torsdag 16 oktober 2014

Extremisterna på plats


Valet var ett bakslag på flera sätt. De extrema krafterna flyttade fram sina positioner. Extremisterna tog plats i demokratins finrum. De har ökat sitt stöd bland människor som förlorat förtroendet för de övriga partierna.

Jag pratar förstås om Feministiskt initiativs valframgångar i Stockholm. Nu tar de plats i stadshuset och ska regera staden tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Den rödgrönrosa majoriteten har presenterat sin gemensamma plattform. Mycket är känt sedan tidigare, däribland sveket om Bromma flygplats. Socialdemokraterna har tydligen för vana att genast svika väljarna efter en valseger.

Det rosa avtrycket i plattformen är tydligt med bland annat hbt-certifierade skolor och ett integrerat genus- och antirasistiskt perspektiv i alla verksamheter. Nu kommer genusvansinnet drabba alltfler. Det börjar i alla kommunala verksamheter med målformuleringar och uppföljningar. Budgetarbetet ska vila på "könsuppdelad statistik" och 2016 påbörjas arbetet med "genusbudgetering" i staden.

De rödgrönrosa vill göra det lättare för alla med låga inkomster att få en bostad. Som ett led i detta föreslås "kompiskontrakt", kommunal borgen för unga och studenter samt att Bostadsförmedlingen ska se över sina inkomstkrav (not: det är inte Bostadsförmedlingen utan hyresvärdarna själva som ställer inkomstkrav).

Därutöver ska "insatser mot boendediskriminering" genomföras. Om detta i förlängningen innebär att hyresvärdar förbjuds ställa inkomstkrav på hyresgästerna återstår att se, men det är i den riktningen diskussionen tidigare har förts. Den nya majoriteten vill även att nyproduktion och upprustning ska "utgå från högt ställa krav på energianvändning, miljö och tillgänglighet". Vilket naturligtvis ökar kostnaderna och därmed hyrorna. Lägg till detta krav på att hyresgäster garanteras inflytande i planprocesser och vi kan se ännu fler planerade byggprojekt skjutas upp i framtiden.

Majoritetens bostadspolitik går inte ihop. Å ena sidan vill de göra det dyrare att bygga, å den andra motverka att hyresvärdar ställer inkomstkrav på hyresgästen. Vi kan kallt räkna med att bostadskrisen i Stockholm kommer bestå, och sannolikt förvärras under de kommande åren. Men vem bryr sig när vi har turen att få hbt-certifierade skolor.

Grattis, alla stockholmare.

Hela plattformen kan läsas här.
 

6 kommentarer:

Mona sa...

Stackars Stockholmare.Är så glad att jag flyttade och numera bor i en glesbygdskommun där varken miljöpartister eller rosa knasbollar har något inflytande.
Här gäller tack och lov mer gammalt hederligt sunt bondförnuft.

Melmac sa...

Inte nog med mumintrollen i regeringen! Jösses!

Det blir ju positivt för Malmö regionen, med två flygplatser inom ett par mil, om Bromma läggs ner. Då flyttar väl en del jobb hit.

Hans Li Engnell sa...

Mona: Du ska veta att jag funderar ibland... Den sjuka bostadsmarknaden här är ju heller inget argument för att stanna.

Amnexis sa...

Jag flyttade ut på landsbygden, ifrån Sthlm för flera år sedan, vilket lyft för sinnet det blev.

Jag cashade in rätt bra på min bostadsrätt, mer än dubblade inköpspriset, men det känns som om den svenska bubblan kommer att spricka inom en inte alltför avlägsen framtid...

Men en tvåa/trea i hyfsat läge i Sthlm får du just nu en fin villa (med stor tomt) på landet för.

Falken sa...

Jag kan för mitt liv inte förstå att någon vill bo i Stockholm! Bilköer, trängsel, svindyra bostäder, ghetton, tiggare, missbrukare och brottslingar. Mixat med Sveriges största koncentration av kommunister, anarkister, feminister, miljömarxister och HBTQ-pajasar.

Och denna brokiga samling vill dessutom gärna styra och ställa med oss stackars obildade lantisar utanför tullarna.

Låt Stockholm bryta sig ur Sverige och bilda en egen stat, så skulle vi andra klara oss mycket, mycket bättre...

Micke sa...

Inte mer extrema än dig sett till helheten.