tisdag 29 juli 2014

Ett spontanare Sverige


Det är sommar och därmed semestertider för de flesta. Detta innebär för många en utlandsresa. Själv har jag hunnit göra kortare besök i Prag och Krakow i sommar, och framför allt den sistnämnda staden gav mersmak med god mat och öl, service minded personal och god organisation i både kollektivtrafik och annorstädes.

Besök Danmark, Tyskland, Tjeckien, Polen eller något annat land i Central- eller Östeuropa och du slås som svensk av ögonblick av spontan ordning som fungerar. När allt inte är förbjudet tillåts människor vara spontana och uppfinningsrika. Att tänka själva. Samhället blir öppnare och även, vill jag påstå, trevligare.

I Sverige pågår fortfarande en infantil diskussion om huruvida svenskar klarar av att handla alkohol i en mataffär eller om vi även fortsättningsvis behöver en statlig förmyndare som säljer (varm!) alkohol till oss för fantasipriser. Överallt i Europa finns bevisen för att det går alldeles utmärkt att sälja vin, choklad, tobak och bananer under samma sak. Utan att samhället ballar ur, uppenbarligen.

Tvärtom är en lördagskväll i tunnelbanan i Berlin en betydligt tryggare och lugnare upplevelse än dito i Stockholm. Jag fortsätter att tro att en mer avslappnad inställning till alkoholen är en bättre väg än den paternalistiska svenska storebrorsmentaliteten.

Jag tror därför att både Stockholm och Sverige skulle må bra av mer spontan ordning och lite mer frihet. Av att slappna av lite. Av att inse att hela samhället faktiskt inte går under för att vin säljs på ICA Nära. Att alla inte kommer att sitta med en kanyl i armen bara för att det är lagligt att röka på. Och att tryggheten för alla sexarbetare faktiskt ökar om sexhandel blir både laglig och synlig. Om det går där, varför inte här? Vi tillhör trots allt människosläktet allihop.

Men nej, i Sverige ska stadsbilden hållas ren från sådant som inte faller alla, eller 51 procent av befolkningen, i smaken. Insikten att man faktiskt inte behöver förbjuda företeelser bara för att man själv inte gillar dem, har inte riktigt nått hit än. I stället har vi fått en kränkthetskultur som gör att människor ägnar tid åt att anmäla reklamaffischer (med motiveringen att det så kallade "offentliga rummet" måste hållas rent från sexism).

Jag hoppas att vi någon gång kan vinka adjö till det tillknäppta och sterila Sverige. Men jag vågar inte riktigt tro det.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Bra post. Spontan ordning är ett intressant koncept som de kanske skulle förklara lite mer.
/B

Brooke sa...

Vad jag har läst, och jag har inte lyckats återfinna källan, så handlar effekten av alkohol väldigt mycket om kulturen.

Dvs om man bor i en kultur som uppfattar alkohol som någonting som främjer våld, okontrollerat supande och ungdomar som spyr i tunnelbanan, då blir effekten av alkoholen sådan att de som dricker den gör som kulturen säger att de "bör" göra.

Om man å andra sidan har en kultur som säger att alkohol är en lämplig måltidsdryck som man kan dricka lite sådär till vardags, ja då finns inte samma omedelbara koppling mellan alkohol och fylletradition.

Artikeln gjorde en tydlig koppling mellan problematiskt supande och nykterhetstradition. Eftersom nykterhetsförespråkare svartmålar alkohol och skapar en bild av vad de ser att alkoholen innebär så ger detta bränsle till ett alltmer aggressivt supande.

Amnexis sa...

Väldigt on-point Hans! Det där är saker jag också funderat över när jag varit utomlands.

Även Brooke har en bra poäng.

Svensken behöver vara mindre bajsnödig och mer spontan det är en korrekt iakttagelse.

Men kommer vi att få bukt med detta problemet med mer genusfeminism, mer värdegrunds"rättegångar" i media och mer kollektivistiska projekt från vänstern? Jag vågar heller inte tro det.

Därför kommer jag att rösta SD i höst, i brist på annat, så att det iaf rörs om LITE i den stelnande grytan...

Anonym sa...

Håller med om det mesta. Svensken behöver få tänka själv och bli behandlad som en vuxen människa!

Mangan sa...

Håller med om att “the Swedish way” ofta handlar om att inte släppa fram det spontana och dess egen ordning, men jag misstänker också att det är Stockholm som borde sparkas ner från sin alltför dominerande ställning (eller ja, plockas ner, ni förstår ju bildspråk). Sverige är idag mycket mer dominerat av storstäderna och särskilt Stockholm än för 40 år sedan, media bryr sig bara om Stockholm, politiken är starkt koncentrerad dit, och i många branscher och karriärbanor är det bara Stockholm som gäller om du vill ”lyckas på riktigt”.

Och stockholmarna är ju ett ganska ängsligt, trendkåt (”vi svenskar har en speciell relation till Brooklyn” sa killarna i Hornstull, via BBC och DN) och räddhågat släkte: kränkthetsnojan, genusvänstern och kreddpajasarna kommer framför allt från Eken, det är där de etablerades först och starkast. Ska vi få ett mer varierat utbud inom kultur, politik och media och dessutom fler jobb och nya växande företag med potential måste Stockholm tvingas att maka på sig och ta mindre plats.

Hans Li Engnell sa...

Ja, svenska riksnyheter är extremt Stockholmsfixerade. Det ser till och med jag som bor i stan (men jag har visserligen bott längre utanför Stockholm). Och snobbigt och präktigt är det. Allra präktigast är det, förstås, på Södermalm.

Falken sa...

Var en vecka i München på semestern, en stad ungefär i Stockholms storlek. Plötsligt kändes det som att jag kunde andas, slappna av och vara mig själv.

Där finns en avspänd, men samtidigt artig, respekt mellan människor vilket leder till en känsla av harmoni som inte finns i Stockholm, där alla är på sin vakt hela tiden.

München har säkerligen sina dåliga sidor som man inte hinner se på en vecka, men kontrasten i samhällsanda är tydlig och uppenbar - någonting står inte rätt till i Sverige...

Amnexis sa...

Falken:

Två snabba frågor; satt det rumänska eu-tiggare i varje gathörn i München?

Kan man prata politik på en uteservering utan att behöva kolla sig över axeln så ingen AFAit står där med kniv och baseballträ?

Söker efter en förklaring till varför människor är på sin vakt i sådan hög utsträckning i just Sthlm, då jag instämmer i observationen i övrigt.

Micke sa...

Nu är ni kränkta därför att andra är kränkta igen...

Jag har aldrig fattat logiken i det där..........

Falken sa...

Amnexis, svar på dina frågor:
1) Nej, det fanns visserligen tiggare men de verkar vara betydligt färre än i Stockholm.
2) Ja!

Amnexis sa...

Micke:

Du blir ju uppenbarligen kränkt varje gång någon postar ett inlägg här så jag förstår inte varför du förlänger lidandet?

Varför sitta här och trolla? Hur mycket får du betalt?

Micke sa...

Du blir ju uppenbarligen kränkt varje gång någon postar ett inlägg här

------------------
Nej.

Amnexis sa...

Micke:

Jo.

Det är därför du ofta är så otrevlig och dryg. Varför annars sitter du och skränar om nazistfascistrasister för om du inte är kränkt? Om du inte får betalt då iofs..?