söndag 21 september 2014

Fi i praktiken

Även om Sverigedemokraterna blev den stora vinnaren såväl på riksplanet som på kommunal nivå - SD fick flest nya mandat och är nu representerat i alla kommuner utom 6 - fick också Feministiskt initiativ kommunala mandat. Däribland tre stycken i Stockholm.

"Sätt feministerna på plats" var Fi:s slogan i både EU- och riksdagsvalet. Nu sitter de där i 23 kommuner. I vissa kommuner kan de till och med komma att tillhöra den styrande majoriteten. Så vad vill de i kommunpolitiken?

När Sydsvenskan träffade två Fi:are (Fisare? Fisingar?) från Malmö framkom att partiet nog mest vill utreda, diskutera och ifrågasätta allting för ifrågasättandets egen skull.

Tittar man i Fi Malmös kommunpolitiska program målas åter en bild av ett rubbat parti utan hämningar. Ett parti som helt snöat in på "antidiskriminering", "våld mot kvinnor och barn" och normkritik. Men också ett parti som tar klassiska vänsterförslag och gör till sina egna.

Fi vill:

- införa en basinkomst
Dock oklart om den ska gälla alla, kanske skuldsatta personer. Eller äldre. Eller kanske personer som arbetar inom vården?

- ha sex timmars arbetsdag med bibehållen lön
Måste utredas. Kanske gälla yrkesgrupper med höga sjuktal.

- att våldsutövare ska få hjälp genom ett obligatoriskt hbtq-, antirasistiskt-, funktions- och könsmaktsperspektiv
Samtidigt hävdas att hjälpen ska utgå från individens behov. Och om behovet inte är att undervisas i hbtq-perspektiv så...?

- problematisera köttätandet som norm
Fi vill vända på att kött är norm i vår föda och alltså skapa en ny norm (kan man vara normkritisk då?). Fi vill att kosten inom all kommunal verksamhet ska vara vegetarisk.

- rasera de strukturer som upprätthåller könsmaktsordning, rasism, klassklyftor och heteronormen
Det finns inget svar på vad detta betyder eftersom Fi:s politik "inte är höger eller vänster". Fi tar bara initiativ till en diskussion och vill "synliggöra och ifrågasätta" (men tydligen vet de inte riktigt vad).

- införa ett kommunalråd för mänskliga rättigheter och en jämställdhetsnämnd
Fi talar här om antidiskriminering, om barns kroppsliga integritet, om barns rättigheter i rättsprocesser och så vidare. Men det är väldigt oklart vad ett kommunalråd skulle göra rent konkret. Annat än att prata.

Övriga små godbitar:

- förbjuda akvariefiskar

- förbud mot cirkusar och zoon

- ett djurperspektiv i stads- och trafikplanering

- stärka papperslösas möjligheter till demokratiskt deltagande

- att motverka privatisering av det offentliga rummet


Sådana här idéer kan snart vara det som beslutas om i en nämnd nära dig. För nu sitter feministerna "på plats". De kan utgöra en styrande majoritet i bland annat Stockholm när Alliansen avgår. I delar av huvudstaden röstade mer än var tionde på stollarna. Hur många av dem som vill förbjuda akvariefiskar blir upp till statsvetarna att utröna.

För den som orkar finns Fi Malmös kommunpolitiska program att läsa här.

5 kommentarer:

Nordh sa...

Jag begriper verkligen inte, vad menas egentligen med det här?: "Att djurrätt ur ett feministiskt perspektiv ingår som en del i undervisningen i Malmö stads förskolor, grundskolor gymnasium och fritidshem."

Amnexis sa...

Jag orkar inte läsa igenom skiten, tack för att du gjorde dig det besväret och plockade "mandlarna" ur gröten, eller kanske bättre beskrivet som att plocka fästingarna ur byracke-pälsen? Vilka stollar.

Visa FIttan så får ni popcorn...

Anonym sa...

Det vore kul om kommunalrådet för mänskliga rättigheter ägnade sin tid åt att kritisera F!s antitryckfrihetsiver.
/B

Kristian sa...

"Vi vill ha så mycket inflytande som möjligt utan att behöva ta något som helst ansvar."

Amnexis sa...

Efter valrörelsens alla artiklar om hur FI känner vind i seglen, bjöd TV4 i morse på ett inslag kallat "Så laddar F! för de kommande fyra åren".

Det är märkligt, för jag kan inte minnas att något sådant program sändes när SD missade riksdagen 2006 och landade på 2,9%, eller för PP när de kom in i EU-parlamentet.

Vi kommer inte ens nu att få se något liknande om SD, förutom då journalisternas navelskåderi kring vad de gjort fel i sin åsiktsuppfostran och hur de ska förhindra att SD ökar vid nästa val.