lördag 27 september 2014

Varför hata?


Det finns något som förbryllar mig med vänstern. Det är hatet. Oresonligheten. Och de ständiga markeringarna.

Jag tror inte att valresultatet kommer att råda bot på detta. Tvärtom. Hatet lär öka. Och då menar jag inte rasistiska stollars näthat utan det av etablissemanget accepterade hatet. Det fina hatet. Ty nu har ett av de mest extremistiska partierna i rikspolitiken, Fi, blivit så pass stort att det får partistöd. Nu kommer deras företrädare få lön för att hata och sprida dynga.

Ett exempel på vänsterns behov av att markera och posera fick jag när jag i fjol deltog vid tioårsminnet av euroomröstningen. På plats fanns såväl borgerliga företrädare som politiker på vänsterkanten. Motståndet var ju blocköverskridande, och det var stort att se politiska krafter lägga åsiktsskiljaktigheter åt sidan för att kampanja för en gemensam sak (även om det skedde i egna kampanjorganisationer).

Leif Pagrotsky var där. Jonas Sjöstedt höll tal och fick artiga applåder men applåderades särskilt ivrigt av Josefin Brink med väninna. De var däremot noggranna med att inte applådera någon av de borgerliga företrädarna.

En anhörig var för många år sedan aktiv i ett av de borgerliga partierna i kommunalpolitiken. Hon berättade att socialdemokraterna och vänsterpartisterna alltid markerade mot de borgerliga genom att inte fika vid samma bord. Så tramsigt beter sig alltså folkvalda politiker.

Att förvägras en applåd eller en fika är en sak. Hatet och oresonligheten som syns i sociala medier och på demonstrationer är desto värre. Och det förefaller tyvärr väldigt spritt.

Till och med i flera av årets Pridetåg - en festival för att hylla kärleken - spred vänsteraktivister hat och förakt för oliktänkande. Vänsterpartiets tåg gapade att Tobias Billström skulle deporteras. I Falun paraderades det med en banderoll som sa "Död åt SD och alla andra borgare". Detta är varken ett kärleksbudskap eller stöd för hbtq-rättigheter. Det är bara hat.

Ibland blir vänstern nästan en parodi på sig själv. Under valnatten visades bilder från Vänsterpartiets valvaka. När Jimmie Åkessons segertal sändes i SVT stod vänsterpartisterna med höjda nävar och skanderade den numera något slitna "Inga rasister på våra gator". Som om de plötsligt glömde att de inte befann sig i ett demonstrationståg utan på sitt partis valvaka.

Jag förstår inte. Varför detta hat? Varför denna ilska? Det är som om dessa människor går omkring och bär små vulkaner inom sig som bara väntar på att explodera.

Exemplen på hat är för många för att lista, men genom att lista pyttelitet urval vill jag visa hur illa det är ställt inom vissa kretsar.


Knäppfeministen "Kakan" Hermansson, som idkat härskattekniker i TV och dagligen beter sig allmänt vedervärdigt på Twitter, twittrade ACAB (All cops are bastards) efter att motdemonstranter skadat tre poliser under oroligheterna i Stockholm nyligen. Sveriges Radio tog avstånd från uttalandet och påminde om att "Kakan" är frilansare hos företaget.


Kvinnolobbyn hade för inte så länge sedan en kampanj som hette "Klippa kuken". En smula anmärkningsvärt, kan man tycka, eftersom Kvinnolobbyn tillsammans med andra feministiska rörelser ju säger sig stå för kärlek och jämställdhet. Kampanjen uppmärksammades i bloggosfären och på sociala medier, men lyftes aldrig av de större medierna.

Exemplen är många. Den där kärleken som bland andra Fi säger sig vilja sprida med sin politik är märkbart frånvarande när partiets anhängare och företrädare uttalar sig.


Foujan Rouzbeh stod på Fi:s riksdagslista. Hennes hyllning till Afa är inte så förvånande som den först kan verka. Under partiets EU-valvaka sjöngs nämligen Afa:s kampsång "Alerta, alerta, antifascista" av jublande feminister. Gränserna mellan den organiserade feminismen och den organiserade s.k. antifascismen tycks suddiga.


Moderaten Hanif Bali har vänstern svårt att hantera. En person med iranskt ursprung , icke-svenskt namn - och borgerlig! De har dock gjort det lätt för sig genom att håna honom. Han har blivit kallad "husneger" och betraktats som en nyttig idiot. Det är lättare att håna Bali än att bemöta honom i sak.


Manshatet är särskilt spritt i radikalfeministiska kretsar. Men när nästan alla partiledare stod i Almedalen och talade sig varma för jämställdhet utmålade de också mannen som ett problem i någon mån. Allra längst gick Miljöpartiets Åsa Romson, som slog fast att män inte bara är lata, de är också större miljöbovar än kvinnor. De flesta, förklarade Romson, är inte vita, heterosexuella män i medelåldern. De är människor.

Det som besvärar mig mest är inte hatet i sig utan acceptansen för det. Att ett språkrör för ett riksdagsparti kan kasta ur sig generaliseringar om och kollektivt skuldbelägga halva svenska befolkningen utan att någon i etablissemanget reagerar är anmärkningsvärt. Att Sveriges Radio bjuder in en sommarpratare som håller ett vänsterextremistiskt och hatfyllt propagandatal mot alla "borgare" visar hur på hur spridd acceptansen är i Sveriges största medier.

Detta är ett problem. Det politiska samtalet riskerar att gå förlorat och ersättas av något slags rännstenens hatriksdag. Hat förtär och äter upp människor inombords tills bara ett skal återstår. Ur hat kommer aldrig något gott.

Jag frågar mig ständigt varför så många ändå väljer att hata. Varför kan vi inte mötas på en intellektuell nivå? Varför räcker det inte med en saklig argumentation? Är det för tråkigt?

Om ni som ständigt hatar era meningsmotståndare verkligen hade så starka argument, om era idéer nu vore så överlägsna, hade ni inte behövt hata. Jag kan bara dra slutsatsen att era argument tryter. Att ni varken vill eller kan debattera.

Läs även:
Jämställdhetsfeministern

14 kommentarer:

Jussi H. Lundell sa...

Kan bara instämma. Jag har också satt ner foten mot hatet.

Anonym sa...

Visst är det så, vänstern saknar argument och har faktiskt alltid gjort det. Överallt där vänster har kommit i förarsätet så blir det elände. Alltid och överallt. Utan undantag.

Därför är jag kommunistofob.

Även om fobi antyder att jag har en ogrundad rädsla vilket är fel. Jag har bara observerat och anser att vänstern -precis som alla andra totalitära rörelser - är fullständigt värdelös när det kommer till att bygga anständiga samhällen.

Alltid och överallt.

Mona sa...

Hat förtär och skadar mest den som hatar och ibland undrar jag om dom inte har några liv att ägna sig åt.

Erik Lindblom sa...

Hans, håller med i stort att hat aldrig är nyttigt...
Men, mäns hat mot kvinnor har ju väldigt länge varit en norm i samhället...
Vissa kvinnors offentliga hat mot män är väl som när mobbingoffer får råg i ryggen och börjar säga ifrån.

Har du Hans skrivit något om mäns hat mot kvinnor? Jag kan förstå kvinnorna att detta kommer när samhället blir mer öppet, mer jämnlikt och det finns utrymme för "revansch"...

Vad det anbelangar (V) valvaka när man skanderade "inga rasister på våra gator" - tycker du verkligen att vi normala människor skall ge SverigeDemokraterna fritt spelrum att orera sitt rasistiska och fascistiska budskap? Nej tack! Där står jag gärna på AFA:s sida trots att jag är pacifist och socialliberal...

Med vänlig hälsning, Errka

Hans Li Engnell sa...

"Har du Hans skrivit något om mäns hat mot kvinnor?"

Jag har diskuterat frågan vad kvinnohat är i denna bloggpost:

http://motpol.blogspot.se/2013/10/vad-ar-kvinnohat.html

"Vad det anbelangar (V) valvaka när man skanderade "inga rasister på våra gator" - tycker du verkligen att vi normala människor skall ge SverigeDemokraterna fritt spelrum att orera sitt rasistiska och fascistiska budskap?"

"Vi normala människor"? Ärligt talat, tror du att det är utomjordingar som röstar på SD?

SD är varken rasistiskt eller fascistiskt. Släpp den förenklade bilden av partiet, ty den omöjliggör en förståelse för hur 801 000 svenska väljare kunde rösta på SD. Det är just Vänsterpartiets, och andra partiers, svartvita bild av SD, SD:s väljare och migrations- och integrationspolitiken som bidrar till att det skapas ett glapp mellan alltfler svenska och det politiska etablissemanget. Jag tror att detta starkt bidrog till SD:s valframgångar i detta val.

Anonym sa...

Har inte Hans läst Rothbards berömda artikel "Do you hate the state?"

http://www.lewrockwell.com/1970/01/murray-n-rothbard/do-you-hate-the-state-2/

Är inte det skiljelinjen mellan verkliga libertarianer och konservativa etatister?

(Det finns förvisso även anarkister, som med all rätt, beskriver sig själva som konservativa. Även i Hans egna hemtrakter i Jämtland, vilka hatar Sverige och verkar för Jämtlands utträde ur Sverige: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jamtamot)

Amnexis sa...

Hans:

Ja, vi SDare kommer egentligen från Zeta Riticuli, vi nedstiger i form av Jimmie Åkesson, i syfte att förslava mänskligheten...

Enda anledningen till att alla lättledda lamm tror att SD är rasistiskt är för att de läst om det i ljugmedia. Vilken bedrift, har någon av dessa Pavlovs Hundar ens läst SDs partiprogram utan ideologisk assistans av Henrik Arnstad, SVT/SR(r) och Exp(r)essen (den s.k. "mellan raderna-läsningen")?

Och den hemma-tame secessionisten kommer med ytterligare ett irrelevant inlägg som kommer att föra oss absolut ingenstans. Stort grattis!

Tror inte att vi har hela sanningen när det gäller Estonia, och om allt går schysst till i Sverige vid alla haverier, så är det väl bara att offentliggöra tsunamibanden samt skicka ner en sjöuggla och titta på Estonia-vraket?!

Kanske inget uppseendeväckande kommer att hittas, men liksom med tsunamibanden, varför var politikerna tvungna att bete sig så skumt? Som påkomna småbarn. Nåt är det ju de inte vill att vi ska få reda på, sen om det är en bagatell... ja, låt oss undersöka saken igen helt enkelt, då det finns en massa frågor obesvarade.

Att 9-11 innehöll flygplan, skyskrapor som sedan rasade ihop (det huvudsakliga händelseförloppet är alltså klarlagt, men inte orsaker och andra detaljer kring förloppet) är ju inte samma sak som att vi exakt vet vad som hände den dagen och tiden inför händelsen och varför USAs direkta reaktion på detta blev så tafatt. Varför var man så angelägna om att snabbt smälta ner stålskrotet från skyskraporna t.ex, innan stålet undersökts?

Konspirationer och teorier är två olika ord, som visserligen kan kombineras. Men det betyder ju inte att det inte finns konspirationer, eller att teorier om konspirationer alltid är fiktiva. Sen om det finns någon konspiration som har ett övergripande grepp om situationen, nej det tror jag inte. Men att låtsas som att konspirationer ö.h.t. INTE existerar tror jag är att vandra in på okunskapen och ignoransens förrädiska vägar..

Erik Lindblom sa...

Hans, det är kanske inte väljarna som är problemet med SD...
I politikertoppen inom SD, både regionalt som på riksplan, vimmlar det ju av otroligt otrevliga och odemokratiska personer...
Det där med "järnrören" är ju faktiskt ganska symptomatiskt för partiets toppolitiker...
Vi lite äldre minns ju med fasa början av 90-talet när Ian & Bert genom Ny Demokrati skulle omvälva det svenska samhället. Det gick ju sådär...
Vi är många som tror och hoppas att SD kommer få noll makt så länge dom har under 50% i valstöd...

Hans Li Engnell sa...

"Vi är många som tror och hoppas att SD kommer få noll makt så länge dom har under 50% i valstöd..."

När ett parti växer som SD gör och det politiska etablissemanget (som man väl ändå måste kalla övriga sju partier och medierna som försvarar dem) gör allt för att begränsa dess inflytande, finns en uppenbar risk för en ökad revanscheffekt. De flesta människor har inget annat effektivt sätt att visa missnöje och motstånd än vid valurnan vart fjärde år. Signalen var väldigt tydlig den här gången.

Att fortsätta håna dessa väljare, som alltså blev 460 000 fler jämfört med 2010, tror jag bara kommer att leda till att avståndet mellan dessa väljare och övriga partier ökar. Att säga att deras röst inte betyder något eftersom de röstade "fel" kommer knappast få dem att välja "rätt" nästa gång. Det föder bara mer ilska och känslor av att bli ignorerad. Det är på sikt en farlig väg.

Anonym sa...

Frågar ni mig är talet om mäns hat mot kvinnor en projektion av feministers hat mot män.
/B

Mona sa...

Jag tycker att alla som uttalar sig om SD borde läsa deras partiprogram så man vet vad man pratar om i stället för att ständigt slänga ur sig dessa tröttsamma och så oändligt tjatiga
påståenden.Och nej jag är inte SD (men jag kan bli om det får fortsätta på den här odemokratiska nivån.)Man måste respektera dom som valde Sd likaväl som man får göra med dom som valde andra partier,så enkelt är det i ett demokratiskt samhälle.

Anonym sa...

Att rösta på SD är att rösta för att behålla Sverige som nation. En nation som inte behandlar sin befolkning som människor, utan ser hela övriga världen som numero uno blir knappast långvarig.

Sverige är ett allvarligt segregerat land som inte kommer locka särskilt god arbetskraft inom en snar framtid. När har ryktet om Sverige som det nya "Baghdad" spridit sig till övriga världen. Osäkerheten, gemenskapen, kriminaliteten exploderar i detta land. Kommer det locka arbetskraft? Vill de bli rånade i ghetton när de ska hem från jobbet eller ute och tar en öl blir de misshandlade. Tror ni det lockar folk i andra länder att läsa att Sverige har flest våldtäktsanmälningar i Europa?

SD är ett sätt att behålla nationen. Med detta inte sagt att landet kommer bli särskilt givande för folket. Ett folk vars enda vilja är att få in stålar till hemmet, se på Idol och prata om att Sverige är ett rikt land, fyfan, låt mig få slippa det!

Allting började med Palme, sen kom dödsstöten med Reinfeldt. Den ene "solidarisk socialist", den andre "girig kapitalist". Båda hade sina syften med massinvandringen från tredje världen.

/ Magne

Anonym sa...Det står var och en fritt att rösta på SD men om partiet kommer till samma punkt som dom tyska nazisterna 33 så är det varje demokrats plikt att försvara demokratin med alla medel.

Anonym sa...

30 september 2014 17:04:

Du skriver och låter som Micketrollet. Frågan är dock om det är du?

Din ensak om du fullkomligt saknar tankeförmåga. Om Alliansen kommer till makten, blir 50 % av befolkningen då bostadslösa, och 50 % lever lyxliv? Om Socialdemokraterna kommer till makten; blir människor tvungna att ge 90 % av sin lön till staten? Resonemangen är snarlika dina om SD. Med andra ord har de ingen relevans alls.

/ Magne