onsdag 30 mars 2016

När man bara får nog

Ibland känner jag: nu orkar jag inte längre. Hjälp mig härifrån. Nu får det fanimej vara nog.

Dumheterna i landet vi kallar Sverige står som spön i backen. Har det alltid varit så här? Eller är jag bara mer perceptiv nuförtiden? Jag vet inte.

Men jag kan konstatera att vi nu kan lägga ännu en dumhet till samlingen. TV4 rapporterar om "oförutsedda kostnader för ensamkommande barn" i pensionssystemet.

I Sverige har det barn som förlorat en eller bägge föräldrarna rätt till efterlevandestöd fram till det fyller 20. Detta omfattar även ensamkommande flyktingbarn. Nu skjuter kostnaderna i höjden, ty Högsta förvaltningsdomstolen har kraftigt sänkt beviskraven.

Allt som krävs, slår domstolen fast, är ett intygande "på heder och samvete". Detta betyder att 90 procent av ansökningarna nu beviljas, en ökning från 20 procent tidigare.

Minderåriga som kommer som asylsökande till Sverige kan alltså inkassera pengar från svenska skattebetalare bara genom att påstå att en eller båda föräldrarna är döda. Inga intyg krävs. Dessutom beviljas retroaktivt stöd på upp till två år.

Pensionsmyndigheten tror inte att det finns incitament att missbruka systemet. Naiviteten vet verkligen inga gränser. I en situation när vi vet att många ljuger om sin ålder för att mångdubbla chanserna till beviljad asyl menar alltså en svensk myndighet att pengar utan motprestation eller intyg inte skapar incitament att fara med osanning.

Vilken verklighet lever dessa människor i? Och framför allt: finns det verkligen ingen som helst respekt för våra inbetalade skattekronor längre?

Läs även:
Fnordspotting

Så sant som det är sagt.

21 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

"Dumheterna i landet vi kallar Sverige står som spön i backen. Har det alltid varit så här? Eller är jag bara mer perceptiv nuförtiden?"

Nästan säkert det senare. Galenskaperna har pågått mycket länge. Det du nämner här om ersättningar till "ensamkommande" hade kunnat inträffa när som helst under de senaste 10 åren utan att någon utom "hatsiterna" hade reagerat. Skillnaden är att många fler nu har fått upp ögonen för det, även om MSM fortfarande gör sitt bästa för att mörka och tabubelägga. Dessutom kan man hävda att tokerierna kring "apatiska" barn var om möjligt ännu värre än det vi ser nu kring skäggbarnen. Och det var länge sen....

Anonym sa...

Jag fick precis samma känsla som dig. Vi lever med ett styre som har svårartade kognitionssvårigheter. Jag skulle säga att det genomsyrar många delar av samhället. Men man är så van vid att det är så här att man mest bara säger "jaha".

Magne

Ådärkomdenja sa...

Om detta stämmer, så finns återigen skillnader att konstatera.

Ett barn, som mist sin far i främmande land, och senare blir en del av en familj i Sverige, med svenska far. Detta barn har samma rättighet som beskrivs ovan, men bevisvärdesprövningen är rejäl i detta senare fall. Vidimerad dödsattest betr den avlidne utlandsfadern är ett krav. Likhet inför lagen som vanligt different, 'stackars' politiska invällare får sina bidrag utan styrkt sakförhållande. Inte ovanligt i landet som inte vill "ställa grupp mot grupp*, men i praktiken gör detta, de fina deviserna till trots.

Riga sa...

Ursäkta men skönt att även du kroknar ibland. Har länge undrat hur du kan vara så kallsinning och observerande och aldrig använder kraftuttryck i din blogg. Missförstå mig inte, ditt lugn inger respekt, men som sagt,skönt att även du verkar mänsklig.

Och vad gäller själva sakförhållandet i det du skriver om - kan ju inte finnas någon risk att det minskar min empati med "barnen".

Lite off men vet någon om det finns någon sanning i detta (gissar att asylkaos är en no-go sida men min erfarenhet hittills är att en hel del är relevant och sant). Om det är sant bidrar det inte heller till min empati, då främst mot de som delar ut pengarna - mottagarna är bara rationella.
https://asylkaos.wordpress.com/2016/03/30/nyanland-mamma-far-23-645-kr-i-manaden-i-bidrag/

Anonym sa...

Den nya svenska människotypen Homo Fianticus går från klarhet till klarhet :-/

Anonym sa...

Något säger mig att det absolut ses genom fingrarna att sedan föräldrarna dyker upp som anhöriginvandrare då barnet blivit vuxet och inte får den pensionen längre.

Fast nu ska väl ändå sådant bli svårare ... det SKA ju bli (haha) skärpning av försörjningskravet.

Anonym sa...

Det borde inte vara något problem med att ändra lagstiftningen så att efterlevandestöd bara är aktuellt om föräldern avlidit vid en tidpunkt när barnet var svensk medborgare. Samma sak med retroaktiv föräldrapenning: endast föräldraledighet i Sverige ska ersättas. Den som kommer från annat land förväntas ha fått motsvarande ersättning där.

utlandssvensk sa...

@ Riga,

"Lite off men vet någon om det finns någon sanning i detta (gissar att asylkaos är en no-go sida"

Jag är inte bekant med den siten, men det som står låter helt rimligt. Tydligen har han ringt upp försäkringskassan och det är det många andra som också har gjort de senaste 10 åren och beloppen har hela tiden varit i samma härad.

Här är en verklig klassiker på området, där en riksdagsman för FP år 2012 hävdade att han motbevisade "myten" om att "en nyanländ arbetslös invandrarmamma med tre barn" fick 21.800 kr i månaden genom att själv göra en detaljerad genomgång och komma fram till att rätt belopp var.........21.500!

http://www.fredrikmalm.nu/2012/09/vandringshistoria-pa-natet-och-fakta-i.html


Thomas sa...

Helt fantastiskt, och naturligtvis ska HD:s korkade avgörande ses som ett *politiskt* beslut (dvs svar på en slags beställning, ett politiskt tryck från den politiska "eliten").

Googla Saro Dursun f ö. Kurdisk kvinna som "uppräknade" sin ålder rejält när hon flyttade till sina anhöriga i Sverige (tidigare bodde hon ett antal år i Västtyskland) för att kunna få svensk pension direkt. Enligt sin egen uppgift, som tyst accepterats av skatteverket och folkbokföringen, är hon nu 115 år fyllda. Redaktionerna på media inser givetvis att hon ljugit, men det är knäpptyst därifrån eftersom varje försök att skriva om henne skulle innebära att skiten träffade fläkten. Det finns flera liknande fall av MENA-damer med extremt, osannolikt hög ålder - och inte en tillstymmelse till belägg för denna.

Fd moderat sa...

Jag hör redan hur grönhögern säger att detta bara är småsummor. Men små summor blir med tiden mycket pengar. Det är bara att inse att de miljoner jag har i offentlig pension knappast kommer att betalas ut till mig när jag går i pension.

Fd moderat sa...

Att ta bort det här är dåligt för migrationen som en mupp i centern uttryckte det när jag ville skärpa kraven vid anhöriginvandring.
Problemet i Sverige är att det är för låga krav på allting. Det ställs inga särskilda krav på att bli medborgare utan det blir man automatiskt. Om man bara ger bort saker kommer sakerna inte att värderas alls.
I stället skall det ställas höga krav på att bli medborgare även om det anses vara nazism att göra det bland opinionsbildare.

Unknown sa...

@Anonym, 23:02

Ja, finns viljan så är det inte svårt att ändra reglerna nästintill minimalt för att fixa till detta haveri - ändra till att barnet måste varit svensk medborgare, eller om man vill gå en hårdare linje så kan man ändra till att föräldern måste varit det. Frågan är väl snarare om den politiker över huvud taget vågar ta upp frågan. Man får hoppas tv4 och övrig media jagar dom, men jag tvivlar på att de gör det...

Anonym sa...

Detta visar att "den svenska modellen" klarar inte mötet med globaliseringen och dess effekter.
Du är nog inte ensam om att ha kroknat, det som händer är sjukt, så sjukt att det enda sättet att klara sig mentalt är att bli skruvad själv.

Fd moderat sa...

Å andra sidan är väl det så här MP, C, V och grönhögern tycker att det skall vara. Det skall vara rakt in i systemen för alla som tar sig till Sverige.
Allt annat är rasism.

Thomas sa...

Kan bara hålla med Anonym 08.20. Svenska politiker (på i princip alla nivåer) är numera inte bara risiga förhandlare, de har dessutom helt besparat sig genomgripande och intellektuellt hederliga debatter om globaliseringen och dess effekter. Samma sak gäller i tilltagande grad svensk PK-media. I stället för vettiga och problemorienterade debatter om globaliseringen, demokratins framtid och vårt ganska speciella samhälle (ja, den svenska modellen byggde på en del speciella villkor, kulturdrag och avtal) har vi fått nonsensmässiga debatter, lögner, struntargument om pizza, rasifierat godispapper och kvinnliga taxiförare som tidigare varit riksbankschefer i Iran (en story som Mona Sahlin lär ha gått på när hon fick den serverad av någon blattedam) - och naturligtvis rosa luftslott i parti och minut.

Framtidens mentalitetshistoriker kommer att få ett rikt arbetsmaterial för att studera flygande masspsykoser - såvida det inte förstörs innan dess.

Anonym sa...

"Ibland känner jag: nu orkar jag inte längre. Hjälp mig härifrån. Nu får det fanimej vara nog.

Dumheterna i landet vi kallar Sverige står som spön i backen. Har det alltid varit så här? Eller är jag bara mer perceptiv nuförtiden? Jag vet inte."

Förmodligen har du tröttnat på triviala nyheter som handlar om Zlatan och Let´s Dance und so weiter. Då blir det bara elände kvar.

Anneli sa...

Detta är bortom skrämmande. Det svenska politiker inte fattar när de upprepar mantrat: "vi inför EU:s miniminivå i asylsystemet" är att det inte finns några miniminivåer alls once you're in, så att säga. Jag kan inte tänka mig att personer med uppehållstillstånd i tex Italien eller Ungern, eller ens Tyskland, åtnjuter den mängd retroaktiva bidrag som gottepåsen Sverige så glatt delar ut. Så länge pengar delas ut så lättvindigt i Sverige så finns incitament att ta sig hit. Vi får nog vara mycket tacksamma för att Österrike, Makedonien mfl har stängt sina gränser eftersom vi inte själva klarar att anpassa våra system till världen.

Personligen tycker jag att alla barnmän från Afghanistan bör sändas tillbaks omgående. Det är en sån stor bluff att det inte ens går att jämföra med de apatiska barnen. Biståndet till Afghanistan bör villkoras omgående. Ta tillbaks era medborgare annars inget bistånd. Skulle tro att det är många som håller med.

Anonym sa...

Bara så ni vet så kommer mammalediga Annie Lööf tillbaks till jobbet imorgon.
Då ni vankas andra bullar efter C:s ras!

Anonym sa...

Vad förvånande att de svenska politikerna och journalisterna fått i uppdrag av sina ägare att öka alla pull-faktorer, speciellt utvecklade för att se till att "flyktingströmmen" består av så kriminella och ohederliga människor som möjligt!

Särskilt smart är det såklart att tvinga skattebetalarna att skänka alla dessa "unga" män en mindre förmögenhet i "20-årsåldern", så att de ska vara rikare än sina inhemska "jämnåriga".

Amnexis sa...

Utlandssvensk:

Stefan Lindgren på sajten 8dagar.com frågade Niclas Löfgren på Försäkringskassan om detta:

http://www.8dagar.com/2013/08/invandringens-pris-enligt.html


Från Niclas Löfgrens svar:

"Total månatlig ersättning givet trebarnsexemplet ovan:

Etableringsersättning 6 776 kr
Etableringstillägg 3 000 kr
Barnbidrag 3 754 kr
Underhållsstöd 3 819 kr
Bostadsbidrag 4 900 kr

= 22 249 kr per månad och detta är inte skattepliktig inkomst."

Bworf sa...

Jag tror inte att de här nötterna ens förstår vad ordet incitament betyder.