fredag 12 september 2014

Åkesson gillar att spela - och?


Sveriges Radio släppte i dag vad de själva förmodligen betraktar som ett jättescoop. Partiledaren för Sverigedemokraterna har spelat bort en halv miljon kronor bara i år.

Experter fäller omdömen om Jimmie Åkessons spelvanor. Slutsatsen är klar: Han måste söka hjälp (i Sverige ska man söka hjälp för allting).

Först och främst måste man fråga sig om Åkessons spelvanor är ett allmänintresse. I viss mån kan jag nog tycka det eftersom han aspirerar på regeringsmakten i egenskap av partiledare för ett parti som kanske blir det tredje största i söndagens val. Det blir en fråga om trovärdighet som politiker.

Å andra sidan är SR:s vinkel uppenbart moralistisk. Det anses lite fult att spela om pengar i Sverige. Det är delvis därför vi har ett spelmonopol med den fåniga sloganen "Spela lagom".

Att Åkesson spelat bort pengar är tydligen värre än att som den tidigare socialdemokratiske politikern Jan Emanuel Johansson lägga miljoner på lyxbilar och båtar. Även om båda gjorde det med pengar de själva tjänat ihop.

Att bli uppringd av en reporter från radion och få frågor av detta slag kan inte vara lätt. Åkesson hade kunnat få panik och slängt på luren. Gjort bort sig i chock eller ilska. I stället svarade han lugnt och sakligt på frågorna och ringde sedan själv upp för att utveckla sitt svar. Oväntat professionellt hanterat, måste jag säga.

I dessa tider av läckor och intrång är det förstås också intressant att fråga sig hur SR fick tag i Jimmie Åkessons kontouppgifter. Det ville reportrarna naturligtvis inte berätta i dag.

Jag är inte helt säker på att detta behöver vara till nackdel för SD i valet, även om offentliggörandet två dagar före valdagen självfallet hade det syftet.

Åkesson kommer givetvis att tråkas av sina politiska motståndare (även om partiledarna brukar avhålla sig från sådant), men det är å andra sidan så hans politiska vardag ser ut.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår mig inte på detta. En halv miljon mycket pengar? För vem? Bill Gates, Putin och David Beckham är det småsummor för. Är det mycket för Jimmie Åkesson? Han tjänar väl så pass bra att det inte åstadkommer bekymmer i vardagen för honom.

I SosseSverige ska alla tjäna 20000 kronor i månaden, köra Volvo, ha hund, dricka på fredag tre öl och dela lika på städningen. Fan vad kul!!!

/ Magne

Hans Li Engnell sa...

Om han hade köpt en fin bil för de där pengarna hade ingen reagerat.

Amnexis sa...

Jimmie får min röst så länge han inte slösar bort skattepengar!
Lägg ner public service!

Anonym sa...

Ingen hade heller reagerat om han köpt aktier för 500 000 och torskat 50 000. För övrigt så har Åkessons omsättning det senaste året varit 500 000, inte förlusten. Det är ganska lätt att komma upp i de summorna på nätpoker utan att man förlorar tillnärmelsevis lika mycket.
Den här smutskastningskampanjen mot SD är väldigt otrevlig. Statsfinansierad radio publicerar tre timmar innan den viktigaste valdebatten uppgifter som bara kan ha framkommit genom olagliga metoder. Allt i syfte att påverka valresultatet.

Anonym sa...

Om han hade skänkt bort sin lön hade journalisterna jublat. Det är det allra finaste en människa kan göra (särskilt en politiker).

Jag tror också nyrikedom spelar in här - Åkesson har tjänat mycket pengar relativt snabbt, och har då puttat in summor som han inte skulle gjort om han gjort sig förtjänt av pengarna under en längre tid.

Men fan... vi måste unna oss i livet. Bränna stålar på strippklubbar, dansa med en påse grönt i fickan under natten, ha roliga festivaler och sjunga folksånger. Det sägs att det är roligt att bränna pengar, men det är också fult i Sverige att göra så?

/ Magne

Anonym sa...

Ja herregud .... visst, det låter mycket, men notera att de inte nämner vad de vunnit för det har de också. Mao, nettot kan vara mindre.

Nu minns jag inte vad det skrevs om vad Åkesson hade för lön, men det är minst i 80 000 kr/mån-klassen. Frugan jobbar väl också. Kapital sedan förut?

Som en gång ung och med en (fortsatt) bra bättre hälft, så vet jag att med två inkomster (betydligt lägre än JÅ...) så kan man ha enorma mängder över varje månad. Samma inkomster hos andra i samma ålder, kan lustigt nog ändå betyda i bästa fall betyda +/- 0 varje månad.

I vår bekantskapskrets vet jag vad skillnaden kommer av och jag ser inte insamlande av mer kläder/skotrar/motorcyklar/nyare bil(ar)/båtar/annat-kul-för-stunden som mer hedervärt än att spela bort pengar. De har råd med det.

Att JÅ har denna svaghet är ett minus helt klart (för mig & co), men det här tror jag är första gången någon rotat igenom någons privata transaktioner, utan att hitta dem hos typ kronofogden.

Ta och kolla fler högre politiker tack .... (inom andra partier om jag behöver förtydliga)

Amnexis sa...

Kvällens löp hos den mediala hyndan:

http://korta.nu/LW

Anarkist sa...

Det roligaste är väl ändå att han visat att det inte bara är socialister som inte kan hantera pengar?

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Idiot%20Tax

Hans Li Engnell sa...

Detta hade varit intressant om det varit en halv miljon av skattebetalarnas pengar som bränts på spel. Nu var det Åkessons egna. Intressant? Inte särskilt. Kul för honom om han hittat en hobby.

ASW sa...

Vill betona det som anonym skrev tidigare. En omsättning på 500 000, inte förlust. Jag har själv spelat rätt mycket nätpoker emellanåt, för småsummor. Jag kan säkert ha haft en omsättning på 50 000 kr på en månad, samtidigt som jag kanske bara gick en tusenlapp plus eller minus. Och detta var dessutom när jag gick på csn.

På vissa sorters spel kommer man snabbt upp i en hög omsättning utan att det nödvändigtvis handlar om att vinna eller förlora särskilt mycket pengar netto.

Exempel: Du spelar korta pokerturneringar (6 personer runt bordet) där top 3 dubblar sina pengar och de andrea 3 går därifrån tomhänta. Insatsen är 250 kronor. På 3 timmar hinner du kanske med 9 sådana turneringar, vilket ger en rejäl omsättning, samtidigt som du i slutändan går ungefär plus-minus noll. Repetera några gånger i veckan under ett halvårs tid. Är det så långt kvar till halvmiljonen då?

Anonym sa...

Åkesson behöver nog inte vara särskilt bekymrad över det skedda, det blir nog netto mer sympatier än antipatier.

Det riktigt,riktigt bekymmersamma är hur Ekot kommit över kreditkortsuppgifter om det nu stämmer.

Vem vågar läcka sådant?

Eller har Expressens stormtrupper varit behjälpliga och i så fall hur? Är det överhuvudtaget möjligt att hacka VISA eller MasterCard? Vilken bank har Åkesson, kan det vara någon bankanställd som i politisk nit har läst från skärmen och lämnat uppgifterna?

Några har lite att förklara.

Och journalister lite frågor att ställa (vilket de inte kommer att göra).

Anonym sa...

Och då framstår Herr Å som folklig.

Jag såg att logiken bakom avslöjandet hade att göra med risktagande.

Frågor om risktagande och partiernas syn på risker är den viktigaste frågan som ingen ställer politikerna. Vilka risker ska vi ta? Vem ska bestämma?

/B

Micke sa...

Demokrati ÄR när 5 procent av väljarna beter sig som idioter oavbrutet under sitt partis hela livstid och sen ges makt över majoriteten därför att dom grinar över att dom inte blir älskade.

Eller?

Micke sa...

Spelberoende hos en partiledare hade setts som ett problem av alla här om det inte gällt en nazist.