är att vi har begått självmord, men man kan också se det som att äldre generationer har utrotat de yngre.

Anonym sa...

Som väntat blir sprickorna i Alliansen bara tydligare och tydligare.
Som väntat är inte Alliansen regeringsdugligt.
Nu lägger vi allt på en höger-vänsterskala och håller tummarna för att SD försvinner av sig självt.

Anonym sa...

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/03/15/reinfeldts-nya-toppjobb-gar-till-bankjatte.html

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, våra ledare är inte idioter, de är onda.

De har inte klantat bort Sverige, de har sålt oss för egen vinnings skull.

Tidigare generationer svenskar överlät (idiotiskt nog) till staten att förvalta det de arbetat ihop, för att skapa långsiktig trygghet för sig själva och sina efterkommande.

Men gamarna (politiker, journalister och storfinans) såg bara ett stort smörgåsbord som de dumsnälla idioterna inte förstod att vakta.

Reinfeldt och Borg använde sina positioner för att stjäla detta gemensamma svenska kapital och sedan sälja det för en spottstyver till den internationella storfinansen, för att köpa sig en plats i solen för sig själva.

Nu hade Göran Persson och Erik Åsbrink, Carl Bildt och Bengt Dennis, Ingvar Karlsson och Kjell-Olof Feldt och Olof Palme och alla de andra banditerna redan gjort samma sak.

Kalla dem inte för något annat än värsta sortens tjuvar och bedragare, samvetslösa kräk som hånskrattade medan de sålde ut det svenska folket, som så gärna ville lita på att förnuftet skulle segra.