lördag 13 september 2014

Nu är det bara att bestämma sig


Den traditionella slutdebatten är avklarad och en vecka av intensivt debatterande kan läggas till handlingarna. Nu är det bara att bestämma sig.

Annie Lööf har haft motvind under lång tid, men hon har klivit fram i valrörelsen, varit vass i debatter och säkerligen vunnit en hel del väljare på detta. Lööf har tänt till och gett skarpa svar. Hon har framstått som påläst och kunnig, även om överlämningen till Stefan Löfven i TV4-debatten var väldigt fånig.

Detta ökar inte mitt personliga förtroende för Annie Lööf eller Centerpartiet eftersom jag hellre tittar på hur ett parti röstar i praktiken, och inte bara hur det klarar sig i en debatt.

Även Jan Björklund var bra i gårdagens debatt. Ömsom vass, ömsom raljant fick han in ett antal smockor på oppositionen. Problemet är att Folkpartiet är ett feministiskt sosseparti som är uteslutet för en liberal väljare.

Gårdagens debatt belyste hur små skillnader det egentligen är mellan blocken. Stefan Löfven är inget att hota med. Det har Alliansen insett. Därför försöker de skrämmas med hans tänkta regeringspartners. Det går bättre. Såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet har en politik som hotar företagande, skola, försvar och tillväxten.

Löfven stod för ännu en svag insats i går. Han är fortfarande mycket mer facklig förhandlare än partiledare, och det ligger honom särskilt mycket i fatet i debatter. Reinfeldt har inte haft några som helst problem med att hantera S-ledaren.

Löfvens enda styrka är hans lugn och ständigt utsträckta hand till samarbete. Det sprider ändå någon sorts trovärdighet. Men problemet är åter att han tvingas dela kupé med miljöpartister och vänsterpartister.

Integrationsdebatten blev som vanligt en debatt om allt annat än just integration. Ty även om såväl vänstersidan som Alliansen betonade vikten av att flyktingar snabbare kommer i arbete presenterade ingen av dem ett enda konkret förslag på hur detta ska gå till. Sanningen är ju att mediantiden för flyktingar att bli självförsörjande har ökat under senare tid, precis som antalet orter som klassas som utanförskapsområden.

Det är därför försåtligt av Reinfeldt att upprepa att si och så många fler invandrare har ett jobb att gå till i dag jämfört med 2010. Ty han nämner inte ett ord om hur många som inte jobbar. Den siffran är nämligen inte så smickrande.

Jimmie Åkesson blixtrar till i integrationsdebatterna. Han gjorde ånyo ett klargörande i gårdagens debatt. Om invandringspolitiken sköts på ett bra sätt, det vill säga om mottagandet fungerar, människor lär sig svenska och får sin utbildning validerad, behövs ingen integrationspolitik. Då ska människor kunna klara sig själva. Och det måste väl ändå vara målet?

Till skillnad från övriga partier vill SD ha lika rättigheter för alla, oavsett ursprung. Det betyder att de motsätter sig en rad arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som s.k. instegsjobb, och vill att alla ska konkurrera på samma premisser (detta framkommer även i den minst sagt hetsiga debatten mellan integrationsminister Ullenhag och SD:s partisekreterare Söder).

Det är egentligen en rätt libertariansk tanke. Lika rättigheter för alla, samma premisser för alla. Kom till Sverige om du vill, men lär dig språket och försörj dig själv. Det vinner alla på.

Jag tror att Sverige behöver en rad genomgripande reformer på både arbets- och bostadsmarknaden. Dessa skulle kunna kodas som integrationsreformer, men de är nödvändiga oavsett om Sverige tar emot flyktingar eller inte.

En sak är dock tämligen glasklar: Störst flyktingmottagande av alla EU-länder och sämst integrationspolitik av alla i-länder är en synnerligen dålig kombination. Alliansen och de rödgröna har duckat för denna verklighet under hela valrörelsen. Därför kommer den hjälpa SD att göra ett rekordval i morgon.

Allt tyder på maktskifte, även om medierna försökt skapa lite spänning på slutet genom att pusha de mätningar som visat på ett minskande gap. Inte en enda mätning har dock sagt att det är dött lopp. Det enda som varierat är storleken på de rödgrönas övertag. Vi kan alltså räkna med rödgrön valseger, alltså annat vore sensation.

Jag kan leva med Löfven som statsminister. Viktigast just nu är att Fi hålls utanför riksdagen. Sverige kan vakna upp till ett riktigt mardrömsscenario på måndag med en rödgrönrosa riksdagsmajoritet. 

Tidigare bloggat:
Därför ska du INTE rösta på Fi på söndag
Att ställa krav är nödvändigt och viktigt

13 kommentarer:

Amnexis sa...

Om du inte ska missnöjesrösta SD Hans, så stödrösta på Lööfet eller något annat alliansparti, jag är inte alls sugen på ett rödgrönt styre. Särskilt inte med FI.

Just nu är en röst på allt annat än alliansen eller SD en röst på FI. Tyvärr.

Hans Li Engnell sa...

Nej, det blir ingen röst på Alliansen. Det går bara inte.

Amnexis sa...

Du är en bra människa ändå Hans!

Du får väl offra lite gott dricka till val-gudarna istället :)

Hans Li Engnell sa...

Men det blir ett slags proteströst...

Amnexis sa...

Du har min respekt oavsett om du proteströstar på PP, SD eller KLP eller vad det nu kan tänkas bli. Du är en ärlig och intellektuellt hederlig person och sådana lider vi brist av i Sverige.

Men alla vi som INTE respekterar FIs manshat och förakt mot demokratin gör nog rätt i att offra lite gott till val-gudarna imorgon. :)

Hans Li Engnell sa...

Tack för de orden. :-)

Jag ser gärna att:

1) Fi hamnar under spärren
2) Inget block får egen majoritet
3) SD blir vågmästare
4) Lite hederligt parlamentariskt kaos som gör att ingen sida kan ställa till med så mycket jävelskap.

Det är mina realistiska förväntningar på valutgången.

Anonym sa...

Vore nog väldigt danande för svenska politikerklassen med det som de kallar "kaos".

Skall bli riktigt härligt och jag tänker hjälpa till.

Fnordspotter sa...

Kommer vara bortrest imorgon, så jag var nyss iväg och förtidsröstade. Det har aldrig varit så svårt att välja som den här gången, och det har aldrig bestämt mig så sent innan. Igår var jag fortfarande helt villrådig och var nästan rädd för att jag inte skulle kunna bestämma mig före valdagen.

Stor igenkänningsfaktor i det mesta du skriver i ditt inlägg. Vad du skriver i kommentaren 13:09 skriver jag under på rakt av.

Anonym sa...

Jag säger tvärt om. Enklaste valet på länge. Tre stödpartier som inget duger till. Fem oppositionspartier* med samma självförtroende som FP hade i skolpolitiken och som kommer att klanta till det lika mycket om de får inflytande.

KLP är ett bra alternativ men De Fem* kommer att fucka up saker och ting så mycket att jag hellre är arg på Reinfeldt än på mig själv för att jag röstade KLP.

*S, MP, V, Fi + SD. Partierna som har en chans att komma in i riksdagen. Det de har gemensamt är en tro på att politik är att vilja, ie de vill göra saker och gör dessa när de får makt och sen blir det bra.

Man ska inte rösta på Löven för att S lider av hybris och kompetensbrist och vill vrida tillbaka klockan till DDR-Sverige.

Argumentet mot SD är att 1) de inte kommer att vara bättre än något annat parti utanför sitt specialområde eftersom de försöker vara som alla andra och därför kommer att vara medelmåttiga.

2) Men ingen kommer att rösta på SD för deras infrastruktur-, jordbruks- eller arbetsmarknadspolitik. Det är invandringspolitiken som ger röster och det finns ingen anledning att tro att de kan göra nått vettigt även om någon nu vill göra upp med dem. (Jag misstänker att en röst på SD är en röst på MP när det gäller invandringspolitiken.)

Det är tre områden man kan fixa om man ska fixa flyktingpolitiken. Fred på jorden är en jävligt bra början. SD kommer inte att fixa det. (Bildt är det bästa vi kan räkna med, det räcker inte men rösta M.)

fortsättning följer
/B

Christoffer sa...

Jag håller nog inte med. Tycker Löfvén skötte sig helt hyfsat i den sista debatten, även om han varit svag tidigare. Jag tror dessutom att en rödgrönrosa majoritet faktiskt skulle bli bättre. Annars får vi en så handlingsförlamad regering att Löfvén kanske inte ens får igenom en budget. Det blir regeringskriser och kanske t.om. nyval.

Med rödgrönrosa majoritet så undviker vi sånt. Det betyder ju inte att F! och V får reellt inflytande. S bildar nog ändå en minoritetsregering med MP, av den enkla anledningen att man låser fast sig för mycket annars. Med V eller F! i regeringen så går det inte att göra breda blocköverskridande lösningar när Löfvén skulle vilja det. Och som Margot Wallström sa: V har gjort sig närmast omöjliga med sin kompromisslösa hållning gällande vinster i välfärden.

Allt detta sagt så röstade jag på Piratpartiet. jag var tvungen att följa mitt hjärta helt enkelt.

Anonym sa...

forts.
...fred på jorden... (för övrigt, jag tror att Isis faller ihop och vapenvilan i Ukraina håller hyfsat bra så vi får fred där men jag är pessimist om Libyen)

Nästa steg är att vara strängare vid gränsen. Det är en fråga som får mig att klia mig i huvudet. Vi hade en gatekeepermyndighet redan innan SD var något att bry sig om.

Så exakt hur skulle det skilja?

Men den största anledningen att Hans inte ska rösta på SD, det är en del som redan är här och SD kommer inte att få igång nån integration. (Den paranoide tänker att deras incitament är att den gruppen utgör ett så stort problem som möjligt).PP har suttit i Europaparlamentet så de måste väl nämnas. Jag tycker att de är ett free shit parti och jag är skeptisk.
/B

Anonym sa...

Vad blev det Hans?

Hans Li Engnell sa...

Spridda skurar. Men inget alliansparti.