tisdag 16 september 2014

Inga kommunister i regeringen


Stefan Löfven lovade aldrig Vänsterpartiet någonting före valet. Men Jonas Sjöstedt hade ändå hoppats på lite mer än kalla handen.

Löfvens vägran att ens förhandla med Vänstern inger respekt. Han kommer bilda regering med Miljöpartiet och vill inte göra sig beroende av kommunister eftersom Socialdemokraterna även kommer söka stöd över blockgränsen. Nu när Alliansens saga med all sannolikhet är all (även om det kommer ta ett tag för de borgerliga partiledarna att ta till sig detta faktum) öppnas möjligheter för blocköverskridande överenskommelser.

Det var en rasande Sjöstedt som proklamerade att Vänsterpartiets nu går i opposition. Löfvens vägran att sätta sig vid förhandlingsbordet med dem kan tyckas onödigt hård. Men V lär inte fälla en S-märkt budget när alternativet är Alliansens budgetförslag. Inte heller kommer V att rösta för någon annan som statsminister än Löfven. S har därmed lite att förlora på att göra Sjöstedt upprörd.

Allt detta förutsätter dock att Sverigedemokraterna inte gör gemensam sak med Alliansen. Jimmie Åkesson har sagt att SD ska lägga sin egen budget. Jag tror därför inte att de kommer att rösta på Alliansens förslag för att fälla Löfven.

Efter detta succéval finns liten anledning för SD att tvinga fram ett nyval. Löfvens första budget bör därför vara någotsånär säker.

Men det blir en skakig regering. S+MP är mindre än allianspartierna och SD:s roll som vågmästare har stärkts. Räkna med oheliga allianser när allianstänket börjat släppa taget om borgerligheten.

Gårdagens mest positiva nyhet var att vi slipper kommunister i regeringen. Det är illa nog med gröna feminister.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vill bara kommentera att när det gäller budget i riksdagen så används en uteslutningsprincip, vilket innebär att efter SD:s budget har sänkts av de andra så kan SD rösta på alliansens budget i nästa omgång (då det endast är de rödgrönas och alliansens budget kvar).
Regeringspartierna gör då klokt i att fråga hur SD kommer att rösta om man inte vill ha en regeringskris på halsen och ett extra val. SD gör då klokt i att fråga "what's in it for us?".
I nästa val där SD kommer att ha ökat ytterligare så kanske vi får se en budget där V,MP,S,FP och C ingår (KD har inte råd att förlora väljare, vilket de kommer att göra till SD och åker ur). Vi har då fått en diktatur där du har att rösta på Partiet (alla utom SD) eller avhängda SD.
Blir intressant det här :-).

Melmac sa...

Det är högst troligt att Alliansen kommer att lyfta ut bitar ut S+MP budgeten, precis som man SVMPSD gjorde och kommer på så vis få ett finger med i spelet utan att för den saken skull bryta upp Alliansen.
Tror vi kommer att få se en politik som till stor del liknar den vi har idag men med små skillnader på specifika områden.

Trash sa...

Varje alliansparti kommer förlora väljare på att samarbeta med regeringen. Om det ska gå med på något sådant kommer priset vara högt. Antagligen kommer man få SD mycket billigare. Det skulle antagligen räcka med en symbolisk inskränkning av flyktingmottagningen.

Melmac sa...

@Trash
Skulle det hända så kommer S att öka med 10% till nästa val. Men det vågar man inte, för även MP och V skulle öka och då får mycket större inflytande över regeringsbildningen 2018.

Anonym sa...

Har någon missat att SD beskriver sig själva som socialdemokrater i ekonomiska frågor?

Vilka socialdemokraterna borde regera med stöd av torde vara uppenbart.

Om sossarna återgick till sin gamla kritiska hållning till invandring och EU, blir också SD helt förintade som parti.

Amnexis sa...

11:57:

Det är dock flest moderater som bytt till SD, men iofs ganska många sossar också...

Amnexis sa...

Man skulle kunna jämföra Sverige med Costa Concordias förlisning. Även där fanns en kapten Ynkrygg som ville glänsa och blev övermodig och gick på grund. Vem var först i livbåten?, Jodå, kapten Ynkrygg. Vems fel var det? Inte mitt sa kapten. Och så den stora frågan. Var finns Costa Concordia idag? Jo, den ligger i Genua för skrotning, det var inte lönt att försöka restaurera den. Förfallet hade gått för långt. Var det någon som såg liknelsen med Sverige?

Anonym sa...

Nyval kan stjälpa eller hjälpa SD. Det som talar emot är att väljare ser att SD åstadkommer kalabalik i riksdagen, därmed frångår väljare SD. Det som talar för är att folk ser mer och mer SDs politik, samt att c:a 13 % av svenskarna röstade på dem; alltså legitimerar det partiet av folk som tidigare varit tveksamt install inför partiet (pga medierna och övriga 7 riksdagspartier). Detta kan med andra ord mycket väl gynna SD i ett omval och få dem till omkring 17-20 %.

Vi ser vart vinden blåser.

/ Magne