lördag 26 mars 2016

Opinionsvindar


Socialdemokraterna befinner sig i kris. Så har rubrikerna sett ut under lång tid. Särskilt sedan partiet tog tillbaka regeringsmakten 2014 då S krälat ned mot 23 procent i mätningarna. Nu tycks raset ha bromsats.

Sverigedemokraternas uppgång i opinionen är definitivt bruten. Nu återvänder många väljare till de partier de en gång kom ifrån, S och M. Gapet ned till SD är nu över 10 procentenheter, och S får faktiskt 28,9 procent i DN/Ipsos marsmätning. Det är en rejäl ökning och inte så långt från valresultatet.

Förklaringen är sannolikt ganska enkel: en ny migrationspolitik. Asyltrycket mot Sverige har minskat med 95 procent sedan toppen under senhösten. Tack vare en uppgörelse med Turkiet kan migranttrycket mot EU nu komma att minska. Osäkerhetsfaktorerna är dock många. I vilket fall ligger Stefan Löfvens öde i hög grad i andras händer.

Utvecklingen är ganska väntad, och Jimmie Åkesson verkade inte alltför uppjagad när han intervjuades i Aftonbladets webb-TV häromdagen. Även om SD-ledaren inte försuttit ett enda tillfälle att skryta om partiets rekordsiffror i opinionen har han nog innerst inne begripit att det kan svänga fort. Särskilt i mellanvalstider.

Noterbart är att styrkeförhållandena mellan blocken inte förändrats. SD är fortfarande absolut vågmästare. Varken Stefan Löfven eller Anna Kinberg Batra skulle få lätt att bilda en handlingskraftig regering om det var val i dag.

Därtill bör konstateras att även om asyltrycket mot Sverige skulle förbli lågt fram till valet, finns en rad andra frågor som kan sänka förtroendet för regeringen. Få tror exempelvis att Löfven ska lyckas vända skolresultaten. Eller lösa krisen inom polisen. Eller hejda utvecklingen med ett växande antal utanförskapsområden, växande gängkriminalitet och ökad radikalisering. För allt detta saknar regeringen politik.

2018 händer dessutom något att hålla ögonen på: det statliga etableringsstödet till alla som fick uppehållstillstånd två år tidigare löper ut. Då blir de nyanlända helt och hållet kommunens försörjningsansvar. Detta kommer svida i många kommunala plånböcker (även om de i realiteten redan i dag kompletterar mångas etableringsersättning med försörjningsstöd eftersom etableringspengarna helt enkelt inte räcker för att täcka dyra andrahandshyror).

Missnöjet kan komma att växa runt om i landet och fler statliga stödmiljarder bli nödvändiga. Och då är det då bara en föraning om vad som väntar när 2015 års asylsökande helt och hållet blir kommunernas ansvar någon gång efter nästa val.

Frågan är om någon vill regera efter 2018...

27 kommentarer:

Anonym sa...

Det är konstigt att inte media vill diskutera hemvändande rasister och problematisera problemet med opinionsvindarna nu när SD backar och tappar väljare till S och M.
Det är väl normalisering om något?
De stora nyheterna är annars att polischefen Dan Eliasson tänker anställa 700 hjälp-poliser utan att ha till deras löner.Vad Magdalena tycker om det är ännu så länge ingen nyhet.Men det liknar utpressning som väl inte är lagligt ens i Sverige?
Ja, man kan få reda på varför det luktar prutt/fis när man öppnar köttbullsförpackningar också...

Anonym sa...

Intressant att du tror att migrantströmmarna kommer minska i och med att dörrarna öppnas på vid gavel till Turkiet - ett islamistiskt land med luddig gräns till IS och resten av Mellanöstern. Dessutom finns en hel del potentiella "flyktinar" från själva Turkiet; typ ett antal miljoner turkar som ser en möjlighet till ett bättre liv i norra Europa. Eller varför inte kurder, som med rätta har ett ökat, och genuint, skyddsbehov av att fly från sin egen president.

Bill

Anonym sa...

Hej.

Två spådomar:
1)Höjda skatter och utgifter för att bibehålla illusionen om det svenska välfärdssamhället, med drastiskt vikande skatteunderlag, samt kraftigt ökande fusk med systemen. Det senare både från administratörer av sagda system men även av de brukare som är kunniga och aggressiva nog att utnyttja diverse kryphål. Diverse krumbukter tas redan nu i bruk för att hyfsa statistik utan egentlig förändring av verklig situation, exempelvis hur Samhall och liknande används som bemanningsbolag och för att berättiga till a-kassa, något som förbättrar arbetslöshets/sysselsättningsstatistiken samt socialbidragen.

2)Bibehållet skattetryck för den del av befolkningen som antingen inte har råd att hålla sig med revisor och liknande hjälp för att minimera skattebördan, samt generösa avdragsmöjligheter för borgerliga kärnväljare och ett socialförsäkringssystem reformerat till att i praktiken införa livegenskap; kommunerna kommer att kunna använda socialbidrags/sjukpennings-mottagare för allehanda 'robota', och därmed tystnar kritiken från partiernas bas.

Litet fjärrskådande:
Den som tillhör den semi-legala ekonomiska marknaden och parallellsamhället berörs inte nämvärt annat än vad gäller möjligheten till pengatvätt. Med övergången till elektronisk betalning som obligatorium blir lösningen att starta företag knutna till sådan kommunal verksamhet som av politiska skäl inte får vara misslyckad; därmed undgår den lättare granskning eller utredning. Att ha släktingar strategiskt placerade inom förvaltningen blir en direkt nödvändighet.

Summa summarum:
En krympande väljarbas för de två blocken vars strategi går ut på att bibehålla två-parti systemet (vilket vi i praktiken har) blir en trolig följd. De grupper som kasseras som oönskade kommer att bli apatiska eller radikala (och då avse inte extremvänstern eftersom den tillhör det politiska partietablissemanget). Den naturliga utvecklingen i den processen är att det den etablerade hegemonin sluter sig allt mer samman och blir alltmer homogen "kring de demokratiska värdena" vilket öppnar för en svensk motsvarighet till Trump på sikt.

Så länge etablerade partier köper islams röster med eftergiftspolitik finns inget underlag eller behov av ett muslimskt parti: bättre att som Muslimska brödraskapets företrädare bli medlemmar i så gott som alla riksdagspartier och arbeta inifrån. (På tal om 'fredens religion' mördades en man i Glasgow för att ha tillönskat 'Glad Påsk' till kristna. Både offer och gärningsman var muslimer- offret pakistansk ahmadi och därmed kättare och apostat enligt övriga muslimer.)
[http://www.dailymail.co.uk/news/article-3509367/Muslim-shopkeeper-stabbed-death-hours-posted-happy-Easter-message.html]

Så vi som tycker att en sådan här prognos är obehaglig och ej önskvärd, vad kan vi bli överens om att man var och en kan göra?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Gissar att den högintensiva mediabevakningen (och propagandan) av och kring 30-årsdagen av mordet på Olof Palme kan ha lämnat ett ej försumbart avtryck hos gamla och nya socialdemokraters ställningstagande till Partiet. Det finns mycket nostalgi hos sossar och sverigedemokrater som inte vill se framåt utan endast bakåt...
//Gunilla

Utlandssvensk sa...


"2018 händer dessutom något att hålla ögonen på: det statliga etableringsstödet till alla som fick uppehållstillstånd två år tidigare löper ut. Då blir de nyanlända helt och hållet kommunens försörjningsansvar."

Angående detta har jag en en fråga till Hans och övriga panelen:

SCB kom ut med följande nyligen:

"Antalet helårspersoner som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag var 809 475 förra året. Det motsvarar 14,3 procent av befolkningen. Antalet var i princip oförändrat jämfört med året innan."

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Hushallens-ekonomi/Amnesovergripande-statistik/Hushallens-ekonomi-allman-statistik/250874/250883/250887/399949/

Om man går in och tittar på siffrorna ser man att de tre kategorierna "arbetslösa, atbetsmarknadsåtgärder och ekonomisk bistånd" sammanlagt har varit i stort konstant kring 350.000 personer mellan 2011 och 2015:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Hushallens-ekonomi/Amnesovergripande-statistik/Hushallens-ekonomi-allman-statistik/250874/250883/250887/399949/

Jag betraktar detta som renodlad propaganda om utgår från att etableringsersättningar, nystartsjobb, osv inte kan ligga i dessa siffror. Men jag kan inte hitta hårda belägg för detta hos SCB, dvs jag får inte fram detaljerade definitioner på deras kategorier.

Så, finns det någon här som vet mer eller besitter större förmåga än mig vad gäller att navigera SCBs sajt?

Anonym sa...

Det blir nog ett bistert uppvaknande när kommunerna skall försörja invandrarna efter de två åren betalda av staten.

Min gissning är dock att staten kommer att sprätta ut nya bidrag så kommunerna inte behöver höja skatten med 2 kronor. Staten lånar till festen så det "syns inte" och kan döljas för medborgarna vilket knappast är fallet med höjd kommunalskatt.

Tyvärr. Kaoset kan fortsätta.

Riga sa...

@Rikard

Tror detta är en nyckelkommentar "Att ha släktingar strategiskt placerade inom förvaltningen blir en direkt nödvändighet."
Som läkare kan man sjukskriva hela sin släkt, om nu möjligheten till förtidspension införs från 18 år kan bidraget bli livslångt.
Klansamhällen och en stor offentlig förvaltning tror jag är en ren katastrof. Vi kommer få lära oss vad korruption är på riktigt.

"Så vi som tycker att en sådan här prognos är obehaglig och ej önskvärd, vad kan vi bli överens om att man var och en kan göra?"

Det de som vill vara ifred alltid har gjort, dragit sig norrut.

Anonym sa...

Men vad är ett "lagom" asyltryck då? Finns massor av tokstollar som tror 100.000+ är "normalt". För Sverige nu så borde det vara noll plus en stadig ström med utvisningar och frivilligt återvändande (pga sinande bidragsflod). Men hade vi varit ett normalt land så tycker jag ett absolut tak borde vara 10% av antalet födda i landet. Så cirka 10.000 för oss. Mer än det är extremt mycket. Kan inte ens finna ett ord för hur mycket 190.000 är ...

Anonym sa...

Det riktigt intressanta med opinionsundersökningarna är inte något särskilt många behagar se.
KD klarar inte i något fall spärren.
C backar så sakteliga.
FP/Liberalerna ligger ibland över och ibland under.Säkert är det inte på något sätt.
MP backar ibland mycket och ibland mindre mycket, men har inte långt kvar.
Så hur kommer det sig att det inte är intressant?
En Allians som egentligen inte finns och ett röd-grönt block som när som helst saknar det gröna?
På något sätt kan man låtsas som om ingenting har hänt bortsett att SD har tappat.

Hans Li Engnell sa...

Men vad är ett "lagom" asyltryck då?

I Sveriges prekära situation skulle nog ett "lagom" asyltryck under de kommande åren vara några tusen kvotflyktingar per år. Inte mer.

Hans Li Engnell sa...

Jag betraktar detta som renodlad propaganda om utgår från att etableringsersättningar, nystartsjobb, osv inte kan ligga i dessa siffror. Men jag kan inte hitta hårda belägg för detta hos SCB, dvs jag får inte fram detaljerade definitioner på deras kategorier.

Intressant!

Det kan kanske stämma eftersom vissa grupper har minskat och andra ökat. Men det är å andra sidan inte osannolikt att instegs- och nystartsjobb inte räknas in eftersom de betraktas som "anställningar" trots att det egentligen är fråga om en offentligt finansierad anställning, dvs. ett bidragsjobb.

Jag kan tycka att SCB ibland är svårnavigerat. Ska försöka rota i om någon vet hur det står till med bidragsjobben.

Anonym sa...

Jag för min del är extremt skeptisk till alla opinionsinstitut som har nära kopplingar till och är anlitade av gammelmedia. Redan det faktum att SD är upp/ned med hela 10 procentenheter beroende på vilket opinionsinstitut som mäter, visar på att ngt är galet. Att dra ngra som helst slutsatser av mätningar utförda av ett institut särskilt anlitat av DN, skulle jag därför akta mig för.

V

Anonym sa...

Siffrorna stämmer inte, Lita inte på undersökningar som köpts av gammelmedia. Sentio och Yougov, som legats närmast valresultatet i flera val gällande SD, indikerar ett SD på omkring 24 %. Vi har tre block i svensk politik idag. SD:s tapp i poll-of-polls är bara på 1-2 procentenheter från toppen.

http://status.st

Hans Li Engnell sa...

Jag frågade Tino om hur SCB räknar på bidragsjobben. Han svarade:

"Räknas som riktiga jobb. Intressant nog delar inte SCB upp för invandrare och inrikes född."

Hans Li Engnell sa...

Siffrorna stämmer inte, Lita inte på undersökningar som köpts av gammelmedia. Sentio och Yougov, som legats närmast valresultatet i flera val gällande SD, indikerar ett SD på omkring 24 %.

Piratpartiet fick flera procent i en av deras mätningar på sistone också. Inte så trovärdigt.

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

" Ska försöka rota i om någon vet hur det står till med bidragsjobben."

Stort tack på förhand!

"Det kan kanske stämma eftersom vissa grupper har minskat och andra ökat."

Som jag ser det är det helt enkelt omöjligt. Vi vet, inte minst genom dina egna utmärkta genomgångar, att andelen asylsökande och deras anhöriga som är självförsörjande på riktigt är, i bästa fall, 25 % efter 4 år. Samtidigt har vi mellan 2012-2015 haft 350.00 enbart asylsökande, dvs ungefär samma antal som hela gruppen "arbetslösa, arbetsmarknadsåtgärder och ekonomisk bistånd" både 2011 och 2015. Vidare tillkommer ett stort antal anhöriga.

Finns det nu NOLL etniska svenskar som går på bidrag, är arbetslösa eller är i åtgärder? Är alla asylanter och deras anhöriga som kom innan 2011 nu fullt sysselsatta utan statliga stöd? Hur är det möjligt när vi vet att dessa kategorier, i bästa fall, uppnår någon form av sysselsättning endast i 50% av fallen efter 8 år? Och det kom många hundra tusen under de 8 åren innan 2011.

Som SCB uttrycker sig ger de helt klart sken av att deras siffror omfattar ALLA som "försörjs genom sociala ersättningar och bidrag". Det kan inte vara så och denna propaganda måste motarbetas.

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

En annan tanke som slog mig kring det här med bidragsförsörjning är hur de räknar de som "studerar". Om man går SFI, är man utanför SCBs kategorier då? Kan man leva bara på att gå SFI? Hur länge kan man hålla på med det? Och efter SFI, kan man då skriva in sig på komvux och sen universitet i 10 år?

För övrig hittade jag en undersökning från DN 2012, där man hade titta på utfallet för de "ensamkommande som hade anlänt 6 år tidigare. Det är ingen munter läsning:

”Under 2006 fick 316 ensamkommande barn uppehållstillstånd i Sverige. För att ta reda på hur det har gått för barnen när de har varit i Sverige ett tag valde DN att titta närmare på varje enskilt fall från detta år”

”112 personer deklarerade någon inkomst år 2010, de flesta mycket blygsamma summor. 72 personer hade en årsinkomst under 100 000 kronor. Endast 12 personer tjänade mer än 200 000 kronor.”

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-gick-det-for-flyktingbarnen/

Anonym sa...

"Piratpartiet fick flera procent i en av deras mätningar på sistone också. Inte så trovärdigt."

Vad jag sa var att de varit bäst på att pricka in SD:s valresultat. Du har sannolikt ingen Bradleyeffekt (skamfaktor) för PP, eller hur? Telefonundersökningar är inte tillförlitliga vad gäller SD, eftersom de underskattar SD kraftfullt. Detta bevisades i valen 2010, och i båda valen 2014.

Anonym sa...

Jag kan hålla med om att det är märkligt att man inte vill se vad som händer med de s.k blocken.Det är inte mycket som skall till för att ettdera blocket helt enkelt inte finns.Jag håller det inte som särskilt troligt att Löfven skulle luta sig emot en Sjöstedt om så blir fallet.Inte heller verkar det så troligt att Kinberg Batra kan räkna med att kompromissa med Lööf för att få till det.
Den enda lösningarna som då finns tillhands är ett S som samregerar med M eller att valet helt enkelt får ställas in på grund av brist på lämpliga block-konstellationer..

Anders sa...

Utlandssvensk skriver: "utgår från att etableringsersättningar, nystartsjobb, osv inte kan ligga i dessa siffror".

Hans Li Egnell svarar:Jag frågade Tino om hur SCB räknar på bidragsjobben. Han svarade:

"Räknas som riktiga jobb. Intressant nog delar inte SCB upp för invandrare och inrikes född."

----

Tveksamt om etableringsersättning betraktas som ett "bidragsjobb".

Anneli sa...

Hej Hans!

S befinner sig i kris konstaterar du, men jag skulle vilja påstå att hela riksdagen befinner sig i kris. Regeringen klarar inte att regera, oppositionen vill inte ta över, i riksdagen tas inga beslut. (Förutom migrationsuppgörelsen i höstas, som målas upp som något radikalt trots att det bara är lagar helt i linje med övriga EU.) Är problemen -f'låt menar såklart UTMANINGARNA- så stora att det inte finns någon som kan/vill/klarar att reda i dem? Inte konstigt politikerföraktet i Sverige växer när det visar sig att nästan samtliga är s.k. riskminimerare som mest verkar tänka på sin egen position. Det är beklämmande!

Anonym sa...

När startar gamla SDU ett nytt parti "till höger" om SD? Vad väntar de på?

Anonym sa...

Allt är inte guld som glimmar!
S återhämtar sig och är största parti.
M backar en aning.
SD ökar lite.
Så var det med det raset.

http://www.sydsvenskan.se/sverige/jamnt-skagg-mellan-blocken/

Hans Li Engnell sa...

"Inga förändringar i mätningen är statistiskt säkerställda."

Grodan Boll sa...

*HOST* De två åren för nya invånare var väl den initiala investeringen som är så nödvändig för våran ålderdom. Efter dessa två år kan vi räkna hem den feta vinsten som våra nya, arbetande, invånare genererar. Pratar svenska gör de också då naturligtvis. Annars dras ju språkbonusen in.

Anonym sa...

Opinionsundersökningar handlar om tro, hopp och kärlek och en hel del friserade siffror som man tycker passar..

Christoffer sa...

Att SD förmodligen är underskattade i mätningen är ju något som till och med Ipsos David Ahlin själv medger. Men trenden, den är bekräftad: SD har tappat stöd till S och M sedan januari i år. Även i Yougov, där SD har starka siffror, noteras ett ras från 28% till 24% på tre månader. Men förmodligen kommer SD att plana ut nu. De väljare man får tillbaka är dom som fortfarande röstade på S eller M i valet 2014. Dom som redan då röstade SD stannar nog kvar.