måndag 15 september 2014

Pungsparksvalet


Jag sov väldigt gott i natt. Eftersom jag är skadeglad till min natur var nattens valvakor ovanligt underhållande med idel stela leenden hos sju av åtta riksdagspartier.

Så var då alliansregeringens saga all. Och förmodligen även Alliansen som politiskt projekt. Reinfeldt avgår som regeringschef och moderatledare. Det sistnämnda kom som en överraskning. Jag hade räknat med att Reinfeldt skulle avvakta åtminstone några månader. Att beskedet kom redan på valnatten betyder att han helt och hållet smiter från ansvaret som förlorare. Reinfeldt sänder signalen att någon annan får röja upp i partiet.

Gårdagens val var ett riktigt pungsparksval. En protest mot Reinfeldt - Moderaterna tappar nästan 7 procentenheter och förlorar makten i bland annat Stockholm. En protest mot regeringen - samtliga allianspartierna backade. Men också en protest mot de rödgröna, som ser ut att ha stått stilla jämfört med förra valet.

Det är på så vis ett udda valresultat. Stefan Löfven blir statsminister efter att nästan ha tangerat det historiskt dåliga valresultatet från 2010. Miljöpartiet kommer, med all sannolikhet, för första gången att sitta i en regering - trots att partiet närmast kollapsade i valrörelsen och med nöd och näppe lyckades bli fjärde största parti. Att valframgången uteblev för Löfvens tänkta samarbetspartners är förstås bra. Det stärker honom i regeringsförhandlingarna.

Att Fi missade fyraprocentsspärren var väntat, och att de fick ett så pass starkt stöd som 3,1 procent var förmodligen en anledning till att V inte förmådde lyfta under Jonas Sjöstedts ledning. Den rödgröna valsegern såg klar ut, vilket gjorde att många vågade rösta rosa. Därmed fick vi precis det resultat som många inom vänstern varnat för: ingen rödgrön majoritet och Fi utanför riksdagen.

Desto mer illavarslande är det att de rosa extremisterna tar plats i Stockholms stadshus och även får mandat i Göteborg och Malmö. Som Stockholmsbo förfäras jag över att det nu lär bildas en rödgrönrosa majoritet. Det kommer betyda fler genusprojekt och slöseri med skattemedel.

SD och MP slogs om platsen som tredje största parti. I slutändan var detta ingen tuff match. SD blev nästan dubbelt så stora som MP. Månne blev det i valrörelsen uppenbart för väljarna hur tossiga Fridolin och Romson är (det vore intressant att se om Romsons eget talibantal i Almedalen fick vissa att tänka om).

SD är förstås den solklara vinnaren, och partiets utveckling runt om i Sverige är intressant. De växte i stora delar av landet i förra valet, men nytt är att de nu vuxit även i traditionella arbetarkommuner i Norrland. I mitt gamla hemlän Jämtland ökade SD från 3,8 till 7,3 procentenheter. I Norrbotten fick SD 11, i Västerbotten 7,3 och Västernorrland 10,8 procent. Detta är något nytt. Samtidigt kammade SD hem hela 10,7 procent i Stockholms län, även om fördelningen är väldigt ojämn.

780 000 svenskar har röstat på SD. Det blir allt svårare att hävda att partiet är rasistiskt och dess väljare främlingsfientliga. Det lockade främst väljare som tidigare röstat på M och S. Väljare som blivit kräktrötta på övriga partier och inte såg något annat alternativ än SD.

Budskapet sent i går från en rad partiföreträdare, såväl nya som föredettingar, var att övriga sju partier ska fortsätta isolera SD från allt inflytande. Detta är väljarförakt. Men det är också ganska korkat på sikt. Tror de att SD:s väljare kommer få större förtroende för de andra partierna på detta sätt?

Att fortsätta isolera SD och kalla dess väljare främlingsfientliga är snarare ett utmärkt sätt att ge Jimmie Åkesson 20 procent i valet 2018.

Här kan du kolla hur just ditt kvarter röstade.

Läs även:
Cornucopia, Fnordspotting

11 kommentarer:

Anonym sa...

"780 000 svenskar har röstat på SD. Det blir allt svårare att hävda att partiet är rasistiskt och dess väljare främlingsfientliga."

Nejnejnej, för vänstern är det bara ett bevis på att det finn 780 000 rasister som måste bekämpas med alla medel till varje pris.

Anonym sa...

Ser att en ny taktik har föreslagits: Prata med/Lyssna på SDs väljare, inte SD.

Det går inte att komma ifrån att de allra flesta röstar på SD för att invandringen/integrationen är katastrofal och inget annat parti finns att rösta på i denna fråga. När det gäller Kärnkraft, Försvaret och EU-skepticism så är det oerhört tunnsått bland de andra partierna där med.

Så, hur ska man lyssna på/prata med SDs väljare tro?

Fnordspotter sa...

Jag sov väldigt gott i natt. Eftersom jag är skadeglad till min natur var nattens valvakor ovanligt underhållande med idel stela leenden hos sju av åtta riksdagspartier.

Stooor igenkänningsfaktor! Jag har gottat mig i hybris-MP:s fiasko och jag har gottat mig i fisarnas misslyckande. När jag tänker på hur Thomas Mattssons idag måste se ut som att han biter i en citron så myser jag ännu mer.

Det är måhända inte konstruktivt, men idag och några dagar framöver tänker jag tillåta mig en hämningslös skadeglädje. Jag kommer från och till på mig själv att flina brett som fan i ren skadeglädje över fisarnas besvikelse, Romsons galla och vuvuzelornas totala förvåning inför hur det kunde gå som det gick, trots deras heroiska insatser.

Reinfeldt avgick som partiledare, precis som jag misstänkte och, framför allt, hoppades på. Måtte nu de krafter som tar över stå med båda fötterna på jorden.

Anonym sa...

Analysen v SDs valresultat torde vara rätt enkel. Det går bra för ISIS som just skurit halsarna av ett antal journalister.
/B

Amnexis sa...

Hans, min själsfrände, du har så rätt.

Reinfeldt har väl bråttom till nya glassiga jobbet i de högre hierarkierna..

Man kan dessutom se, genom att analysera tabellen över vilka partier som läckte till SD, och jämföra med valresultatet, vilket parti som gagnats mest av den ansvarslösa invandringspolitiken - nämligen S. Så det är ju inte så konstigt att socialisterna är så entusiastisk över att få importera ny valboskap. M var ju mer intresserade av att dumpa lönerna för svensken.

Så det är helt i sin ordning att det parti som är intresserade av svenskarna var det enda partiet som kan glädjas idag.

Heja Jimmie!

Amnexis sa...

B:

Jag förstår inte riktigt ditt resonemang, menar du att SD skär halsarna av journalisterna? Är det inte så att journalisterna skär av sina egna halsar i sin iver att få smutskasta SD? SD står ju bara och tar emot skiten och upprepar lugnt och försynt sina (fakta)siffror om verklighetens Sverige.

Men bildligt talat var det ju en rolig liknelse. Drar du det vidare och jämför vänsterns reaktion med Obamas bombningar också?

Anonym sa...

Väldigt bra och intressant skrivet, svårt att finna dessa resonemang i det vardagliga. Motpolen som skapats i allt SD-hat är vad (jag tror) skapat deras makt

Anonym sa...

Hans ser inget problem alls med ett parti ökar i hans hemlän, som vill resa svenska segerbeläten av Jämtlands erövrare och hålla tacksägelsegudstjänster för att fira minnet av erövringen och försvenskningen av Jämtland?

Anonym sa...

Det är fritt från metaforer. ISIS, numera Islamiska Staten, skär halsar. Se:

http://edition.cnn.com/2014/09/02/world/meast/isis-american-journalist-sotloff/

/B

Amnexis sa...

B:

Du glömde länken till videon där SD skär halsen av journalister om ditt inlägg var fritt från metaforer...

Vidhåller att journalisterna själva skär sig i halsen i hopp om att kunna stänka lite blod på Åkesson.

All insatta vet att SD och Åkesson liknas bäst vid Winston Churchill, inte arabiska terrorister (de har sina motsvarigheter i den palestinasjal-beklädda stenkastarvänstern):

http://www.allaboutmuhammad.com/winston-churchillrsquos-comments-on-islam.html

Conlon sa...

Blev inspirerad av titeln och gjorde ett montage av det....

Bra blogg, jobba på

http://polytempik.blogspot.se/2014/09/2014-pungsparksvalet.html