måndag 6 oktober 2014

Tonåringars sex-sms helt normala


Att tonåringar sexchattar och skickar utmanande bilder till varandra är ett modernt sätt att flirta och upptäcka sig själv i gränslandet mellan barn och vuxen.

När vuxenvärlden diskuterar detta fenomen läggs dock pannan i djupa veck. Tänk om någon blir sårad? Utnyttjad? Låt barn vara barn! För inte vill väl unga tjejer ha sexbilder skickade till sig?

Enligt en amerikansk studie i Texas är det precis det de vill. Och framför allt: det är fullt normalt. Studien följde ungdomars sexuella beteende med hjälp av anonyma enkäter under en sexårsperiod. En av slutsatserna var att även om de som skickade sexbilder det ena året var mer sexuellt aktiva året efter, kan detta inte kopplas samman med det som normalt brukar betraktas som riskfyllt beteende. De var helt enkelt mogna att ta steget.

Sådana här resultat borde få föräldrar att pusta ut lite mitt i all skrämselpropaganda om det farliga internet och mobiltelefonernas skadeverkan. På grund av mediernas snedvinklade rapportering, all fokusering på kränkande SMS och MMS och politikernas benägenhet att vilja lösa "problem", i synnerhet i frågor som rör barn och unga, borde Texasstudiens resultat lugna många.

En god gissning är dock att den kommer gå de flesta förbi. Unga och sex är ett alldeles för smaskigt ämne för att lämna i händerna på dem det faktiskt berör. Nej, här måste vuxenvärlden kliva in och hissa röd flagg. Varna. Beivra. Styra upp så att ingen blir ledsen eller kränkt.

Jag är fullt övertygad om att tonåringarna kan klara av detta själva. De flesta sexuella kontakter är trots allt inte övergrepp. Varken före eller efter mobiltelefonernas intåg. Men det är förstås den lilla minoriteten övertramp som ger många klick och höga tttarsiffror.

Egentligen borde vi avundas dagens ungdomar som växer upp i en tid när det finns ännu fler sätt att bejaka sin sexualitet och ta kontakt med andra när de gör det. Vi är nog många som önskar att vi hade haft samma möjligheter.

Vem vet, kanske är det precis det som många moralister gör när de sitter i morgon- och debattsofforna. Dagens unga ska inte tro att de kan ha hur roligt som helst!

6 kommentarer:

narran sa...

Du har väl inte missat 19 åringen som tvångsomhändertogs för att hon hade en dildo och gick i högklackade skor? Det gjorde att soc trodde att hon sålde sex och omhändertog alla ungarna i en semestrande familj. http://nwt.se/munkfors/article1655655.ece

Hans Li Engnell sa...

Fullständigt chockerande läsning.

narran sa...

Är man insatt i den skvallerkultur som förekommer bland svenska myndigheter ex socialtjänsten och länsstyrelsernas djurskyddsinspektörer är man inte ett dugg förvånad när man läser sånt där.

Hans Li Engnell sa...

Jag är inte heller så förvånad, även om bristen i professionalitet är häpnadsväckande. Detta är också ett arv från den tid när allt, verkligen allt, tolkades som tecken på sexuella övergrepp. Enorma övergrepp begicks på föräldrar som inget gjort men misstänkliggjordes och förlorade vårdnaden om sina barn. Detta var naturligtvis även ett övergrepp på barnen. Avskyvärda övergrepp.

Anonym sa...

De där historien är en riktig pungspark. Luktar mediaskandal också.
/B

Anonym sa...

Det är som med alkoholen, drogerna, prostitutionen, porren, sexualiseringen av det offentliga rummet etc.

Uppsvenskarna och deras frikyrkobälte utamerikaniserar rentav amerikanerna själva i fråga om puritanism.