måndag 19 december 2016

Postmodernismen och faktaresistensen


Samhällsdebatten präglas mycket av begreppet "faktaresistens" just nu. I många större medier hävdas att vi lever i en tid där lögner i sociala medier får allt större påverkan på människors verklighetsuppfattning och till och med på utfallet av demokratiska val (det var därför Trump vann, ska vi förstå).

I reportage efter reportage har Aftonbladet skildrat en samtid präglad av falsarier. Peter Kadhammar beskriver den faktaresistenta och hatiska rörelsen som en stor grupp män "med mjäll på axlarna och med galen blick". Mot denna otäcka rörelse står givetvis de vita riddarna inom mainstreammedia, det vill säga de rättroende på DN, Aftonbladet, Metro, Sveriges Television, UR och Sveriges Radio. Journalister som säger "hen" och röstar på ungefär samma partier. Som delar en värdegemenskap som de nu ser ifrågasatt av alltfler. Som ser sig själva som en vital del av den västerlänska demokratin.

Det är intressant att landets stora medier plötsligt har fått upp ögonen för värdet av fakta. Under lång tid har det nämligen varit berättelsen som intresserat svenska journalister. Inte torra, tråkiga faktapresentationer. Detta såg vi inte minst prov på under 2015 när medierna fylldes av reportage om enskilda asylsökande och DN släppte alla tyglar och gick över till någon sorts kampanjjournalistik. Då spelade fakta ingen roll. Då var det journalistiska uppdraget att vrida och vända på perspektiv, att få fram olika åsikter, inte vatten värt.

I dag låter det annorlunda. Nu vill såväl DN som Aftonbladet plötsligt dra en lans för vetenskaplighet och faktabaserad nyhetsrapportering. Det är ju bra. Men det krävdes alltså ett växande antal alternativa medier och ett fallande förtroende för att de gamla medierna skulle vakna upp och inse att de håller på att bli mer och mer irrelevanta.

Det som kallas faktaresistens har emellertid inte uppstått genom uppkomsten av sajter som Avpixlat, Fria Tider och Nyheter24. Lite beroende på tidsperspektiv skulle vi med rätta kunna peka ut historiens alla religiösa företrädare som de faktaresistentas föregångare. Men om vi för enkelhetens skull håller oss inom vår moderna tidsålder är det faktiskt postmodernisterna som bär skulden för att respekten för fakta har blivit en bristvara i det västerländska samhället.

Upplevelser, känslor och berättelser har sedan länge ersatt konkreta fakta i journalistiken. Vi är på god väg dit även inom akademin. Nationalekonomi har klassats som ett högerpåfund som man kan förkasta i sin förståelse av ekonomins lagar. Extremfeministerna har å sin sida gjort sitt till för att undergräva vetenskapen som helhet genom att utpeka den som "patriarkal" och inrätta en sorts modern efterföljare till parapsykologin: genusvetenskapen. Det öses forskningsanslag in i denna "vetenskap" just i detta ögonblick.

Detta smittar av sig på människors medvetande och beteende. Hur ofta får vi inte höra från den ställs mot väggen med frän kritik att "det är din berättelse". Rikspolischefen själv har detta språkbruk. Det finns ingen sanning, vår tillvaro är bara en samling berättelser och upplevelser. Och alla har rätt till sin egen.

Ett färskt exempel på hur liten journalistiken har blivit är DN:s intervju med migrations- och justitieminister Morgan Johansson med anledning av de pågående avvisningarna av afghaner som fått avslag på sin asylansökan. Ministern får frågan om han inte skäms att Sverige inte har tagit emot fler asylsökande och journalisten undrar vad Johansson vill säga till de afghaner som har fått avslag. Som så ofta ställs enödga frågor ur ett enda perspektiv. Jag tror att detta exemplifierar exakt det många nyhetskonsumenter är urless på.

Det växande gapet mellan innerstadsjournalister och vanliga medborgare har gett mainstreammedierna en käftsmäll, och det är enbart positivt. Deras mål att bevara status quo kommer inte att infrias. Jag tror att de är livrädda för att förlora både anseende och inflytande och att det höga tonläget bekräftar detta. Ansvariga utgivare gör bäst i att börja brainstorma kring hur deras publikationer ska bli relevanta igen i stället för att skälla ut alla som slutat bry sig om dem.

Peter Kadhammar är ändå inne på något i sin avslutning:
Men i långa loppet går det inte att förlita sig på allmänhetens goda vilja. Hur ser den ut om fem år, om vi har lågkonjunktur, upplopp i förorterna och marscherande högerextremister som ska försvara den ariska rasen? Varje samhällsbygge kräver lagar, regler och verktyg för att upprätthålla dem – kallt stål.
Ja, ett rimligt samhälle kräver lagar (inte många, bara tydliga) och verktyg för att upprätthålla dem. Det är därför en smula ironiskt att det är just i Aftonbladet - relativismens högborg - som vi får läsa detta. Just den tidning som drivit på för en politik som möjliggjort upplopp i förorten, medborgargarden och en polis som tappat kontrollen och förlorat de kriminellas respekt.

Jag har skrivit det många gånger tidigare och det förtjänar att upprepas: det land som inte tar sig självt på allvar förtjänar inte bli taget på allvar av någon annan heller. Det kanske tål att tänkas på även för de stora mediehusen.

Tidigare bloggat:
När privilegierna hotas

14 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo Hans!
Men märk väl att
"Nu vill såväl DN som Aftonbladet plötsligt dra en lans för vetenskaplighet och faktabaserad nyhetsrapportering."
bara betyder att det är DN och Aftonbladet som ska avgöra vad som är vetenskaplighet och faktabaserad nyhetsrapportering.Det är grundförutsättningen liksom, applåderad av ABK och sittande regering.

Anonym sa...

Ser man på.Putins troll avgjorde inte det amerikanska valet enligt DN.Eller är det kanske bara resultatet av en vit helg när det skulle behövas minst en månad?
http://www.dn.se/ledare/signerat/gunnar-jonsson-putins-troll-avgjorde-inte-usa-valet/

Anonym sa...

Bravo Hans!
Men märk väl att
"Nu vill såväl DN som Aftonbladet plötsligt dra en lans för vetenskaplighet och faktabaserad nyhetsrapportering."
bara betyder att det är DN och Aftonbladet som ska avgöra vad som är vetenskaplighet och faktabaserad nyhetsrapportering.Det är grundförutsättningen liksom, applåderad av ABK och sittande regering.

Anonym sa...

Jaja - om DN nyktrat till så är Aftonbladet tillbaks vid stambordet igen.USA:s valsystem är kass eftersom det inte är som det svenska och Trump är kass eftersom han inte är Stefan Löfven coh det är bara Aftonbladet som berättar sanningen.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article24121007.ab

Anonym sa...

"Jag tror att de är livrädda för att förlora både anseende och inflytande och att det höga tonläget bekräftar detta. Ansvariga utgivare gör bäst i att börja brainstorma kring hur deras publikationer ska bli relevanta igen i stället för att skälla ut alla som slutat bry sig om dem."

Msm ser inte sin roll som att informera folk utan dom ser sig som ett moraliskt maktverktyg som ska styra folket rätt.
Det kommer antagligen bli väldigt brutalt när dom försöker behålla den makt dom är på väg att förlora. Staten har ett tydligt intresse att stöda dom.
I tyskland pratas det om fängelsestraff för "ryktesspridare" och vi har Bah kunke.
Håll i hatten.

Magne sa...

Och jag som inte förstått det där med "arga vita män". All fakta pekar på att arga svarta män är mer utbrett. Statistik från bl.a. våldsbrott, mord och skjutningar säger att svarta män är mycket argare och våldsammare än vita män. Men varför ger DN en bild att vita män som röstar på populister är arga, när de svarta männen som röstar på Demokraterna (ca 90 %), är mycket argare och dessutom våldsammare?

Som vanligt är det mycket fejknyheter på DN o SVT.

Anonym sa...

Hej.

Jag ser en parallell med när kyrkan tappade makten över folkets tankevärld. Då kom en våg av helvetespredikningar över Europa, i såväl protestantiska som katolska länder. Därefter tappade kyrkan mycket makt till den framväxande sekulära (jämfört med sin egen tid) nationella skolan.

Har vi tur, och är envar idoga med att inte ge tappt i spridandet av nyheter och diskuterandet (eller borde jag säga diskursandet?) av verkligheten och samtiden, så kanske vi kan få samma effekt gentemot nutidens prästerskap och besvärjare.

Journalister, som de på DN och Aftonbladet, är ju präster i en kyrka där de själva är Ordet, Sanningen, och Domaren.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 18.11,

"Det kommer antagligen bli väldigt brutalt när dom försöker behålla den makt dom är på väg att förlora."

Ja, det kan man lugnt utgå från! Räkna med att en del dissidenter kommer att åka i fängelse under nästa år.

@ Magne,

"Statistik från bl.a. våldsbrott, mord och skjutningar säger att svarta män är mycket argare och våldsammare än vita män."

Helt rätt! Grov våldsbrottslighet i USA är helt dominerad av svarta, trots att de bara är lite drygt 10% av befolkningen. Att segregera sig är bokstavligen en fråga om liv och död för de vita. De städer och områden med svart majoritet är helt overkligt farliga, väl i klass med många krigszoner.

Att sen DN och övrig "liberal" media skriver som de gör, bottnar väl i någon fantasi om att det är de vita männens fel att de svarta männen är våldsamma.

Ett lättsamt sätt att få lite inblick i USAs problem är att se serien "The Wire". Den rekommenderas varmt!

Anonym sa...

"Kallt stål"

Lustigt sammanträffande att Aftonbladets Peter Kadhammar i sin upprördget nu hemfaller åt samma språkbruk som han använde på sin tid på tidningen Gnistan (KFML/SKP = Kommunistiska Förbundet Marxist Leninisterna /Sveriges Kommunistiska Parti)

Anonym sa...

Det kalla stålet är väl tänkt för oss oppositionella?

Anonym sa...

Det växande gapet mellan innerstadsjournalister och vanliga medborgare har gett mainstreammedierna en käftsmäll, och det är enbart positivt.

Det vore förstås positivt om det ledde till reflektion och omprövning. Men vem skulle stå för det? Journalistkåren är i praktiken en sekt, och kommer att agera som sekter alltid agerar när de känner sig trängda. De kommer att sluta sig samman och bli än mer radikala.

Möjligen kommer vi att se skrået splittras i olika sekter som 70-talets bokstavsvänster.

Anonym sa...

Multikulti...lastbilsattack i Berlin med 9 döda än så länge och 110 av 114 festivalanmälningar nedlagda.Populisterna fattar inte hur bra det går nu och Eliasson sitter kvar.

Anonym sa...

Bra skrivet !
Det är skrattretande hur postmodernisterna, som har förnekat värdet av fakta, nu helt plötsligt skriker efter fakta när deras politiska motståndare har börjat använda deras
egen retorik där dina känslor är lika mycket värde som riktiga fakta.
Pelle2

Anonym sa...

BBC:
"They have detained the driver, who security sources reportedly say is an Afghan or Pakistani asylum seeker.

He arrived in Germany in February as a refugee, the DPA news agency said."

http://www.bbc.com/news/world-europe-38375555

Alt Media:

"Aftonbladet: Därför mörkar vi att gärningsmannen är afghan"

http://www.friatider.se/aftonbladet-d-rf-r-m-rkar-vi-att-g-rningsmannen-r-afghan