fredag 26 september 2014

Förbud mot "terrorresor" är problematiskt


FN har antagit en resolution i vilken medlemsländerna förbinder sig att stoppa "individer som reser till andra stater än där de bor eller är medborgare, i avsikt att stödja eller delta i terroristverksamhet".

Syftet är förstås att begränsa rekryteringen av främst islamistkrigare i den nu pågående konflikten i Syrien, Irak och Kurdistan.

Hur stort är problemet? En siffra som har angetts för antalet frivilliga som rest från Europa för att delta i kriget är 3 000. Enligt Säpo är 85 av dessa svenskar. Det handlar således inte om överdrivet många än så länge - betydligt färre än det antal européer som anslöt sig till Waffen-SS i kriget mot kommunismen under andra världskriget, för att göra en jämförelse.

Den politiska enigheten i Sverige verkar stor. Jag förstår naturligtvis varför många vill stoppa dessa resor och begränsa terroristernas rekrytering. Jag tror inte på en fredlig lösning av konflikten heller. Men ett reseförbud av det slag som föreslagits riskerar att få en rad olyckliga konsekvenser.

Först och främst måste definieras vem som är terrorist. Här råder vitt skilda meningar beroende på vilken sida av konflikten du står (det räcker att titta på östra Ukraina). Västvärldens hjältar är inte sällan andras skurkar. Här är krigen i Irak och Afghanistan men också drönarkriget i Pakistan med omnejd tydliga exempel. Den som fått sin familj bombad i bitar av en amerikansk drönare ser nog gärna på förövarna som just terrorister.

Det finns dock något ännu mer problematiskt i resolutionen. Ett förbud mot att resa i syfte att delta i terrorverksamhet/krig i andra länder kräver omfattande övervakning av medborgarna för att kunna efterlevas.

Dels måste våra resvanor kollas, dels måste vår religiösa eller politiska tillhörighet matchas med vårt val av resmål. Utan dessa uppgifter är det nämligen inte möjligt att pussla ihop en sannolik misstanke för att personen i fråga ämnar delta i terroristverksamhet i ett annat land.

Visst kan man tänka sig att detta är i stort sett vad Säpo redan ägnar sig åt, riktat mot ett fåtal misstänkta individer. Detta är Säpos jobb. Men det finns i dessa tider när massövervakning blivit kutym en uppenbar risk att säkerhetspolisen inte kommer tycka att denna begränsade spaning räcker utan i stället vill söka brett. Allt i terroristbekämpningens namn. Då kommer vi alla att drabbas, precis som vi alla drabbas i just denna stund av NSA:s, GCHQ:s och FRA:s insamling och lagring av all vår elektroniska kommunikation.

Detta är min största farhåga när resolutionen väl konkretiseras. Att FN just gett världens underrättelseverksamheter grönt ljus för ännu mer massövervakning.

Avslutningsvis kan jag också påpeka att jag inte har något större problem med att extremister åker utomlands för att slåss mot andra extremister. I polisens värld brukar sådant kallas självsanering.

5 kommentarer:

Mona sa...

Det stora problemet är väl inte att dom åker utan att dom kommer tillbaka.Sen kan man tycka det är märkligt att man åker tillbaka från något man flytt ifrån.Och moraliskt sett så känns det helt galet att Sverige i vissa fall betalar bidrag för någon som reser ned och deltar i detta mördande som inte är ett krig utan terror.

Amnexis sa...

"Avslutningsvis kan jag också påpeka att jag inte har något större problem med att extremister åker utomlands för att slåss mot andra extremister. I polisens värld brukar sådant kallas självsanering."

Håller med, hindra dem inte att åka, men ta ifrån dem passet om de är öppna med var de ska åka någonstans. Behövs ju ingen särskild övervakning tror jag, dessa individer brukar vara rätt stolta över sina resmål.

Geert Wilders har tänkt igenom detta:

http://www.mrctv.org/videos/dutch-politician-says-if-you-are-waving-isis-flag-you-are-waving-exit-ticket-leave

http://www.cnsnews.com/news/article/patrick-goodenough/dutch-politician-if-you-are-waving-isis-flag-you-are-waving-exit

Anonym sa...

Varför inte göra som engelsmännen?

http://www.parliament.uk/briefing-papers/SN06820/deprivation-of-british-citizenship-and-withdrawal-of-passport-facilities

De vänder på saken och upprättar ingen katalog över godkända och icke godkända ageranden. Istället säger de att om någon anses agera mot Storbritanniens vitala intressen så kan man plocka medborgarskapet av personen ifråga. Om någon fått sitt brittiska medborgarskap genom falska uppgifter så kan personen bli av med det även om personen då blir statslös. (Detta är och kommer naturligtvis aldrig att bli aktuellt i Sverige då vi är en humanitär stormakt).

Frågan om indragande av medborgarskap blir alltså en bedömningsfråga från fall till fall, inte att leta i en katalog över icke godkända beteenden.

Anonym sa...

Jag antar att det redan är förbjudet att åka och döda nån osv. Vad jag misstänker kommer att förbjudas är terrorträning.

Men jag får intrycket när jag läser Gunnar Ekberg (De skall ju ändå dö, rekommenderas) att det närmast hörde till god ton att låta gäster prova på lite skytte eller vad man nu kunde erbjuda, attackdykning i Israel.

Så har man terrortränats om man fått skytteinstruktioner?

Sen är det också ett problem om man inte behöver bevisa att man deltagit i ett illdåd för att dömas.
/B

Jan Andersen sa...

Den spanska borgerkrig.

Vem reste? Var dom terrorister?