fredag 9 oktober 2015

Regeringens tält- och madrasspolitik

För andra gången på en vecka kallade regeringens företrädare i dag till presskonferens. Så sent som i lördags stod Morgan Johansson tillsammans med Migrationsverkets generaldirektör i Malmö och öppnade för att börja placera asylsökande på madrasser i gymnastiksalar. I dag, efter ännu en rekordvecka med närmare 9 000 asylsökande, tas nästa steg: tält.

Vissa hade säkert hoppats på besked om att regeringen vill införa tillfälliga gränskontroller. Moderatledaren Anna Kinberg Batra föreslog detta i dag. Men när det kort före presskonferensen framkom att inte bara statsministern och migrationsministern skulle närvara utan även utbildningsministern och barn- och äldreministern, stod det klart att det inte skulle bli någon skärpt gränskontroll. Nej, regeringens huvudsakliga budskap var egentligen ett enda: allt kommer att fortsätta eskalera och därför skjuts det till mer pengar.

Pengar räddar möjligen kommunala budgetar från att fullständigt haverera kortsiktigt. Men pengar ger inga nya lärare och sjuksköterskor över en natt och bygger heller inga nya skolor och vårdcentraler. En panikartad och desperat situation i många kommuner riskerar nu att helt hamna utom kontroll.

"Det kommer fresta på, det kommer tvinga oss till tuffa prioriteringar", sa Stefan Löfven. Dessa prioriteringar kommer vanligt folk märka av framöver när alla asylsökande ska ha läkartider och tid hos tandläkaren, när deras barn ska börja skolan. Men framför allt måste frågan ställas hur alla människor som nu kommer till Sverige ska kunna integreras i det svenska samhället. Hur personer boende i tältläger och sedan i bästa fall modulhus på landsbygden ska kunna bli självförsörjande.

Ta en titt på nedanstående diagram. Sverige har det största sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda. Arbetslösheten är avsevärt högre för dem födda i länder utanför EU - vilket händelsevis är just därifrån asylsökande till Sverige kommer. Hur ska denna trend vändas när människor inte ens har riktiga lägenheter att bo i?


Regeringen säger att fokus ligger på "ordnat mottagande". Att det ska vara "ordning och reda" i asylmottagandet har statsministern upprepat så många gånger att jag tappat räkningen. Men det blir inte mer sant för att har gjort det till ett mantra. Ingenting sker just nu ordnat. Det sker improviserat. Det sker panikartat.

En annan aspekt som hamnat lite i skymundan så långt är att regeringen även vill inventera vilka privata lokaler och bostäder runt om i landet som kan användas för att inhysa asylsökande. Effekterna skulle kunna bli långtgående. MSB ska även få uppdrag att förvalta asylboenden.

Således: människor som lämnat flyktingläger i närområdet för att situationen blivit ohållbar på grund av resursbrist hos UNHCR ska alltså erbjudas att bo i tältläger i Sverige.

Regeringen ger sken av att tältläger endast är en tillfällig åtgärd. Men eftersom det saknas lägenheter och många sedan länge fastnar på asylboenden, kommer tältlägren när de väl upprättas sannolikt att bli en långsiktig boendeform. Ty vart ska människorna annars ta vägen? Regeringens mål om hur många bostäder som ska byggas fram till 2020 täcker som bekant bara halva behovet - och det var innan det kom upp till tvåtusen asylsökande om dagen till Sverige.

En annan tolkning är att tältlägren är ett sätt för regeringen att sända ut signalen till världen att Sverige har nått gränsen för vad vi klarar av. Om asylsökande hungerstrejkar och vänder om när de får se nedgångna asylboenden i svensk glesbygd kan tanken på att bo i tält mitt i vintern få dem att söka sig till andra länder. Detta skulle alltså kunna minska strömmen av asylsökande till Sverige samtidigt som regeringen lyckas leva upp till sina vackra ord om att "värna asylrätten".

Dagens presskonferens kan bara tolkas på ett sätt: regeringen har fullständigt tappat greppet om situationen. Den hoppar från tuva till tuva och ber samtidigt till högre makter om att flyktingströmmen ska avta.

Så här går det när man ger Miljöpartiet inflytande över politiken.

Läs även:
Patrik Kronqvist

18 kommentarer:

Anonym sa...

Det börjar kännas som om diverse länder spelar upp en version av "Four Yorkshiremen Sketch":
- Hos oss är det fullt. Åtta personer i ett rum och tjugo per toalett.
- Rum! Vi har bara tält. Kalla eländiga tält.
- Ja, jag sade "rum" men det är bara så vi beskriver det juridiskt. Egentligen är det är ett hörn i en klosterruin utan tak.
- Vår klosterruin är överfull, vi har bara en bit presenning bakom en runsten.

Mmm, galghumor.

Utlandssvensk sa...


"Så här går det när man ger Miljöpartiet inflytande över politiken."

Ja ja, det verkar inte som att mina utläggningar här de senaste dagarna har gjort något större intryck på skribenten!

Men för all del, alla får väl tro vad de vill. Fortsätter utvecklingen som nu känns det inte helt omöjligt att skuldfrågan i något läge blir föremål för domstolsprövning, eftersom det nu pågår ett helt uppenbart folkmord på svenskarna om man ska utgå från de internationella konventionerna som finns på området. Att man är demokratiskt vald har ingen betydelse för detta ansvar.

Anonym sa...

Kolla gärna statistiken för sk ensamkommande barn! Migrationsverket.se.
Afganistan håller på att skicka alla sina unga män hit.
Dessa unga män är nu 25 % av invandrarna, varav afganer är mer än hälften.
Så var det med de stackars flyktingarna som flyr från kriget i Syrien.
Smugglingen från Afganistan/Iran pågår för högtryck. Demografiförändringen i åldersgruppen +-20 kommer att bli påtaglig i Sverige, särskilt bland män. Hur kommer detta att påverka ute i den offentliga miljön? Hur kommer Sveriges unga kvinnor att påverkas?
Civilingenjör Bo Adolfsson

Anonym sa...

"En annan tolkning är att tältlägren är ett sätt för regeringen att sända ut signalen till världen att Sverige har nått gränsen för vad vi klarar av." Då hade vi väl gett ut TUT i stället för PUT? Regeringen har inget alternativ. De har att välja på att beslagta svenskars hem, skicka in dem i svenskars bostäder eller att bygga tältläger åt flyktingarna. De kommer ha värme under vintern. Och så länge Sverige har en betydligt bättre levnadsstandard än t.ex. Somalia och Afghanistain, så kommer människor därifrån anlända till oss i Sverige, oavsett om vi har tältläger. Efter några månader kan de ju leva som illegala invandrare i Sverige några år. Sen söka asyl igen... så fortsätter det. Och till slut trillar väl PUT och sedan medborgarskapet ned i personens ficka.

Regeringen kommer inte ändra riktning, därför miljöpartiet styr där bakom. Sen ska man inte vara naiv. Hela sjuklövern och många svenskar vurmar för att vara Den Internationella Stormakten, Den Humanitära Stormakten.

Magne

Anonym sa...

Hmm… Här i London så poppar jag popcorn. Die dummen Schweden får för f-n skylla sig själva.

Anonym sa...

Visst har man tappat greppet. Men låtsas som man inte har det, eller förstår inte detta. Det är lika illa vilket som, med tanke på att de är tillsatta att veta bättre än vi vanliga dödliga.

Det är nu 5 år sedan SD kom in i Riksdagen och gapandet började. När sedan SD började öka beklagade jag att de 'vettiga' partierna reagerade som de gjorde. Nu är jag bortom beklagan och känner enbart förakt för en stor del av dagens politikergeneration. Det är för mig helt omöjligt att förstå att det kan finnas så många som inte förstår orsak och verkan, eller ännu värre ... ignorerar sin förståelse till förmån för partilinjen.

De kan inte, när smällen väl kommer, skylla på "naivitet", "oväntat" ... de ska ta mig f-n veta bättre och vara grundligt insatta i hur saker och ting står till här, samt i andra länder. I åratal nu har man bara pratat och sett till att göra absolut inte som SD vill. Bara för att! Och då blir det som det blir ... för man förstår inte orsak och verkan.

Det här blir längre än vad jag tänkt mig, men då gammelmedia började skriva om att "Aldrig har så många varit på flykt (sedan WWII)" så kollade jag lite siffror. antalet flyktingar idag är 20% högre än då, men under samma tid har världsbefolkningen ökat ca 200%.

Det är alltså proportionellt färre sk äkta flyktingar ...

Utlandssvensk sa...

@ Bo Adolfsson

"Demografiförändringen i åldersgruppen +-20 kommer att bli påtaglig i Sverige, särskilt bland män."

Om jag minns rätt var andelen utlandsfödda eller med minst en utlandsfödd förälder i åldersgruppen 0-44 år 35% förra året. Eftersom migranterna är betydligt yngre än svenska snittbefolkningen samt har MYCKET högre nativitet (en somalisk kvinna föder i snitt 6 barn, en från Syrien 4) kan man nog lugnt utgå från att "pursvenskarna" redan då var i minoritet i gruppen under 20 år. Det nuvarande inflödet kombinerat med skillnaden i nativitet lär snabbt förvandla denna minoritet till något som endast kan kallas en spillra av ett döende folk.

Anonym sa...

Utlandssvensk.

Det är många som läser vad du skriver och tar intryck av dina tankegångar. Däribland jag, var så säker. Ha förtröstan. Så småningom vinner sanningen och förnuftet. Vi är inte där än, men vi närmar oss med stora kliv.

Jag läste din senaste kommentar hos Politivism och tackar för din omtanke och redogörelse. Det vore verkligen roligt att kunna kommunicera med dig och ev. träffa dig IRL. Men som sagt, vi är inte där än. Det kommer att bli bra mkt sämre innan det vänder. Varken du eller jag kan förhindra det, detta är vårt och svenskarnas öde. Att bli statslösa likt palestinierna.

V (som i Visionären)

Anonym sa...

Gegen die Dummheit kämpfen die Götter vergebens, som tysken säger. Idag verkar inte Gudarna ha kämpat förgäves.

Utlandssvensk sa...

@ V,

"Det är många som läser vad du skriver och tar intryck av dina tankegångar."

Det var mycket vänligt! Tack!

Det gläder mig att du såg mitt inlägg på Politivismen. Det var en väldigt olustig upplevelse att inte kunna svara, givet vår debatt.

Kortfattat kan jag säga att jag gärna träffas IRL i Schweiz och har även gjort detta med många andra "dissidenter". I ditt fall bjuder som sagt jag! Men jag är totalt paranoid vad gäller att lämna ut emailadresser och liknande. Det kanske låter tokigt, men jag har varit med länge och sett MÅNGA som har råkat väldigt illa ut och även haft en del problem själv (inget allvarligt!).

" Varken du eller jag kan förhindra det, detta är vårt och svenskarnas öde. Att bli statslösa likt palestinierna."

Amen, brother!

Anonym sa...

@ Utlandssvensk

lasselitenstoriorden@outlook.com

Min kompis håller adressen öppen i två dagar. Sen stängs den ner.

V

Anonym sa...

Varför skall tältläger anses tvivelaktiga? Huvuddelen av den medelålders svenska manliga befolkningen har ju tillbringat en del av sina liv i just tältförläggning. Nu vill våra politiker att vi skall vara genusneutrala och därför anser jag att vi kan tältförlägga flyktingar av alla kön i åldern 18 - 47 år.
Var finns då lämpliga platser? Jag skulle föreslå gamla krigsflygbaser (ex Uråsa, Hagshult, Byholma och Hultsfred) om dessa inte används som krigsflygbaser längre. Sedan finns det ju militära skjutfält (ex Grytan, Tofta, Falsterbo, Brått, Remene, Trossnäs, Kalixfors, Junkön, Kabusa och Trelge) som borde kunna hysa temporära tältförläggningar. PÅ dessa finns ju ofta vatten och sanitära anläggningar för ganska många. Om vi sedan tittar i våra storstäder borde det kunna sättas upp tält på exempelvis Söderstation, gamla Ullevi och Malmö stadion. På de senare borde det dessutom vara lätt att anordna bevakning så att inte obehöriga kom in på förläggningen.

Anonym sa...

Vi skall vara väldigt klara över att det vi ser idag är en reglerad invandring, enligt Löfven.

Hur en oreglerad invandring ter sig kan man bara gissa sig till.

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg! Men, jag håller nog med de andra i den här tråden att samtliga partier i 7-klövern har jobbat för invandring. Det är svårt att se vad de vinner på det, men likväl har de gjort sitt bästa för att maximera intaget.

Hans Li Engnell sa...

Sju partier har i praktiken stått bakom samma migrationspolitik i många år. Däremot tror jag att det hade varit lättare för Löfven att dra i handbromsen nu om han inte regerade med Miljöpartiet.

Anonym sa...

Att 7 partier frenetiskt har arbetat för ökad invandring från de mest dysfunktionella staterna i världen kan te sig som en paradox om målet är att behålla en välfärdsstat. Det finns en historia till varför de gjort detta. Sverige bygger hela sin identitet på efterkrigstidens framsteg - teknologiska utvecklingar där företag såsom Vovlo, Skanska, Saab, Electrolux, Ericsson, Ikea; och familjerna Wallenberg (Investor), Kreuger (Kreugerkoncernen, bl.a. känt för tändsticksfabriker till 1930-talet) och Stenbeck (Stenbecksfären, bl.a. Millicom) byggt upp stora företag. Sverige talar om att sprida vår kunskap, våra idéer till omvärlden. Att då tala om nationen och dess folk ses inte värdigt ett sådant föregångsland som Sverige. Vi ska hålla uppe glorian för att våra företag ska expandera. Tillväxt är alltid viktigare än att ha historisk förankring eller att fatta beslut som kan verka komprometterande för Sverige som nation, men ändå gynna Sverige. Hur många gånger har man inte hört att vi är ett litet rikt land med stora exportbehov. Att Sverige måste stå öppet för omvärlden! etc?

Magne

Utlandssvensk sa...


@ V,

Inga email för mig, tyvärr!

Men om du har vägarna förbi Schweiz kan du nämna det i något kommentarsfält där du ser mig. Då kan vi bara lägga upp en tid och plats där vi träffas. Det har jag gjort förr och det är inga problem! EXPO, RG och AFA har inga kontor här nere!

Utlandssvensk sa...

@ V,

Jag kom nu ihåg att du sökte tips och råd angående vilket land man kan flytta till.

Här är en länk till en längre sån debatt där jag deltog nyligen:

http://mensanen.blogspot.se/2015/06/emigrera-del-2.html

Det finns flera delar på samma tema där, men du hittar lätt länkarna där.

Jag svarar gärna på fler frågor kring detta, inklusive praktiska aspekter (jag är ganska insatt, eftersom jag har drivit många bolag här och hjälpt en del att flytta från Sverige).

Men det är nog bäst att vi tar den debatten på bloggen som jag länkade till, eftersom det blir off topic här. Jag följer den och ser om du lägger upp några frågor när han kommer med nya inlägg om att emigrera.

För övrigt ber jag blogginnehavaren här om ursäkt för att detta är just off topic!