måndag 28 mars 2016

Reinfeldtismen


Fredrik Reinfeldt ville bli hågkommen som den store statsmannen som bröt sönder den socialdemokratiska makthegemonin och gjorde Sverige lite frihetligare. Hans arv kommer bli ett helt annat. Under Reinfeldts tid gjordes nämligen det naiva Sverige till affärsidé.

Vi ser detta på en rad områden. Världens mest generösa asyl- och migrationspolitik har lett till en rekordstor asylinvandring - och därigenom en framväxande asylindustri. Jo, i fjol bildades faktiskt en branschorganisation för asylboenden.

Migrationsverket har konstaterat att lycksökare lockats starta asylboenden, och till följd av att Migrationsverkets egna boenden tog slut redan 2012 och fjolårets enorma tryck har myndigheten inte haft något annat val än att skriva avtal med riktiga skojare. Du och jag står förstås för notan för överpriser och låg kvalitet.

Den stora migrationen har även skapat stora chanser att göra sig en hacka som familjehem och god man, också som kriminell. Ett annat exempel är assistansbranschen. Här har kriminella med lystna blickar kunnat plocka åt sig av skattekakan. Ett sådant uppmärksammat fall har gått till rättegång:
Affärsidén var lika enkel som genial: överdriv och hitta på behov hos en krets äldre. Anställ sedan deras släktingar som assistenter och gör alla till vinnare. Ja, så när som på Södertälje kommun som höll på att gå under när notan för hemtjänsten skenade efter att valfrihetsreformen LOV hade införts.
Etableringslotsarna är ett annat förfärande exempel på när "valfrihet" och "privat utförare" blev de enda vägledande begreppen för en stor reform. Resultatet känner vi: kriminella tog chansen att krama ut maximalt med skattepengar och den som behövde hjälp, den arbetssökande, lämnades åt sitt öde.

Utöver rena bedrägerier förekommer även ett stort utnyttjande av bidrag. Alliansregeringen byggde nämligen ut Socialdemokraternas idé runt subventionerade anställningar. Särskilda anställningsformer som instegsjobb riktas till den som fått uppehållstillstånd de senaste tre åren.

Arbetsgivaren får upp till 80 procent av lönekostnaden betald av skattebetalarna. Inom Arbetsförmedlingen och socialtjänsten uppmärksammas hur detta utnyttjas av arbetsgivare som sätter i system att bara anställa instegsjobbare. Detta snedvrider förstås konkurrensen eftersom just lönekostnaden är en så pass stor börda för arbetsgivaren. Det finns heller inget som styrker att bidragsanställningar av detta slag leder till riktiga jobb.

Ytterligare ett exempel är vuxenutbildningen. Här finns i dag en uppsjö av olika aktörer att vända sig till, oavsett om du vill studera SFI eller läsa in gymnasiekompetens. Kvaliteten är oerhört varierande. Det har inom borgerligheten funnits en fix idé om att om bara privata utförare sköter svenskundervisningen för nyanlända så förbättras kvaliteten. Konkurrens, ni vet. Mina egna erfarenheter bekräftar inte detta. Tvärtom. Det finns gott om aktörer som är i branschen av ett enda skäl, och det är pengar. Inte att även erbjuda en bra och strukturerad utbildning (jag har skrivit en del om SFI här och här).

Släpp på tyglarna och tro alla om gott. Det vi kan kalla för reinfeldtismen har bäddat för att Sverige blivit ett paradis för skrupelfria personer som vet precis hur de ska snuva skattebetalarna på pengar, ofta helt lagligt, och komma undan med det. Att erbjuda kvalitet för pengarna är inte alls nödvändigt.

Välfärdskriminaliteten är ett av Fredrik Reinfeldts mest betydande arv. 

16 kommentarer:

Riga sa...

Bra sammanfattning Hans.
Om en sådan som af Kleen brottades lite med detta i stället för att jaga väderkvarnar fanns det kanske hopp.

Anonym sa...

Det är nog så att vi svenskar har varit naiva men vi måste kanske inse att vi måste anpassa oss efter verkligheten.

rikard sa...

Arbetskraftsinvandringen är också ett moras av sålda arbetsplatser för att kunna köpa sig put

Anonym sa...

Självklart Reinfeldt gör samma som sina hårt arbetande nya svenskar,hämtar ut sitt bidrag för sin oärlighet.I ett annat land skulle han sitta bakom lås och bom för oredlighet med landet och dess befolkning.

Larsa sa...

"Reinfeldtism" är faktiskt ett bra namn på ett fenomen som vi kan behöva ett ord för: ett försök till införande av privata alternativ i ett renodlat bidragssamhälle där det har kommit att bli naturligt att skattebetalarnas pengar kastas runt till höger och vänster, med resultatet att det blir en travesti på fritt marknadstänkande av alltihop.

Anonym sa...

Hej.

Vilka är dessa borgerliga partier du nämner?

Förbudsliberalerna fd folkpartiet, numera ett parti utan folk?
Centerpartiet anförda av Lööf-blåsaren 'trettio miljoner invandrare är inget problem'?
Kristdemokraterna aka stödrösten i öknen?
Socialmoderaterna 'nytt nytt nytt så ingen hinner fatta något'?

Om SFI och övrig desintegrationspolitik verkligen privatiserades skulle invandringen bli negativ; tiotusentals skulle resa hem när bidragen försvann, Bert och Jan Emmanuel och andra som skor sig på landets lednings dumhet (herrarna är att jämföra med de firmor och skrån som levererade liturgisk parafernalia till katolska kyrkan före reformationen: gissa om det fanns ekonomiskt intresse av att ha så många krångliga ritualer som möjligt), och inlärningen av svenska skulle förbättras.

Jo, inlärningen av svenska skulle förbättras. Företag skulle antingen anställa någon som redan kan tillräckligt bra svenska för jobbet, o/e där man behöver [valfritt invandrarspråk], o/e anställa någon vars kompetens man inte kan få på annat sätt och tvinga den anställde att lära sig svenska. Avskaffar vi dessutom kommunernas trams med diverse lotsar och tolkar samt översättning av dokument till all världens språk skapas ett tvång att lära sig svenska. Särskilt om man slutar se genom fingrarna att klanledare väljer ut vem som skall följa med och tolka, eller spionera.

Så privatisera invandringen. Inga offentligt finansierade boenden. Inga bidrag. Inget medborgarskap annat än för den som fötts här av förälder bosatt här i tjugo prickfria år. Vill någon driva någon forma av boende för människor som reser till Sverige i hopp och tro om att kunna bygga upp en verksamhet här så är det bara att öppna boende och ta betalt.

Flyktingar och andra med skyddsbehov skall i enlighet med avtal och konventioner erhålla detta i första säkra land. Det är inte Sverige. Punkt slut - den som passerat säkert land på vägen hit skall avvisas vid gränsen. Retroaktivt från 1990.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Reinfeldts första år då han sänkte skatten rejält för vanliga arbetande människor var bra, t.o.m. mycket bra, men därefter...
Precis som du skriver: Katastrof.

Anonym sa...

Moderaterna kommer aldrig få min röst igen så länge man inte offentligt tagit avstånd från Reinfeldt och gjort avbön.AKB:s hattande med det Schlingmanska robot-pratet ändrar definitivt inte på det.
Moderaterna är skyldiga det svenska folket en ursäkt!
Reinfeldt borde ställas inför domstol!

Utlandssvensk sa...


Mycket bra inlägg, Hans!

Jag är mörkblå och stöder låga skatter och marknadslösningar, men det Reinfeldt sysslade med hade ganska lite att göra med detta. Rätt beskrivning är snarare att bygga upp system som med säkerhet kommer att utsättas för omfattande korruption och fusk.

Som jag har berättat här tidigare var jag länge inblandad i debatten om fri arbetskraftsinvandring. Eller om man nu kan kalla det debatt. Det fanns aldrig några vettiga argument för detta utan endast en närmast religiös tro och det var totalt meningslöst att försöka resonera om saken. Sen drev alliansen igenom saken tillsammans med MP år 2008.

Möjligen är det några som kommer ihåg att Reinfeldtarna även försökte att dra saken ännu längre. Inför valet 2010 pratade man även en hel del om skattefria zoner för immigranter. Det ville M och alliansen ha! Möjligen kunde de inte få med sig MP på detta senare, för förslaget dog efter valet. Alla som inbillar sig att Alliansen hade agerat mindre vanvettigt om de hade fått egen majoritet bör betänka detta. Dessa zoner kombinerade med den fria arbetskraftsinvandringen hade fått asylkaoset att verka som ett närmast oväsentligt problem. Hela landet hade varit en kåkstad vid det här laget.

Här är ett gammalt inlägg från Augusti 2010 om detta, där jag nådigt även tilläts att kommentera saken ( många släppte inte igenom kritiska kommentarer då):

" alliansförslaget om att omvandla ett antal socioekonomiska problemområden till ekonomiska frizoner, exempelvis genom tidsbestämda undantag från beskattning och dylikt."

http://magasinetneo.se/blogg/varfor-inte-gora-hela-sverige-till-en-frizon/#visa_alla_kommentarer



Utlandssvensk sa...

Off Topic:

MÅSTE LÄSAS!

En svensk journalist som har jobbat åt bland annat SVT och Sveriges Radio "kommer ut" på allvar:

"I rollen som skribent och journalist har jag genom åren vid ett flertal tillfällen upplevt att både "raka" och mer problematiserande nyheter kring invandring, svensk asylpolitik, organiserad religion etc aktivt mörkats, förvrängts, förskönats eller bara ignorerats.

I många fall har det journalistiska arbetet gått på grund pga av obildning och ointresse hos inblandade journalister/chefredaktörer.
Paradexempel: man har haft starka åsikter om "islamofobi" men har aldrig ens tagit i ett ex av lagboken/rättesnöret Koranen, än mindre öppnat den för att läsa vad som faktiskt står där.
Det största problemet har dock varit min och mina kollegors rädsla för att uppfattas som "rasistiska", "främlingsfientliga" eller "islamofobiska".

I viss utsträckning har nog intentionerna varit goda. Genom att hålla tillbaka "jobbiga" företeelser har vi trott oss verka för det goda, men vägen till helvetet är som bekant stensatt med goda intentioner.
Jag är f.ö helt övertygad om att den inställningen värvat 100 000-tals röster åt SD och - än värre - tillåtit systematiskt, religiöst sanktionerat våld mot kvinnor och barn frodas och fortsätta.

Under våren har jag i kontakten med en rad flyktingkvinnor - och vid besök på olika asylboenden - fått flera djupt deprimerande historier berättade för mig. Speciellt två biter sig kvar:
1) X som flydde från Saudiarabien pga av att hon insett att hon var ateist och inte kunde leva kvar där. Inspirerad av Margot Wallströms modiga fördömande av den saudiska regimen flydde hon till Sverige. Efter tre månader bad hon dock att få skickas hem igen. Förtrycket och trakasserierna från muslimska män på asylboendet var värre än det hon lämnat bakom sig.
2) Y, Z, Q och W som flytt från Iran pga av religiöst förtryck. De tillbringar större delen av sin tid inlåsta på ett 12 kvm stort rum på ett i princip laglöst asylboende, ständigt trakasserade av män från Syrien, Irak och Afghanistan. Och detta pga av "frigjordhet" och vägran att bära hijab.
Y berättar: "På nätterna vaknar vi av att de rycker i dörren för att komma in och våldta oss…"

https://www.facebook.com/jens.ganman/posts/10153600177653251

(Inlägget inleds med en lång och närmast hysteriskt rolig satir. Det jag citerar återfinns sen i epilogen)

Anonym sa...

Haha
Så det moderata hoppet AKB lyckas "vinna" i förtroende över sossarnas Stefan Löfven?
Ja, när man ställer dem emot varandra så föredras tydligt AKB.Det ska vi vara tydliga med.
Det är så den mediala dramaturgin byggs upp.Pest eller Kolera.Några väljer si och andra väljer så.AKB blir den store vinnaren!
Moderaterna dansar disco i ren glädje.AKB besegrar Löfven.När man måste välja.Mellan AKB och Löfven.
Men reducerar vi valmöjligheterna en aningens mer och lagstiftar in ett tvång om att rösta så kan vi säkert hitta en riktigt tydlig vinnare utan att opinionsinstituten behöver trixa.
100 riktigt tydliga procent.Det hade väl ändå varit någonting det?

Anonym sa...

Det är väl något annat som Reinfeldts agerande med klarhet påvisat.
I ett högskattesamhälle skall varje ny varvskris klaras av genom att man slänger nya friska skattepengar in i ett redan sjukt system denna gång råkar varvskrisen vara en invandringskris.

Romerna den invandringsgrupp som visat upp initiativförmåga å tagit tag i sitt liv genom arbetslinjen vill politikerna matcha in i fållan, genom att förbjuda tiggeri?
När inte ens dom som står för fiolerna (skattebetalarna) anses kapabla att avgöra om man skall skänka en slant till tiggarna vart är friheten då?

Anonym sa...

Ursäkta, men dessa former utav skatteanvändande har varit vanligt förekommande i en väldans massor med år - varför klandrar du just regeringen Reinfeldt?

Låt gå för att han inte satte stopp för det - det kan jag hålla med om att de kan klandras för, men samtidigt så sänkte de skatten för alla oss som förvärvsarbetar. Det i sig har ju minskat svinnet en liten del.

Det må finnas många skurkar - men det är någonting man antingen får tolerera eller handskas med i varierande grad när man handskas med viss frihet.

Det är dock väldigt synd att det är just frihet med skattepengar. Det bästa vore förstås om det inte var skattepengar överhuvudtaget - men det är många som ändå önskar att stora summor skall samlas ihop, oavsett vad det skall gå till.

Anonym sa...

Med den fart det går i nu för tiden omvärderas en slagen hjälte som Reinfeldt så snabbt att om inte moderaterna släpper taget om den historien så kan man räkna med att hamna bredvid Reinfeldt i dyn.Med att gigantiskt magplask.
Det är långt ifrån allt som kommit fram än så länge men Gud vet att många flitiga små myror kommer att bidra inom de närmaste åren.Reinfeldt kommer att avslöjas som den maktfullkomliga charlatan han är och det kommer att skvätta på den nuvarande ledningen.Visst har man suttit still i båten och utvecklat sin politik men det är väl magstarkt att tro att väljarnas minne är så kort att nya avslöjanden om FR går obemärkt förbi.En katastrof lurar runt hörnet.
Det är bara att vänta och se.Kom ihåg var ni läste det först!

Dr Mabuse sa...

Att Reinfeldt förtjänar att hamna i historiens skamvrå är odiskutabelt. Visst har skattepengar kastats bort tidigare, som någon invände, men sannerligen inte i den omfattning Reinfeldts ministär åsamkat och fortsatt åsamkar oss skattebetalare då invandringen sannerligen inte är den "vinstaffär" som utopisterna försökte slå i sina undersåtar.

Att jag och alla andra skattebetalare kommer att få allt tunnare service - må det vara skolor, sjukvård, polisskydd - trots världens högsta skatter är utmanande. För mig är fri invandring självklart om det kombineras med att hågade migranter tar han om sin egen försörjning. Och som dagens bloggpost noterar - skattepengar försvinner ner i hål som grävts av lycksökare och rena lurendrejare.

Som ett case study över lyckad marknadsföring och opinionsbildning är givetvis Nya Moderaternas första tid fascinerande. Med en Schlingmann med fria tyglar som var noga med att rensa bort "gamla" moderatmarkörer som pärlhalsband och Busnelscarfen...Men dylika marknadsföringsgrepp tappar snabbt sin lyster i politiken och framstår till slut obevekligen som de ytliga grepp de var. Schlingmann var tillräckligt slipad att inse att den ytlack han försåg Nya Moderaterna var färskvara och oundvikligen skulle krackelera. För sitt CV:s skull var han mån om att snabbt dra vidare.

Att Reinfeldt under sina ytliga föreläsningar dessutom ägnar sig åt billiga metaforer gränsande till förolämpningar angående migrationsfrågorna är faktiskt häpnadsväckande fräckt. Svenska medborgare har satts i en knipa som vi kommer att få dras med flera generationer pga charlataner som FR.

Han förtjänar bara förakt.

Fd moderat sa...

I det som är öppenhetsvännernas stad Malmö går det nu åt skogen. Av stadens 17 miljarder i budget är 5 miljarder bidrag.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/rekordmanga-lamnar-sina-jobb-i-malmo-stad/

Jag tror inte att en av författarna till "Migartionens kraft" Johan Norberg vill kännas vid denna artikel idag.

http://www.expressen.se/kultur/stad-i-rorelse/