onsdag 15 oktober 2014

Skolan framför allt?


Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill satsa på skolan. Bara under det kommande året ska 475 miljoner, alltså närmare en halv miljard kronor, strös ut över landets sämre skolor för att, som det heter, öka jämlikheten mellan skolorna.

Regeringen beräknar att detta kommer att beröra 200 skolor. Vilket betyder att det i snitt handlar om någon miljon per skola. Fast riktigt så mycket blir det inte. 125 miljoner ska gå till höjda lärarlöner och 200 miljoner ska gå till stöd för nyanlända elever. 150 miljoner, alltså en knapp tredjedel, ska gå till skolhuvudmän som skriver avtal med Skolverket om olika insatser för att höja studieresultaten.

Detta kommer kunna räcka till en extraanställd stödlärare här och var. Men det förändrar inte arbetssätten i grunden. Det ökar inte lärarnas auktoritet eller tid med eleverna. Den nya regeringen avser att strö ut pengar, inget annat.

Mest talande för den nya regeringens skolpolitik är att den ingenstans talar om att vikten av att satsa på de duktiga eleverna. Ja, de duktiga. De som kommer att bli morgondagens forskare och professorer. De som ofta upplever att dagens skola är för slapp, inte tillräckligt utmanande. Svensk skola bejakar och uppmuntrar inte dessa elever i dag. När den förre skolministern Jan Björklund uppmärksammade frågan anklagades han för att vilja skapa en "elitskola".

Vi har fortsatt fallande Pisaresultat att vänta. Men denna gång får journalisterna ställa frågorna till Gustav Fridolin. Som förmodligen kommer skylla på Jan Björklund.

6 kommentarer:

Amnexis sa...

Ja, hur många tror egentligen att svenska propagandamedian på ett lite tuffare sätt (typ som SD behandlas) skulle ställa sin favoritälskling Fridolin mot väggen?!?

Svenska skoilan fortsätter nedåt. När nästa PISA-rapport dyker upp kommer man att skylla de katastrofala resultaten på SD, eller kanske dålig mobiltäckning...

Hans Li Engnell sa...

Björklund lär få skulden under överskådlig framtid, precis som han la skulden på tidigare S-regeringar. Det är ju sant att reformer på skolans område tar tid att verka, men det kommer bli komiskt att se den nye skolministern använda samma taktik som Björklund fick så mycket kritik för. :-)

Amnexis sa...

Jo, självklart kommer Björklund få skulden. Det jag tänkte på var att det största problemet i svenska skolan, enligt vissa, är att det kan råka arbeta lärare där som är sverigedemokrater...

Och, den stökiga studie/arbetsmiljön, respektlösheten mot lärarna och det utbredda föraktet för sekulär undervisning kommer heller inte i fortsättningen att nämnas som bidragande orsaker till skolans förfall.

Anonym sa...

Står det i läroplanen att lärare ska verka för "allas lika studieresultat"? Ska alla ha samma studieresultat? Det torde väl vara så om man konsekvent följer svensk indoktrinering.

/ Magne

Anonym sa...

Nä man blundar bara och strör lite slantar här och där, som man hoppas löser allt.

Anonym sa...

Allt blir lite begripligare om man utgår från det verkliga målet för svensk skola, både under FP och uppenbarligen under MP. Lärarnas bästa.
/B