torsdag 2 oktober 2014

Jakten på det rena samhället


Att det klipps lite i 45 år gamla Pippi Långstrump-filmer må vara hänt. Det är egentligen ingen stor fråga att gamla filmer som ges ut på nytt revideras för en ny publik.

Men tilltaget att klippa bort vissa av Astrid Lindgrens ord (naturligtvis kallas det för att "rensa ut
rasism") är även ett symptom på något större i det svenska samhället. Det visar nämligen på ängsligheten, den politiska korrektheten och en strävan efter renhet. Det fula och oönskade ska inte diskuteras - det ska bort. Raderas. Förbjudas. Förpassas till historiens glömska. Det är som om gårdagen aldrig fanns.

Detta är Sverige i ett nötskal. Landet som vill sudda bort, rensa och rena offentligheten från allt som av någon i en given situation kan upplevas som stötande, provocerande eller kränkande. Jag vågar påstå att denna strävan efter renhet och korrekthet, som Sverige faktiskt har gemensamt med religiösa och auktoritära stater, i högsta grad är talande i en rad politikområden. Särskilt känsligt är det i narkotika- och migrationspolitiken, men ängsligheten gör sig även påmind på annat håll. Det politiskt korrekta projektet att rena landet från fläckar har blivit en högre mission.

I gårdagens DN kunde vi under den braskande rubriken "Ingen gör något åt sexreklam" läsa att en så kallad porrklubb spridit reklamblad i Stockholm. Trafikborgarrådet Ulla Hamilton uttryckte ilska över tilltaget (men hon tycks inte lika upprörd över att partiernas valaffischer fortfarande ligger och skräpar på sina håll). En copyrighter och kreatör gavs chansen att fälla sitt omdöme om tilltaget och reagerade inte bara på nedskräpningen utan fastslog "[a]tt bidra till sexualisering av det offentliga rummet är fel".

Den har vi ju hört förut. Och det är just detta som gör mig så trött på Sverige (och så glad när jag besöker Berlin och andra moderna städer). Vi har fått ett sterilt land rensat från allt som kan uppfattas som obekvämt och provocerande.

Det går naturligtvis att städa bort allt som vissa inte tycker om. Men vad får vi för samhälle? Vilka blir konsekvenserna när människor närmast uppmanas att leta efter en negativ känsla så fort de ser en reklamaffisch med naken hud eller ett kontroversiellt budskap, slänga sig på luren och anmäla?

I årets valrörelse gick det så långt att Sverigedemokraternas valaffischer tillfälligt stoppades i Södertäljes kollektivtrafik då facket bedömde att de kunde utsätta chaufförerna för fara. Ett av budskapen som ansågs särskilt kontroversiellt var partiets krav på hårdare tag mot brottslingar och mer stöd till brottsoffer (ett förslag som Alliansen för övrigt presenterade inför valet).

Jakten på det där perfekta samhället med ett rent offentligt rum, städat från allt som kan upplevas som negativt, gör oss inte bara onödigt ängsliga och nödiga. Det skapar också ett mer sterilt och tråkigt samhälle att leva i.

I kampen för ett land där alla får plats har vi lyckats skapat ett samhälle där bara de rena, fina och präktiga får det. Är inte det en paradox så säg?

Tidigare bloggat:
Du ofullständiga värld

9 kommentarer:

Anonym sa...

Med denna intolerans inför det som inte passar in i någon idealiserad riksnorm, vill du förresten ändå insistera på att Sverige inte är så storsvenskt nationalistiskt Hans? ;-)

Anonym sa...

Detta är symtom på något annat. Sverige är ett land i fritt fall, och man ägnar sig åt att sila mygg och svälja kamleler. Du har rätt att det är skönt att lämna Sverige och kunna andas fritt. Jag kommer att emigrera så snart möjlighet ges.

Amnexis sa...

Det här har blivit lite av min favorit-blogg. Delad förstaplats med Tobbes Medieblogg.

Måste passa på att tacka micketrollet som fick mig att hitta hit en gång i tiden då han hos HAX påstod att jag skrivit något "smutsigt" här, då jag inte kände till Hans blogg då, så blev jag ju nyfiken och tittade in här för att se vad som stod på, inte kan väl fler människor ha en gås oplockad med Micke, tänkte jag.

Vilken trevlig nät-bekantskap man gjorde tack vare micketrollet. Hans skriver alltid on-point om rykande färska ämnen.

Kudos till dig Hans och tack för en bra blogg!

Hans Li Engnell sa...

Stort tack för att du läser och kommenterar!

Ådärkomdenja sa...

Du missar påpekandet om retroaktiv historieförfalskning.

Det finns historiska paralleller, eller hur?

Amnexis sa...Nästa ikon till kulturmarxistisk slakt:

http://korta.nu/6l1

Anonym sa...

@ Hans Li Engnell

Har du inte ännu kontrollerat om micketrollet och Amnexis i själva verket har samma IP-adress?

De påminner nämligen misstänkt om detta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sockpuppet_(Internet)#Strawman_sockpuppet

"A strawman sockpuppet is a false flag pseudonym created to make a particular point of view look foolish or unwholesome in order to generate negative sentiment against it. Strawman sockpuppets typically behave in an unintelligent, uninformed, or bigoted manner and advance "straw man" arguments that their puppeteers can easily refute. The intended effect is to discredit more rational arguments made for the same position.[11] Such sockpuppets behave in a similar manner to internet trolls."

Amnexis sa...

23:10:

Hans kan ju kontrollera ifall du har en fettklump mellan axlarna istället. Vi är många som tvivlar.

Anonym sa...

Det är inte osannolikt att Micke-trollet och förre pansargeneralen tillika historieprofessorn in spe Henrik Arnstad är samma person.

De har båda samma Tourette-artade fixering vid uttrycket fascism i alla dess former.