torsdag 31 mars 2016

Rätt ska vara rätt


En känsla av förvirring infinner sig när det inte är en borgerlig alliansregering utan en rödgrön regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet som skärper asylpolitiken, förbjuder terrorresor och ser över två tredjedelsprincipen vid frigivning.

Lite märkligt känns det. Trots att den sittande regeringen förmodligen är unik i sin inkompetens tar den ändå vissa steg i rätt riktning. Steg som Alliansen under Reinfeldts ledning inte tog under sina åtta år. Den rensar upp en del galenskaper som funnits alltför länge.

Diskussionen om det orimliga i tvåtredjedelsprincipen tog fart när den så kallade Hagamannen släpptes ut efter att ha avtjänat 9 av de 14 år han dömts till. Trots att Kriminalvården bedömde återfallsrisken som hög.

Nu tillsätts äntligen en utredning för att se över regelverket. Detta erkännande måste vi ge Löfvens regering. Den har faktiskt gjort en del som Alliansen aldrig tog tag i.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kan också nämna de "borttappade" passen som såldes och det gick att plocka ut ett nytt pass gång på gång. Vad lyckades alliansregeringen med den Moderate justitieministern göra åt missbruket under sina 8 år vid makten. Inget.

Först då vi har fått en S och MP regering verkar det hända något. Naturligtvis är det ett katastrofalt underbetyg åt de borgerliga allianspartierna. Så förbaskat handlingsförlamade får man inte vara om man skall åtnjuta förtroende.

/Eskil

Anonym sa...

Lite märkligt är det att känna igen flertalet av förslagen från av SD tidigare lagda.
Som kalkerade både av S och av M.
Rasisterna och neofascisterna.
Men förslagen kan man tydligen "låna" när det kniper.
Praktisk politik kan dom tydligen bedriva när flosklerna tagit slut.

Anonym sa...

Hade Reinfeldt styrt med Moderaterna hade han bara sagt: "Brinner era julgranar? Fick ni ingen Julskinka? Fanns det ingen senap att köpa till julskinkan i affärerna? Var är kollapsen när både granen och julskinkan och dessutom senapen står kvar vid julfirandet? Naiva svenskar, det kommer påfrestningar nu, men vinsten är snart här."

Det är ändå tur att inte stridshingstarna (Fredrik Reinfeldt och hans sluge kompanjon Anders Borg) har en direkt makt i rikets styre.

Magne

Dr Mabuse sa...

Sossarna - delar av vill säga - har väl insett att det inte går att sitta stilla i båten när den bedrägligt guppar vidare mot vattenfallet. De har ju anställt någon gammal hårding ur Göran Perssons gamla regemente som skall styra upp verksamheten i "kommandocentralen". Hon hade ställt som krav att få stora befogenheter.

Men vem var hon? Minns inte och hittade bara Anneli Toresson via google som ju de facto nyligen börjat och även jobbat åt Persson. Men jag vill minnas att jag läste mycket fylligare info och det återfinner jag inte. Någon annan kanske vet...

Tror även att Göran Persson genom sina uttalanden på sistone indirekt "uppviglat" den gren inom S som inte delar världsbild med Veronica Palm, SSU och genusideologerna inom partiet.

Då kan det faktiskt uppstå en viss handlingskraft och en strimma sunt förnuft även inom S. ( Den relativa handlingskraften inom regeringen utgår givetvis från gråsossarna - vänsterfalangen och miljömupparna rasar och gråter väl om vartannat i rökdimmorna )

Anonym sa...

Det där med Alliansens regeringsduglighet är något man kan ifrågasätta på en rad områden: rättsväsendet, försvaret, migrationen, bostäder etc. Så här i efterhand framstår Alliansen som mest yta och lite innehåll. På åtta år hade de kunnat omforma Sverige ordentligt i borgerlig riktning, men de verkade nöja sig med att satsa på några enstaka profilområden – där jobbskatteavdraget väl var trumfkortet. Jag minns att jag i slutet av första mandatperioden (typ 2009) började tycka att det var lite fattigt med idéer från Alliansen. Dessutom skulle alla opinionsbildare i de borgerliga partierna ha varit kaxigare med att hävda borgerliga värderingar gentemot vänstern, i stället för att lägga sig platt och acceptera vänsterns problemformuleringar (och ibland även lösningar).

Var Alliansen bara en marknadsföringsploj för att komma in till makten i regeringskansliet? Dessutom hette det väl ”Allians för Sverige” i början. Klokt att stryka ”för Sverige” eftersom de med tiden snarare arbetade ”mot Sverige”.

Anders Eriksson

Anonym sa...

@ Dr Mabuse

Johan Westerholm berättade om rekryteringen av Anneli Toresson för några veckor sedan. Kanske var det där du läste om henne? Det var första gången jag hörde talas om henne. Se http://ledarsidorna.se/2016/03/lang-dags-fard-mot-natt/

Westerholm skriver:

”Samtidigt kritiserar Göran Persson, tidigare partiledare och statsminister, nu öppet sin efterträdare Stefan Löfven för hans senfärdighet och tafatthet inom migrationsområdet. Att det är oroligt i partiet är de flesta medvetna om och att Persson nu kliver fram är en tydlig signal till Stefan Löfven att han måste börja agera. Att han nu har ögonen på sig.

Rekryteringen av Perssons tidigare medarbetare Anneli Toresson skall ses ur detta perspektiv. Hon är rekryterad för att städa upp enligt säkra källor och är att beteckna som en överrock på stora delar av statsrådsberednnigen. Samma källor uppger att hon ställde krav, inte bara lön, på att komma tillbaka. Krav i form av interventionsrätt och muskler. Det är allmänt känt att intrigerna och de dagliga öppna konflikterna mellan regeringspartierna förlamar stora delar av regeringen. Något allt fler ’silverryggar’ i arbetarrörelsen noterat under tilltagande oro. Och även Stefan Löfven uppges vara rejält orolig.”

Anders Eriksson

Anonym sa...

Ganska ok Aprilskämt i SvD även om det ligger uppe innan 24.
Medias trovärdighet ligger på topp.Eller krisar åtmindstone inte.
SVT/SR på närmare 75%.
DN får bara 50%.Avpixlat får 4%.
I en undersökning gjord av Ipsos för DN:s räkning.
Men småler gör man ju i varje fall.

http://www.svd.se/ny-matning-hogt-fortroende-for-svenska-medier

Ådärkomdenja sa...

Kan man förvänta sig att denna regering tar itu med den förra ministärens landsförräderi? Ett åtal mot Reinfeldt skulle vara en efterlängtad åtgärd
för det svenska folket.

Dr Mabuse sa...

@ Anders Eriksson

Tack! Det var den texten jag hade malande i bakhuvudet. Blev irriterad på mig själv som inte lyckades lista ut var jag torde ha läst den. Nu blev det bara en urvattnad artikel i Aftonbladet som jag lyckades hitta. Denna kvinna är tydligen förre S-profilen Bo Toressons dotter. Så hon "kan" nog sin rörelse.

Jag välkomnar hennes ankomst även om jag inte är sosse. Om nu Westerholm får rätt - det behövs någon som kan hålla rent vänsterut när när SSU, Bommersviksdemagogerna, Palm, miljöpartisterna osv pressar den stackars vilsne Löfven som ju länge framstått som en marionett. Vi får hoppas att den lilla uppryckning han visat senaste veckan beror på Toressons ankomst.

@ Ådärkomdenja

Ett åtal mot Reinfeldt? Kom igen nu. Han valdes på demokratisk grund och begick inga brott enligt brottsbalken eller grundlagen. Däremot kan vi glädjas att nog en majoritet av svenskarna retroaktivt föraktar honom för hans bristande ansvar för landets skattebetalande medborgare när han var statsminister. Hans korkade uttalanden om svensk kultur, grund för medborgarskap osv osv.

Det som stört mig en aning är en diskussion i en tidigare tråd. Där någon hade "insikter" i en eventuell slug Löfven/Batra-pakt inför valet 2018. (Jag kan givetvis inte utesluta att inlägget hade viss bäring - att "snacket går") Upplägget lät så krystat att jag först fnissade men insåg efter en stund att upplägget doftade Reinfeldt. Den Grandiose som anser att landet fortfarande behöver hans visioner. Minns den idiotiska Decemberöverenskommelsen...

Anonym sa...

Tänk att DN sätter aprilskämtet i vänsterkrysset. Nytt grepp.

Anonym sa...

Hej.

Anneli Toresson är en doldis inom partiet, och tillhör Perssons och Sahlins grupper, i den mån hon 'tillhör' någon grupp. Hon har även ett företag som heter Toresson Ordpartner, vilket enligt hemsidan 'har paus'. Jag får intrycket att hon skall ses som motståndare till den falang Suhonen tillhör.

[http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2013/03/19/retorikkrig-i-socialdemokraterna/]
[http://spraktidningen.se/artiklar/2010/04/toresson-partipennan]

Hon verkar smart nog att inte uttala sig i politiska frågor.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

@Ådärkomdenja

Reinfeldt kommer med all sannolikhet att undslippa all form av reguljär rättsprövning men det behöver ju inte utesluta att säkringen går eller topplocket olyckligtvis ryker hos någon och hanteringen blir av mer improviserad karaktär.

Gud förbjude att det går som för Ceaușescu.

Utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

"Ett åtal mot Reinfeldt? Kom igen nu. Han valdes på demokratisk grund och begick inga brott enligt brottsbalken eller grundlagen."

Det där var nonchalant. Jag har läst massor av folkrätt och seriöst satt mig in i frågan och min uppfattning är att det utan tvekan är möjligt se ett åtal för folkmord mot Reinfeldt. Dock kan man även argumentera emot detta, men det är INTE något uppenbart orimligt.

Vidare gäller att folkmord ÄR straffbart under den svenska brottsbalken såväl som under internationell rätt samt att demokratiska mandat är helt irrelevanta för straffansvar.

Både jag och andra har tidigare lagt upp Raphael Lemkins definition av folkmord, men om du har missat den kommer den en gång till här:

”By ”genocide” we mean the destruction of an ethnic group…. Generally speaking, genocide does not necessarily mean the immediate destruction of a nation, except when accomplished by mass killings of all members of a nation. It is intended rather to signify a coordinated plan of different actions aiming at the destruction of essential foundations of the life of national groups, with the aim of annihilating the groups themselves.

The objectives of such a plan would be disintegration of the political and social institutions, of culture, language, national feelings, religion, and the economic existence of national groups, and the destruction of the personal security, liberty, health, dignity, and even the lives of the individuals belonging to such groups….”

Läs sista meningen en gång till och fundera på om det finns något i den långa listan som inte stämmer in på det som har drabbat svenskarna.

Det som har hänt och fortfarande händer i Sverige är ingen oskyldig lek och vid någon punkt inträder straffansvar. Nu finns det andra än Lemkin som har åsikter om när detta sker och det finns även en internationell konvention på området, som ligger till grund för den svenska lagstiftningen. Utifrån detta kan man absolut debattera dels om Reinfeldt bör åtalas dels vad sannolikheten är för att han döms.

Vidare ska man ha klart för sig att alla processer kring dessa frågor tenderar att ha ett betydande politiskt inslag, dvs. hur man tolkar dessa regler beror mycket på stämningen vid tidpunkten för rättegången. Ingen bestrider väl rimligen att dagens svenska åklagare knappast lär väcka talan mot Reinfeldt, men detta innebär inte att så kommer att vara fallet i all evighet eller att deras agerande på något sätt är korrekt.

Slutligen kan det kanske vara av visst allmänintresse att notera att Nürnbergrättegångarna visade att renodlade propagandister också kan ställas till ansvar.

Utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

"Hans korkade uttalanden om svensk kultur, grund för medborgarskap osv osv."

"Den Grandiose som anser att landet fortfarande behöver hans visioner. Minns den idiotiska Decemberöverenskommelsen."

Många verkar anse som du, dvs. att Reinfeldt var (och är) korkad och idiotisk. Min uppfattning är att detta är felaktigt och att hans agerande är helt rationellt och avsiktlig, men drivet av ett förakt och möjligen direkt hat mot etniska svenskar. Givet hans familjebakgrund kan man även anse att det är berättigat. Det är i princip ren tur att hans förfäder inte tvångssteriliserades och det kan inte ha varit lätt för släkten i det "gamla" Sverige.

Om du inte har lyssnat på det redan, rekommenderar jag dig verkligen att ta en halvtimme och höra vad Reinfeldts pappa, Bo Lundgren och andra har att säga om Reinfeldts drivkrafter. Det är en rejäl ögonöppnare för många och det jag skriver ovan om familjebakgrund bekräftas här direkt av pappan (sent i programmet):

https://www.youtube.com/watch?v=5FbyI6nYDII

Detta har för övrigt påtaglig bäring på uppsåtsrekvisitet för folkmord.

Dr Mabuse sa...

@ Utlandssvensk

För all del. Jag skall gärna tillstå att jag stundom slarvat med ordens valör i detta och liknande forum ( det är ju trots allt inga offentliga debattartiklar eller avhandlingar man slänger ur sig i vardagens små pauser och då kan det bli så här ).

Så - mittåt. Fredrik Reinfeldt är sannerligen ingen idiot eller nolla. Han är högst sannolikt en intelligent person. Däremot vidhåller jag att hans DÖ var en idiotisk plan. Även FR har ju för bövelen gått på HHS! Vilket även Peter Wolodarski, Karin Pettersson och Magdalena Andersson gjort utan att för den skull glädja oss borgerliga/liberala svenskar.

Jag har svårt att förstå att han skulle "skämmas över" eller alternativt, vilja söka upprättelse sin familjebakgrund. Många svenskar delar den bakgrunden. Sedan har vi väl ingen större insikt i hur hans ena anfader behandlades i Sverige. Inte allt för illa verkar det. Fast här är jag ute på tunn is då jag bara spekulerar.

Jag har några höga jurister i min vänskapskrets. Chefsåklagare och chefsjurister för stora börsnoterade bolag. Bör inte precisera mer för de har väl ingen nytta av indirekt förekomma här men jag inser att det inte föreligger någon större risk för att FR eller andra skulle åtalas för folkmord. Halva politiska etablissemanget gick ju jämsides. Har du glömt att Sverige av många anses som världsledande i självhat? Vad är oddsen för att någon skulle kalla detta folkmord? :) Du garderar å andra sidan klokt nog för att detta scenario är högst osannolikt. Men jag skall läsa på lite mer om ämnet och diskutera detta över en single malt med mina lagvrängarvänner. Här kan jag för lite.

utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

"Jag skall gärna tillstå att jag stundom slarvat med ordens valör i detta och liknande forum"

Absolut ingen fara, jag är minst lika slarvig själv, sannolikt värre.

"Även FR har ju för bövelen gått på HHS!"

Var det ett aprilskämt? Mitt hjärta stannade nästan! Men wikipedia hävdar att han gick på Stockholms uni.

"Men jag skall läsa på lite mer om ämnet och diskutera detta över en single malt med mina lagvrängarvänner."

Utmärkt plan, på alla punkter! Själv dricker jag Glenmorangie eller Lagavulin!