onsdag 24 september 2014

Sverige behöver rusta upp


Jag är ingen krigshetsare och tillhör inte bombhögern. Det vet den som läst denna blogg en tid. Men jag är heller inte pacifist.

Jag tror på ett starkt svenskt försvar. Ett militärt försvar är lite som en försäkring. Vi tror inte att huset eller lägenheten kommer att brandskadas i morgon, sannolikheten för det är liten. Vi hoppas att det inte ska hända om fem år heller. Rent statistiskt kommer det inte att göra det. Men vi vet inte. Bor man dessutom i ett område där antalet bränder ökar, är det ganska klokt att ha en försäkring.

Utvecklingen i världen har varit positiv i flera decennier. Antalet militära konflikter minskar, demokratierna blir fler (vilket inte sällan hänger ihop), den extrema fattigdomen sjunker. Däremot finns det fortfarande uppenbara hot mot fred och säkerhet i vissa delar av världen.

Det hot som världen kallar ISIS eller Islamiska staten, IS, men som Malaysia, som en protest mot att dessa religiösa extremister och barbarer varken är muslimer eller en stat, kallar daesh tycks ha tagit ledare och säkerhetsbedömare på sängen.

IS expanderar sitt terrorvälde i Irak, Syrien och Kurdistan. Rörelsen tycks välfinansierad, vältränad och välorganiserad. Motståndare avrättas under förödmjukande former. Halshuggningar av journalister filmas och sprids. Kvinnor våldtas.

Nu har USA med stöd från en rad arabstater börjat bomba IS-mål. Det går inte att hitta några vettiga invändningar mot sådana insatser. IS är en farsot som bara måste utrotas. Det finns inget förhandlingsläge med dessa extremister.

IS utgör inget direkt hot mot Sverige, även om det finns svenska islamister som åker för att slåss för dem. Vi har däremot desto större anledning att hålla koll på Ryssland. Det tycks ha slagit runt för Putin på riktigt på sistone. Alternativt spelar han ett väldigt medvetet och uträknat spel mot västmakterna. I så fall är han en spelare av rang och ett reellt hot.

Svenskt luftrum har kränkts upprepade gånger av Ryssland på sistone. Om Sverige har någon incidentberedskap beror lite på när kränkningen sker (man vill ju inte jobba övertid). Nu senast skedde den när Sverige råkade ha flygplan till hands. Dessa markerade och regeringen gjorde sin egen markering genom att kalla upp ryske ambassadören till UD.

Men nu framkommer uppgifter att flygplanen inte var beväpnade med robotar. Jag kan förstå om Ryssland inte tar Sverige på något som helst allvar. Sverige kommer dessutom snart få en regering i vilken ett parti som vill nedrusta försvaret väntas ingå. Miljöpartiet kanske kan tänka sig en kompromiss här, men då kommer en svekdebatt att följa i de grönmuskiga lägren.

Det svenska försvaret blev en marginell fråga i valrörelsen. Såväl Socialdemokraterna som Alliansen föreslog ökade anslag - men det var små ökningar och det skedde under galgen. Båda har under lång tid fört en resolut nedrustningspolitik.

Nu står vi där med dålig incidentberedskap, såväl för militära hot som för stora nationella katastrofer, och en regering som inte lär vilja göra så mycket åt saken. Men gissa om Alliansen kommer att låta som försvarets bästa vänner i opposition.

9 kommentarer:

Melmac sa...

Det är väl bara Schyman som myser när hon hör att Putin är på väg. Sverige, en totalitär lydstat åt Ryssland, det vore nått va?

Hans Li Engnell sa...

Putin kommer ledsna på alla genuspoliser efter några dagar...

Amnexis sa...

SÅ nu tycker Alliansen att försvaret är värt att satsa på helt plötsligt, nyss var det ett "särintresse".

Ja, vad gör man inte för att få del av SDs kaka... Moderaterna är numer ett stort skämt.

Anonym sa...

Som tur är ligger Sverige inte i det nära utlandet.
/B

Amnexis sa...

Varför attackflygplan? Putin är så dramatisk.. De ryska soldaterna kan väl bara dyka upp utan pass vid svenska gränsen så släpps de in utan krusiduller och de får t.o.m. boende och omkostnader betalda...

Hans Li Engnell sa...

Klart att han är dramatisk. Han flyger helikoptrar, han rider på björnar. Killen är en riktig karl. ;-)

Anonym sa...

Jag är ambivalent inför både Ryssland och USA. Båda är stormakter som tar sig vatten över huvudet. Men att Sverige ska rusta upp försvaret för både interna katastrofer och externa krig är nödvändigt för vårt eget och i ett globalt perspektiv det allra bästa.

Frågan är bara: hur mycket är vi beredda att höja skatterna? Var finns stålarna till projektet? Sverige satsar sina kulor på att vara en humanitär stormakt, som såvitt jag kan se inbegriper inte det upprustning av militärt matriel.

/ Magne

Amnexis sa...

Magne:

Kaplan kanske kan kalla hem sina "vinterkrigare" från Syrien ifall ryssen anfaller? ;)

Anonym sa...

Amnexis:

Kaplan skulle snarare stå på Kungsträdsgårdens scen och tala om "fredens och livets ursprungliga kraft"... och därefter uppmana alla svenskar att åka till Syrien för att delta i "det nya vinterkriget".

/ Magne