måndag 21 mars 2016

Brinnande julgranarFredrik Reinfeldt har slagit till igen. Han gjorde det i ett tal på en gala anordnad av Postkodlotteriet. Ibland tar orden slut för att beskriva den man som var Sveriges statsminister i åtta långa år. En person som betraktades som ett strategiskt geni (även om det också sades att Per Schlingmann var "hjärnan"). En man som hade skyhöga förtroendesiffror hos svenska folket.

Reinfeldt klev upp på scenen och höll ett tal som tangerade de uttalanden om "oändliga skogar och fält" han gjorde i danska Politiken. Han raljerade över alla varningar för "kollaps" och frågade retoriskt hur det var att "fira jul i kollaps". "Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?" Reinfeldt sade även:
Jag har förstått att vi lever i kollaps. Allt har slutat fungera. Med den typen av ord så är vi där igen - vad betyder ord i vår tid? Jag har ägnat några veckor åt att träffa folk och fråga i detta kollapsens land hur julhelgen var. Hur var det att fira jul i kollaps? Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien?
Hur vi ska beskriva Syrien? Tja, vad sägs om "inbördeskrig"? Att en före detta statsminister håller ett tal som helt och hållet bygger på halmgubbar är inte så lite pinsamt. Är det verkligen allt den högst ansvarige för dagens kaosartade situation runt om i landets kommuner har att komma med? Ingen har sagt att Sverige har slutat fungera. Ingen.

Många har dock hånat varningen för systemkollaps. Såväl så kallade komiker som politiker och debattörer på vänsterkanten har alla raljerat över de varningar som ekonomer men även landets socialdemokratiska finansminister utfärdade i höstas. Titta, säger de. Allt fungerar ju som vanligt (ja, jo, lite ansträngt och så... men ändå!)

Det alla dessa tycks bortse från, är att regeringen agerade. Varningen om systemkollaps, eller partiell systemkollaps, utfärdades ju innan regeringen beslöt att införa gränskontroller och ID-kontroller. Varningen utgick från scenariot att det skulle fortsätta att komma runt 10 000 asylsökande i veckan, just den takt som komikerna och debattörerna ansåg att Sverige klarar av. En uppfattning som inte delas av (åtminstone delar av) regeringen.

Det är tragiskt att se Reinfeldt nu. Jag får samma känsla som när Göran Lambertz härjade som mest i Quick-målet. "Jaja, tyck vad du tycker, men håll för tusan käft i stället för att göra dig till åtlöje på det här sättet" har jag lust att säga.

Tiga är ibland guld. Men det är en insikt, bland många, som den förre moderatledaren uppenbarligen saknar.

15 kommentarer:

Anonym sa...

I forna Sovjetunionen gjordes stora ansträngningar att utveckla Homo-Sovieticus som skulle passa in i det marxistiska samhällsbygget. Här i Sverige har vi lyckats ta fram Homo-Fianticus och Reinfeldt är det främsta exemplaret.

Fd moderat sa...

@Hans,

jag tycker att du är för snäll mot personer som kallar sig liberala. Hela gänget som gillar Migro tycker precis samma sak som vänstern i den här frågan. Även de hävdar att det inte finns några som helst problem. Den som hävdar att det finns blir dessutom brunmålade av dem.

Det är trist att se men jag har helt tappat förtroende för dessa personer.

lensof sa...

Det känns verkligen inte friskt. Jag upplever honom som en mycket tragisk figur utan någon som helst verklighetsförankring. En galenskap som göds av att han kan tjäna pengar på den och därför kommer han att hålla fast vid den tills alla utom han själv ser vem han är.
Mer märkligt finner att jag att han släpps fram och att någon betalar för att höra på honom. Han blir ju alltmer pinsam.

Dr Mabuse sa...

Förstår din ilska och frustration - för jag antar att det är en korrekt beskrivning? Jag delar den. Dock - visst känns Reinfeldt tunn som retoriker och strateg. Just därför tycker jag det är förträffligt att han fortsätter leverera plattityder i sitt tillstånd av hybris. Jag hoppas att han fortsätter missionera sitt trams så att hans dumhet framstår i öppen dager. ( Han är säkerligen fast övertygad om sin storhet och han har tillräckligt många ryggdunkare och rövslickare i sin närhet som ger honom fog för denna överskattning/missuppfattning ) Att han knutits till en amerikans storbank som advisor betyder främst att de vill komma åt hans kontaktnät och garnera sin sköld med en f d statsminister. Hans s k "råd" klarar de sig utan.

Liknelsen med Lambertz är välfunnen. Dock saknar vi en kunnig och folklig politikens Leif GW Persson som frankt meddelar att Reinfeldt är en tragisk figur vars insatser förändrat ett pragmatiskt land för alltid.

Det allvarliga är att Reinfeldt har åsamkat mig och min familj en betydligt större och irreparabel börda på sikt än vad någonsin en förvirrad Lambertz gjort. Det lär fler svenskar märka framledes. Även de som blundar.

Melmac sa...

Jag kan inte beskriva hur jävla besviken jag är på den mannen! Kan han inte bara hålla käft?

Fd moderat sa...

Jag tycker att den borgerliga regeringen gjorde bra saker under den första mandatperioden. Under den andra gjorde de vansinnigheter i migrationspolitiken. Frågan är om en s-ledd regering hade varit bättre då.

Anonym sa...

Reinfeldt är verkligen utmanande.

En vacker dag så ryker topplocket hos någon som är mindre kontrollerad och belevad än vad jag själv är.

Anonym sa...

Carbequeue-säsongen har redan dragit igång i Göteborgs förorter men för Reinfeldt verkar det vara ok att bilar brinner så länge julgranarna inte gör det.

utlandssvensk sa...


@ Dr Mabuse,

Off Topic

Professor Karl-Olov Arnstberg har skrivit en helt lysande och även direkt ursinnig krönika där din evige favorit, Po Tidholm, har en framträdande roll:

https://morklaggning.wordpress.com/2016/03/19/hatet/

Olof sa...

Jag hade inga större problem med brinnande julgranar...

... men å andra sidan så bor jag inte på ett asylboende, eller med 8 pers i en etta i ett utanförskapsområde.

Inte heller har jag, till skillnad från kollegor i helt vanliga områden, barn i klasser där knappt hälften längre pratar svenska, vilket lett till att undervisningen inte fungerar längre.

Inte heller jobbar jag inom någon av de myndigheter där strömhoppen på grund av dålig arbetsmiljö pågår.

Inte heller har jag behövt söka vård - eller, ja, den vården jag är tvungen att använda betalar jag numera privat, då landstinget i princip inte kan erbjuda fungerande sådan.

Men visst, jag kan tänka mig att i gruppen 'folk som pratar med Reinfelt' så är det säkert inte så många som drabbas hårt. För det är trots allt inte vi relativt välbeställda medelålders män som kommer att drabbas. Ja, under förutsättning att vi ger fullständigt fan i hur det går för alla andra då alltså.

Anonym sa...

Hej.

@Olof:
En tyvärr alltför ovanlig insikt och lägesbeskrivning. En kul bieffekt av att vara/ha varit en jobbig lärarj*vel i mångkulturellt utmanande och spännande nystartsområden är att f.d elever, vilka uppskattat att gubbdj*veln pekat med hela handen och varit strikt men rättvis, är att dessa när man träffar dem i vuxen ålder ofta påpekar saker i stil med: "Bor du kvar [området]? Om någon ger dig problem du säger till oss, okej, så fixar vi det." Det känns både smickrande, oroande och betryggande när man vet vilka av dessa som uttalar sig för sin familjs räkning.

@Hans:
Det är beundransvärt tycker jag, hur neutral ton du lyckas hålla när du skriver om denne Reinfeldt, Sveriges John Lackland. Förhoppningsvis resulterar hans vanstyre på sikt i en svensk resning och motsvarighet till Magna Carta.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Det är många som har åsikter om Reinfeldt nu för tiden.
Var fanns ni då förr när Sverige var en humanitär stormakt och paret Reinfeldt/Borg
firades som det moderata undret?

Dr Mabuse sa...

@ Utlandssvensk

Tack för länken! När man talar om trollen...Po Tidholms små söta krönikor retar tydligen fler än lilla moi! Professor Arnstberg måtte ha varit på osedvanligt ursinnigt humör m h t krönikans titel: Hatet.

Tidholm är ett tämligen fegt kräk som på twitter hetsat upp sig själv till karaktärsmord av bl a Rebecca Weidmo Uvell och Ivar Arpi. Det var kul när han blev tagen i örat av ( dåvarande ) miljöpartisten Josefin Utas när hon tyckte att han gick för långt i sina attacker och insinuationer. Då backade han snabbt inför faran att göra sig en platt figur inför "De Goda" ( Utas är f ö en god kraft på riktigt ). Är det någon/några Tidholm inte vill göra bort sig inför så är det miljömupparna - hans fanbase jämte vänstern.

Anonym sa...

Jag blir mer och mer övertygad om att Reinfeldt är psykopat. Fråga cancerpatienter som får vänta länge på behandling om de upplever systemkollaps. Eller utsatta svenska barn som inte får hjälp av socialtjänsten, eller brottoffer som ringer polis, men polisen väljer att inte skicka ut någon bil, eller....

Christoffer sa...

@Anonym 16:50

Lustigt att du säger det. En bekant till mig har läst "knapptryckarkompaniet" och hans slutsats var just att Reinfeldt framstår som en psykopat. Måste själv läsa den när jag får tid och bilda mig en egen uppfattning.