fredag 4 juli 2014

Åsa Romsons talibantal


Gudrun Schyman blev (ö)känd när hon i egenskap av partiledare på Vänsterpartiets kongress 2002 höll ett tal i vilket hon jämförde svenska kvinnors situation med den i talibanernas Afghanistan. Det är samma strukturer i kvinnoförtrycket, ansåg hon.

Det så kallade talibantalet visade på hur pass snedvriden radikalfeministernas världsbild är, och det var en försmak av vad som komma skulle. I dag, 12 år senare, har nämligen mansföraktet blivit rumsrent. Det har flyttat in i den politiska mitten och finns kanske snart representerat i regeringen (det skulle kunna hävdas att så redan är fallet, regeringens färg till trots).

I dagens Sverige är det fritt fram att säga vad som helst om män som grupp. Använder du mantrat "vita, heterosexuella, medelålders män" kan du fylla på med vad tusan som helst, och din åsikt anses likafullt giltig och viktig.

Miljöpartiets Åsa Romson höll ett flammande tal (börja titta 3:30 in i klippet) riktat mot gruppen män på partiets dag i Almedalen. Romson sade bland annat:
Det är kvinnor som ger barn de bästa förutsättningarna. Kvinnor är också en bättre mall än män för bra klimatpolitik. Det är nämligen så att män släpper ut mer koldioxid än kvinnor. Män äter mer kött, åker mer bil, flyger mer och är mindre intresserade av att förändra sitt beteende för att anpassa sig och skona klimatet. 
Mycket förenklat kan man säga att det är de rika männen som orsakar klimatförändringarna och det är de allra fattigaste kvinnorna som blir de största offren. Det här är riktigt [oavsett] om vi tittar på Sverige, Europa eller världen. Det är helt enkelt så att dagens passiva klimatpolitik är att sätta lata män framför kvinnor och barn.

Det är det Miljöpartiet finns till för att ifrågasätta. Vi i Miljöpartiet ifrågasätter nämligen vad det är som säger att mannen som sitter ensam i sin stadsjeep ska gå före kvinnan som åker buss och tunnelbana varje dag till jobbet? 
Vi ifrågasätter vad som säger att mannen som flyger på affärsresa ska få en egen central flygplats mitt inne i Stockholm medan den kvinnliga studenten inte har nånstans att bo? Vi ifrågasätter också vad det är som säger att den svenske mannens rätt att äta kött varje dag ska gå före den sudanesiske kvinnans rätt att slippa klimatkatastrofer som förstör hennes skörd? Vi måste våga ställa de här frågorna! Vi behöver en feministisk politik för att lösa klimatfrågan.
Hela Romsons utfall mot män handlar om obehaglig guilt by association som är otänkbar för alla andra grupper. Som man är du emellertid kollektivt ansvarig för både sudanesiska kvinnors situation och till utsläpp av växthusgaser och sexuellt våld.

Påpekanden att sådana svepande anklagelser mot män som grupp inte är OK, att en person tillhörande ett kön i lika liten grad som en person med en viss sexuell läggning kan hållas ansvarig för vad andra personer i samma grupp företar sig, bemöts alltid med hånskratt och raljanta svar om att det bara är "vita, kränkta män" som kan bli upprörda. "Vi måste ju ifrågasätta normerna!"

Ja, det måste vi. Det är verkligen hög tid att ifrågasätta de normer som gör mansförakt och misandri till kutym i det svenska samhället. Hatet har blivit mainstream, och det oroar mig. Jag tror på ett samhälle där kvinnor och män, av alla etniciteter och läggningar, kan samexistera utan att hata och förakta varandra.

Det får vara nog nu. Hat är inte kärlek och mansförakt är inte rättvisa. När föds det en motrörelse?

Tidigare bloggat:
Är män skräp?

Läs även:
Cornucopia, Johan Westerholm

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det är rätt roande (skrämmande) att byta ut alla referenser till män mot invandrare eller homosexuella. Jag menar inte på något sätt att de är skyldiga till något av det män beskylls för i talet men det är ett rätt bra sätt att se det absurda i det. Andra grupper skulle inte finna sig i det och framförallt, ingen skulle utsätta andra grupper för ett sådant generaliserande.

Amnexis sa...

Den svenska mannens rygg ska syltas och marineras i fjollornas safter.

Undrar varför? Dessa kvinnor som ofta kräver att den svenska mannen ska kröka rygg, springer lika ofta och upplever den spännande exotiske mannen från andra sidan jordklotet. Som är spännande just därför denne inte kröker rygg och är så förbannat mesig hela tiden...

Kvinnor säger att de vill ha en man på ett visst sätt, men när det kommer till kritan är det alfa-hanen som ror hem vinsten ändå. Den urlakade och förvirrade svenska gummimannen upplever en förvirrad könsidentitet, börjar sminka sig kvinnligt och vårdar sin vackra ångest för att slutligen börja spåna på självmord när hen upptäcker att t.ex. FI inte är de rosa gulliga små tjejerna, utan en extremistisk manshatande sekt som gärna kliver över lik för att sprida sin misandri.

Anonym sa...

Amnexis, jag kunde inte sagt det bättre själv.

/ Magne

Amnexis sa...

När jag satte mig ner för att leta motståndsrörelser att gå med i dök SD upp som det minst knäppa valet. Eller kokade ner till det bästa valet kanske är bättre uttryckt.

Det finns en del saker i SD som inte slår an några strängar hos mig, men de är det parti som träffar förvånansvärt många noter på vad som är fel i Sverige idag. Bl.a. statsfeminismen, eller "genusvetenskapen" som de själva vill titulera sektens förhållningsregler.

De sitter dessutom redan i riksdagen, och nu EU-parlamentet tillsammans med UKIP. Vad mer begär du Hans? ;)

Amelia Andersdotter har nu skrivit av sig om vad hon anser gick snett med PP inför EU-valet:

https://ameliaandersdotter.eu/2014/07/03/malvaktsverksamhet-i-piratpartiet

Anonym sa...

Som politiker gäller ju att göra något åt problem man ser i samhället. Frågan är om miljöpartiet kommer med dessa åtgärder mot männen innan eller efter valet.

Journalisterna kommer garanterat inte fråga efter dessa innan valet så min gissning ligger på efter valet.
Kan bli intressant då de flesta partier delar miljöpartiets feministiska grundsyn.
Räkna med en uppsjö av antimanslagar

Micke sa...

Vissa nazister giller iden om slakt av poltiska motståndare.Det betyder inte att jag är så jävla dum att jag tror att alla som ägnar sig åt högerpolitik också gör det.

Micke sa...

När jag satte mig ner för att leta motståndsrörelser att gå med i dök SD upp som det minst knäppa valet. Eller kokade ner till det bästa valet kanske är bättre uttryckt.
-----------------------
Självklart.En nazisjäl vänder sig till ett naziparti och en liberal vänder sig till ett liberalt parti.

Amnexis sa...

Micketrollet:

Vilken ideologi ligger bakom slakten av ca 100miljoner människor? Jo din favorit; vänsterkommunismen, i alla dess former. Så kom inte här och undervisa oss om slaktande av människor i politiska ideologiers namn.

I Sverige finns en organisation som kallar sig för Research Gruppen som på twitter anser att det borde vara skottpengar på alla vita, särskilt män och skryter inför meningsfränder om att de är Sveriges Stasi. Skärmdump på twitter-kommentarerna:

http://www.friatider.se/vi-ar-sveriges-stasi

http://www.exponerat.net/researchgruppen-det-ska-vara-skottpengar-pa-alla-vita-sarskilt-man/

Om nazister väljer SvP så får de väl göra det Micke. Vi liberaler som är innerligt trötta på slösandet av vår inbetalda skatt (som är alldeles för hög till att börja med utan att behöva påföras massinvandringens kostnader - 250miljarder enligt professor Jan Tullberg. Låsningen som PDF (samt andra böcker) och som inte ser något annat alternativ:

https://app.box.com/s/9q4uc9yty46ksyuouz4v

SD är en fräsch vind av frihet och demokrati i jämförelse med de gamla stagnerade partierna och FI, som alla är överens om att svensken är en mental dvärg som inte klarar av att höra sanningen om massinvandringens kostnader och andra baksidor. För baksidorna existerar även om inte media lyfter och synliggör dem.

Micketrollet tror att hans enfaldiga trollande hos Hans på nått sätt skulle ändra på det faktumet. Vi väntar fortfarande, med spänning, på länkar till alla de MP- och FI-bloggar som Micke trollar med sina "apolitiska" trollkommentarer... Om man är apolitisk fastnar man väl inte bara för att trolla på två framträdande liberala bloggar som Hans och HAXs?! Då trollar man väl på vänsterbloggar också?

Micke sa...

Jag är inte kommunist eller ens socialist och jag är inte rädd för käringar.

Du är nazist och du är rädd för käringar.

Det är en sammanfattning av skillnaden mellan dig och mig.

Micke sa...

Du grinade dessutom nyligen här över att Hax raderar hela trådar som du spammat sönder med ditt nazibladder så jag förstår inte riktigt din kärlek till honom i just den här tråden.

Amnexis sa...

Micke:

Du tänker på inlägget där han la upp en bild och ett citat av Salman Rushdie som rörde yttrandefrihet, varpå jag ställer frågan "Undrar vad han (Rushdie) syftar på?", som sedan Pelle Wertigon försäkrade att Salman Rushdie bara inbillat sig i alla år varpå jag bemötte det? Sedan har jag väl inte grinat om det, jag påpekade det i syfte att ge Hans en komplimang för Hans öppna sinne och för att låter alla komma till tals. Även dig Micke.


Jag är inte nazist och inte rädd för kärringar, jag oroas över extremister, men särskilt rädd blir jag inte. Jag kan försvara mig. Du som däremot kallar alla andra för kärringar verkar ju ha större problem med din självsäkerhet... Drömmen skulle ju vara om du kunde diskutera i sak utan den nedlåtande och raljanta tonen.

Och snälla Micke, prata inte om spammande, du har vid ett flertal ggr själv blivit raderad av Hax, eller så brukar du radera dina egna inlägg när du vaknar till emellanåt och ser hur du grisar ner i kommentarsfälten.

Micke sa...

ag påpekade det i syfte att ge Hans en komplimang för Hans öppna sinne och för att låter alla komma till tals
-------------------------

Slickadet klär dig inte.

Christoffer sa...

Nja, Hans. Jag tror nog faktiskt att Åsa Romson gick för långt denna gång. Många drar nu öronen åt sig och undrar vad detta egentligen är för retorik från ett parti som på senare år var måna om att framställa sig som regeringsdugliga. Både svenskans Maria Ludvigsson och DN:s Erik Helmerson har satt ned foten. Det finns tack och lov de som inser att det inte är ok att uttrycka sig så här.

Amnexis sa...

Micke:

Jag kör inte slickat, min frisyr är långhårig och naturell. Rök en joint och slappna av Micke, det är sommar och fint väder.

Micke sa...

Nja, Hans. Jag tror nog faktiskt att Åsa Romson gick för långt denna gång. Många drar nu öronen åt sig och undrar vad detta egentligen är för retorik från ett parti som på senare år var måna om att framställa sig som regeringsdugliga. Både svenskans Maria Ludvigsson och DN:s Erik Helmerson har satt ned foten. Det finns tack och lov de som inser att det inte är ok att uttrycka sig så här.
---------------------------
Vägt mot det svenska politiska genomsnittet så är hon inte mer extrem än vilken libertarian eller fascist som helst.