torsdag 15 december 2016

Politiker måste sluta syssla med trams


Sverige står inför en rad stora bekymmer på både kort och lång sikt. En perfekt storm av misslyckanden, omständigheter och självförvållade problem har gjort att dagens och framtidens politiker kommer tvingas slåss på flera fronter samtidigt. Det är bostadskrisen, rekryteringspaniken inom vården och socialtjänsten, polisens kris, det växande utanförskapet, kvinnoförtrycket i landets förorter och så vidare.

Allt detta måste bemötas med vettig politik i någon mån (ibland är lösningen mindre politik, men även detta kräver i förstone politiska beslut). Vad gör då politikerna? Jo, de fortsätter att fokusera på trams och symbolfrågor. Med i senaste budgeten, där det sparades friskt för att komma i närheten av balans efter de enorma hål som migrationspolitiken grävt, fanns det vänsterpartistiska förslaget om gratis glasögon till barn. En oerhört märklig prioritering.

Under onsdagen presenterade regeringens utredare förslaget på en diskrimineringsnämnd. Tanken är att den som känner sig diskriminerad ska kunna vända sig dit i stället för att få upprättelse i domstol. Utredaren Anna Karin Lundin säger att "det är svårt att gå till domstol utan juridisk hjälp, juridisk hjälp kostar pengar, och man riskerar också att få betala motpartens rättegångskostnader."

Ja? Det är så det fungerar i en rättsstat. Bevisen för en påstådd händelse ska prövas av en rättslig instans. Förloraren får betala. Nyligen förlorade familjen till en mördad kvinna i domstol. Saken gällde ett skadestånd för den smärta som de efterlevande åsamkats. Familjen förlorade och tvingas därmed betala mördarens rättegångskostnader. Oanständigt? Det kan man tycka i detta enskilda fall, men frågan är om alternativet hade varit en "skadestånd för mordoffers anhöriga"-nämnd? Varför inte inrätta en misshandelsnämnd, en rånnämnd och en kasta gatsten på polisen-nämnd?

Ännu ett annat exempel på hur den sittande regeringen ägnar sig åt trams i stället för de viktiga kärnuppgifterna är att den föreslår en ny jämställdhetsmyndighet. Gudrun Schyman, som länge drivit kravet, jublar. Eftersom Göteborg har ett nationellt sekretariat för genusforskning väntas myndigheten hamna där. 75 anställda, säkert samtliga med genusutbildningar i sin Fjällrävenryggsäck, ska därmed ägna dagarna åt "professionell styrning", enligt den ansvariga ministern.

Svenska politiker har under alldeles för lång tid vant sig vid att syssla med trams. Även när landets basala funktioner - polis, vård, skola, bostadsförsörjning - är i kris eller under mycket hård press väljer alltså den rödgröna regeringen att lägga krut på symbolpolitik och rent strunt.

Det skulle inte förvåna om Sveriges regering och riksdag vid ett akut krigshot skulle ägna tiden åt att debattera fler pappadagar i föräldraförsäkringen och krafttag mot så kallad sexistisk reklam. Det tycks nämligen alltid finnas tid över för trams. 

18 kommentarer:

Magne sa...

"75 anställda, säkert samtliga med genusutbildningar i sin Fjällrävenryggsäck."

Verkar inte bara vara jag som höjer på ögonbrynen, när en person med fjällrävenryggsäck kommer mot mig.

Fd moderat sa...

Om svenska politiker hade jobbat på Titanic när den var på väg att sjunka hade de diskuterat vilken mat som skulle serveras dagen därpå i restaurangen.

Hans Li Engnell sa...

Verkar inte bara vara jag som höjer på ögonbrynen, när en person med fjällrävenryggsäck kommer mot mig.

They're everywhere!

Anonym sa...

Har man ingen aning om vad man skall göra åt de allvarliga problemen så kan man ju alltid bli expert på trams och briljera med sina kunskaper och sin beslutsamhet inom ämnet.

Hur många behövs det som säger att kejsaren är naken, det är ju rätt uppenbart att så är fallet!

Anonym sa...

Förutsatt att politiker vill något ja!
Är inte så säker på det faktiskt.
Att tramsa lite gör ju att man ser ut att jobba för pengarna...

Anonym sa...

"Ny studie: Hälften lockas inte av traditionella medier "

"Hälften av nyhetskonsumenterna i Sverige lockas inte av de traditionella medierna och var femte har inget förtroende för de dem."


http://www.svt.se/kultur/ny-studie-halften-lockas-inte-av-traditionella-medier

Anonym sa...

Löfven är upprörd över att man angriper ambulanser i Aleppo.Här hemma går det bra.Visst Löfven säger att han är upprörd, men sen händer det just inte så mycket mer för Löfvens del.Vare sig i Malmö eller Aleppo.

Anonym sa...

För Löfven kommer ingen tomte i år.LO sparkar honom på pungen i stället.Ett hårt paket för Steffe som han inte önskat sig.Inte blir det bättre av att MP ser ut att spricka lagomt till kongressen eftersom en samling tomtar sätter sig i skogen för en dissident-konferans.Åkesson fortsätter pesta stackars AKB.Hon kan få allt stöd i världen bara hon fortsätter med sin nya linje.Läget blir nästa outhärdligt för AKB.Hålla fast vid sin nya linje? Vem tror den där Jimmie Åkesson att han är egentligen? Tomten? För C och Annie Lööf hopar sig orosmolnen.De har blivit medias gunstlingar och alla vet hur det går då.Den sortens klappar höll sig Maud Olofsson för god för och se bara hur det gått för henne.Miljonär och allt och det utan att ha gått till FI för det.
Våra politiker har det tufft.Så tufft att det behövs särskilda regler för att skydda stackarna från tomtens alla alldeles för hårda paket.

Anonym sa...

Hej.

Den psykologiska förklaringen är vulgärt enkel:

Det finns vissa saker vi inte kan tänka oss att överväga, när vi är i ett tillstånd där vi har möjlighet att göra mogna informerade överväganden - men som vi i en akut situation kan påverkas till att välja.

Till det kommer att vi kan övertygas om någontings giltighet och riktighet av av oss godkänd auktoritet, och därmed rättfärdiga inför oss själva.

I grupp medför detta, som vår riksdag och regering demonstrerar, att även om man ser situationen sådan den är, så kan man inte i grupp sätta sig över gruppens auktoriteters konsensus om vilka ageranden som är lämpliga eller möjliga att tänka. Därmed blir lösningen för gruppens individer att tillsammans göra saker som påvisar hög och via ord bekräftas vara viktig aktivitet - något som i mikroformat kan observeras exempelvis vid utrymning eller då fartyg är i nöd: man klär sig ordentligt och rättar till slipsen i ett försök att inte drabbas av total panik, trots att man står i vatten till anklarna medan skutan brinner.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

”Den visar också på att det finns en grupp som är väldigt högljudd i sociala medier och som anger tonen där. Och det finns en risk att vi likställer folkopinion med vad som delas väldigt mycket och hörs väldigt mycket”, säger DNs chefredaktör Peter Wolodarski till SVT.
http://www.journalisten.se/nyheter/sa-manga-har-inget-fortroende-medier

Anonym sa...

"Svenska politiker har under alldeles för lång tid vant sig vid att syssla med trams."

Det har ju varit en framgång för deras karriär hittills. Bara väljarna som kan ändra det beteendet, om dom vill.

Anonym sa...

Andra som sysslat med trams drabbas.Politikerna borde kanske fundera över det?

"Sparpaket på Expressen"
"Expressen vägrar uppge hur många tjänster det handlar om."

http://www.journalisten.se/nyheter/sparpaket-pa-expressen

Anonym sa...

I ett land som Sverige får en man som Karl-Petter Thorwaldsson klassas som ett geni.
Han har kommit på att det finns vita dumma bonnkaniner som arbetar och som är med i hans organisation och betalar hans lön.Det ville han snabbt berätta för sin kompis Stefan för att samma ena är med i Stefans parti och därför valde Karl-Petter att gå ut i tidningarna.Annars brukar vanligen på-komningar hemligstämplas för att ingen ska veta att man kommit på nåt.
Med Karl-Petters feta lön kan man snabbt bli rasist-nazist nämligen om det krävs.Vad det gäller Stefan är det ingen som vet som vanligt.Det är nämligen hemligt.

Anonym sa...

AKB kunde ha satt stopp fö SD för länge sen och i MP är det sams i sandlådan, Kumbaya och kolbitar.Jag skulle lätt rösta på en stark man som pekade med hela handen och visste vad han ville.
Hattifnattarna som sitter nu vet ju inte ens det.Vad kan inte gå fel då?

Björn i Bromma sa...

Det hela påminner om den där Monty Python-sketchen `The Departement of Funny Walks`.

Anonym sa...

Tyvärr sysslar många av våra politiker med mängder av "hjärtefrågor", som de flesta av oss både kan ha och vara utan. Nu blir det problem när dessa "hjärtefrågor" tar utrymme från viktiga frågor. Det kan till och med bli så att vi röstar på vilket annat parti som helst, bara det är fritt från dessa oväsentliga "hjärtefrågor". Är vår demokrati värt detta?

Anonym sa...

Stefan är glad.Före halvårsskiftet 2017 kommer EU att vara överens om sitt nya asylsystem har man bestämt på ett möte i EU.Stefan är glad
Då kommer de andra ta det ansvar den humanitära stormakten tycker att de borde ta och legat i framkant för.Man kan säga att Stefan är glad för att EU kommer följa efter den svenska framkanten.Det kan man säga ända till halvårsskiftet 2017.I varja fall om man heter Stefan Löfven.

Anonym sa...

Rubrik på Svenska Dagisbladets hemsida: "Baylan: Energiforskning ska bli mer jämställd"

Politiker måste verkligen sluta syssla med trams.