torsdag 8 december 2016

KD gjorde sig plötsligt ännu mer irrelevanta


Kristdemokraterna kämpar för sitt liv som riksdagsparti. Partiet strider febrilt för att förmedla något slags existensberättigande till väljarna.

Även om KD under Ebba Busch-Thor har tagit flera steg i rätt riktning har det inte vänt, och nu är snart alla vägar prövade. Busch-Thor sade i senaste partiledarduellen i TV4 att hon "har en plan". Med detta i åtanke förvånar det kanske lite grand att partiet trummar på med lite gammal hederlig moralism.

KD har nämligen plockat upp den gamla frågan om att förbjuda svenskar att köpa sex utomlands. Idén har lagts fram av kvinnosaksgrupper, av Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och nu av regeringspartierna. KD öppnar alltså upp för att stödja denna rent ut sagt puckade idé.

Jag har argumenterat emot lagförslaget förut och kan göra det igen. Idén med att stifta en lag som förbjuder svenskar att köpa sex i länder som tillåter det är idiotisk eftersom det betyder att svensk lag skulle trumfa lagen i det land där sexhandeln sker. Till och med Beatrice Ask, knappast en vän av vare sig rättssäkerhet eller fri sexhandel, begriper varför detta är problematiskt.

Rimligen måste andra länder kunna göra likadant, vilket skulle öppna upp för ett förbud mot aborter för polska turister i Sverige, dödsstraff på homosexualitet för iranska hbtq-personer som vistas på svensk mark och så vidare. Månne skulle den iranska regimen, för att tala på Kristdemokraternas språk, hävda att en sådan lag kan få "en avskräckande effekt" mot att ägna sig åt homosexuella aktiviteter på semestern.

Det andra motargumentet är att lagen förstås skulle bli helt verkningslös. Lagstiftare ska inte sitta och stifta lagar mot sådant som inte går att beivra. Och partier ska inte ägna sig åt sådant här meningslöst trams - i synnerhet inte när de borde slåss för att överleva.

Eller som en god vän sade angående en annan korkad lag (den så kallade "gravfriden" över Estonias vrak): "Man kunde lika gärna förbjuda svenskar att äta blockchoklad i Kongo."

Kristdemokraterna har just påmint oss om varför det inte går att rösta på dem. Jag antar att jag borde vara tacksam.

Tidigare bloggposter i ämnet:
Om sexköpslagen

36 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska politiker är fantastiska. Idag, när vår polis inte har tid att förhindra mord i våra förorter utan måste jaga de som klappar tjejer på ändan. Då kommer ett förslag som kommer att lasta ner polisen med mängder av resultatlösa förhör.
Sedan inser de flesta att svenska politiker är inkonsekventa. Låt mig ta några exempel. I våra kommunen finns det tjänstemän som jagar våra djuruppfödare för att försäkra sig om att djuren behandlas väl tills de blivit slaktade. Sedan köper kommunerna in kött till skolor, äldreboende och sjukhus från utlandet där djuren oftast inte behandlas som i Sverige. Borde inte kommunerna vara konsekventa och köpa in kött från djur som behandlats väl? Det talas om att kvinnorna på bordellerna är utsatta för människohandel. Vad tror ni att chaufförerna inom färdtjänsten är när de arbetar för en timlön på 27 kronor? Vi köper kläder från "lågkostnadsländer". Hur tror ni att textilarbetarna har det där? Lite då och då kan vi läsa om att textilarbetare brunnit inne på de fabriker där de arbetat eftersom de var inlåsta. Vi får höra att män kidnappas och placeras på fiskebåtar som inte går i hamn. Där får de arvet som slavar och fisken de fångat återfinns i svenska konserver och frysförpackningar. Är det bara kvinnor som är offer för människohandel? Sedan finns ju exempel på offentliga byggen där inhyrd arbetskraft arbetat för slavlöner under slavliknande förhållanden. Hur ser det ut in det svenska jordbruket? På vissa ställen verkar det som om staterna kommit tillbaka, fasade talar inte svenska längre. Hur är det med utländska lastbilschaufförer? Listan på människor som far illa pga svenskar kan göras mycket längre och det är bara att inse att vår svenska elit är mycket inkonsekvent.

Anonym sa...

Hej.

Så symboliskt av 'kådisarna'. Varför inte föreslå en lag som förbjuder brott mot andra lagar, på en gång?

Fast det kanske är medelålders vita kvinnor som ägnar sig åt sexturism i Afrika man är ute efter?

Det är ju så det är, att det vi inte kan påverka, eller tänka oss att påverka, ignoreras till förmån för det symboliska - ungefär som att välja böner framför bönor när man är hungrig.

Skall vi ha ett förnuftsbaserat samhälle är jag tveksam till om partidemokrati i sin nuvarande form kan få lov att finnas: Kd är bara det senaste exemplet.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Ps Den där bilden 'Bli stor - i mig', var kommer den ifrån? Säg inte att det är en riktig slogan för ett parti, för då tror jag solen gick upp i norr! Ds

Anonym sa...

Ursäkta PC den ändrar stavningen i bästa välmening

Anonym sa...

Det är dags att (kd) somnar in för gott 2018.
Ett parti som valde en socialistisk vänsterliberalism agenda istället för att ta en högerposition när moddarna gick vänsterut 2002 med Reinfeldt.

Anonym sa...

Kanske kunde man passa på att skriva en lag om att det är förbjudet, ja rent kriminellt, att bryta mot lagen också i Sverige? Eller är det som vanligt så att vi inväntar att dom andra ska ta sitt ansvar först?

Sven-Hassan sa...

@Anonym 12:04

"Är det bara kvinnor som är offer för människohandlel?"

Enligt rådande feministisk doktrin kan kvinnor endast vara offer.

Anonym sa...

Alltså svensk lag och svensk lag, det beror väl lite på det numera?

"Den som misstänks för att ha utfört själva mordet är en 19-årig man som var vän med offret.

Han är ensamkommande flyktingbarn precis som offret. De har inte bott på samma asylboende, men umgåtts, säger kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg."

Varför skulle KD:s förslag vara annorlunda? Kan man inte bara säga att ibland kan det vara olagligt om det inte är lagligt och tvärtom och när vilket är vilket går inte att veta så noga?
Det skulle ju stämma i varje fall?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article24064863.ab

Anonym sa...

Väntar fortfarande på lagen om att det är förbjudet att vara kriminell i Sverige.

Fd moderat sa...

Om sexköp i ett land är tillåtet lär inte polis eller myndigheter bry sig om att spana efter svenska sexköpare. Skulle den prostituerade fråga om pass och hota med polisanmälan?

Anonym sa...

En ny lag bör följas upp med tillskjutna resurser till polisen, domstolsväsendet och kriminalvården för att kunna upprätthålla densamma. Är det för dyrt får man börja skära i andra lagar, annars urvattnas lagboken succesivt i praktiken till en samling rekommendationer då risken att straffas är obefintlig.

/Lasse

Björn i Bromma sa...

Håller man på med `icke-frågor`så får man ligga som man bäddar.

A nonym sa...

Du menar väl att de menar att vara kvinna är per definition att vara ett offer.

Anonym sa...

Även Sverige måste hålla gränsen säger Annie Lööf.Annars vore ju KD:s stöd till vänsterförslaget redan överspelat eftersom Sverige skulle kunna ligga utomlands.Det är så härligt att tänja gränser och vara om normkritisk om man är det på ett normalt sätt.
Själv ska jag reklamfota en svart liten pojke i nioårsåldern som är utklädd till Lucia och har betald sex med en medelålders vit man som är utklädd till Muhammed utomlands.Åhléns är jäddrigt intresserade bara inte någon näthatar så man inte får sälja...

Anonym sa...

Det är lönsamt för svenska politiker att pyssla med (Farliga) tramslagar. Kostnadsminimering och röstmaximering samtidigt- i en puritansk kultur! /Nietzsche

Anonym sa...

Vänta bara, det är inte sista steget. Snart får svenskar bara resa utomlands i grupp, och är du man måste du ha en politisk ledsagare med dig. Det var ju för övrigt KD som ville förbjuda ensamma män att resa till Thailand på 90-talet. Detta parti har liksom övriga sjuklövern, en totalitär människosyn. Människan är statens egendom. Boskap.

Polisen utreder inte brott i delar av Sverige, men sexköp utomlands verkar viktiga. Man vaknar varje dag till en surrealistisk mardröm i det här landet. Vad är fel med svenska folket som inte sätter stopp? Nu ger de sig på yttrandefrihet och demokratin också enligt senaste trenden.

Kiss Sweden goodbye! Tur att man har dubbla medborgarskap iallafall! Jag funderar allvarligt på att skippa det svenska. Men då mister jag rösträtten här... Så jag väntar tills efter 2018 iallafall. Svenska kyrkan har jag redan lämnat.

Anonym sa...

Det råder groteska problem inom snart sagt samtliga samhällssektorer. För att kunna lägga fram ett politiskt förslag med en enkel lösning får man därför gripa efter icke-frågor. Och då är det praktiskt med frågan "sexköp utomlands", eftersom man kan ge ett enkelt svar (förbud) utan att förbinda sig själva eller någon svensk myndighet att följa upp det (eftersom det inte går). Jag antar att övriga partier är mycket avundsjuka på KD nu för deras lysande idé. Det viktiga är inte vad man säger, utan att man säger något i dagens ytliga, mediala verklighet.

KD har nu själva gjort sig mer relevanta än de var innan.

P.N. Grata

Anonym sa...

@ Rikard

Bilden "Bli stor i mig": http://ws.livetsord.se/bli-stor-i-mig.html Jag var också rädd först för att det någon politisk kampanj. Jag anar dock någon baktanke med att Hans valde just den bilden, men är lite för pryd för att gå in på varför.

Är du före detta lärare nu, Rikard? Fått nog till slut?

Anders Eriksson

Anonym sa...

DN går full Arnstad!
”Sista striden är här”.HÄRLIGT!!!!
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/i-hogerns-tyckarbubbla-gar-sverige-alltid-under/

Hans Li Engnell sa...

Jag anar dock någon baktanke med att Hans valde just den bilden, men är lite för pryd för att gå in på varför.

Du är på rätt spår, kan man säga.

Anonym sa...

Den enda gruppen spm har ett direktintresse i frågan är sexköparna (om vi bortser från utländska sexarbetarnas förluster.) Eftersom denna grupp är stigmatiserad och att det är stigmatiserat att offentligt sympatisera med dessa grupper - är marginalkostnaden väldigt låg. På pluskontot kommer röster från alla moralister och/eller feminister. Givet pluss för politikerna. Det intressanta är vid vilken punkt är marginalvinsten 0. När man avrättar sexköpare offentligt? /Nietzsche

Anonym sa...

Nästa steg blir att förbjuda cancer och dåligt väder, eller?

Anonym sa...

Ett konservativt parti, som jag trodde att KD var, bör väl visa återhållsamhet i sådant som rör lagstiftning. Eller?

Anonym sa...

Hej.

@Anders Eriksson:

Japp, jag har fått nog av den kommunala skolan. Blir det arbete som lärare i framtiden så blir det hos kursanordnare eller på friskola, men i nuläget känns truckförare eller gatsopare mer sannolikt.

Å andra sidan är jag periodare när det gäller att vara lärare: efter ett tag får jag 'katederklåda' som en kollega kallade det. Själv tror jag det är sunt att jobba 'på riktigt' emellanåt då man snabbt blir en smula institutionsskadad inom skolan, så "Orsa kompani lovar ingenting bestämt".

Ang. Hans inlånade slogan: jag har börjat lära mig att den här bloggen, den måste man stundom särskåda och utsätta för ingående okulärbesiktning.

Jag tycker det är synd att samtliga partistrateger verkar komma till samma slutsats - att det är 'mittre samverkan' som är den enda vägen, och att mest i mitten är bäst. Både de och partiledningarna måste ha en stark förmåga till partitionering av det sagda och det gjorda i sina individuella och kollektiva självbilder.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

@anonym:
Detta parti har liksom övriga sjuklövern, en totalitär människosyn. Människan är statens egendom. Boskap.


På vilket sätt har inte kommunisterna en totalitär människosyn?
Sveriges riksdag består som bekant av 7 olika smaker av sosseparti och ett kommunistparti. Att intala sig något annat är rent självbedrägeri.

Anonym sa...

"På vilket sätt har inte kommunisterna en totalitär människosyn?

Sveriges riksdag består som bekant av 7 olika smaker av sosseparti och ett kommunistparti. Att intala sig något annat är rent självbedrägeri."

Jag har inte hävdat något annat. Kommer ändå att rösta på SD i valet, och aldrig någonsin igen lägga en röst på sjuklövern. SD är enda sättet att markera mot ett antidemokratiskt etablissemang och vänstermedia på ett sätt som verkligen känns.

Jag skiter i Sverige nu och har givit upp hoppet om förändring. Nu återstår bara att sätta så många käppar i hjulet som möjligt för den sittande regimen. Så långt har det gått, och är det självklara resultatet när etablissemanget tystar oliktänkande. Samhällskontraktet är brutet.

Anonym sa...

Ser att "den S-märkte statsvetaren", VU-medlemmen och gamla kommunisten Ulf Bjereld drar ut och försvarar Fredrik Reinfeldt i dag.Tror att partiet börjar bli rätt nervösa nu.Backa Reinfeldt blir nya #.

Anonym sa...

@ Anonym 20:06

"Jag skiter i Sverige nu och har givit upp hoppet om förändring. Nu återstår bara att sätta så många käppar i hjulet som möjligt för den sittande regimen. Så långt har det gått, och är det självklara resultatet när etablissemanget tystar oliktänkande. Samhällskontraktet är brutet."

Det är på pricken vad jag också har kommit fram till. Dessvärre håller vänstern (även om de ibland kallar sig "liberaler" och "kristdemokrater") på och förstör ganska många andra länder också, så antalet nödutgångar från detta helveteshål blir allt färre.

P.N. Grata

Anonym sa...

Om det finns några skarpare hjärnor på MSM
så borde de sätta sig ner och fundera
över de fantastiska nederlag de åker på gång på gång.
Efter den senaste tidens skriverier om SD:are som hängts ut
och drevats sönder och samman går SD upp nästan 1% i senaste demoskop.
Vad säger det?
Vad betyder det för journalistkårens anseende?
Vad betyder det för ägarnas plånböcker?
Inte ens en MP:are som Bah Kunke kan hjälpa MSM när de förlorat taget.

Anonym sa...

Ser att Stockholm beslutat sig för att följa i Malmös fotspår.
Men lite mesigt är det allt att inte köpa bostadsrätter för pengarna!

Anonym sa...

Afghanistan-återvändandet börjar bli en jävligt märklig historia.Först är allting klart, sedan är det inte klart för att sedan bli kanske klart.
Då, när det är kanske klart, upptäcker man från Migrationsverket att Afghanistan är farligt och ingen bör skickas dit.
Ganska samtidigt upptäcker SvD att Migrationsverkets tjänstemän aktivistat lite och pumpat PUT till alla som ville ha det.
Alltså samma Migrationsverk som upptäckt att Afhganistan var farligt när det kanske var klart...
Är det tjänstemännen på Migrationsverket som bestämmer i Sverige egentligen?

stefankarlsson sa...

Efter det här förslaget tror jag KD kommer falla under 4%spärren. Inte för att så många bryr sig i just den här sakfrågan (även om de borde göra det pga den principiella frågan om att lagstifta i andra länder), utan för att det indikerar en återgång till kristen teokratisk inriktning. Och i dagens sekulära Sverige finns det inte tillräckligt stöd för det.


Fd moderat sa...

P.N. Grata

Polen kommer inte att vika med sig. Det finns dåliga saker med dem som styr men man kommer inte att tillåta en stor migration från muslimska länder.

Anonym sa...

Reinfeldt har nu full stöttning av Kent Persson och Fredrik Virtanen.
Så var den sagan slut.Totalt slut.Och det var på tiden.

Anonym sa...

Lena Mellin AB står för dagens kanonisation.Reinfeldt är så nära Gud man kan komma på AB.Visst, livet var enklare för översteprästerna på ledarredaktionen på den tiden S och M låg så nära varandra att ett hårstrå skiljde dem åt.Troligen var det lättare i M-toppen också men sedan hände verkligheten och alla blev dysterkvistar över en natt.
I ett Sverige där tjänstemän kan vara aktivister under arbetstid utan konsekvenser är det säkert inte så konstigt att en moderat statschef inte ska ta ansvar för sin politik.I Sverige gör vi ju bara och åt helvete med konsekvenserna.Sedan fortsätter vi som om ingenting har hänt och Reinfeldt brer ut sig i SVT och föreläser om sin framgångsrika tid som statschef.I annat fall kanske någon kommer på tanken att också media har ett fett finger med i den orsakskedja som med sina konsekvenser lett fram till i dag?

Anonym sa...

Hahaha Sydsvenskan slår alla rekord.Det är sociala mediers fel att folk blir stressade inför Jul.Bilder och texter på den perfekta Julen på sociala media stressar sönder det stackars folket.Ja det är ju garanterat inte så att reklamen i tidningar och på tv gör det utan boven är allt det hemska på sociala media med sitt näthat, troll och fejkade nyheter.
Så klart.
För det är ju inte så att media lever på reklam.
Och på sociala media finns bara fejkade nyheter, näthat och troll.
Ja och numera JUL-STRESSEN.
http://www.sydsvenskan.se/2016-12-10/sociala-medier-spar-pa-osund-julhets

Anonym sa...

Ja Sydsvenskan är också skitglada för att lägenhetspriserna i Malmö går upp mer än i övriga Sverige.Fast man undviker förstås att berätta att kommunen köper bostadsrätter för skattepengar i sammanhanget.En och annan får helt enkelt köpa att de inte har tillräckligt många "falaflar" eller ömmande skäl för att få plats.Men så är också Malmö konkursmässigt.Få saker gör Sydsvenskan lyckligare.

http://www.sydsvenskan.se/2016-12-10/malmos-minsta-bostadsratt-till-salu-kostar-13-falaflar-i-manaden