tisdag 30 september 2014

En regering utan makt

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har hunnit sluta en rad överenskommelser. Bland annat har MP, vars linje är att montera ned försvaret, gått med på att köpa in både Jas-plan och ubåtar. Det blir heller inget stopp för Förbifarten, vilket MP har drivit hårt.

S och MP har enats när det gäller en tredje så kallad pappamånad, och Fridolin hotar med lagstiftning om inte börsbolagens styrelser består till 40 procent av kvinnor inom två år. Därtill vill den nya regeringen se en obligatorisk gymnasieskola.

"Vi vill vara en samarbetsregering", sa Gustav Fridolin i går. Nå, något alternativ till den parollen finns knappast. Sanningen är att den rödgröna regeringen inte kan få igenom någonting utan att två eller tre andra riksdagspartier stödjer den. I de flesta frågor som den blivande regeringen hittills har gjort utspel om saknas en riksdagsmajoritet. Därmed är de förslag och tyckanden och inte regeringspolitik.

En tredje pappamånad kan de rödgröna möjligen få igenom med hjälp av Vänsterpartiet och Folkpartiet. Men någon obligatorisk gymnasieskola lär det inte bli, och troligen inte heller någon kvotering.

Löfven riskerar att bli en mycket svag statsminister som får hoppa från tuva till tuva och vara beredd på att förlora ett inte oansenligt antal omröstningar i riksdagen under de kommande åren. Samtidigt har MP redan hunnit svika många av sina kärnväljare genom att godkänna ökade försvarsutgifter och att Förbifarten inte stoppas. En svekdebatt är att vänta.

Summa summarum ser Sverige ut att få en vänsterregering som inte kan göra så mycket alls. Utmärkt så.

1 kommentar:

Amnexis sa...Det finns mycket att glädjas åt trots allt. Sosseregeringen kan inte bara köra på med sin gamla tvångsindoktrinering och de lär inte kunna chockhöja skatterna heller. Utan stöd för förslagen så faller de platt

Det bästa sättet för dem att få igenom sina förslag är att försöka komma med förslag som är bra för väljarna, vilket naturligtvis svider för kommunister och vänsterfolk. Förslag som är bra för väljarna kommer att få stöd av SD, som är det enda partiet som bryr sig om denna grupp.

Det näst största glädjeämnet är att man slipper se så mycket av Reinfeldt och Ullenhag. Deras frånvaro är bra för hälsan.

Vid ett nyval kommer SD att bli ännu större, eftersom sossarnas beteende redan gjort att de tappat väljare.