fredag 19 september 2014

SD:s rekordtillväxt kan fortsätta

När Alliansen kom till makten 2006 hade Sverigedemokraterna just fått 2,9 procent av rösterna, alltså långt ifrån vad som krävs för att komma in i riksdagen. När de borgerliga partierna 2014 lämnar över makten står partiet på 12,9 procent.

Denna tillväxt på åtta år kan inte beskrivas som annat än explosionsartad. SD har växt snabbare än något annat parti lyckats med två val i rad. De har fördubblats två gånger under två mandatperioder.

Varje val brukar ha minst en tydlig vinnare bland småpartierna. 1998 var det KD och V. 2002 FP. 2006 gick alla borgerliga småpartier framåt, men då kom även SD in i riksdagen med god marginal.

I årets val fanns över huvud taget inga vinnare - förutom SD. Stefan Löfven blir statsminister med stöd av ett block som ökade med 0,2 procentenheter (vid den slutliga sammanräkningen ser det faktiskt ut att kunna bli så lite som 0,02). De kallar sig vinnare, men det är förstås en frisering av sanningen. Den där vänstervågen som alla talade om i våras blev inte ens en krusning.

Det finns ingen självklarhet i att SD:s snabba tillväxt kommer att fortsätta. Ett flertal faktorer kan hindra tillväxten. En är om partiet misslyckas med att framstå som annat än ett ilsket missnöjesparti befolkat av stollar.

Partiet tycks dock immunt mot skandaler. Landets största och mest inflytelserika medier gjorde ett ärligt försök att detronisera SD i valrörelsen. Expressen genom att i samarbete med vänsteraktvister hänga ut sverigedemokrater som trampat i klaveret, Sveriges Radio genom att bara timmar före den stora slutdebatten peka ut partiledaren Jimmie Åkesson som spelmissbrukare. SD mer än fördubblade sitt väljarstöd ändå.

En annan mer betydande faktor är förstås hur övriga partier kommer att agera, både politiskt och taktiskt. Genom att ha EU:s största asylmottagande och i-världens sämsta integration av utlandsfödda, har övriga sju partier lämnat invandringsfrågan helt i SD:s händer. SD har en lösning - de vill inte ha någon integrationspolitik utan helt enkelt stoppa mottagandet. Så länge inget av de övriga partierna erbjuder något trovärdigt alternativ, är SD faktiskt ensamt om en politik med både problemformulering och lösning.

I dagarna efter valet har en rad mer eller mindre insiktsfulla texter skrivits om orsakerna till SD:s framgångar. Frågan är om dessa insikter når partiledningarna. I synnerhet blir det intressant att se vilka slutsatser Moderaterna, som stod för det största tappet till SD, drar av väljarflykten. Det vi sett hittills, senast från Ulrika Karlsson, bådar inte gott på den punkten. Än så länge förmår inte M ens erkänna att de gjort ett dåligt val.

Det är omöjligt att spå en utgång i valet om fyra år (även om Åsa Linderborg säkert vill försöka igen). Men jag tror att om Moderaterna gör ett Juholt- och Sahlin-val när de väljer ny partiordförande till våren, om den nya regeringen upprätthåller migrationsöverenskommelsen (vilket är troligt eftersom MP ingick i den) och om integrationspolitiken fortsätter att vara så här usel och insiktslös, bäddar partierna för ännu en sverigedemokratisk framgång i valet 2018.

Då kan SD, givet att Moderaterna försvagas, bli näst största parti. Om detta sker kommer det svenska politiska landskapet helt att ritas om.

Läs även:
Uvell, Tino Sanandaji

11 kommentarer:

Anonym sa...

Bara ett tillrättaläggande.
Sd vill inte stoppa invandringen. De vill begränsa den till de nivåer som är i jämförbara länder.
Detta kan genomföras genom att vi helt enkelt följer vår utlänningslag!
!) Kräv att de som söker asyl visar vem de är. Detta gör endast 15 % i dag. Vi vet inte vilka de är! Hur skall vi då kunna behandla deras ansökan om asyl?
2) Ge endast tillfälliga uppehålls-
tillstånd (TUT) inte permanenta (PUT). Meningen med asyl är ju att de skall få skydd tills att de kan återvända till sina hemländer.
3) Om asylansökan inte beviljas skall omedelbar avvisning göras
4) Anhöriginvandring skall bara beviljas om den anhörige i Sverige står för upppehället. Detta är huvudregeln men den används i bara 2 % av fallen.
5) Invandring av s k ensamkommande barn begränsas genom att kolla om de verkligen är ensamma och genom åldersbestämning
6) Arbetskratsinvandring begränsas till de områden där arbetskraftsbrist verkligen råder
7) De invandrare som har begått grova brott och inte är svenska medborgare skall utvisas
Genom dessa enkla åtgärder som varken strider mot svenska lagar eller internationella konventioner kan invandringen inom ett fåtal år minskas med 90 % från den rekordhöga nivå som vi har nu.
Särskilt som flyktingsmugglarna snart märker att Sverige inte är högst på deras lista!
Civilingenjör Bo Adolfsson

Amnexis sa...

Den s.k. vänstervågen bestod väl mest av s.k. journalisters(r) förhoppningar. Detsamma kan sägas om opinionsmätningarna.

Har man de bästa megafonerna och ett helt propagandamaskineri som SVT(r) så kan man ju skapa intrycket av en vänstervind... Det är vad som hänt i Sverige. Vi har också förutom liberalism, kommunism, konservatism, socialism nu journalISM, deras politiska teori består av ett blödigt hjärta och en luddigt formulerad s.k. värdegrund. Tydligen trumfar denna luddigt formulerade värdegrund t.o.m. våra grundlagar, men framförallt trotsar den sunt förnuft.

Anonym sa...

Då bör vi förbereda oss på ett långt medeltidsmörker.

Ur libertarianskt perspektiv är förstås välfärdsstatskramande på rasistisk grund särskilt diaboliskt.

Likaså hyllandet av svenska kungar och fältherrar som utvidgat statens gränser, vilka icke-högsvenskarna i nuvarande Sverige, såsom jämtar, gutar, bohusare, smålänningar, skåningar etc ser som sina landskaps förstörare och historiska förtryckare.

Och en statsnationalism som i sig själv markerar en gräns mot t.ex. Storköpenhamn som mitt eget Skåne nu är en del av, och andra platser och människor.

Ur frihetligt perspektiv är SD inte ett parti som vilket som helst.

Anonym sa...

Megafon Ullenhag talar med en reporter på Expressen; vilket han knappt förstår, eftersom han likt en megafon basunerar ut sina floskler: http://www.expressen.se/tv/nyheter/politik/ullenhag-manniskor-ar-mojligheter/.

Ett måste på humorlistan över Ullenhags största floskeldebatter. Tro mig: får ni inte ett skratt har ni de facto ingen humor.

/ Magne

Anonym sa...

De sju har surrat sig vid masten till den milda grad så jag förstår inte hur de skall kunna stiga ner från tronen som humanitär stormakt överhuvudtaget.

Hur skulle en sådan reträtt se ut? Poserandet har nått en sådan omfattning så ingen egen vald väg tillbaka finns.

Alltså kommer galenskaperna att fortsätta, pendeln kommer att slå ut och verkligheten blir det som får de sju att ta rättning (givetvis under protest).

Om vi hinner uppleva inbördeskrig dessförinnan eller om det "bara" blir no-go-zones blir intressant att se.

Islam är en diagnos.

Anonym sa...

Gör som Australien, Kanada och Österrike. Välkomna msk men kräv att de försörjer sig själva och evevtuella anhöriga från dag ett. Det fungerade tidigare i Sverige ända fram till 1970-talet.

Man kom på torsdag eftermiddag och började jobba på måndag morgon.

Mvh Janne Saxman

Anonym sa...

Klart som fan M gör en Sahlin snedstreck vad han med mustaschen nu hette val. "Måste ju bara bli en kvinna nu" (inget ont om kvinnor, men det får inte bli ett självändamål)

Anonym sa...

Vill bara upplysa om att 12.9% är nu justerat till 13.37!

SD är nu officiellt LEET |-|4><0oorZ!

Amnexis sa...

11:59:

Var hittar du de uppgifterna någonstans? På val.se är det 12,86% som påstås...

Amnexis sa...

Aha, haxxor-glossalalia.. ;)

Anonym sa...

Sorry, missade att 13,37% var resultatet i Västra Götalands läns västra valdistrikt.

http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rvalkrets/17/index.html