fredag 9 oktober 2015

DÖ är död - Sverige har en opposition igen


Oväntat men väldigt glädjande. Så kan beslutet på Kristdemokraternas riksting att KD ska utträda ur Decemberöverenskommelsen beskrivas.

Ebba Busch Thor utmålas som en förlorare i medierna, men hon såg inte alls särskilt nedstämd ut efteråt. Hennes försvar av DÖ var hela tiden ljummet och hon öppnade faktiskt upp för ett nederlag i frågan i förväg. Anna Kinberg Batra såg snarast lättad ut när hon leende berättade att hon och partistyrelsen konstaterar att DÖ är upphävd även för Moderaterna (det ska bli intressant att se de ivrigaste DÖ-försvararna från moderat håll nu).

Nu under kvällen har även övriga borgerliga partiledare konstaterat att överenskommelsen är död. Den deal mellan regeringen och Alliansen som skulle hålla till 2022 höll alltså i ungefär 10 månader. Jag undrar om inte alliansledarna egentligen tycker att det är rätt skönt att kunna ta av sig tvångströjan.

Nu varnas för "kaos". Men på kort sikt lär ingenting hända. Allianspartierna kommer lägga varsin budgetmotion och rösta för den. Regeringens budgetproposition kommer därför röstas igenom. Däremot kan det hända saker redan under 2016 förutsatt att Alliansen vill stärka sitt ekonomiska samarbete igen. Eller så väntar de borgerliga till nästa val.

Bara att de nu åter blir en opposition med reell makt kommer att ha en viktig psykologisk effekt både på dem själva och på den regering som åter får känna osäkerhet inför varje budgetomröstning.

Det antidemokratiska påfundet DÖ är skjutet i sank. Det kristdemokratiska fotfolket öppnade för detta genom sitt beslut. Det ska de ha all cred för. Övriga allianspartiers snabba reaktion att följa efter kan däremot göra opinionsvinsten för KD närmast obefintlig.

17 kommentarer:

Jacobssons tankar sa...

Kanske inte ger opinionsvinst för KD, men när partiet är nere å 1,9% så måste nog alla sätt prövas, eller hur?=

Hans Li Engnell sa...

Fast jag tror att en tanke med beslutet var att KD skulle framstå som det enda rakryggade allianspartiet. Detta gick de miste om. Få lär minnas vilket parti som gjorde detta möjligt.

Anonym sa...

All heder åt KD!Sverige tar ett steg in bland de västerländska demokratierna igen!
Frågan är bara om det finns någon heder kvar i moderaterna?

Christoffer sa...

Tänkte skriva att det inte spelar nån roll kortsiktigt eftersom de lägger separata budgetar i år, men sen såg jag att du skrev det :). Jag hoppas verkligen att väljarna minns att det var KD som gjorde detta möjligt. Kindberg Batra med flera rättar sig bara efter vad KD redan beslutat. Hon vet givetvis att DÖ-kritikerna i hennes eget parti nu fick blodad tand och valde därför att förekomma ett nederlag på M-kongressen. Men som du säger så såg hon faktiskt lättad ut; förmodligen har hon fått mycket skit internt, och det kändes nog skönt att det är över utan att nån kan säga att det var hennes fel. Jag blir dock besviken om KD nu inte får åtminstone en extra procentenhet i undersökningarna. Det förtjänar de.

Unknown sa...

Nja, de är en opposition när de verkligen försöker ta över makten. Tills dess så är det ingen större skillnad nu mot igår. Så fortfarande är det bara SD som är ett oppositionsparti.

Hans Li Engnell sa...

Detta är ett första viktigt steg. En förutsättning för ett maktskifte innan 2018. Men det återstår förstås att se hur sugen en allians med dåliga opinionssiffror är på att verkligen gå till extra val...

Anonym sa...

Vad gäller den förda flyktingpolitiken så lär det inte bli någon skillnad. Sverige fortsätter att sjunka med eller utan DÖ. //tompas11

Anonym sa...

Skönt att det finns ett alliansparti som lyssnar på sina väljare!
All heder åt KD!
Undrar hur de andra allianspartierna förklarar varför de först tjurskalligt håller fast vid DÖ och när sedan KD visar kurage ställer de snällt in sig i ledet. Om DÖ var en bra lösning borde ju de andra partierna hålla fast vi DÖ. Kan vi lita på att (m), (c) och (fp) fattar kloka beslut åt oss eller kommer de att fortsätta att mygla för att skaffa sina toppolitiker bra positioner?

Anonym sa...

Tror du har fel om att folk glömmer vilka som en gång för alla skyfflade undan DÖ. Inte glömmer jag det. Kanske t.o.m. röstar KD just därför.

Hans Li Engnell sa...

Politiskt intresserade som kommenterar på bloggar är i minoritet. :-)

Johan sa...

"Allianspartierna kommer lägga varsin budgetmotion och rösta för den."

Hur kommer de borgerliga väljarna att se på det?

Allianspartierna har sagt, att de på 24 timmar kan samordna sina fyra olika budgetar till en gemensam budget.

Om man nu avstår från det... så släpper Alliansen ju fram regeringens budget dvs agerar som tidigare. Borgerliga väljarna kanske inte förstår finessen med det?

Anonym sa...

Hej.
DÖ är kanske borta, men vem vet vad som kommer i dess ställe. Vi behöver en konstitutionell reform och maktdelning. samtliga partier har med all önskvärd tydlighet visat svagheten i ett system baserat i tradition och förtroende.

Undras om inte samarbete med SD är enda chansen för en icke-socialistisk regering. Det tar ju inte så lång tid att få rösträtt i Sverige, och en överväldigande majoritet av invandrade väljare röstar på S och V, om jag läser Valmyndighetens statistik rätt. Hur skall de borgerliga partierna locka till sig de väljare som är beroende av bidragspartiernas politik?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Christoffer sa...

Men jag var inne på KD:s facebooksida för några timmar sen. Många där som skriver saker i stil med "KD har fått min röst". Förutsatt att dom håller fast vid det så bör det åtminstone ge en liten ökning av väljarstödet.

skepparn sa...

oK för champagne
Men den skall i detta fall vara sabrerad!

Melmac sa...

Kolla på HAX blogg, kan de inte ställa alla oppositionens motioner mot varandra där vinnande sen ställs mot regeringens?
I så fall har vi en favorit i repris.

Hans Li Engnell sa...

Rent teoretiskt är det väl möjligt. Men dels tror jag inte att Alliansen är redo att ta över riktigt än. Varken Ebba Busch Thor eller AKB är varma i kläderna som partiledare, och AKB skulle då bli landets statsminister. Dels skulle det betyda att övriga allianspartier får regera landet på en M-budget som de inte haft minsta inflytande över. Det tror jag inte att de är intresserade av.

Anonym sa...

Bästa Skepparen, SÄPO tillåter inte att sablar eller andra huggvapen medföres i kongresslokalen vid ett riksdagspartis kongress. Vi får hoppas att Sara har fler flaskor så att någon av dem kan sabreras på lämplig plats.
Nu hoppas jag att regeringen kastar ut (mp) och (v) falangerna och att (s) bildar regering med hela alliansen. Det skulle innebära att den traditionella blockpolitiken bryts upp och detta skulle vara gynnsamt för Sverige eftersom omställningar vid blockbyten kostar enormt mycket utan att det ger något tillbaka.