tisdag 28 oktober 2014

Det här partiet skulle jag rösta på


Årets riksdagsval satte fingret på ett problem som alltfler liberaler och konservativa känner igen sig i: det finns inga vettiga partier att rösta på längre. Alla har kladdat ihop sig i mitten och tycker likadant i alla frågor.

Sju av åtta riksdagspartier är så överens att det inte finns något annat än procentsatser och marginaler att bråka om längre. Sverigedemokraterna sticker ut i migrations- och integrationsfrågorna, men är i övrigt ett tämligen traditionellt socialkonservativt parti med inslag av socialdemokratisk välfärdsvurm. Framför allt har samtliga partier gemensamt att de vill att politiken ska bestämma mer över våra liv.

Det behövs en ny kraft i svensk politik. Ett riktigt alternativ. Det lär aldrig finnas ett parti att omfamna helhjärtat, men om ett nytt parti åtminstone kan stå för hälften av nedanstående idéer, har det min röst.

Från detta nya parti skulle jag vilja se:

FRIHET UNDER ANSVAR
- självförsörjning som ett självändamål, vilket betyder lägre skatter och färre bidrag
- ersätt sysselsättningsmålet med ett självförsörjningsmål (ex: politiken ska syfta till att så många som möjligt blir självförsörjande, inte att de har någon sorts sysselsättning betald av andra)
- likhet inför lagen, oavsett kön, läggning eller härkomst
- alla vuxna har rätt att ingå partnerskap, det ceremoniella sköts privat och religiösa församlingar bestämmer själva vilka som får vigas hos dem
- stärkt äganderätt (ex: staten ska inte förbjuda rökning på andras mark, däremot kan ägaren av egendomen förbjuda någon att röka eller beträda området)
- insikt: det är företagare och entreprenörer, inte politiker, som skapar arbetstillfällen
- mer liberal vapenlagstiftning som inte misstänkliggör skötsamma vapenägare

BROTT OCH STRAFF
- skärpta straff för våldsbrott
- avskaffad "två tredjedelsregel" - tidig frigivning ska vara undantag, inte regel
- större fokus på återfallsprevention under interneringen
- brott utan offer stryks, vilket bl.a. omfattar narkotikainnehav, sexköp, koppleri men också sådant trams som dansförbud utan tillstånd, innehav av viss pornografi och provokativ konst
- reformera nämndemannasystemet - inga politiska domstolar!

SVERIGE I VÄRLDEN
- Sverige ut ur EU, frihandelsavtal med övriga världen
- en självständig utrikespolitik men med gott samarbete med likasinnade stater
- stärkt försvarsmakt med målet att skydda svenska gränser
- bevara en fri riksbank och den svenska kronan

MIGRATION M.M.
- alla som vill komma till Sverige är välkomna så länge de försörjer sig själva och inte begår brott
- den som vill ta hit vänner eller anhöriga förväntas stå för uppehälle och försörjning tills vederbörande löst det själv
- avskaffat enprocentsmål i biståndspolitiken, plocka bort korrupta regimer från biståndslistan och satsa på akut katastrofbistånd som räddar liv
- medborgarskap som förvärvats på oärligt sätt kan återkallas
- alla oavsett härkomst ska ha samma rättigheter på arbetsmarknaden (ex: inga specialanställningar utifrån födelseland)

TRYGGHET OCH RÄTTSSÄKERHET
- stärkt skydd för den personliga integriteten (ex: avskaffad bulklagring av ej brottsmisstänktas kommunikation, en ny FRA-lag som tydligt avgränsar myndighetens befogenheter och en genomlysning av verksamheten vart fjärde år så att ändamålsglidning ej sker)
- fokus på rättssäkerheten i all ny lagstiftning
- inrättandet av en konstitutionsdomstol
- devisen "få men bra myndigheter" förverkligas
- riksdagen bantas på ledamöter (små klasser är bättre än stora)
- tre mandatperioder i rad införs som gräns för hur länge en riksdagsledamot kan sitta
- stärkt yttrandefrihet, vilket betyder att människor får stå ut med att inte allt som sägs, skrivs och på annat sätt uttrycks faller dem i smaken
- ta bort lagen om hets mot (vissa) folkgrupp(er)
- informationsfriheten ska vara skyddad (ex: staten har ej rätt att censurera vare sig tidningar, filmer eller webbsajter)
- religionsfriheten ska skyddas, men övergrepp i religionens namn accepteras ej

SKATTER M.M.
- skala ned progressiviteten i skatteskalan och inför på sikt platt skatt
- sluta straffbeskatta viss konsumtion
- öka flexibiliteten på arbetsmarknaden genom att avskaffa LAS och göra det lättare att anställa och avskeda vid behov
- avskaffa på sikt Arbetsförmedlingen och låt privata aktörer ta över
- allt offentligt stöd till extremistorganisationer och samfund dras in
- avskaffa de generella bidragen och behovspröva de stödåtgärder som anses nödvändiga

ÖVRIGT
- ersätt skolplikten med en läroplikt
- en skola befriad från politisk klåfingrighet (ex: skolan ansvarar själv för disciplin och pedagogik)
- en konst fri från politiken
- staten ska ej syssla med så kallad genusvetenskap

- avkaffa bruksvärdesprincipen, inför marknadshyror stegvis
- röj upp i regelträsket runt bostadsbyggandet, korta byggplanprocessen
- låt ett enhetligt bolag ta över underhållet av järnvägen

- avskaffa en rad statliga monopol, som Systembolagets detaljhandelsmonopol och spelmonopolet
- avskaffa diskrimineringsombudsmannen
- skydd för djur och natur, men ej tokbeskattning
- utbyggd kärnkraft med moderna reaktorer, de fossila bränslena fasas ut

Ungefär så. Kort sagt ett parti som tar idén om frihet under ansvar på allvar. Som erkänner människors integritet och förmåga att vara herrar i sina egna liv. 

Hand upp, någon?
Man kan väl få drömma...

22 kommentarer:

sudde sa...

Jag håller med.
Kan du inte tänka dej att starta detta partiet?

Anonym sa...

Rubrikerna brott och straff,Sverige i världen,samt integration får handen upp för mig..

dencrypt sa...

Tycker man borde avskaffa skatten på arbete helt och istället införa skatt på produktion (och gärna straffskatter på produktion som skadar miljön). Vi lever snart i ett samhälle där fler och fler kommer bli arbetslösa p.g.a. automatiseringen.

Vet att du är emot medborgarlön men som liberal ser jag det som en lika liberal som en socal fråga. Alla bör ha råd att köpa mat som Svensk medborgare utan att behöva offra sin integritet hos socialhandläggare. Kan finansieras genom att lägga ner merparten av alla socialinstitutioner och som sagt, beskatta produktionen istället.

Anonym sa...

Klassiskt liberala partiet? http://www.liberalapartiet.se

Hans Odeberg sa...

Ja för tusan!

Partiprogrammet påminner mycket om det vi drömde om i ungdomsförbundet i min ungdom. Även om jag inte håller med om alla punkter, håller jag med om tillräckligt mycket för att kunna ge en röst.

Dock misstänker jag att partiet lär få ungefär lika många röster som Kalle Anka-partiet. Svenskarna är som grodor i en hink. Värmer man upp eller kyler ned för snabbt, så hoppar vi ur. Man ska göra som sossarna under efterkrigstiden, höja skatten med en procent om året tills man är uppe i Pomperipossa-erans modesta 105%.

Jan Andersen sa...

Jag har problem med två punkter på din platform.

1. Tre mandatperioder i rad införs som gräns för hur länge en riksdagsledamot kan sitta.

Jag tycker inte att staten skall lägga sig i vem jag kan rösta på. Det är en form för censur och en onödig begränsning av min yttrandefrihet.

2. Utbyggd kärnkraft med moderna reaktorer, de fossila bränslena fasas ut.

Bara om kärnkraftindustrin själva kommer att betala alla sina kostnader, INKLUSIVE försäkringar och garantier för att återställa natur och miljö i fall något går fel med reaktorerna.

Daniel sa...

Som ragnarscorner sa - Klassiskt liberala partiet har redan mycket av det du beskriver och jag tror de är öppna för att få hjälp med att bredda partiprogrammet inför nästa val. Det är nog lättare än att försöka ändra på några av de andra dinosaurierna.

Det är ett litet parti, men om man inte rösta på dem så lär de ju inte bli större.

Jan Andersen sa...

"Alla bör ha råd att köpa mat som Svensk medborgare..."

Men inte jag?

Hans Li Engnell sa...

"Jag tycker inte att staten skall lägga sig i vem jag kan rösta på. Det är en form för censur och en onödig begränsning av min yttrandefrihet. "

Jag inser problematiken. Samtidigt är det ett problem att människor sitter i riksdagen i decennier. Detta skulle kunna motverkas genom att den som suttit i 12 år får ta en paus på 4år och sedan kandidera igen. Detta hänger också samman med att även politiken bör tvingas söka andra jobb när de förlorar sin plats i riksdagen eller i kommunala församlingar.

Melmac sa...

@Jan Andersen:
Bankerna borde också få stå för sina kostnader utan att staten kommer in och hjälper till så fort man gjort usla affärer.

Anonym sa...

Mycket bra. Enda punkten jag inte håller med om är eu-utträde. Men starta partiet så får du min röst.

Amnexis sa...

Förutsatt att förordningarna kring migrationsområdet efterlevs räcker jag försiktigt upp handen (vi har ju regler nu också, men en polisledning som bakbinder poliserna så de inte kan upprätthålla lagstiftningen). Jag saknar också utförligare beskrivningar hur vi ska handskas med fientliga ideologier i klass med islamisternas. Att blunda hårt, bjuppa på en massa saker och hoppas på att de blir snälla funkade ju inte så bra... Kan liberala politiker musta fram en självbevarelsepolitik (av västerländska upplysningsideal och sekulära lagstiftning) som inger förtroende och inte inbjuder till smygspel och ränker?

Fast ska jag vara helt ärlig så kommer detta parti inte att hända, eller iaf inte komma någon vart. Inte inom den tidsram som behövs för att rädda spillrorna av ett fungerande Svenskt samhälle. Tyvärr.

Det kommer bli allt stökigare då polariseringen kommer att fortsätta då gammelmedia verkar fast beslutna om att hetsa fram raskrig i Sverige. Man bygger världens största halmgubbe om nazisternas "frammarsch" (som egentligen är obetydlig) som de skrämmer upp en stackars massa invandrare med. Samtidigt görs ingenting av våra styrande för att ta itu med det, på riktigt, växande problemet med religiös fanatism som oroar svenskarna. Som självklart också blir rädda, och så är spiralen igång...

Jag tror att det kommer att behövas en total kollaps av det här landet innan något kan bli bättre, har vi tur så hamnar vi på rätt köl, har vi otur så kommer kalifatet att utropas och teokratiska diktaturen Sverige är här. Viktigaste frågan just nu för den västerländska civilisationen är att hålla muhammedanernas doktrin stången:

http://www.d-intl.com/2014/10/26/okenguden-knackar-pa/

Anonym sa...

Mera punkter:

* Partistöd från organisationer ej tillåtet (ej facket, ej företag) bara från privatpersoner som lever i Sverige.

* Stöd till NGO:s bara från organisationer och personer med anknytning till Sverige.

Ådärkomdenja sa...

Jag blandar lite osorterat, kände ett behov att spontanreagera. Ställer upp på huveddelen i förslaget, med följande komplement. Kommer att följa denna tråd, mkt intressant att diskutera:

Just my two cents:

-Svära trohetsed mot Sverige och 'den svenska flaggan'. Jfr USA, inga femtekollonare som islamisterna. Inför värnplikt igen, alla unga män, inkl 'skäggbarn' utifrån, skall drillas enligt svensk, klassisk modell. Då lär det upptäckas vilka som uppträder som 'svenskar' irl, och vilka drägg som drömmer om kalifatets framtida införand. De senare skickas ut ut landet, brott mot nationella trohetseden.

- Alla komma fritt till Sverige...osv?
Alldeles för milda formuleringar.
a) pass-/ID-handlingar obligatoriskt. Saknas? Bye-bye, sent back. Ovillkorligen.
b) ålderskontroll, Bitopsy, fingeravtryck, nagelkontroll... det kan fastställas en rimlig åldersstatus, andra länder jobbar så. Lögn om egen ålder? Bye-bye, sent back. Ovillkorligen.
c) ingen anhöriginvandring. En äkta flykting flyr för sitt liv, och skall vara glad att klara livhanken. Sina anhöriga får vederbörande träffa via turistvisum o dylikt, inom eller utom Sverige. Inga särbestämmelser, rakt av och tydligt.
d) språkkrav, X antal månader, sen skall godkänt prov avläggas, enligt SFI-modell. En omtenta, misslyckad sådan? Bye-bye, sent back. Ovillkorligen.
e) mantalsskrivning för asyl-/flyktingar. Kollas upp, via Skatteverket/Folkbokföringsenheten. Det skall vara brottsligt att - som idag - vara skriven på en enrummare om 20 kvm tillsammans med fyrtio personer, utan att myndighetern anar oråd. Alla, förutom den legale innehavaren, skall förvisas ur landet, beteendet kriminaliseras. Innehavaren löper samma risk, om han/hon inte kan bevisa sig bedragen utom egen kontroll.

Den kommunala självbestämmanderätten förstärks. Inget Migrationsverk skall överbefolka en kommun som saknar resurser, enbart mottagande där kommuner godkänner. Vetorätt, icke överklagansmöjlig, för kommunerna.

Författningsdomstol, med makt att straffa/avsätta missbruk begångna av höga politiker (jfr Watergate-Nixon)

Tjänstemannansvaret återinförs för offentliganställda.

'Hets mot folkgrupp' avskaffas. Yttrandefriheten skall identifiera allas rättigheter och skyldigheter, och 'svenskarna' ("vita") skall utgöra en lika status- och rättsberättigad grupp som alla andra.

Anonym sa...

Här har vi lösningen på Sveriges migrationsproblem i en enda kommentar. Om du och Hans snackar ihop er, så har ni min röst.

Anonym sa...

Hands up, jag är med :)

Anonym sa...

Samtycker till det mesta.

HAX missar dock dagens hyllande av mångkultur.

Flyktingar kommer FRÅN mångkultur, det är därför de är flyktingar.

Josefin Utas sa...

Intressant!

Fråga: hur skulle detta parti hantera hållbarhetsfrågor så som gifter i miljön, användning av naturresurser m.m. Hur ser "frihet under ansvar" ut i tillämpning av frågor där?

Anonym sa...

Ja, det var väl minst 90% där, så kör på!

Grisman sa...

Vad beror närheten mellan nyliberaler och och oss nazister på?

Amnexis sa...

23:47:

Micketrollet förde oss samman! ;)


http://nimatown.blogspot.se/2014/10/den-groteska-jamforelsen.html

Anonym sa...

Varför insisterar Hans på en monopolistisk centralstat och riksbank i Mälardalen?

Är det inte strukturkonservatism och centralstatsideologi?

Knappast liberalt i vart fall.