måndag 12 december 2016

Liberaler som nyttiga idioter

(Denna bild uppges vara tagen under Reinfeldts öppna era hjärtan-tal den 16/8 2014.)

Fredrik Reinfeldts eftermäle är uppe för diskussion. Alla positionerar sig. Var han Gud eller Satan? Eller bara en maktpolitiker som smet när det blev för jobbigt?

Den senaste tiden har det blivit tydligt att många moderater öppet börjat ifrågasätta den reinfeldtska migrationspolitiken. Det är bra att det äntligen lyfts på detta lock, under vilket det lär ha kokat och bubblat åtskilligt de senaste åren. Men att personer som var högst ansvariga för den förda politiken på behörigt avstånd nu kommer med bekännelser visar inte på mod. Snarare tvärtom.

Den förre finansministern Anders Borg (intelligent och bra på många vis) riskerar ingenting när han i SVT:s Min sanning medger att politiken borde ha lagts om tidigare och att det var ett misstag att ingå en migrationspolitisk överenskommelse med Miljöpartiet (ett parti han nu kallar "extremt").

Samtidigt säger det onekligen mycket om Reinfeldt när vi ser vilka som rycker ut till hans försvar. Efter att ha varit oerhört kritisk mot Reinfeldt åren 2006-2014, i synnerhet under de fyra första regeringsåren, skickar Aftonbladets ledarsida nu bamsekramar till den förre moderatledaren. Kontraindikatorn Anders Lindberg skickar hyllningar på Twitter, Lena Mellin tycker att "lustmordet" på Reinfeldt är "groteskt" och Fredrik Virtanen föreslår att det byggs en staty av Reinfeldt i hemkommunen Täby.


Har Sveriges största vänstertidning plötsligt börjat gilla jobbskatteavdrag, avreglerad apoteksmarknad, ökad egenfinansiering av a-kassan och RUT-avdrag? Nej, allt handlar förstås om en enda fråga: migrationspolitiken (och därmed indirekt förhållandet till SD). Att Virtanen, Lindberg och Mellin knäböjer för den store landsfadern efter att ha levt på att kritisera samma person när denne var regeringschef säger något om dem som vindflöjlar, men framför allt visar det att det enda som är viktigt för skribenterna på tidningen i fråga är positioneringen till Sverigedemokraterna.

Under alltför lång tid har liberaler låtit sig göras till nyttiga idioter för vänstern genom att beredvilligt köpa den rödgröna problemformuleringen. Det är befriande att detta nu håller på att ändras, även om ett fåtal fortfarande står kvar i de reinfeldtska träskmarkerna (eller om det kanske var på de öppna fälten).

Den moderat som får ta emot hyllningssånger från personer långt ut på vänsterkanten borde rimligtvis börja reflektera över varför de glada tillropen kommer just därifrån och inte från de egna leden.

Det hela skulle kunna sammanfattas som: Visa mig vem som hyllar dig och jag ska säga vem du är. 

Läs även:
I otakt

34 kommentarer:

Anonym sa...

Javisst och Peter Eriksson (MP) satte väl pricken över i:et när han förklarade vems skulden var i Agenda?

Anonym sa...

Reinfeldt får göra det enda raka och gå med i FI.Det verkar populärt i hans kretsar nu för tiden.

Anonym sa...

Man få gå till Dagens Industri för att slippa MSM:s stora nyhet dvs musrestaurangen i Malmö.Inge fejk-nyheter här inte.Musrestaurangen finns ju på riktigt.
Betalar dom skatt? Eller är det ett soppkök egentligen?
Agenda däremot ligger man lågt med.Ledarredaktionernas skarpaste hjärnor filar på upplägg under tiden.Hur ska man få till det utan att det skvätter åt fel håll? Har MP alltid varit emot asylflyktingar och för arbetskraftsinvandring numera? Sumpade Reinfeldt både sitt parti och Sverige för att han personligen inte kunde tåla SD? Lät de nya moderaterna det hända för att Reinfeldt skrämde skiten ur dem?
Heder åt Expressen i varje fall som försöker avleda med en Ekeroth så länge.Ekeroth vill utvisa invandrare som begår brott i Sverige även om de får skit vid hemkomsten.Inte vårt problem tycker Ekeroth, utan bara ytterligare ett skäl till varför en asylant borde följa den svenska lagen.Helt säker på att Expressen satte de skarpaste hjärnorna på den uppgiften är jag dock inte.Ekeroths resonemang har ju helt klart en poäng.Man hade nog tjänat på att skriva om Reinfeldt istället?

Fd moderat sa...

Jag insåg att Reinfeldt inte var riktigt klok när det första han gjorde var att åka till Ronna i Södertälje, ett område som bara består av kulturberikare, och talade illa om Sverige som land. I vilket annat land skulle det kunna hända? Ronna, ett område med hög kriminalitet och många som går på bidrag skulle vara en förebild för Sverige.
Jag är glad att jag aldrig röstade på honom.

Anonym sa...

Japp,musrestaurangen och Ekeroth blir MSM:s stora nyheter i dag.Den första skiter de flesta i och den andra har de flesta inget att invända mot.

/Det blir inte alltid som man tänkt sig!

Anonym sa...

Men var Reinfeldt något slags nymoderat Stalin?
Vilka var i så fall Reinfeldts KGB?
Och vem hans Beria?

Anonym sa...

Vem är Reinfeldt? Har alltid tyckt att han är en otroligt skicklig talare med en spetsig humor men vart står han och vad vill han? Så oförutsägbar. Varför avskaffar han försvaret? Varför håller han ett öppna hjärtan tal som gör att alliansen förlorar makten?

Anonym sa...

På bild i Expressen finns mailet från Ekeroth till Mattias Karlsson.Om allt gått rätt och lagligt till så har alltså någon av herrarna läckt mailet till Expressen.

Utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"Jag insåg att Reinfeldt inte var riktigt klok när det första han gjorde var att åka till Ronna i Södertälje, ett område som bara består av kulturberikare, och talade illa om Sverige som land."

Det var kul att höra att någon människa i Sverige reagerade friskt på det där! Det inträffade ganska kort efter valet 2006 och lyftes fram stort i media. Från mitt perspektiv var det inget oväntat. Såvitt jag kan se har han alltid föraktat svenskarna. Men innan talet i Ronna kan man argumentera för att det var svårt att veta detta om man inte var aktivt intresserad. Media hade helt stängt ner migrationsfrågorna inför valet 2006. Men att någon vanlig, frisk svensk kunde stödja Reinfeldt efter Ronna är obegripligt.

"I vilket annat land skulle det kunna hända"

Svaret på den frågan är klart: inget annat västland. Det kan fungera för extremistpartier på vänsterkanten att uttala sig sådär, men aldrig att en statsminister hade kunnat sitta kvar, för att inte tala om att bli återval. Det är unikt.

Sen blev det faktiskt ännu unikare under valet 2010. Då hade vi två personer, Reinfeldt och Sahlin, som båda hade uttalat sig MYCKET nedsättande om landets majoritetsbefolkning under flera år. Likväl röstade 95% av befolkningen på alternativ som företräddes av någon av dessa figurer. Det är det absolut mest märkliga demokratiska val som har ägt rum i modern tid i den utvecklade delen av världen och borde helt enkelt inte ha varit möjligt. Att försöka fundera hur hur detta kunde inträffa, lär sysselsätta historikerna under mycket lång tid framåt.

Sen är det kanske ännu märkligare att så många blev så förvånade när Reinfeldt kom med sitt öppna hjärtan tal 2014. Jag reagerade inte alls när jag såg det, för det varje ju helt i linje med vad han hade tyckt i många, många år. Men helt plötsligt blev många då upprörda. Jaha, tänkte jag, då kanske de åtminstone slutar rösta på M. Men det blev även då bara en lite andel som vågade ta det stora steget att faktiskt lägga sin röst på ett parti som inte gick till val på att snabbast möjligt ersätta svenskarna i sitt eget land.

Men sen efter valet 2014, då var helt plötsligt nästan samtliga som hade röstat på M helt extremt upprörda på att partiet inte omedelbart gjorde tvärtom mot vad man tydligt hade gått till val på.

Mycket, mycket märkligt land!!!!

Utlandssvensk sa...


Sveriges helt i särklass bästa journalist skriver sen länge endast på den danska bloggen Snaphanen. Hon heter Julia Caesar och har skrivit mycket om Reinfeldt över åren. Nyligen kom hon ut med en lång krönika på ämnet som är mycket läsvärd:

http://snaphanen.dk/2016/12/04/sondagskronika-arvet-efter-reinfeldt/

längst ner länkar hon även till några av de många andra krönikor hon har skrivet om denne den svenska nationens baneman.

Anonym sa...

@ Anonym 12 december 2016 11:02,

David Baas har de nödvändiga kontakterna inom svenska STASI och Bonniers betalar.Men det är ju för svenska rättsprincipers skull så ändamålet helgar medlen.
Ungefär som när Reinfeldt och Peter Eriksson avtalade för att hålla SD borta och se hur bra det blev?

Anonym sa...

I Björklunds och Fridolins skola är man inte så vass på att räkna, skriva och läsa enligt PISA.Desto duktigare är man på konfliktlösning med kniven och baseballträt.Dags att prioritera upp det ämnet?
Under tiden kunde kvällstidningarnas psykologer berätta vad man ska säga till barnen för att de ska förstå hur tryggt det är!

Anonym sa...

@ Utlandssvensk 12:19

"Sen blev det faktiskt ännu unikare under valet 2010. Då hade vi två personer, Reinfeldt och Sahlin, som båda hade uttalat sig MYCKET nedsättande om landets majoritetsbefolkning under flera år. Likväl röstade 95% av befolkningen på alternativ som företräddes av någon av dessa figurer. Det är det absolut mest märkliga demokratiska val som har ägt rum i modern tid i den utvecklade delen av världen och borde helt enkelt inte ha varit möjligt. Att försöka fundera hur hur detta kunde inträffa, lär sysselsätta historikerna under mycket lång tid framåt."

Jag ser inte det som så överraskande.
Lite paradoxalt så har Reinfeldt faktiskt rätt med "Det sovande folket"...
För det är nog så att anledningen till att folk inte reagerar mer är dels att man har haft det i allmänhet bra, och de flesta har inte personligen "drabbats" så tydligt av bieffekterna av migrationspolitiken (och annan politik så klart).
Dels så mörkar politikerna, polisen, och MSM situationen i landet, mycket för att gå motvalls SD.
Dels så har svenska folket blivit sävligt och reagerar naivt och långsamt på händelser numera (välfärdssjukdom?).

Mvh
Magnus Sjöström

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

det kan aldrig ha hänt i världshistorien att de två ledande kandidaterna för den högsta politiska posten i ett land tävlar om att hata sitt land mest. Reinfeldt med sitt tal om att allt gott i Sverige har kommit utifrån. Som om kvinnofriden som onfördes under medeltiden vore en import från något MENA-land. Sahlin talade om att invandrare hade så fina traditioner medan vi svenskar bara hade töntiga. Hedersvåld och balkongflickor är väldigt fina traditioner i så fall.

Anonym sa...

"Expert: Nordström ger Fi trovärdighet och legitimitet".
Klart Annelie Nordström ger trovärdighet och legitimitet.Hon fick ju sparken från Kommunal.
För fiffel och båg och porr och lite sånt.Det ger trovärdighet och legitimitet.I varje fall åt ett parti som FI(Gudrun har ju aldrig varit den som är den om man säger).I varje fall i en oberoende liberal kvalitetstidning som Svenska Dagbladet.
Nyttig idiot skrev Hans, IDIOT först och främst skriver jag.
http://www.svd.se/expert-nordstrom-ger-fi-trovardighet-och-legitimitet

Anonym sa...

"Var han Gud eller Satan? Eller bara en maktpolitiker som smet när det blev för jobbigt?
"

Han är en maktpolitisk quisling , som sökte sig vidare efter att ha orsakat avsedd skada. Nu belönas han av globalistiska maktnätverk för uppskattat illdåd.

Hans kvarvarande handplockade lakejer i partiet jobbar bara med skenförändringar för att lura tillbaka väljare. Vi får se hur många idioter som går på det.

Anonym sa...

Både Ylva J och Margot W på G
igen,
så vad gör allas vår AKB?
Ingenting.
Och ingenting igen.
Igen.
Men tjänar bra betalt i timmen har jag
säger hon till söte maken.
Om bara den där Fredrik
kunde hålla käften
så är det snart 2018.

Utlandssvensk sa...

@ Magnus Sjöström,

"Jag ser inte det som så överraskande."

Nej, tyvärr var det inte alls överraskande. Men märkligt och unikt, det var det!

@ Fd moderat,

"det kan aldrig ha hänt i världshistorien att de två ledande kandidaterna för den högsta politiska posten i ett land tävlar om att hata sitt land mest. "

Jag delar helt den uppfattningen! Sen betraktar jag Mona som närmast sinnesslö men Reinfeldt som slipad, kapabel och ond.

Anonym sa...

Allas lika värde - så om Reinfeldt eller, Gud förbjude, Löfven skulle skjutas av okända attentatsmän här en kväll i december
så skulle en enda polisman avdelas för att utreda mordet och en åklagare skulle förtvivlat gå till pressen och meddela att ärendet snart skrivs av?
Tillåt mig tvivla rätt kraftfullt på det.Nä sådant reserveras för skötsamma medborgare, i det här fallet en skötsam blivande tandläkare i Malmö.En invandrare ovanpå det.Staten som står inför en utmaning avdelar en polis att utreda fallet för mer kan man inte klara trots ministrars och polischefers bedyranden om att allt är under kontroll.Men om nu, Gud förbjude, en Reinfeldt eller en Löfven skulle falla offer för en mördare skulle fallet då avskrivas och Sverige stå inför bara ytterligare en utmaning?

Anonym sa...

En liten terrorfinansiär och miljöpartist....äsch det skriver vi i MSM ingenting om.Det vore inte liberalt faktiskt! Direkt press-o-etiskt!

http://www.gd.se/gavleborg/gavle/gd-avslojar-moskens-talesperson-pa-sapos-lista-over-terrorfinansiarer

Anonym sa...

Nyttiga Idioter?
Hersi också (f.d MP).
"Menar du att det finns en möjlighet att inte hela berättelsen har skildrats i rapporten?

– Ja, det är en helt uppenbar möjlighet.

Vad borde man ha gjort under Awad Hersis ordförandeskap för att undvika de problem som uppstod?

– Med facit i hand borde både vi som opposition och förvaltningen ha gripit in tidigare och satt ramar för vad som är acceptabelt och inte. Under mandatperioden fick vi tidigt varningssignaler och vi borde ha lyssnat på dem. Där måste både jag, oppositionen och förvaltningen vara självkritiska. Men huvudansvaret ligger på majoriteten, säger Ole-Jörgen Persson."

http://www.dn.se/sthlm/extern-rapport-om-awad-hersi-paverkade-inte-beslut/

Anonym sa...

Miljöpartistiske terrorfinansiären på bild med både Mona Sahlin och Stefan Löfven cirkulerar hejvilt - tvärtyst från Aftonblaskan! (& de andra)
Ridå som vi liberaler brukar skriva.

anders sa...

Reinfeldt tycks vara en typisk psykopat enl. min erfarenhet. Borgs och den andre moderatens omvändelse under galgen är inte alls trovärdigt.

Anonym sa...

Och sossen Adrian Kaba nere i Malmö har sina egna problem.Eller egentligen har sossarna i Malmö sina problem.Det blir bara bättre och bättre.
http://www.sydsvenskan.se/2016-12-12/socialdemokraterna-forsvarar-partikamrat-efter-anklagelser-om-maktmissbruk-och-hot

Anonym sa...

Klappsvenskarna på bilden från Reinfeldts tal om öppna hjärtan,säger det mesta om indoktrineringen inför NEW WORLD ORDER,där folk skall förslavas genom centralbanksbeslut, nollränta skuldsättning,genom massinvandring,genom skattehöjningar för att värna miljön,som är grön men blir kal öken utan koldioxid.Du sköna nya värld applåderad av de oförstående på tröskeln till katastrofen.

Magne sa...

En bild säger mer än tusen ord? Hans prickar återigen rätt i sina bildval. Kan inte förstå hur denne Borg ler och ser ut som en 7-åring som nyss fått sin present - flera hundratusen araber, afghaner och rena analfabeter.

Svenne betalar, tänker väl Borg. Ask tjoar med och tror att hon ska få löneförhöjning, om hon bara applåderar psykopaten Ruinfeldt.

Enda som ser besvärad ut på bilden är personen till vänster. Men vem är det?

Barnet på bilden kan ändå inte belastas. Hon tar efter de övriga dårarna på bilden.

Anonym sa...

Känns som Pravda sitter och tillverkar ursäkter för kommande opinionsundersökningar och val.Mellin och Marçal är byxis för F! idag.Eller om det är systerskapet som slår till..

Anonym sa...

Hej.

Reinfeldt står allt mer ensam. Det spelar ingen roll om den synbara vågen av moderater (nya som onya) gör ärlig avbön, taktiserar, eller kör valrörelsen som 'Inte lika kassa som Reinfeldt' - frågan för alla svenskar, och en del invandrare, är: "Litar vi på moderaterna?"

I sitt hemområde är Reinfeldt illa sedd.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Tack för berömmet, Utlandssvensk.

Mitt bestämda intryck är att människor i allmänhet inte orkar ta in information som ifrågasätter vad de har bestämt sig för att tro och tycka.

Det jag har skrivit om Reinfeldt och migrationspolitiken sedan 2010 har till största delen klingat ohört.

Julia Caesar

Anonym sa...

Svensk terrorbekämpning blir bara mer och mer framgångsrik.Över hela Sverige upptaxeras fler och fler för terrorfinansiering.Statskassan sväller mer och mer.
Om Sverige ska ha råd med stora reformer i framtiden kommer vi att behöva ännu fler terrorfinansiärer.Det är som Fredrik Reinfeldt säger: Sverige har gjort en stor och viktig insats!

Anonym sa...

MP:s terrorfinansiär har gjort en stor och viktig insats för ett inkluderande Sverige i och med sin upptaxering.Det är därför han finns på bild med både Sahlin och Löfven. -: Det är ball att betala skatt, berättar Mona och Stefan tycker det är OK med den svenska modellen.
Man får hoppas någon berättar för dåren Trump om den framgångsrika terroristbekämpningen, Slite hamn och Margots resa till Palestina.
Det kan komma en tweet som räddar hela den svenska mediakårens sysselsättning.

Lotta Trouble sa...

Ett förskräckligt gnällande på Reinfeldt! Det är sant att han har omskapat Sverige i sådan utsträckning att en återgång är helt omöjlig. Nåväl, so be it. Den relevanta frågeställningen är nu hur ska man hantera den uppkomna situationen?

Själv kan jag inte se någon annan väg framåt än en dramatisk minskning av staten. Vi MÅSTE - och kan inte heller ha något mer -än ha en nattväktarstat (vilket ju även var Reinfeldts (och Borgs)långsiktiga plan: det viktiga är att avskaffa välfärdsstaten.)

Hur ska invandrare försörja sig när de går i pension? Den som kommer till ett nytt land kan inte räkna med att få samma pension som människor som har jobbat i 40 år. (Eller kanske snarare 50-60 år för våra barn.) Det bästa med att slakta pensionerna är dessutom att gamla människor orkar inte gå ut på gatorna och tutta eld på bilar eller kasta sten på polisen.

Det är naturligtvis otrevligt med ett samhälle där folk bokstavligen kommer att dö på gatorna för att de inte har tecknat sjuk- och vårdförsäkringar, men nu har vi ju valt detta samhället. Ett liberalt samhälle. (Håller dock med Fnordspotting att äganderätten är förhållandevis svag i Sverige. Återigen, något som sanna liberaler måste kämpa för.)

Sänk skatterna! Försvara äganderätten!

Anonym sa...

Det som för några dagar sedan var en lysande seger för #jagärhär som kärleksbombat Åhlensreklamen på Facebook med sitt budskap är nu en hatstorm som satte stopp för kampanjen.Då angavs det att över 30 000 kärleksfulla mött 200 hatare.Rätt överlägset kan man tycka.
Nu avslöjas det att högerextrema organiserat hatstormen i en hemlig Facebook-grupp.Det är väl då de 200?
Åhlens fick sin kampanj.Journalisterna fick sina scoop(allihopa) och #jagärhär fick sin uppmärksamhet.
Men vad fick de stackars högerextrema? En hemlig Facebook-grupp?
Den mediala dramaturgin behöver hela tiden liberala nyttiga idioter för att kunna andas.

Magne sa...

Viktigaste anledningen till sänkta skatter är att invandrare som lever på bidrag och har tillgång till bostad inte ska få dem. Ytterligare ett skäl är att massinvandring är svår att finansiera med låga skatter, då det är en kostnad för staten (vi skattebetalare) att betala hotell, vandrarhem, baracker etc. Svenskar skulle bli mer bekymrade ifall invandrare enbart kom hit och levde på gatan än att de betalar för dem. Det låter som en paradox, men Svenne resonerar så.