lördag 12 mars 2016

Sverige har rest sig, säger Löfven


Nu i helgen samlas femhundra socialdemokratiska kommunpolitiker i Örebro. Stefan Löfven höll under lördagen ett anförande för att sparka igång kommunkongressen.

Löfven lät tidvis anmärkningsvärt mycket som en oppositionspolitiker. Han beskrev hur landet glider isär. Han beskrev faran i det. Och han skyllde sedan allt på de borgerliga. Ty segregationen har enligt Löfven vuxit fram under det senaste decenniet. Det är en mycket ohederlig beskrivning av något som pågått under snarare 25 år än tio och som både borgerliga och socialdemokratiska regeringar varit ansvariga i. Landets starka tillväxt är däremot regeringens egen förtjänst, om vi ska tro Löfven.

Hans tal var väldigt likt det han höll på den socialdemokratiska kongressen 2015 och påminde väldigt mycket om de anföranden han hållit i riksdagens kammare ett antal gånger sedan valet. Plattityder som "Nu vänder det", "Nu börjar vi vändningen" och " Nu startar samhällsbygget" har redan blivit slitna och innehållslösa. Det är peppande ord från en person som står och vinglar vid avgrunden.

Bara en vecka efter att partisekreteraren Carin Jämtin i Ekots lördagsintervju medgett att satsningen som skulle ge 50 000 utbildningsplatser bara har gett några hundra hittills står partiledaren och pratar om denna satsning som alltså i praktiken helt kommit av sig. Tror han att han kan lura sina egna kommunpolitiker med valrörelseretorik?

En dag som denna saknar jag faktiskt den äldre stammens socialdemokrater. Nästan rent av Göran Persson, som häromdagen både anklagade regeringen Löfven för att ha agerat för senfärdigt i migrationskrisen och föreslog ett nationellt tiggeriförbud. I båda dessa frågor står Persson sannolikt mycket närmare de socialdemokratiska gräsrötterna utanför Stockholms innerstad än vad Löfven gör. Men Löfven är dels fången i sitt samarbete med MP, dels i den identitetspolitiska slagfällan som förhindrar nyktra analyser och förslag.

Löfven är en rätt usel retoriker, vilket gör hans tal styltiga och utan flyt. Men det som är mest iögonfallande är hur mycket varm luft som hans regering producerar 18 månader efter makttillträdet. När Alliansen tillträdde efter många år i opposition rivstartade de med de mest kontroversiella reformerna.

Än har regeringen Löfven inte satt några avtryck alls, trots att det hävdas att 97 av 105 vallöften är på väg att infrias. Det säger i så fall rätt mycket om vilken "reformagenda" som partiet gick till val på. Det är Komvux och subventionerade anställningar som är framtiden för Sverige, om Socialdemokraterna får bestämma.

"Sverige har rest sig!" proklamerade statsministern utan ett spår av ironi inför en lydigt klappande publik. Sekundärskammen är stor, och jag undrar om inte även många socialdemokratiska kommunpolitiker skruvade på sig där i sina stolar.

Att välja en gammal svetsare och fackpamp som partiordförande blev tydligen inte bättre än så här.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Skolans nedgång började på sextiotalet. För att accelerera i takt med allt tätare reformer från politiskt håll.

Miljonprogrammet för bostadsbyggande i volymtänk och kombinerat med medvetna satsningar på stora reformer i migrations strukturer gjorde att inriktningen började 1975-76 eller strax innan. Allt sedan dess har det bara fortsatt och accelererat.

Det hade inte automatiskt behövt gå så illa. Alla ambitioner hade inte behövt hanteras så klumpigt och vårdslöst. Ett mer lyssnande styre kunde ha låtit yrkesverksamma experter och erfarna människor från alla berörda sektorer kommit till tals på ett betydligt mer ödmjukt vis.

Nu glider samhället istället isär. Precis tvärtemot det man alltid sagt sig vilja hindra.

Enorma penning summor kastas över alla problem som hela tiden uppstår. Alltmer utan eftertanke och strategi. All politisk energi läggs på mildrande eller eldande av ständigt uppkomna konflikter. Istället för att redan från början bygga för hållbarhet och framgång.

Att låtsas vara både opposition och ledare samtidigt brukar vara SAPs paradgren. Nu blir det obehagligt och ihåligt. Mer än någonsin.

John A.

Anonym sa...

Motpol; Till och med Göran P trycker på behovet av stängda gränser och att Sverige nu hanterar aktuell situation. Självklart, kommer inga höga PISA-poäng i dagens skola!

Anonym sa...

Steffe är perfekt som ledare för (s), lika perfekt som den där kvinnan för (m) som var det smartaste de smarta stockholmsmoderaterna kunde vaska fram.

Dr Mabuse sa...

Det fullständigt vanvettiga i den process vi bevittnar är att de infantila, strykrädda, konsensusskitnödiga politiker vi valt utarmar landet och oss skattebetalare samtidigt som de själva sitter i skyddat bo i princip livet ut. Den ekonomiska och sociala omtumlande verklighet som du och jag kommer att behöva överleva i...ja, det gäller inte våra riksdagsmän och mesta beslutsfattare. Att de bara har mage att fortsätta torgföra dagdrömmar och förnekelse!

En Löfven, Veronica Palm, Reinfeldt, Fridolin, Ullenhag...samma skrot och korn...alla kommer de att vara i det närmaste ekonomiskt oberoende livet ut medan skattebetalarnas verklighet i grunden skakats om. Bara för att de inte vågar göra jobbet. Vi har bara sett början.

Löfvens floskler är så häpnadsväckande korkade att någon i hans närhet borde avskeda talskrivaren. ( Själv verkar han alltmer isolerad och okunnig och framstår alltmer som en marionett som tycks tala och verka i ett depressivt rus ). Fast denne någon finns ju inte...det är samma sorts verklighetsfrämmande ufos som brainstormat i bubblan och då blir det så här illa. Jag hyser heller ingen större tillförsikt inför den s k alliansen.

Vi har en väldigt svår färd framför oss. Det är anmärkningsvärt att så många 68:or, postmarxister, postmodernister, genusfundamentalister etc etc varit så framgångsrika i att besätta viktiga poster för att fortsatt kunna infantilisera landet trots att vi i övrigt kastat av oss mycket flum i samhället. Det bor inte klokare människor i USA eller UK. Men i ett Sverige där "eliten" har att förfoga över en oproportionerligt stor del av befolkningens medel (skatter) slår det så extra jävla hårt när politikerna saknar instinkten att värna om sina medborgare.

Att försöka se om sitt hus och ändra ekonomisk taktik är i princip omöjligt för vanliga löntagare vars skatt dels kommer att öka och dessutom dras vid källan (av arbetsgivaren). Du har i princip ingen möjlighet förändra din situation och skapa eget handlingsutrymme. Men de politiker som satt dig på pottan kan njuta av en fortsatt rejäl pension.

Anonym sa...

Sverige glider isär. Åt olika håll, skulle jag vilja tillägga. Vi har klyftan mellan ursprungsbefolkning och icke-integrerade invandrare. Därtill finns klyftan mellan etablissemang och medborgare. Och så finns också den politiska klyftan mellan regimkritiker och dem som hatar regimkritikerna. De här tre klyftorna går tvärs igenom samhället åt olika håll.

Om det skulle hållas nyval nu och Göran Persson skulle föras fram som statsministerkandidat skulle jag kunna tänka mig att för första och enda gången i mitt liv rösta på sossarna. Jag tror att det är han eller kanske Jan Eliasson som skulle kunna styra Sverige på en bättre kurs. Detta sagt av mig som är liberalkonservativ och var oerhört glad att bli av med Persson 2006. Och Alliansen då? Om Alliansen borde man skriva en ny Om detta må ni berätta.

Anders Eriksson

utlandssvensk sa...

@ Anders Eriksson,

"Om det skulle hållas nyval nu och Göran Persson skulle föras fram som statsministerkandidat skulle jag kunna tänka mig att för första och enda gången i mitt liv rösta på sossarna."

Det skulle vara frestande, men jag håller mig nog till Åkesson om det blir några fler val, vilket jag betvivlar. Sen är det väl även så att GP framstår som en fantastisk ledare av den enkla anledningen att både de som satt före och efter honom förde en helt apokalyptisk politik.

@ Dr Mabuse,

"Men de politiker som satt dig på pottan kan njuta av en fortsatt rejäl pension."

Just i detta fall tror jag att det finns viss anledning till optimism. Landet faller sönder så fort nu att alla pensioner bara lär vara värdelösa utfästelser inom 5-10 år. Det mest troliga är att valutan totalt imploderar och att de utbetalningar man får inte är värda någonting. Detta har hänt många gånger förr i andra länder. De flesta politiker lär även de drabbas. Men visst, figurer som Reinfeldt och Borg kanske hinner bygga upp en förmögenhet i hårdvaluta. De har nog redan börjat.....

Anonym sa...

Hej.

En kort analys av Löfvens tal, som finns att läsa på Socialdemokraternas hemsida:
Tänk dig att du under en blöt kväll köper en hamburgare av enklaste billigaste sort. Dagen därpå hittar du den i din byxficka. Ungefär den känslan, och den smaken, framkallar talet när jag läser det och funderar över dess budskap.

Tror han på vad någon sagt åt honom att säga är det kört.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Det är väl så det är: nu är migrationskrisen över och ska det ska återigen langas in 50 000 70 000 nya invandrare från dysfunktionella stater per år. Det var en liten diskussion nu under hösten 2015 huruvida migrationsverket skulle klara situationen. Men nu är allt frid och fröjd och migrationsverket får pengar, 70 miljarder 2016, för att klara sitt åtagande. Blir väl några år till nu med Reinfeldts nivåer på 70 000 immigranter per år eller Fridolins 100 000 till 150 000.

Nu ska vi inte snacka om migrationskris eller integrationen. Nu är krisen över allihopa. Sverige står starkt!

Magne

Ådärkomdenja sa...

Fackpamp stämmer, svetsare icke. Löfven var svetsarLÄRLING, därvid förblev det. Och, hos arbetsgivaren Hägglunds gjorde han inte ens en full arbetsvecka, innan han blev heltids fackombud och byxnötare. Karl'n är en snyltare, på fackföreningsavgifter och numera på skattemedel. Noll självkritik, osammanhängande svammel är hans adelsmärke. Och Carin Jämtin hans chef, marionett till henne är hans tilldelade roll. Att han kallar sig feminist är betecknande, men kanske korrekt. Han saknar stake, inga egna barn, det passar bra in på fruntimmersepitetet, kärring duger också.

Anonym sa...

Fler jobb i välfärden!
Jag tror att det betyder att vi får fler flyktinghjälmar medan våra handikappade och våra pensionärer får nöja sig med högre avgifter och mindre tid.

anders sa...

LärarRikard: Jag lyfter på hatten för dina skarpa kommentarer.