måndag 8 september 2014

En naiv politik väntar


Politik handlar om att våga drömma om morgondagen. Att ha visioner. Att vilja förändra. Men det handlar också om att stå med bägge fötterna på marken i det vardagliga. Att vara realistisk. Vissa av de politiska partierna har konsekvent svårt med det sistnämnda.

För partiet som Miljöpartiet och Vänsterpartiet har drömmandet alltid varit viktigast. Dessa partier har inte räknat med att få ett stort politiskt inflytande, vilket gjort att kunnat lägga stolliga budgetförslag och allmänt leva i det blå.

MP har emellertid vuxit till en maktfaktor i svensk politik. Partiet strävar efter att bli tredje största parti. Jag tror visserligen att Sverigedemokraterna kommer att stjäla den positionen i detta val, men till skillnad från SD kommer MP att få reellt inflytande över politiken om de rödgröna blir största block. För första gången kan de sitta i en regering.

Vilket är skrämmande. Ty MP är ett extremt parti på många sätt. Det vill minska försvarsanslagen med en fjärdel (i ett första steg). Det vill avveckla kärnkraften. Det vill chockbeskatta alla trafikanter med en flygskatt och höjda skatter på drivmedel. Det vill att vi ska arbeta mindre. MP leds dessutom av en manshatare.

Det är en verklighetsfrämmande, naiv och infantil politik som väntar vid en rödgrön valseger. Senast fick vi friår. Människor fick ett års betald ledighet mot att en arbetslös gick in och gjorde deras jobb. En stor framgång, tyckte MP. Kostsamt och idiotiskt, tyckte alla andra. Friåret försvann. Men MP vill ha det åter.

Med MP i regeringen och med aktivt stöd av V, som kommer pressa på för högre skatter och fler galenskaper i jämställdhetspolitiken, har Stefan Löfven ingen avundsvärd sits efter en valseger. Då vore det klädsamt om hans parti hade en egen politik att komma med.

Frågetecknen är många. Hur ska Löfven och vänsterpartierna få flyktingar i arbete? Hur ska bostadkrisen lösas? Inga svar.

Någon integrationspolitik att tala om har de inte. De rödgröna har tigit sig igenom hela valrörelsen, vilket är oerhört fegt. Moderaterna har åtminstone sagt att de vill fortsätta med dagens flyktingpolitik och medgett att de inte har några lösningar på de utmaningar som invandringen medför. Löfven har inte sagt flaska.

Det är bra att byta regering ibland. Samma gäng ska inte sitta vid makten för länge, och det är nog definitivt dags för Reinfeldt och Borg att lämna över till någon annan.

Jag är dock inte ett dugg optimistisk till Löfvens möjligheter att föra en framgångsrik politik. Varken när det gäller sysselsättning, bostäder eller skola. Ett skäl till att Socialdemokraterna kastades ut från Rosenbad var att de hade misslyckats på just dessa områden. Löfvens politik innebär ingen kursändring från den gamla politiken.

Vi kommer få se mer av den politik som sossarna drev under 00-talets första hälft. Det gick inte så bra då. Det kommer inte gå bra nu heller. Jag tror därför att en S-ledd vänsterregering kommer få svårt att bli omvald.

En sak vet vi i alla fall: Det är mer hjärta och mindre hjärna i politiken som väntar efter en rödgrön valseger.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmm, tror valet 2018 kommer att bli ännu intressantare än det som pågår nu.

Hög invandring kommer att fortsätta, migrationsverket+ AF fortsätta äska mer pengar, arbetslösheten kommer att fortsätta vara hög, försvaret fortsätta nedmonteras, polisen kommer fortfarande att lösa få brott, arbetskraftsinvandringsfiffel kommer att fortsätta, de specialister man vill ska arbetskraftsinvandra lär fortsätta avstå. Kärnkraftsfrågan får vila igen ...

Det enda jag tror kan komma att förbättras är skolresultaten rent generellt, dels för att det pågått en hel del satsningar som bra skolor helt enkelt tagit sig för. Med reservation för att inte Rödgröna börjar störa ut lärarna de också med pålagor och reformer, som att ersätta viktiga ämnen med t.ex genustrams och värdegrundstjat (medan mobbning kan fortgå då konsekvensen är "allvarligt samtal" och förflyttning av offret)

Hur debattklimatet kommer att se ut under de här åren törs jag inte spekulera i. Optimisten i mig hoppas på att fler får nog och står upp för yttrandefrihet och emot våld och mobbning.

Anonym sa...

Läste din artikel igen och såg några punkter som jag glömt och som även de kommer att fortsätta. Bostadsbristen i synnerhet :)

De Rödgröna kommer även att få i knäet hushållens höga skulder. Riksbanken börjar visst bli otålig.

Trash sa...

Det är mer hjärta och mindre hjärna i politiken som väntar efter en rödgrön valseger.

När hjärnan funkar dåligt kompenserar alltså kroppen genom att andra organ får kicka in och ta över funktionalitet.

Amnexis sa...

Röstar man med hjärnan OCH hjärtat röstar man på SD. Finns inget alternativ (förutom obskyra småpartier som inte ens kommer upp i 0,1%..).

Hans Li Engnell sa...

Vi kanske ska vara glada för att det är hjärtat och inte andra delar av kroppen som "kickar in" då... ;-)

Anonym sa...

Jag tänker rösta med händerna. Allt annat verkar svårt.

Annars får jag samma vibbar som av Obamas valkampanj, ett försök att undvika att tala konkret politik och behålla ledningen.
/B

Anonym sa...

PS Det är ett demokratiskt problem om väljarna inte vet vilken politik som kommer att föras efter ett val. Det är problemet med S vilja att skjuta förhandlingarna till efter valet. Det är bara att gissa.

(Att gissa på skit är säkrast.)
/B

Anonym sa...

Alliansen storsatsar på ett Amerika, Storbritannien eller kanske ett Tyskland, enligt Reinfeldt. Hans vision är att göra detta land till c:a 80-320 miljoner invånare. Vad blir konsekvensen av det? Automatiskt välstånd och mångfald? Mångfald blir det nog, men välstånd kan vi glömma. Snarare får vi en situation som i Nepal eller i Pakistan... de är också betydligt fler än Sverige.

Oppositionen står handlingsförlamade. En ledare vid namn Löfven som tycks ha jantelagen inpräntad i skallen.. ingenting konkret får man ut av homom. "äääh, Socialdemokraterna står upp för ett bättre Sverige för alla. Ooh, ähhh, vi kommer ha lägst arbetslöshet i EU, under 4,8 % år 2020. Åhhh vi kommer fortsätta vara toleranta och ta in flyktingar och anhöriginvandrare i nuvarande mängd, eller vad ska vi göra Fridolin?", är ett typexempel på hur Löfven kan låta i debatter.

Så vad ska vi göra? Någon som vill avveckla nationen? Dela upp landet i de som vill ha nuvarande invandringspolitik (och fri invandring) samt de som vill ha en stram invandringspolitik och västerländska värderingar? Det skulle lösa problemen. Det är tydligt nog att 7 partier står diametralt motsatt ett parti, dvs sjuklövern mot Sverigedemokraterna.

För vad är syftet med en demokrati som utesluter 10 % av väljarna? Låt oss då få bygga en egen nation. Säg, få en yta land i Sverige med egen gräns och egen riksdag. Sedan kan övriga Sverige ha fri invandring om de så vill, så kan vi bygga en riktig mur som Israel har för att undvika skadeverkningar.

/ Magne

Amnexis sa...

B:

Vad styr dina händer? ;)

Anonym sa...

Bara sluta med Sverige. Det kan vara en lösning. Sluta bry er om nonsensdebatter. Sluta se på Reinfeldt och Löfven. Bara sluta se på Fridolin. Sluta vifta den svenska flaggan. Kalla er inte för svenskar. Säg att ni är människor.

Det är dags att veta när man ska sluta. Man kan sluta med cigarretter, alkohol, relationer, konsumtion etc. Då kan man sluta med nationen Sverige. Den är förbipasserad. Stoltheten är bortblåst.

Vi slutar hädanefter med Sverige... är alla med mig?

PS

Inspirationsvideo - "Quitting America" with ramzpaul: http://www.youtube.com/watch?v=WjooZYCT94g.

/ Magne

Falken sa...

Det finns även andra kroppsdelar att rösta med, exempelvis fötterna... Inom några år blir det en intressant syn vid gränsstationerna, när strömmen av invandrare möts av en lika stor ström av utvandrare.

Vilken av dessa strömmar som kommer att besitta mest utbildning, kapital och företagsamhet behöver man kanske inte fundera så länge över...

Detta lär sedan fortgå till den dag då politbyrån... förlåt, riksdagen, instiftar reselagar av den typ som så framgångsrikt fick våra östtyska grannar att vackert stanna kvar för att tjäna det socialistiska paradiset.